Könyvkritika: Steve Berry: Az utolsó királyság (2023)
2023. szeptember 04. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Steve Berry: Az utolsó királyság (2023)

Cotton Malone visszatért és ez jó nekünk

az_utolso_kiralysag.jpg

 

Cotton Malone visszatért és ez jó nekünk. Mert ismét kaptunk egy remek történelmi kalandregényt, pergő cselekménnyel és izgalmas rejtélyekkel. Ez már a sokadik Steve Berry regény, amelyek színvonala újabban ingadozik, ez azonban a jobbak közé tartozik. Nagyot lendített a könyvön, hogy végre visszatért Cotton Malone,  jó volt újra akcióban látni kedvenc kémünket, még akkor is, ha lassan átadja a stafétát az ifjabb generációnak, azért még mindig ő oldja meg a nagy rejtélyeket. A könyv a szokásos sablonok mentén játszódik - történelmi rejtély, akciók, jól csavart cselekmény - , azonban egyáltalán nem unalmas, a szerző még mindig meg tudja őrizni a frissességét, habár egy-két fordulat kiszámítható, azonban összességében mégis egy nagyon érdekes történelmi kalandregényt kaptunk, amelyre érdemes rászánni az időt. A helyszín ezúttal Bajorország, gyönyörű tájakon játszódnak az események, amelyekben nagy szerepet játszik a politika, kémek sokasága ered egy régi dokumentum után, amelyet természetesen csak Cotton képes megtalálni és megfejteni. Izgalmakban nincs hiány, dübörög az akció, törnek az állkapcsok és a bordák, előkerülnek és használatba kerülnek a fegyverek, keverednek a szálak, de mindenek felett áll egy újabb történelmi rejtély, amely megoldásra vár. Nem rövid a könyv, mégis letehetetlen, én együltő helyemben olvastam végig a több mint 500 oldalt, annyira izgalmas volt a történet, dacára annak, hogy tudtam, Cotton biztosan megoldja a problémákat, mindvégig le tudott kötni az érdekes történetszövés. A jobb Steve Berry-könyvek közé tartozik ez az alkotás, amely hozza a szerzőtől elvárható színvonalat, nem a legjobb darab, de egyszeri kikapcsolódásnak tökéletes választás. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmi kalandregényeket, mert ebben a műfajban a szerző kiemelkedő alkotónak számít, és ezúttal is eleget tesz a tőle elvárható minőségi követelményeknek.

II. Lajos bajor király titokzatos halála máig rejtély, a lemondott uralkodó vízbe fulladt, de vajon meggyilkolták vagy baleset történt? Az igazi kérdés azonban nem ez, hanem az, hogy mi is az utolsó királyság, és miért fontos annyira, hogy több ország titkosszolgálata ered a nyomába? Cotton Malone ezúttal is az események közepébe csöppen és természetesen megpróbálja kibogozni a szálakat...

II. Lajos nagyon érdekes személyiség volt, a köztudattal ellentétben nem a bajorok pénzén építette hatalmas kastélyait, hanem a sajátján, amellyel igazából saját magát vitte csődbe. A grandiózus építkezések és a király excentrikus viselkedése oda vezettek, hogy elmebetegnek nyilvánították és lemondatták a trónjáról. Néhány nappal később az orvosával sétálni indult, amelyről sohasem tértek vissza, mindketten megfulladtak. Már ezen események is nagyon izgalmasak, azonban az igazi rejtély mégsem ez, hanem az, hogy valóban létezett-e az utolsó királyságnak nevezett lehetőség, amelytől Hawaii sorsa függ. Nagyon érdekes dolgok derültek ki nemcsak a Wittelsbachok, hanem Hawaii történelméről is, amelyek egyáltalán nem köztudottak, legalábbis számomra nem voltak azok, dacára a történelemfüggésemnek. Miközben a mesés neuschwansteini kastélyban járunk, egy csomó rejtélyt oldunk meg, hogy még nagyobbak szülessenek, míg végül eljutunk odáig, hogy a legnagyobb rejtély közelébe jutunk, az izgalmak fokozódnak, akciódús jelenetek váltják a rejtélyfejtést, pont megfelelő dózisban adagolva, így egyetlen pillanatra sem unatkozunk.

Cotton Malone ismét bedobja magát, még mindig ő a legjobb, ami akkor látszik igazán, amikor több ország titkosszolgálata ered a nyomába, és természetesen az övé az utolsó szó. Az amerikai James Bond nemcsak az öklét használja kiválóan, hanem az agyát is, ebből a kombinációból csakis az következhet, hogy minden titkot felfed, minden nehézséget megold, ő maga a tökéletes kém, egyáltalán nem mellesleg kiváló memóriával megáldva, amelyre szüksége is van a rejtélyek megoldásához. A politika ezúttal sem maradhat ki az eseményekből, ennek köszönhető, hogy ennyi ország keveredik bele ebbe a rejtélyfejtésbe, hiszen az utolsó királyság nemcsak Amerikának fontos, hanem a kínaiaknak és a németeknek is, és akkor a Wittelsbachok királyi ambícióiról nem is beszéltem. Sokrétű és nagyon bonyolult a cselekmény, néha nehéz követni, hogy ki van kivel, de nem is baj, pont ettől lesz igazán izgalmas a történet. 

A borító szokás szerint telitalálat, pontosan bemutatja a regény hangulatát, azt kapjuk, amit várunk. Ami pedig nem kevés, hiszen Steve Berry magasra tette a saját maga által állított lécet, amelyet sikeresen át is ugrik. Messze nem ez a legjobb darab a sorozatban, azonban vannak ennél sokkal rosszabbak is, a jó értelemben vett középszert testesíti meg, amely egyszeri kikapcsolódásnak tökéletesen alkalmas, ennél nem több és nem is kevesebb. A történelmi kalandregények közül érdemes a szerző műveit választani, mert szinte biztosan szállítja számunkra a tőle megszokott minőséget, istenien szórakozunk, miközben rengeteg történelmi információra tehetünk szert egy kevésbé ismert területről. Ezúttal Bajorország és Hawaii volt terítéken, amelyek nem kevés titkot rejtenek magukban, érdemes megismerkedni velük, és nagyon izgalmas végigkövetni a történetet, amely abszolút hihető, hiszen a valóságon alapul. A történet végén természetesen ismét megtudjuk, mi a fikció és melyek a tények, ez a rész mindig nagyon érdekes a számomra, hiszen kiderül, hogy mennyi érdekességet szőtt bele a történetbe a szerző. Jó könyv, amelynek érdemes adni egy esélyt.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4918199909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása