SW Unboxing!
2018. április 28. írta: P.A. Doorman

SW Unboxing!

Fémdobozban az utolsó Jedik!

 unboxing.jpg

Rendhagyó módon nem könyvről szól ez a bejegyzésem. Úgy gondolom, minden embernek vannak olyan emlékei és élményei, ami végigkíséri egy életen át. Nos, nekem ilyen a Star Wars, egy emlék egy élmény, amit az évek nem koptatnak el, hanem még szebbé tesznek. Emlékszem, kisfiú koromban a videókazetták korában micsoda felbecsülhetetlen ereklye volt egy eredeti Új remény, vagy éppen egy Birodalom visszavág. Arra is emlékszem, amikor 1999-ben tíz évesen édesapám elvitt a Baljós Árnyakra a soproni moziba, talán akkor váltam igazi rajongóvá.

Tény és való, hogy sok filmet el lehet rontani a folytatásokkal és a kilószámra gyártott spin-off-okkal, de szerintem a Star Wars nem tartozik közéjük. Hiszen már annyi könyv és játék jelent meg, amely mind George Lucas univerzumában játszódik, és egyik sem vett el, hanem inkább hozzátett valamit ahhoz a bizonyos messzi - messzi galaxishoz. Amikor 2015-ben – igen már három éve – kijött Az ébredő erő, legalább annyira be voltam sózva, mint tíz éves koromban. Ez a hangulat azóta sem változott. Akármilyen SW filmre is mentem, mindig izgalommal vártam, mit tesz hozzá ez az újabb film szeretett univerzumomhoz. Ki merem jelenteni – bár ezzel biztos sok rajongótársam nem így van –, én nem csalódtam egyik filmben sem. Minden percét szeretem a Baljós árnyaktól Az utolsó Jedikig. Egy valamit nem bírok, és ezt egy igazi fan érteni fogja, a homokot…

No, de túllépve ezen a nosztalgiahullámon, ami mindig elsodor, ha a Star Warsról van szó, a napokban jelent meg Magyarországon Az utolsó Jedik DvD illetve Blu-ray lemeze, amit természetesen előrendeltem, ezt a csomagot szeretném kibontani veletek ebben az írásban.

Mielőtt kisbicskával estem volna neki a Magyar Posta által kézbesített újdonsült ereklyémet rejtő doboznak, komoly aggodalmaim támadtak a csomag ökológiai lábnyomát illetően. Egy ekkora dobozt egy Blu-ray toknak, de hát ez van.

Pár precízen elkövetett bemetszés a doboz megfelelő oldalain, és már elő is került a csodálatos Blu-ray lemez Steelbook-os változata. Természetesen ezt is egy vékony fóliaréteg fedte, aminek eltávolítása ismételt sebészi pontosságot igényelt.

n01.jpg

Itt ért az első meglepetés, ugyanis a tok, kérem szépen, fémből van. Bizony, ahogy kinyitottam olyan feelingem volt, mintha egy uzsonnásdoboz fedelét nyitottam volna ki. De mint ti is látjátok, a borító igazán gyönyörű, és mondanom sem kell, hogy a tizennégy kimaradt jelenetre már igen kíváncsi vagyok.

004.jpg

Kifejezetten tetszett, hogy Rey és Kylo Ren ilyen hangsúlyosak a borítón, hiszen az új filmek kétségtelenül az ő élettörténetük, az ő jövőjük felépítéséről vagy éppen lerombolásáról szólnak. Egyedül a Phasma kapitány kontra droidok párost nem értem a két alsó sarokban, de hangulatán ez az apróság nem rontott semmit. Elsőként természetesen a filmet tartalmazó lemezt vettem szemügyre. A korongon a már annyiszor látott pillanat látható, ahogy Ben Solo az Első Rend zászlóshajójának rakterét szemléli. Itt jegyezném meg, hogy én nem láttam olyan hangsúlyosnak ezt a jelenetet, hogy ez kerüljön a lemezre, de Disney/Lucasfilm dizájnerek biztosan tudják, mit csinálnak. A lemez elindítása után a nyelvválasztó fogadott, majd pedig egy kedves kis porg vibrált pár pillanatig a képernyőn, az éjjeli szekrényemen üldögélő társa nagy örömére. A film menüjében elsőnek az öreg Skywalker mester arcképe jelent meg. Majd szépen a többi szereplő is előkerül, és már ott is volt a moziplakát a hálószobámban, és indult is a film 5.1-es magyar hanggal.

A film disc-je alatt találjuk a bónuszlemezt, természetesen rengeteg olyan érdekességgel és plusz tartalommal, ami felkeltheti egy rajongó figyelmét. A lemezen a film rendezője, Rian Johnson folytat elmélyült beszélgetést 3-CPO-val. Elindítva ugyanaz a menü fogad minket, mint a film lemezén. A plusz tartalmak közt válogatva elsőként a kimaradt jeleneteket vettem sorra, amit rendezői kommentárral nézhetünk meg. Mondanom sem kell, hogy már ezért megérte megvennem ezt a példányt. Hiszen a tizennégy jelenet szolgál egy pár plusz információval, és a film készítésének fázisait is láthatjuk. A lemezen dokumentumfilmek is vannak, amelyek még jobban elmélyítik a Star Wars élményt. Ezeket még nem néztem meg, de mindenképpen sorra kerülnek. Aki teheti, mihamarabb gyűjtse be ezt a szépséget, mert bizony ez úgy néz ki, mint egy örök darab, amit örömmel fogok megmutatni nem csak a gyerekeimnek, de még az unokáimnak is!

Az Erő legyen veletek!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8713874600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunabouzu 2018.04.28. 11:44:12

Gratulálok az ízlésedhez.

Sunabouzu 2018.05.01. 21:58:50

@hannigabi: "Ki merem jelenteni – bár ezzel biztos sok rajongótársam nem így van –, én nem csalódtam egyik filmben sem. Minden percét szeretem a Baljós árnyaktól Az utolsó Jedikig." Kell még mondanom valamit, Ildikó?

A rajongásod elhomályosítja az értékítéletedet. Nyilván az elso két trilógia sem agysebészeknek készült elsosorban, de a a legujabb reszek szinvonala a halalos iramban sorozat ujabbnal ujabb reszeivel illetve a hulladek szuperhosos filmek n+1-ik permutaciojaval vetekszik. Nekem speciel nem veszi be a gyomrom, amikor a filmkeszitok hulyenek neznek, es hogy ez miben nyilvanul meg, azt hadd ne kelljen egy filmes blog alatt reszletezni, foleg neked, aki a bemutatkozasa alapjan amugy sem laikus a temaban.

theprézli 2018.05.06. 17:41:52

@Sunabouzu: Miért kell fikázni az ízlését? Még jó, hogy nem olyan, mint te.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.05.08. 20:15:45

@Sunabouzu: Szíve joga, hogy neki mi tetszik. Mivel - sok TLJ rajongóval ellentétben - ő sem fikázza azokat, akiknek nem tetszett a film, nem hinném, hogy fordítva jogod van erre. Az egy dolog, hogy kritikuskénr látja a film hibáit, az pedig egy másik, hogy ez egy személyesebb, nem kritikai hangvételű cikk, amiben a saját magának vásárolt termékről ír elsősorban. Mindenkinek vannak guilty pleasure-jei, én például """filmkritikusként"""" egy kemény hét után sokkal szívesebben nézek meg egy Ne szórakozz Zohannal!-t, mint pl. egy Oscaros, A+++ kategóriás A régi várost. Ha ezért valaki megszól, hát tegye. Az orvos sem szikével vágja fel otthon a rántott húst.
süti beállítások módosítása