Sorozat: Vaják / The Witcher (2019)
2019. december 23. írta: FilmBaráth

Sorozat: Vaják / The Witcher (2019)

A vajákot megnézni félnetek nem kell jó lesz

vajak_3.jpg

A vajákot megnézni félnetek nem kell jó lesz.Csak kell hozzá egy kis türelem, mert egy pöttyet nehezen indulnak be az események, de nagyjából az évad felénél már végre úgy érzi a hozzám hasonló rajongó, hogy sikerült formába lendülni. Megértem, hogy sokan érzik csalódásnak a sorozatot, de hát teljesíthetetlen volt az iránta támasztott hatalmas nézői elvárás, hiszen voltak, akik az új Trónok harcát várták tőle, voltak, akik a világhírű videojátékot akarták viszontlátni benne, a hozzám hasonló könyvmolyok pedig Sapkowski regényfolyamának szerelmeseként várták kíváncsian, hogyan keltik életre az alkotók a történetet és a karaktereket. Valóban lehetne az európai Trónok harcának tekinteni a vaják sztorit, azonban az alternatív középkorba helyezett, kardozós-szexelős történeten túl nem sok közös pont van benne. Viszont van nekünk egy badass főhősünk, akit Henry Cavill döbbenetesen jól játszik el, nemcsak fizikailag hozza a karaktert (ami ugye Superman után neki nem lehet kihívás), hanem annak sokféle rétegét is elénk tárja. Mert a vaják egy mutáns, akinek az a dolga, hogy pénzért szörnyeket öljön, nem lehet gyereke és örök magányra van ítélve, több mint ember, de kevesebb, mint varázsló. A Fehér Farkas nem csak a kardot forgatja jól, hanem a szíve és az esze is a helyén van, mégsem egydimenziós szuperhős, és még humora is van. Finoman szólva is voltak kételyeim, amikor megtudtam, hogy Cavill kapta meg a főszerepet, de tökéletesen meggyőzött arról, hogy telitalálat volt a főszerepre. Ugyanezt mondhatom el a Vengerbergi Yennefert játszó Anya Chalotra-ról,  erőteljesen kelti éltre a tehetséges, de meglehetősen veszélyes varázslónőt. A harmadik főszereplő, Ciri, a cintriai hercegnő egyelőre még csak egy rémült kislány, tehát a sztori jelenlegi fázisában még nem tud felnőni Geralthoz és Yenneferhez, de később annál nagyobb szerepet fog játszani a Kontinens sorsában. Lassan, ráérősen építkezik az évad, vannak gyengébb és erősebb epizódok, de mivel az első két könyvön alapul, amelynek az első része igazából egy novellafüzér, csak a másodiktól igazi regény, szerintem teljesen rendben van, hogy csak az évad közepe felé kezd összeállni a történet. A CGI sajnos harmatgyenge, pedig az alkotóknak lehetőségük volt tévére álmodni a szláv mondakör olyan szörnyeit, mint pl. a  striga, a szilván és hosszan lehetne folytatni a sort. Több idősíkon játszódnak az események, ezért kell egy kis idő, amíg elkezdjük megérteni, mibe is csöppentünk, de az utolsó epizódban összeérnek a szálak. Remélem, a következő évadra kijavítják a sorozat gyerekbetegségeit, és stabilan hozni tudják az egész évadon keresztül azt a hangulatot, amit most csak nehezen sikerült megtalálni.

Ríviai Geralt (Henry Cavill) az éppen aktuális szörnyet szállítja a megbízónak a fizetségért cserébe, amikor találkozik a varázsló Stregebor-ral, majd hoz egy döntést, ami mészárlásba torkollik. Ciri-t (Freya Allan), a cintriai királylányt a széltől is óvja a nagymamája, azonban a végzettel szemben tehetetlen, így amikor a nilfgaardiak elfoglalják a palotát, a kislánynak menekülnie kell. Vengerbergi Yennefer (Anya Chalotra) hosszú utat járt be, amíg egy erős,szép és veszélyes varázslónő lesz belőle, de eljön az idő, amikor neki is döntenie kell, hogy a jók vagy a rosszak oldalára áll-e...

Nemcsak azért vártam már nagyon, hogy elstartoljon a sorozat, mert imádom a könyveket, hanem azért is, mert részben nálunk forgatták, ezért nagy örömmel láttam viszont az egyes jelenetekben a tatai várat és a tatabányai Szelim-barlangot. Nem hétköznapi élmény volt viszontlátni kedvenc vajákomat olyan helyszíneken, amelyeket én magam is ismerek, eltartott egy darabig, amíg túl tudtam lépni a gyerekes ujjongáson, de aztán sikerült visszazökkennem a sztoriba. Ami elég döcögősen indul, majd lassan, de biztosan létrejön a hangulat, amit a könyvben annyira szeretek. A coolságfaktor miatt Geralt mindent visz, azonban Yennefernek is sikerült olyan erős eredettörténetet írni, hogy nem homályosítja el a Fehér Farkas a karakterét. Így megtudhatjuk, hogyan lett a csúnya, púpos lányból gyönyörű, hatalmas varázslónő, akinek élete tragédiája, hogy nem lehet gyermeke. Yen és Geralt között egyelőre még csak nyomokban fedezhető fel az a bizonyos se veled, se nélküled viszony, ami remekül megfűszerezi a regényeket, de hát még csak a történet elején járunk, a cél az volt, hogy megismerjük a fő karaktereket és beinduljanak az események, és ezt sikeresen ki is pipálták az alkotók.

vajak2_1.jpg

Eléggé hullámzó a színvonal, vannak felejthetetlen és teljesen felejthető epizódok, az idősíkok váltakozását is elég nehéz követni, a színészi alakítások között is vannak karizmatikusak és szürkék, de lassanként magára talál a történet, és beszippantja a nézőt a vaják-varázs. Mert ez egy nagyon különleges univerzum, sötét hangulattal, mágiával, félelmetes lényekkel, nagy csatákkal, életre szóló barátságokkal, nagy érzelmekkel és hatalmas árulásokkal. Habár eddig még nem eléggé takaréklángon ég a nagypolitikai keverés, ami meghatározza majd a teremtmények sorsát és inkább a kalandon van a hangsúly, mint a drámán, de hát a nagy háború még csak most kezdődik, lesz itt még csata elég. Addig is jó volt látni "élőben"  Keszeget, Kökörcsint, Calanthe királynőt, Yarpen Zigrint vagy Tissaiat. Külön öröm, hogy kisebb szerepekben olyan kiváló magyar színészek is feltűnnek a színen, mint pl. Trokán Nóra vagy Haumann Máté.

Összességében egy nagyon biztató kezdetnek tartom ezt az évadot, amelynek második felvonása már biztosan lesz, és mivel elég hosszú a regényfolyam, ha az alkotók nem baltázzák el nagyon a dolgot, valószínűleg még jó ideig velünk lesz Geralt, Yennefer és Cini, és persze lehet izgulni, hogy kik győznek a végén, a jók vagy a rosszak. Unalomra nincs esély a jövőben sem, hiszen egy egyre táguló univerzumot fogunk megismerni, amelyben egyre inkább teret nyer a sötétség, egyre véresebbek a csaták és nagyobbak a tétek. Remélem, a most még csak itt-ott leledző humor is jobban be fog szivárogni a sztoriba, mert a könyvekben ez a szál nagyon hangsúlyos. De persze akciókban sem lesz hiány, ahogyan szeretetben, gyűlöletben, hatalom - és békevágyban sem, és nem fog pihenni a vajákkard sem, ebben biztosak lehetünk. Jó lesz ez.

8/10

A Vaják teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9315362412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fanyuvo 2019.12.24. 04:06:15

Nem értem miért írják többen, hogy a CGI hagy némi kivetni valót maga után. Nekem abszolút nem volt vele bajom. Sőt, nagyon szép lett szerintem. És minden epizódot imádtam. Egyedül Trisst nem tudtam hova tenni, vöröset vártam :D

Spiritual 2019.12.24. 07:49:11

@Fanyuvo: Egyetértek. Neki vörösnek kellene lennie és sokkal szebb varázslónőket vártam. Egyedül Yenefer hozza eddig az elvárást. Nekem hiányzott az ukk ukk....

Gazz 2019.12.24. 08:44:33

Sajnos Kökörcsint egy nagyon béna színészre bízták. Neki nem csak idegesítőnek kellene lennie, hanem szerethetőnek is, ehelyett kifejezetten ellenszenves.
Yarpen Zigrin? Hát ha ő lett volna a törpe, aki leszúrta a nemesasszonyt, akkor rohadtul nem látom benne a bivalyerős badass-t.

Az igazi Trebics 2019.12.24. 09:41:46

"A vajákot megnézni félnetek nem kell jó lesz"?

A vajákot megnézni nem kell! Félnetek jó lesz.
A vajákot megnézni! Nem kell félnetek, jó lesz.

M. N. Attila 2019.12.24. 11:41:14

@Az igazi Trebics:

A vajákot megnézni nem kell! Félnetek jó lesz.
A vajákot megnézni! Nem kell félnetek, jó lesz.

A második helyesen így: A vajákot megnézni nem kell félnetek, jó lesz.
( A királynőt megölni nem kell félnetek, jó lesz.)

Az első pedig: A vajákot megnézni nem kell! Félnetek jó lesz.
Helyesen így: A vajákot megnézni nem kell, félnetek jó lesz.
( A királynőt megölni nem kell, félnetek jó lesz.)

Egyébként igazad van, a blogposzter úgy próbál cinikus címet adni, hogy egy idézni vél egy szállóigévé vált mondatot, amit I. Erzsébetnek tulajdonítanak, de fingja sincs a mondat értelméről, okáról és összekeverve a szórendet, pont a tartalmi játékot, a célját rontja el. Felmerül a kérdés, mennyire lehet hiteles a kritikája, ha az általános iskolai nyelvtan és szórend sem megy...

bontottcsirke 2019.12.24. 12:50:53

5 percig bírtam ezt az erőltetett kliséhalmazt.

RealCorpus 2019.12.24. 14:18:11

@M. N. Attila: Akkor ezt már nem kell leírnom.
Node hogyan lett Merániai Jánosból I. Erzsébet?

verschränkung 2019.12.24. 15:08:56

@bontottcsirke: En tovabb kuzdottem vele, de amikor a 2. epizod vegefele a bard belekezd a dalaba, nem birtam tovabb.
www.youtube.com/watch?v=owuoRhT5iiA
Reg lattam ennyire kinos dolgot.

porthosz 2019.12.24. 17:02:57

@verschränkung:

Nézőpont kérdése, engem pl. pont az a dal fogott meg.
És az eredeti változat is elég népszerü: www.youtube.com/watch?v=hqbS7O9qIXE

verschränkung 2019.12.24. 17:29:11

@porthosz: Vilagos, nekem meg itt derult ki, hogy jo esellyel nem en vagyok a celkozonseg. ;)

Fanyuvo 2019.12.24. 17:44:32

Amit nem tudtam hova tenni az Dandelion neve volt.
Mivel itt Jaskiernek hívják, ami mint kiderült a lengyel neve. Gondolom így van a könyvben. De emiatt megzavart a magyar fordítás is, mivel se a Dandelion se a Jaskier nem jelent Kökörcsint. Előbbi pitypang utóbbi meg boglárkát jelent.
De gondolom a magyar könyvben lett Kökörcsinre fordítva. Sajnos még nem olvastam a könyvet, szóval aki már igen kérem írja le, hogy igazam van-e?

Köszi.

kiskutyauto 2019.12.24. 20:13:31

Korrekt kritika, nagyjából én is így érzem, és ilyen gondolatokkal zártam az évadot. Bár én nem regény rajongó vagyok, fogalmam sincs a regényekből egy sort sem olvastam, és talán épp ezért lehet érdekes az aspektusom; hiszen én játék rajongó vagyok, de elég "hardcore", hisz mindhárom részt többször is végigvittem (bevallom nekem a 2. rész a favorit sutaságai ellenére, de hát ilyen összetett, szerteágazó, mégis lebutított munkát nem lehet hibák nélkül megcsinálni, hiszen a készítők határidőre mennek ugyebár).

Spoiler nélkül nem lehet belemenni, szóval aki nem látta, innen ne olvasson, saját érdekében (már ha érdekli ez a sorozat)...
Annyit tudtam nyilván, hogy a regény szerint fog menni (tehát más lesz a sztori mint a játéké), bár azt is tudni kell, hogy a játék, főleg a harmadik, szintúgy abszolút nem lineáris, mint a sorozat, tehát nincs rögzített fő sztorivonal, hanem igen hasonlóan ugrál időben, térben, karakterek közt (ráadásul mint egy rpg-től elvárható, a játékos döntései befolyásolják a végkifejletet és sok minden mást is, különféle oldalak mellé állhatunk stb) Kezdettől ilyen egyébként valamelyest, csak a harmadik részre ezt nagyon megkomplikálták. Sokfelé, sokféle módon lehet haladni, rengeteg kisebb-nagyobb történet van beépítve, amik mind lehetnének egy-egy sorozat rész, vagy egy fejezet egy regényben. De szerintem nem is annyira a sztori itt a lényeg (mert lássuk be, ezek sablon sztorik, variációk néhány témára, a fantasy műfaj palettájáról). A végére láttam át én is a koncepciót, hasonlóan amit írt itt a blogger. A bugyuta meséknél inkább sokkal fontosabb a főbb karakterek sokoldalúsága (sokfélesége, ami nincs egyelőre), fejlődése és hozzá a színészek. Ebben valóban topon van a sorozat; mindhárom színész zseniálisan teljesít! Még Ciri is, akinek még nagy monológokat, nagyjeleneteket annyira nem kellett hoznia, de hát még 12 éves, ugyebár kistini és marad is ebben az évadban az.

Tulajdonképp Yennefer a főszereplő az évadban, hiszen szinte minden jelenetben része van; nála láthatunk extrém változásokat, mind külsőleg, mind pszichésen, mind varázserőben és tudásban és rangban. Lelki esendősége és vívódásai, melyek némileg maradnak hatalmas befolyásos fővarázslóként (bár itt nem hangsúlyozták eléggé a méltóságágát, nem érezzük eléggé hogy három karaktert láthatunk, a púpos torz vesztes zavarodott lányt, a konok mágustanoncot, majd a nagyhatalmú magiszter lady-t... ), ez utóbbi épphogy látszik, pedig nagyon fontos.

A játékban az első jelenet, amikor Yen megjelenik, még Geralt is megszeppen, még őt is leszabályozza. Ekkor Yen már senkitől nem fél! Királyok, mágusok, törp méltóságok, arisztokraták, legnagyobb harcosok földig hajolnak, a pórnép meg retteg. Már ő a kontinens legnagyobb varázslója, akit ráadásul senki nem tud pontosan elhelyezni a skálán, hogy rossz vagy jó, csak azt hogy egyszerre félelmetes, tiszteletet parancsoló, ellentmondást nem tűrő és mégis észveszejtően, mámorítóan gyönyörű, akinek jobb nem a szemébe nézni, mert máris megigéz, delejez, bezsongít... (ezutóbbival nincs baj a sorozatban, ezt jól bemutatják). E játékokban a varázslónők ill mágusok mindig nagy szereppel, sőt szinte főszereppel bírtak, azonban az első részben Triss-en kívül nem is igazán emlékszem másra, csak gonosz férfi mágusra, tünde mágusra, driád istennőre, de mágusnő szerintem nincs másik, legfeljebb egy-két egyszerű vad boszorkány féle. Fontos tudni, hogy a Witcher világának legalábbis a játékban a varázslónői nem ugyanazok, mint a boszorkányok, mégha annak is nevezik őket néha. Mágusok, papok, politikusok, lényegében ők képezik a háttérhatalmat, annak ellenére, hogy varázslótanács vegyes, mégis nő vezeti, mégis a nők döntenek végül mindenben, hiába is van szavazás.

A játék első része a Strigától indul, sok visszaemlékezéssel, (úgy hogy Geralt emlékezete elveszett, és próbálja magát újraépíteni, de hát ez rpg alapelem ugyebár) múltba ugrálással, de sem Ciri sem Yen nincs, sőt szót sem ejt a sztori róluk. Alapvetően Triss a párja végig e részben Geraltnak (és általában megy is vele mindenhová), illetve egy gyönyörű, szintén vörös hajú és szép alkimista felcser: Shani. A második játékrészben, már Van Yennefer említve, mint emlék, mint vágyálom, a régi szerelme Geraltnak, akivel valaha találkozott, de az emlékei még mindig zavarosak... De fel nem bukkan Yen, hanem még mindig Triss a barátnője Geraltnak és nagyon jól elvannak (pár vitát leszámítva), és itt már jobban a varázslónőkre épül a történet, itt már van mágus tanács, sőt varázslónő összeesküvés is sok varázslónővel, főleg komiszokkal... De Yen még mindig el van tűnve... Ciri sincs... viszont az első résztől kezdve van törp barátja is Geraltnak. Aki a három részen át Geralt mellett van az Zoltan Chivay kovácsmester. Dandelion is szerepel mindhárom részben, de túl sok szerepe nincs, talán a harmadik rész főküldetéseinek néhány főbb részében, aztán rögzíti őt a játék, de meg lehet találni bármikor. Kulcsszerepe nincs, ahogy Zoltánnak és Trissnek van.

kiskutyauto 2019.12.24. 20:52:10

Triss és Zoltan nekem mint játékos vonalú rajongónak nagyon hiányzott. Ugyebár Zoltán egyáltalán nem volt, Triss-t meg a játékhoz képest lebutították és elcsúnyították, nem vetélytársa Yen-nek, holott a játékban abszolút az! Geralt sem közömbös iránta, a maga módján! A törpöket tokkal vonóval elcseszték, Yarpen oké, az tényleg jó, de itt vége is a dolognak, a többiek helyét apró és rossz statisztákkal, finoman szólva kitöltötték. Holott nagyon fontos szereplők a törpök a játékban legalábbis.

A tündék mellémentek , mert nem csak erőszakosak és morcosak vannak, hanem jófejek, bölcsek is; több küldetés is van a játékokban tündével kooperálva. Tudni kell, hogy ebben a világban, törp-tünde szövetség van és szabadságharcot vívnak. A 3. részben, meg abszolút főszereplő tündék is vannak.
A fegyvergyártás, ami a játék egyik fontos alapvető eleme, egyszerűen nincs a sorozatban. Holott pont itt lehetett volna felépíteni egy szuper Zoltant, akit először mint híres torp kovácsot ismer meg Geralt.
A trükkökkel nincs baj, sorozatba jó, moziba nem biztos, hogy elég lenne, de hát azok ugyebár elég drága dolgok. Bár a Netflixnek van pénze, de Cavill hollywood-i gázsija vitte szerintem el a költségvetés felét, amit persze "megérdemel", hiszen valóban tökéletes erre a karakterre (sokkal jobb is mint Superman-ként), persze leginkább külsőleg, ám nem dolgozták is túlzottan ki a szövegeit.
A szörnyekből kínosan kevés van sajnos (hogy csúnyák, nem baj, a szörnyek csúnyák, ezért szörnyek). Egy Witcher olyan helyeken kószál, ahol hemzsegnek ugyebár. Az utolsó részben van pár nekker, akik ráadásul kvázi le is győzik Geraltot és ha nem mentik meg, ott meghalna... Teljesen következetlenül és random, hol használ varázs jeleket, hol nem. Hol, használ bájitalokat, hol nem. A két kardját sem emelik ki, hogy ugyebár váltogatja, szörny ellen ezüst, ember ellen acél. (a játékban eleve mindkettő a hátán van). Kardhüvelye nincs ez is fura. Nagyon sok a hiányosság és inkonzisztencia sajnos, hosszan tudnám sorolni még...

Azt elhiszem hogy a regényhez méltó ez a folytatás, de amúgy egy erős közepes sorozat, amit a hátán visz Yennerfer karaktere, szerintem bármily meglepő... egy nagyon jó Geraltot hozó Cavill csak statisztál a zseniális, lehengerlő, összetett, katartikus és feledhetetlen, jól játszó és jól megírt Yennefer mellett. Nagy szerencse hogy megtalálták ezt a csajt, mert neki köszönhető hogy nem lett borzalmas az egész. Sajnos Cavill önmagában kevés lett volna ehhez.

A játékban amúgy Ciri gyerekként kerül össze Geralt-al, aki kvázi félkész Witchert képez belőle Vesemírrel (a witcherek főnökével) Kaer Mohren-ben; míg el nem rabolják másik dimenzióból gonosz lények (akiket stimulál és nyilván irritál Ciri interdimenzionális teleportáló varázsképessége); ahogy Yen, úgy Ciri is többnyire el van tűnve. A játékban nem Geralt az utolsó Witcher, sőt újra kell tanulnia mindent, az amnéziája miatt és Kaer Mohrenben képzik... van még féltucatnyi Witcher társa. A harcmodorukat sem mutatják be kellőképp, sem a jeleket, sem a fegyvereket, hiszen nem csak kardok, hanem bombák, számszeríj és csapdák (bár egyszer letesz egy csapdát, de azt sem nagyon színezik ki), ha jól emlékszem 5-6 különböző jelet tud harc közben bevetni (mindig egy a legerősebb, amelyik féle vaják stílust választott a kezdetekkor magának, de a többit is tudja egy alapszinten használni ha kell), kardjain rúnák vannak, és különféle varázs kencék, amikor fokozzák az erejét és ellenfél típusoként készíti fel a felszerelését, és ugyebár a bájitalokkal saját magát a következő harcra (amit ha figyelünk a Striga elleni harcánál valamelyest megmutatnak, de erre sem koncentrál túlzottan a sorozat).

A meditáció nagyon fontos. A Witcher a játék szerint legalábbis nem alszik, hanem meditál és úgy pihen, tehát leül japánülésbe egy időre és ennyi (közben fejlődni is tud...)... Szóval nagyon más mint a játék. A rajongóknak, hacsak nem regény rajongók is, sok téren csalódás az egész, főleg hogy túl van érzelegve, és kevés az akció. Az egyetlen nagy csata a végén siralmasan szánalmas. Eleve nincs ott Geralt! Könyörgöm ő a főszereplő és nélküle csata évad utolsó részben? Hagyjuk már. A varázslók mind csak töketlenkednek, és el is hullanak. Hát mi ez már? Pont ez kéne legyen a csúcspont hogy a varázslók összefognak és végre megállítják a veszedelmet... erreföl elbuknak... hát eléggé keleteurópai évadbefejezés... Az elején is ugyebár még van egy ostrom, ott van egy varázsló és nem harcol, Geralt is ott van, ő kicsit harcol, aztán leáll, ezt a végén tudjuk meg. Ez sem tetszik nekem. Ez egy harcos történet, főszereplői mind harcosok (Yennefer csatamágus ugyebár, ami csak a legvégén derül ki az utolsó jelenetben hogy mit tud, majd eltűnik). Mágia helyett időnként nekiáll ő is kardozni.

kiskutyauto 2019.12.24. 20:53:31

Szóval a harcok megtervezése egyszerűen fájdalmasan dilettáns... Az lehet, hogy a regényben jól vannak megírva, de förtelmesen felháborítóan rosszul tette át a dramaturg, látható, hogy lövése nincs a látványos és döbbenetes jó harcok ill akció jelenetek kidolgozásában az illető(k)nek...
Persze a játékot nyilván fölösleges hasonlítani, mert akciójáték, végig csak harc van szinte...
Tehát nem tudom, a következő évadban is ekkora ordas hibák és igénytelenségek lesznek és nem hű a Witcher brand-hez, az nagy bukta lesz, független attól hogy említett pozitívumok elvitathatatlanok...

midnight coder 2019.12.25. 06:14:45

@verschränkung: Szerintem a dal pont tökéletes, elvégre egy kimondottan béna bárdról van szó, akiket hozzávágott ételmaradékkal "jutalmaz" a közönség.

Szerintem inkább a bárd léte az ami kicsit kínos, nem azért mintha annyira nem passzolna oda, hanem mert finoman szólva nem ez az első ilyen bárd amit láttunk. Ettől eltekintve szerintem az első két rész legalábbis amit eddig láttam eléggé rendben volt. Szerintem nem rosszabb mint a Trónok Harca jobb évadai, az utolsóhoz képest pedig tökéletes.

verschränkung 2019.12.25. 21:42:21

@midnight coder: A benasagabol fakadoan valami nyominger pilinckazas illett volna hozza szerintem, nem ilyen giccses disney dalbetet, a beuszo nagyzenekari kiserettel. Szamomra ettol lett vegletesen 'Shrek es a szamar' felallasa az egesznek, de vagom, hogy sokaknak miert jott be.

Fanyuvo 2019.12.29. 15:34:24

Én nagyon sajnálnám, ha ennyi negatív felhang miatt elkaszálnák.

svarcig 2020.01.12. 00:23:55

@kiskutyauto: Nagyon, nagyon hosszú listát írtál arról, hogy mi nem tetszik neked a sorozatban, hogy mi az ami teljesen más, mint a Witcher 1-2-3 játékban. Élvezet volt olvasni, de teljesen feleslegesen dolgoztál vele. Elkerülhette a figyelmedet, pedig rengeteg helyen leírták: a Vaják a könyvsorozat alapján készült, nem pedig a játékok alapján. Ennyi. Olvasd el a könyveket, és máris sokkal kevesebb kritika fog eszedbe jutni.

kiskutyauto 2020.01.12. 00:57:46

@Fanyuvo: Nem fogják elkaszálni, már forgatják a második évadot..! Nagyon nagy siker... a sok suttyó, akik nm is hallottak róla, el vannak ájulva tőle így ahogy van.. és én sem mondanám hogy nem tetszik, most néztem meg negyedszer az egészet... (ettől még persze a kritikáim megmaradtak) ;)

@svarcig: Gyorsan gépelek, szóval nem gond... én is élveztem, szóval ha másért nem, már csak ezért nem volt felesleges... viszont neked került el a figyelme, hogy NEM KERÜLTE EL A FIGYELMEM, mitöbb jó párszor említem, hogy a könyvhöz képest így meg úgy, amit nem olvastam, de azért nyilván sejtem, hogy úgy volt a könyvben, meg hát cikkek garmadája is szólt mindigis erről... Ezt is tudom hogy nem a játékok alapján készült, nem is lehetséges, hiszen RPG akció játékok, ahol tucatnyi kvázi sors-szálat alkothatsz a döntéseiddel, tehát tök más sztori az egyik játékosnak és más a másiknak sok esetben, de még a főszál is... Főleg a W3; az már annyira szét van szálazva, hogy kb annyi hasonlóság van a bejfejezési alternatívák közt hogy Geralt mindben ott van... Talán már írtam is, de a fő bajom az, hogy az egész Witcher saga A JÁTÉKOKNAK KÖSZÖNHETI VILÁGSIKERT ÉS HÍRNEVET...!!! Értem hogy az írónak ez nem tetszik, mert ő így kevésbé tudja dülleszteni a mellét és a babérokat learatni, hiszen a játékok világában szinte csak ötletgazda ugyebár; azonban éppen ezért a film készítők kis koncokat dobhattak volna a játékosoknak, pár apróság elég lett volna, pl ha már Renfri is megvolt, akkor lehetett volna pl Triss-el (akinek a haját kicsit vörösesebbre festik és betesznek neki is egy kontaktlencsét, vagy inkább már cgi színezést, ahogy Yen-nek) meg egy kis futó kaland is, ahogy a játékokban nemhogy kaland van, hanem főleg ő a csaja Geraltnak, vagy, Yennefer nem is szerepel az első két részben ugyebár... Elég lett volna legalább a törp csapatba a sárkányvadászatnál egy Zoltan is oda, aki mondjuk emlegeti, hogy Geralttal már milyen jó kis kalandokban voltak és amúgy ő kovács... még egy két varázslónő a tanácsban, mert kevés volt és nem elég dominánsak és tiszteletet urambocsá félelmet parancsolóak, legalább egy Transelville-i Shilla vagy Philippa Eirhardt ébenfekete palásttlal parázsló szemmel és ennyi... a játékosok máris elaléltak volna a boldogságtól, hogy viszontlátják a filmen kedvenceiket... De persze okés tudom, első évad volt, még sok minden történhet és fog is...

svarcig 2020.01.12. 13:39:33

@kiskutyauto: Nos, némi "koncot" azért dobtak a játékrajongóknak is (mármint belecsempésztek egy-két dolgot, ami a játékokra jellemző). Ilyen például Geralt hangja. Henry Cavill óriási rajongója a játékoknak, ő maga lobbizott azért, hogy megkapja Geralt szerepét, és a hangja a valóságban nem ilyen, kellemesen csengő bariton, direkt mélyítette el, hogy ezzel jobban hasonlítson a Játékban szereplő szinkronhoz, ráadásul elérte, hogy kevesebb legyen a szövege, holott a könyvekben Geralt eléggé sokat szövegel (ellentétben a játékokkal). A másik a fürdőbeli jelenet. Ez nincs benne a könyvben, viszont neked ismerős lehet. Lehet, hogy több is volt, de nem ismerem a játékokat, csak az évad végignézése után megszereztem a hét kötetet és két hét alatt kivégeztem. Az első évad az első két kötetet veszi alapul, egészen korrekt. A két kötet inkább novellagyűjtemény, nincs lineáris cselekményszála és Yennefer története egyáltalán nincs ennyire kibontva. Jóformán csak Geralt szerepel a két kötetben, viszont a három főszereplő nem azonos súllyal szerepelt volna akkor a sorozatban, ha nem írnak komplett eredettörténetet Yennefernek és nem bővítik ki Ciri menekülését. A további öt kötetben viszont egyértelműen kiderül, hogy Geralt (bár viszonya lesz Triss-sel is, és egy másik varázslónővel Filippa Eilharttal, ja, és a könyvekben nincs olyan szereplő, hogy Shani), egyetlen szerelme Yennefer, akivel amolyan se veled se nélküled több évtizedes kapcsolata van. A könyvekben ez egészen a legvégéig nyilvánvaló, nagyon sok mindent megtesznek a másikért, de előfordul, hogy annyira gyűlölik a másikat, hogy fontolgatják a megölését (Geralt egy ideig azt hiszi Yennefer elárulta őt és ezért indul a keresésére). A hét kötet alapváza a nagyon furán összetákolt kis család (Geralt, Yennefer és Ciri) a körülöttük zajló események és a kontinensen dúló amolyan világháborúhoz hasonlító csatározások. Hiányoltad Zoltant, nos, ha jól emlékszem ő a 4. kötettől kap hangsúlyos szerepet, Geralt viccesen összerakott kompániájának lesz majd oszlopos tagja Yarpennel együtt, remélem ez a csipet csapat (a könyvsorozat leghumorosabb része szerintem) meg fog jelenni a sorozatban is. Egy biztos, a játékok az utolsó 7. kötet után veszik fel a cselekmény-fonalat, néha-néha visszautalnak a könyvekre, de teljesen más irányba mennek el (bár ikonikus jeleneteket átvesz, pl. a Striga elleni harc az 1. novellás-kötetben van leírva, ha jól tudom ezzel kezdődnek a játékok). Nem tudom tervezed-e, de én azt javaslom, hogy olvasd el a könyveket, nagyon élvezetesen és képszerűen ír Sapkowski. Még egy megjegyzés: a könyveket ha jól tudom 16 nyelvre fordították le, saját jogon is nagyon szép nemzetközi sikereket értek el a játékoktól függetlenül. Sapkowskit valójában nem érdekelte a játék, félvállról is vette, amíg rá nem jött, hogy bagóért adta el a jogokat, akkor kitört a harc közte és a CD Projekt között, el is mérgesedett, de mostanában született egy új megállapodás és szerződés közöttük, úgyhogy jelenleg szent a béke (már amennyire, mert Sapkowski nem egy politikus alkat, továbbra is gyűlöli a játékokat, amolyan elefántcsonttoronyból lenézően nyilatkozó őskövületnek számít, és a gamereknek ez meglehetősen rosszul esik). De valószínűleg mindenkivel ilyen, a könyvek magyar fordítója nyilatkozta egyszer, hogy az író "meglehetősen kellemetlen fickó, nem kedves ember, de nagyon jó showman".

kiskutyauto 2020.01.12. 15:05:54

@svarcig: 5 éves koromtól 25 éves koromig olvastam folyamatosan. Kiolvastam pl a Tolkien összest, a Homérosz összest, számos magyar klasszikust és hosszan sorolhatnám... az utolsó olvasó éveimben már regényt nem olvastam, mert úgy voltam vele, biztos nagyképűen nem vitatom, hogy BÁRMELYIKNÉL JOBBAT ÍROK, ha akarok... nem adtak már semmit, kiszámítható volt a legtöbb vagy fárasztó, és nyűgösen unalmas... Még pár évig olvasgattam filozófiai, tudományos könyveket, főleg a misztika érdekelt, hitehagyott katolikusként (kvázi szigorú vallási nevelésben nőttem fel, ilyen kis nüanszokkal, hogy ha nem áldozol vasárnap pokol örök tüzén égsz el, a "halálos bűn" kifejezést szinte naponta hallhattam stb) de amikor azt láttam ISMÉTLIK MAGUKAT, azok sem adnak újat.. az ilyet meg mint Kant egyszerűen nem értettem, olyan zagyva erőltetetten tudományoskodó szakszavas szövege van, ami komoly előtanulmányokat igényel, hogy azok meg bosszantottak, mivel a családban van egyetemet végzett filozófus, ezért hozzáfértem minden fontosabb könyvhöz és rászabadultam a könyvtárra... Hamvas Bélát is olvasgattam, már amit értettem... na mindegy szóval elegem lett ebből, és amúgy is már jött a filmek és internet időszaka... sokat olvasok, neten cikkeket posztokat ehelyett... gyorsabb tömörebb, informatívabb, sűrítve, szelektálva és optimalizálva kapja az ember az adatokat... Egész nap gép előtt ülök ájulásig szóval max gépen tudnám valami Scribd féle helyen olvasni, de akkor meg kifolyna a szemem valószínűleg, túl azon hogy megvenni a komplett Witcher saga-t egy kisebb vagyon lenne szerintem, mert pofátlan könyv árak vannak, holott érdeklődés meg igen csekély már rájuk... míg régen elterjedt szórakozási forma volt, mondhatni mindenki olvasott, mára költséges réteg hobbi lett... De legfőképp NEM ÉRDEKEL, ahogy más regény sem, úgy a Witcher sem regényben. Éveket töltöttem a játékkal, és most meg a sorozatot toltam le négyszer... ennyi azért elég volt, és ennyire nem vagyok motivált.
Amikről írtál megtisztelően, én is látom, bár én azt hittem, hogy na legalább ezek a könyvben is így vannak... Striga, fürdő stb
(így már jobban értem Cavill-t, amiket írtál róla, nem tudtam, de akkor már, beleszólhatna Szupermenként a küzdelmi koreográfiákba, hiszen nagy tapasztalta van, bár az igaz, hogy dróttal rángatva reptetik és cgi-znek, de csak van némi sima bunyó is)... Továbbra is fenntartom, hogy a játékok futtaták be a Witcher brand-et és ez több tiszteltet érdemel, amit a filmben is jobban kellett volna éreztetni. Éreztem én persze ezt-azt de ezek szerintem nekem is és a többi witcherbolond gamernek is kevés és gyenge koncok... Amúgy ez a fő baj, hogy ugrál össze-vissza, akkor miért nem tudott egy részbe beemelni pár karaktert, ami majd lesz a következő évadokban, hogy megelőlegezze, nyugi nem felejtették el, főleg a gyönyörű varázslónők, amik közül nem is Yen a gonosz, mint itt a sorozatban, hanem Keira, Sheila és Philippa pl ugyebár, meg még páran a játékban... és Yen és Triss jók, és annak viszont nagyon örültem, hogy bár bármi magyarázat vagy előzmény nélkül, de régi jóbarátként találkoztak a fináléban... a könnyem is kicsordult bevallom.... A fő baj a sorozattal, hogy hiányzik belőle az a nagyívűség ami a játékban ott van... szinte minden harc végén lassítás van körpanorámás kameramozgás, olyan látványos csak az hogy győzöl, mintha egy top akciófilmet néznél... egy ilyen jelenet sincs csak halvány próbálkozások, ezért az akció jelenetek teljesen impotensek (női rendező sajnos ide vezet, nem képesek átélni a harcot, nekik csodálatos jó romantikus filmeket kell rendezni, nem horror akció fantasy-t, mert ha csak nem kivételes zseni az illető, garantált hogy béna lesz)... Már 10 év egy komoly top akciófilmben, tudtak operálni egy csomó környezeti elemmel, a hulló falevelektől, az esőn át, a lassítva 3d panorámában fröcskölő vércseppekig és sorolhatnám hosszan... oké, ez már jobbára vágóasztalon történik , de sajnos nem történt meg itt... Ugyebár Witcher ellen embernek nulla esélye van, ez még oké volt nagyjából, de szörnyek ellen az a kevés harc is ami volt, nevetséges volt, mint már írtam is talán, folyton a kardját elhagyja, folyton megsérül stb... a jeleket teljesen következetlenül használja.. pl a végén rámászik 4-5 nekker és ököllel veri őket, majd csodálkozik, hogy megharapja valamelyik, hát azonnal egy JELET KELLETT VOLNA ELSÜTNI rájuk és mind szétrepül a sunyiba... ennyi kreativitása nem volt a készítőknek az őrület... amúgy Yen ugyanez... néha elfelejt varázsolni, holott még a külseje is varázslat minden mágusnőnek, folyamatosan varázsolnak, ehhez képest egy sor jelenetben szerencsétlenkedik, karddal meg tőrrel hadonászik, a függőhídon semmit nem tud csinálni, holott egy ilyen szintű varászló, nevetve mondta volna, hogy marhák, az megvan hogy itt egy hatalmas mágus és egy elegáns hidat idézett volna szőnyegezve, hogy azon sétáljanak elegánsan az omladozó híd helyett... ahogy pl a sátrát szépen megoldották, hiszen az is mágia volt ugyebár

svarcig 2020.01.13. 01:02:47

@kiskutyauto: Nekem megvan digitális változatban a hét kötet (leginkább doc formátumban, úgyhogy laptopon olvastam el (főleg amikor éjszakai műszakban voltam). A közelharc akciójelenetei szerintem nagyon szuperek voltak, én a csatajeleneteken voltam kiakadva, azok siralmasak lettek. De aki a kaszkadőrjeleneteket koreografálta és betanította az nem más, mint Vladimir Furdik (a Trónok Harca Éjkirálya), és például a blavikeni mészárlásnál nekem a szám is tátva maradt. A varázslásnál én is sokszor gondolkodtam el, hogy miért? Pl. amikor az a sok nagynevű varázsló ül a csónakban, amikor valamennyi tud portált idézni... eh!
süti beállítások módosítása