Könyvkritika: Katherine Arden: A lány a toronyban (2019)
2019. december 20. írta: chipolino

Könyvkritika: Katherine Arden: A lány a toronyban (2019)

„De hisz az egy mese. Ahogy a fagydémon is.”

a_lany_a_toronyban.jpg

A tavalyi különleges első kötet, A medve és a csalogány (itt írtunk róla) után sokakkal együtt nagyon vártam Az északi erdő legendája trilógia második részét, amit az Alexandra el is hozott nekünk gyönyörű, méltó kivitelben. A lány a toronyban kicsit küzd a második-kötet-szindrómával, van egy kis időhúzás jellege, a hangulata azonban továbbra is nagyon egyedi, a zord orosz táj, a hó, a hideg így tél elején nagyon is átérezhető, Katherine Arden pedig még mindig szívvel-lélekkel mesél. Aki egy hangulatos, szép téli történetet szeretne olvasni szerelemről, családi kötelékekről, szabadságról és megbocsátásról, annak nagyon ajánlom a könyvet.

Ott vesszük fel az események fonalát, ahol az első kötetben elengedtük: Vászját a falu boszorkánynak tartja, így menekülnie kell, mert édesapja nincs már mellette, hogy megvédhesse. Nem akar zárdába vonulni, sem férjhez menni, mert akkor megfosztanák attól, ami a legfontosabb számára – a szabadságától. Merész lépésre szánja el magát: fiúnak álcázza magát, és úgy dönt, utazóként bejárja a világot. Az erdőben lovagolva azonban egy felégetett faluba visz az útja, majd miután az elrabolt kislányokat megmenti a banditáktól, Moszkvába kerül a bátyjával és a nagyherceggel. Az igazi kaland itt kezdődik számára: amellett, hogy folyamatosan tartania kell a lelepleződéstől, Moszkvában megjelenik egy titokzatos erő is, amely a hatalom mellett Vászját is meg akarja kaparintani.

Nagyon jó érzés volt újra visszacsöppenni az első kötetben megismert és megszeretett varázslatos világba. Vászja életét átszövi a mágia, a néphit varázserővel bíró teremtményei segítik vagy hátráltatják útja során. Nekem kicsit kevés volt a folklór és a mitológia a kötetben, annak ellenére, hogy a főbb pontokon azért megjelennek a csjertik: a titokzatos Éjfél Asszony, a bannyik, a domovoj, a dvorovoj stb. Ebben a kötetben jóval nagyobb hangsúlyt kap a világteremtés, főleg, miután bejutunk Moszkvába, ahol egy 14. századi város mindennapjai rajzolódnak ki előttünk a különböző politikai csoportok érdekellentéteitől a toronyba zárt nők pletykálkodásáig.

Moszkvában már nem nagyon van helye a varázslatnak, a csjertik is halványulnak, talán ezért is viselkedik Vászja olyan érthetetlenül néhány esetben. Sorra követi el a butábbnál butább dolgokat anélkül, hogy átgondolná a következményeit (a Kaszjannal való lóversenyről egyszerűen ordít, hogy csapda, és ha egy medálról tudom, hogy megvéd, nem dobom el stb.). Néha Vászja Morozkóval való kapcsolata is olyan, mintha egy óvodás kislány hisztériázna, amit az apja megadó mosollyal tűr, hogy majd csak abbahagyja. Pedig ezek a részek talán a legjobbak, a télkirály és Vászja közötti dinamika remek, egyszerre hűvös és szenvedélyes, veszélyes és vonzó. Morozko vívódása a halhatatlanság és a szerelem között pedig néhol egészen szívfacsaró.

Az előző kötetből hiányoltam Szása és Olga további sorsát, itt mind a ketten fontos szerepet kapnak. Vászja velük való kapcsolata a leghangsúlyosabb, a testvéri szeretet, a családi kötelék eltéphetetlensége, ami egyszerre jelenthet védelmet és terhet. Konsztantin atya is visszatér, és bár itt erejétől megfosztva, kétségek között látjuk, valószínűleg a harmadik kötetre is tartogat még meglepetéseket. Ráadásul Vászja mellett itt van egy újabb nagyon szerethető szereplő, Marja, aki szintén kap egy próféciát egy bannyiktól… Nagyon sok kérdés marad nyitva a regényben, úgyhogy remélem, az Alexandra jövőre elhozza nekünk a zárókötetet, mert nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz Vászja és Morozko sorsa; hogyan végződik ez a különleges, varázslatos mese.

8/10

A kötetet az Alexandra Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2515352296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása