Könyvkritika: Steve Berry: A Kaiser hálója (2021)
2021. szeptember 29. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Steve Berry: A Kaiser hálója (2021)

Cotton Malone újra formában

a_kaiser_halojaban.jpg

Cotton Malone német kalandjai nagyon izgalmasra sikeredtek. Steve Berry legutóbbi két könyve cseppet felejthető lett, ezért nagy öröm, hogy az amerikai James Bond újra teljes pompájában ragyog, visszatalált a sorozat önmagához. Ebben nagy segítséget jelentett az, hogy egy olyan témát talált a szerző, ami rendkívül aktuális, hiszen a német választások, most, Angela Merkel visszavonulása után, nagyon fontosak, nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is, hiszen a német gazdaság Európa motorja, és a kancellár meghatározó szerepet játszik az Európai Unió működésében is. Ezen túl Steve Berry azt is jól látta meg, hogy újra éledezni kezdtek a szélsőjobbos mozgalmak és a populizmus is egyre inkább utat tör magának, a probléma uniós szintű, amelyre a vezetőknek meg kellene találniuk a válaszokat a közösség békéjének érdekében. Nyilván ez egy kalandregény, a politikának csak háttérszerepe van, azonban pont ez adja meg a sava-borsát a sztorinak. Ugyanakkor nem lenne Steve Berry, ha nem eredne egy újabb történelmi rejtély nyomába, ami ezúttal valóban izgalmas: tényleg meghalt-e Bormann és Eva Braun a bunkerben Hitlerrel együtt vagy túlélték a háborút? És ha igen, akkor milyen módon tudják befolyásolni a német választásokat sok évvel a haláluk után? Erre egy nagyon érdekes választ ad a szerző, az utolsó percig izgalmas a sztori, amelynek katartikus vége van, régen volt már ilyen a sorozatban, ezért nagy öröm volt végigolvasni a könyvet. Az egyre inkább bonyolódó szálak a végén természetesen összeérnek és még akkor is történik egy váratlan fordulat, amikor már nem is számítunk rá. Kár, hogy a történet közepe egy kicsit leül, de annál izgalmasabb a végjáték, amely ezúttal valóban rengeteg meglepetést tartogat az olvasó számára. Cotton Malone újra formában, maradjon is így, jöhet a következő kaland.

Cotton Malone immár nyugdíjas, azonban ez nem hatja meg Danny Daniels exelnököt, és a segítségét kéri egy nagyon kényes ügyben. A német kancellár asszony tudomására jutott egy olyan információ, amelynek segítségével reményei szerint esélytelenné tehetné a választási ellenfelét, Theodor Pohlt. Az ügy felgöngyölítése lesz Cotton és Cassiopea Vitt feladata, amelynek során egyre meglepőbb felfedezéseket tesznek...

A borító, mint mindig, most is gyönyörű, és találó, nemcsak felhívja a figyelmet a könyvre, hanem a hangulatát is kifejezi. A történet pergő, Cotton Malone karaktere elkezdett szépen öregedni, a nyugdíjas szuperkémben nem csalódunk, ugyanolyan megbízhatóan meg tudja menteni a világot, mint régen. Ugyanakkor a karaktere lassan, de biztosan fejlődik, ahogyan Cassiopea-val való kapcsolata is. Na de romantikára nincs sok idő, viharsebesen zajlanak az események, a szálak egyre bonyolultabbak lesznek, egy idő után már senki nem tudja, ki mond igazat és ki hazudik. Ennél már csak az nagyobb csavar, amikor az igazságként tálalt hazugságról kiderül, hogy ugyan teljesen másként, mint ahogyan mindenki gondolta, de mégiscsak igaz. Szóval ezt a történetet sikerült olyan jól megcsavarni, hogy még a végjátékra is marad meglepetés, én egy ültő helyemben olvastam végig a több, mint 500 oldalt, annyira kíváncsi voltam, hogy mi lesz a sztori vége.

Az aktuális történelmi rejtély is izgalmas, hiszen senki sem tudja, hogy mi történt valójában 1945. április 30-án Hitler bunkerében, máig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Führer és Eva Braun holttestét égették el, illetve arra sem, hogy mi történt Martin Bormannal. A hivatalos változat az, hogy menekülés közben megölték, de cáfolhatatlan bizonyíték erre sincs, vagyis akár túl is élhette a háborút, ahogyan lehet, hogy Eva Braun is. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi van, ha ők ketten tényleg kijutottak Berlinből, és ez még csak a kezdet, akad titok elég, amit Cottonnak és Cassiopea-nak kell megfejtenie. Azonban nincs sok idejük erre, hiszen a német választások a küszöbön állnak és az általuk fellelt információ mindent megváltoztat. Miközben kontinensek között kutatják a múlt rejtélyeit, a két kancellárjelölt óriási küzdelmet folytatnak egymással, és fogalmuk sincs róla, hogy az igazi problémákkal valójában a családjukban kell szembenézniük. Ebből nagyon izgalmas és drámai helyzetek adódnak, amelyek a titok súlya miatt csak katartikus véget érhetnek.

A fordulatos sztorin túl nagyon érdekes végiggondolni azt is, hogy mekkora teher a németeken a náci örökség, milyen nehéz szembenézni a múlttal még ennyi generációval a történtek után is. Csak az volt a bűnös, akinek a lelkén sok ember halála szárad vagy az is, aki fizikailag nem ártott ugyan senkinek, de busás hasznot húzott a náci rendszerből? Nagyon komoly erkölcsi dilemma ez, amelyet egy ponton fel kell tenniük maguknak a szereplőknek, és lelkiismeretük szerint kell megadniuk erre a választ. Az utóbbi időben én elkezdtem aggódni a sorozatért, hiszen a legutóbbi részek finoman szólva sem voltak mesterművek, pont jókor jött ez az újabb könyv, újra meghozta a kedvem ahhoz, hogy továbbra is kövessem Cotton Malone kalandjait.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8216700608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása