Könyvkritika: Deborah Harkness: Az élet könyve (2019)
2019. június 27. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Deborah Harkness: Az élet könyve (2019)

Varázslatosan jó könyv

az_elet_konyve.jpg

Végre eljött az ideje, hogy megtudjuk, milyen titkot rejt az Élet Könyve, amire a boszorkányok valamikor régen már rájöttek, és a vámpírok végzetét hordozza. Miközben zajlik a királydráma a két domináns faj között, a démonokra persze senki sem figyel, így ők is nyugodtan keverhetik a kártyákat. Vagyis Dianáék csak rövid ideig örülhetnek a családnak, miután visszatértek a jelenbe, mindjárt az egyre inkább csúcsra járó hatalmi harc kellős közepébe kerülnek, amelynek döntő ütközete azonban nem pont úgy zajlik le, ahogyan a felek tervezték. Az Élet Könyve ugyanis teljesen másként működik, mint ahogyan a többiek gondolják, és ezt egyedül Diana és Matthew tudják, akik a múltban már a kezükbe vehették az akkor még teljes könyvet, és ugyan fogalmuk sincs, mi történik akkor, ha visszakerül bele a korábban kiszakított három lap, de hogy ez a kulcs mindenhez, afelől nincs kétségük. Ezért teljes gőzzel nekiállnak megkeresni a hiányzó oldalakat, miközben meg kell küzdeniük azzal, hogy szülők lesznek, Matthew-ból pedig egy új vámpírcsalád feje. Ennek eredményeként másodpercre sem érünk rá unatkozni, folyamatosan nyomozunk a szereplőkkel, és teljes gőzzel szurkolunk a kis családnak, hogy ilyen felfokozott izgalmak közepette is fel tudják dolgozni az ikrek születését. Amely természetesen egyáltalán nem hétköznapi módon zajlik le, nem hiányoznak a drámai, a meghitt és a vicces pillanatok sem. De végül megérkezik Rebecca és Philippe, akik bearanyozzák a  szülők életét (miközben persze őrülnek meg, hogy működtessék körülöttük a hétköznapokat), és megsokszorozzák erejüket, hogy az ő jövőjük érdekében is pontot tegyenek az Élet Könyvének rejtélyéjére, és ezzel teljesen a feje tetejére állítsák a három faj között réges-régen fennálló viszonyokat. Hőseink nem szívbajos típusok, de Matthew minden tudományos ismeretére és Diana összes mágikus képességére szükség van, hogy barátaik segítségével meg tudják vívni a végső harcot a szebb jövőért fő nemezisükkel, Benjáminnal szemben. Varázslatosan jó könyv, képtelenség letenni, mesterien szőtte össze a szerző (aki egyébként "civilben" régészprofesszor, csupán mellékesen ír könyveket) a történelmet, a fantasyt, a tudományt és a mágiát.

Nem sokáig tartanak a meghitt családi pillanatok Sept-Tours-ban, az idő sürget, minél előbb meg kell találni az Élet Könyvét, mivel színre lép a titokzatos Benjamin, aki szemernyi kétséget sem hagy afelől, hogy mindenre el van szánva, hogy megfejtse a sok évszázados titkot. Közben kiderül, hogy a vértéboly probléma miatt Matthew-nak nincs választása, vagy létrehoz egy új vámpírcsaládot, vagy a faj törvényei szerint a többiek elpusztítják őt magát és teljes családját. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy közeleg az ikrek születésének ideje, miközben édesanyjuknak minden erejére szüksége van, hogy ráleljen a hiányzó lapokra...

A könyvnek az a legnagyobb erénye, hogy remekül egyesíti a romantikus történelmi regény műfaját a fantasy-vel és a tudománnyal, miközben isteni humora is van. Mivel a szerző a hétköznapjait egyetemi környezetben tölti, természetesen bennünket is elvisz több patinás intézmény mindennapjaiba, így megtudhatjuk, hogyan folynak a hétköznapi embernek titokzatosnak tűnő tudományos kutatások. Ugyanúgy, mint minden más munkahelyen, itt is keményen melóznak, miközben marad idő egymás zrikálására és az egók, valamint a szakmai vélemények ütköztetésre is. Miközben betegre izguljuk magunkat azon, hogyan találja meg Diana és Matthew a hiányzó lapokat, olyan tudományos kiképzésen vehetünk részt a történelem, a művészettörténet, a biokémia, a genetika és ki tudja még hány tudományág vonatkozásában, hogy szinte úgy érezzük, simán megértenénk egy akadémiai értekezést az adott témában. Eközben istenien szórakozunk, mert amikor éppen kezdenénk elveszíteni a fonalat, vagy jön egy vicces poén vagy egy érdekes varázslat, vagy mindkettő. Lenyűgöző elegye ez a történet a földhöz ragadt tudománynak és a földöntúli mágiának, talán éppen ez az oka annak, hogy egyetlen percre sem válik hiteltelenné a történet dacára minden mesés vonásának.

Azonban ez egy gyönyörű szerelem krónikája is, amelyben nem kerülnek elhallgatásra a mindennapok nehézségei sem, hiszen hőseinknek a fajsúlyos problémák közepette rá kellene készülnie a szülői szerepre is, amelynek megvannak a kezdeti zökkenői, hogy aztán szépen összecsiszolódjon a nem kicsit egzotikus faji összetételű kis család. Ezenközben körülveszi őket az egyre bővülő nagycsalád is, hiszen a vámpírok mellett immár boszorkányok, démonok és emberek is a ház népéhez tartoznak, többen közülük a múltból a legváratlanabb helyen és időben bukkannak fel. A De Clermont-családban eleinte nem kis feszültségeket okoz a fajok egymás mellett élése, azonban a nehézségek összekovácsolják őket, és megtanulják becsülni egymás erényeit, hiszen össze kell fogniuk, hogy hatékonyan szembe tudjanak szállni a gonosz Benjaminnal.

A sötét lelkű vámpír valóban veszélyes ellenfél, pláne, hogy eddig csendben meghúzódott a háttérben, miközben Knox és Gerbert látványosan tettek keresztbe a jóknak, akik csak lassan jönnek rá, hogy ki azaz igazi rossz, akit le kell győzniük egyesített erővel. Régi és új barátok tűnnek fel, mert szerencsére visszatért az előző részben megismert Galowlgass, aki egy igazi viking harcos, fergeteges beszólásokkal, és persze Jack és Hubbard atya sem maradhatott ki a buliból, és Fernando nélkül is unalmas lenne az élet. A boszorkányok sem tétlenednek, és Ysabeau, Marcus, Miriam, Phoebe is bedob mindent, hogy egyszer és mindenkorra rendet vágjanak az egyre zavarosabb viszonyok között. De az igazi főszereplő Diana és Matthew, akik méltó társai egymásnak, az ősöreg vámpír és a mágikus hatalmára egyre jobban ráébredő boszorkány remekül kiegészíti egymást, a hűvös tudós és a szenvedélyes asszony megvívja a maga csatáit, de a köztük lévő érzelmi kötelék megbonthatatlanul erős. Vajon a szerelem mindent legyőz vagy a végső, mindent eldöntő csatában alulmaradnak Benjaminnal szemben? Kiderül ebből a remek könyvből, ami úgy jó, ahogy van.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6914907154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása