Könyvkritika: Steve Berry: A Romanov-jóslat (2020
2021. március 10. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Steve Berry: A Romanov-jóslat (2020

Raszputyin jóslatának esete az orosz trónnal

steve_berry_a_romanov_joslat.png

Ez a korai zsenge nem a sorozat fénypontja. Erre részben magyarázatot ad az, hogy 2004-ben íródott, és Cotton Malone helyett egy bizonyos Miles Lord, atlantai ügyvéd üldözi a történelmi rejtélyeket természetesen egy szép és szenvedélyes hölgy oldalán. Vagyis a séma ugyanaz, mint máskor, ami egyrészt biztosítja a megszokott szintet, másrészt viszont nem ad hozzá semmi extrát a sorozathoz. Nem a szürke átlag, de nem is az a mindent elsöprő lendületű történet, ami miatt nem lehet letenni a könyvet. Nem unalmas, de nem is briliáns, érdekes, de a szerző ennél sokkal többet tud. Steve Berry saját műfajában egyeduralkodó, azonban az utóbbi időben a sorozat beállt egy jó közepes szintre, amelyből hiányzik a sziporka, miközben kiváló szórakozást tud nyújtani az olvasónak. A téma érdekes, hiszen a delejes tekintetű Raszputyin karaktere megunhatatlan, ahogyan az utolsó cár családjának tragikus sorsa is. Vajon valóban túlélhette Anasztázia nagyhercegnő  vagy bárki más a családból a jekatyerinburgi mészárlást vagy csak egy legendáról van szó, amelynek nincs valóságalapja? Az ilyen izgalmas történelmi rejtélyek a szerző specialitásai, ezúttal sem kelt csalódást, de nem is varázsol el bennünket. Természetesen kár lenne kihagyni ezt a részt is, de én még annak tudatában is egy kicsit többet vártam tőle, hogy egy régebbi alkotásról van szó, ráadásul jóval szárazabb a stílus, mint ahogyan azt megszokhattuk (talán a fordító megváltoztatása is közrejátszik ebben).

Moszkva napjainkban: az oroszul folyékonyan beszélő atlantai ügyvéd, Miles Lord azonnal az események sűrűjébe kerül, miközben izgalmas események zajlanak az országban: a monarchia visszaállítása a küszöbön áll. Azonban nem olyan egyszerű kideríteni, ki is a cári trón jog szerinti örököse, ehhez először ki kell deríteni, hogy volt-e túlélője a jekatyerinburgi mészárlásnak. Főhősünk a titok nyomába ered...

A bevezetés nagyon izgalmasra sikeredett, mindjárt Raszputyinnal indul a történet, aki egy iszonyatos jóslatot mond a jövőről Alexandra cárnőnek. A gondosan feljegyezett prófétai szavak sok évtizeddel később új megvilágításba kerülnek, és kiindulópontként szolgálnak egy kiterjedt nyomozáshoz, amelynek a célja az, hogy megtalálják a vér szerinti trónörököst. Hiszen ha valóban volt túlélője a jekatyerinburgi mészárlásnak, akkor a trón az ő leszármazottaiké, nem pedig egy közeli rokoné. Egy rejtélyes üzenet rejti a megoldást, amelynek felgöngyölítése nem könnyű feladat, azonban Lordot nem kell félteni, nemcsak az esze vág, mint a borotva, hanem az akciótól sem riad vissza, azonban nem a jelenben játszódó események az igazán magukkal ragadóak, hanem a múltbeliek. A szemünk előtt elevenedik meg a cári korszak vége, megismerhetünk egy régen letűnt korszakot és részletes leírást kapunk a jekatyerinburgi borzalmas mészárlásról. Mert mészárlás volt ez, nem volt könnyű és gyors halála az uralkodó családnak (és néhány bizalmas alkalmazottjuknak),mert a hölgyek ruhájába varrt ékszerekről visszapattantak a golyók, ezért vérgőzös mészárlásba torkolltak az események.

Mint mindig, most is van valóságalapja az eseményeknek, hiszen valóban felbukkant a történelem színpadán egy ál-Anasztázia, aki sokakkal el tudta hitetni, hogy ő az igazi nagyhercegnő (ma már tudjuk, hogy nem volt az, csak egy ügyes szélhámos). Az is tény, hogy sokáig nem találták meg az összes holttestet, ezért életben maradhatott a legenda, hogy igenis volt túlélő. Vajon valóban "csak" Anasztázia élte túl a családi tragédiát, vagy a trónörökös is? És ha igen, akkor a sok szereplő közül ki lehet az igazi leszármazott? Meg fogunk lepődni, ahogyan azt kell, mert a történet végül jóval kacifántosabb lesz, mint ahogyan gondolnánk. Izgalmas eseményekben nincs hiány, azonban a séma ugyanaz ebben az esetben is mint mindig, ezért kiszámíthatóak a fordulatok, ami nem tesz jót a történetnek.

Összességében egy érdekes, de nem kiemelkedő darabja ez a kötet a sorozatnak, amelybe könnyen bele lehet feledkezni, ugyanakkor ugyanolyan könnyen át is folyik rajtunk a történet. Ráadásul Raszputyin démoni alakja sem kerül teljes mértékben kihasználásra, inkább a cári családon van a hangsúly, amelyről nagyon sok érdekes dolgot tudhatunk meg. Elsősorban történelemrajongóknak ajánlom ezt a könyvet, de mindenkinek, aki egy izgalmas kalandregényre vágyik.

8/10

A könyvet a Gabo Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A kötet adatlapja a moly felületén

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3716443900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása