Könyvkritika: Gregus Gábor: A gyilkos tündérek városa (2022)
2023. október 02. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Gregus Gábor: A gyilkos tündérek városa (2022)

Egy remek urban fantasy

a_gyilkos_tunderek_varosa.jpg

Egy remek urban fantasy. Ezt kapjuk a szerzőtől, aki egy nagyon jó kis könyvvel ajándékozott meg bennünket. Kalandos úton jutott el hozzám ez a kötet, amelyre éppen ezért annyira kíváncsi lettem, hogy azonnal elkezdtem olvasni, amikor végre kézbe foghattam. És abba sem tudtam hagyni, azonnal magával ragadott a csavaros történet, amelyben találkozhatunk tündérekkel, ember méretű csótánnyal, óriásokkal, ördögfiókákkal és megannyi más lénnyel, és amelyet átitat a mágia, peregnek az események, amelyek egyetlen percig sem hagyják unatkozni az olvasót. Ráadásul Budapesten játszódik a történet, csak miközben ismerős helyszíneken járunk, egy teljesen más világba érkezünk, ahol szó szerint bármi megtörténhet, és ahol a tündérek bizony még gyilkolni is képesek. Ahogyan több más szerepelő is, nem véletlenül szerepel a könyvön a 16-os karika, ez nem egy gyerekeknek szóló történet, itt bizony folyik a vér, ronda dolgok történnek, időnként horrorisztikus események zajlanak, ezért inkább erősebb idegzetűeknek ajánlom. Mindezzel együtt ez egy kiváló regény, amely tele van akcióval, remek párbeszédekkel, és olyan élénk fantáziával került megírásra, amely nem mindennapi. Egy egész univerzumot épít fel a szerző, a magyar mondavilágból táplálkozva, mégis teljesen egyedien. A hangulat magyarosch, van itt minden, fokos, busó, betyár, és megannyi más jól ismert elem, tökéletesen újraértelmezve, fantáziadúsan újragondolva. A majdnem 400 oldal gyorsan elrepül, letehetetlen a könyv, talán csak annyi hibája van, hogy időnként picit túlírtak a jelenetek, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, ez egy nagyon jól sikerült írás, amelynek érdemes adni egy esélyt. Emlékezetes urban fantasy, figyelemfelhívó címmel, amely összességében egy kiváló szórakozást tud nyújtani, miközben jókat lehet ámulni szerzőjének szárnyaló fantáziáján. Remélem, lesz folytatás, mert nagyon megkedveltem a szereplőket, szívesen olvasnék még a kalandjaikról.

Hunor egy könyvtárban dolgozik, és egy békésnek látszó szombati napon éppen randevúra tervezi hívni a kolléganőjét, amikor hirtelen minden megváltozik. Egy óriás elrabol egy könyvet, amit egy kis csapat megakadályoz, és mindezen eseményeket elhűlve követi hősünk. Nemsokára azon kapja magát, hogy az emlékeit próbálják törölni a furcsa idegenek, ez azonban nem sikerül, kiderül, hogy emberünknek különleges képességei vannak. És a kalandok elkezdődnek...

Mit szólnál hozzá, ha kiderülne, hogy az általad ismert Budapest valójában teljesen más, mint amilyennek te ismerted? A mesék igazak, léteznek tündérek, boszorkányok, sámánok, sárkányok, és minden más, amit gyerekkorodban hallottál? Nem hiszed? Nos, kezdetben Hunor sem hitte el, de hamar be kellett látnia, hogy az az őrület, amibe belekeveredett, tényleg létezik. Az vigasztalja, hogy ő a jó fiúkkal (és lánnyal) van, akiknek az a feladatuk, hogy megfejtsék egy ősi könyv titkát, amelynek segítségével nem kisebb dolgot akarnak megtalálni, mint Attila kardját. Természetesen mások is pályáznak a kincsre, az alvilág mindkét vezetője szeretné megkaparintani a kincset, mindenki az Őrzőkre vadászik, akiknek rengeteg csatát kell megvívniuk és sok rejtvényt kell megfejteniük, miközben megpróbálják teljesíteni a küldetésüket. Útjuk során rengeteg varázslatos és borzalmas lénnyel találkoznak, a rossz és a jó sokszor összekeveredik, dübörög a mágia, zajlanak az akciók, miközben a jellemek fejlődnek, a történet szálai bonyolódnak, hogy aztán egy végső nagy csatában minden eldőljön. Jól vezetett történet, remek, sokrétű karakterek, izgalmas események, megelevenedett mondabeli szereplők, van itt minden, ami olvasói léleknek ingere.

Hunorról kiderül, hogy különleges képességei vannak, amit megpróbál uralni, de nem sok ideje van minderre, mert mindig történik valami, viharos sebességgel peregnek az események, nincs itt idő lelkizésre, mindezzel együtt mégis lassan, de biztosan kialakul a csapat, amelynek a főszereplő is részese lesz. Egy barátját is belekeveri az események sűrűjébe, aki beleszalad egy ronda átokba, amelyre nem könnyű megtalálni a gyógyírt, ha nem lenne így is elegendő megoldandó problémájuk a szereplőknek. Nagyon kell figyelni, hogy ne maradjunk le semmiről, pislogni sincs energia, óriási iramot diktál a szerző, egyetlen percre sem unalmas a cselekmény. Azonban nem egyszerű kalandregényhez van szerencsénk, ez egy jól felépített fantasy, amelynek az univerzuma lassan bontakozik ki, de előbb-utóbb azon kapjuk magunkat, hogy már tényleg nem lepődünk meg senkin és semmin, semmi sem biztos, semmi sem kiszámítható, és pont ezért izgalmas a könyv.

Ez nem egy habos-babos történet, a tündérek ugyan földöntúlian szépek benne, de nagyon kell vigyázni velük, mert akadnak közöttük nagyon gonoszak is, akik nagyon ronda dolgokat művelnek, néha horrorba hajlik a mutatvány, ezért nem való mindenkinek ez az amúgy remek alkotás. Élénk fantáziával megrajzolt karakterek, jól adagolt akció, érdekes történet, minden adott egy kiváló olvasmányélményhez. Mindenkinek ajánlom, aki szereti, ha meglepik, mert ez a sztori minden, csak nem kiszámítható, képtelenség abbahagyni, mindvégig drukkolni kell a jóknak, reménykedni abban, hogy a végén ők győznek, pont, mint a mesékben. Egy nagyon erősen újragondolt regéhez van szerencsénk, amelybe nagyon könnyen bele lehet feledkezni, együtt éljük át a kalandokat az Őrzőkkel, együtt fejtjük velük a rejtvényeket, és kíváncsian várjuk, megtalálják-e Attila kardját. Ez a nem mindennapi történet ki tud zökkenteni a szürke hétköznapokból, különleges élményt kínál, kikapcsol, miközben az agyat is megdolgoztatja. Jó kis könyv.

9/10

A könyvet a szerző jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9618206699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása