Csillagok háborúja / Star Wars (1977)
2014. november 02. írta: FilmBaráth

Csillagok háborúja / Star Wars (1977)

star wars.jpgRéges-régen velünk van már az Erő, de máig nem untunk rá, olyannyira nem, hogy bár az én szívem az Enterprise-ért dobog, mégsem hagy hidegen a legújabb Star Wars film körüli felhajtás, naná, hogy meglestem az új Ezeréves Sólymot, és kíváncsian várom a már belátható időn belül moziba kerülő J.J. Abrams által újrafazonírozott részt. A Star Trek- Star Wars rajongók ellentét csak marketingfogás, nem több (erre a legjobb példa a mi családunk, ahol én vagyok az egyetlen, akinek a kedvenc kapitánya Kirk, mindenki más Han Solóra szavaz, de az "ellentét" kimerül néhány csípős megjegyzésben), és ha sikeres lesz az új film, akkor J.J. úgyis egyetlen univerzumban fogja egyesíteni a messzi-messzi galaxisok szerelmeseit, és ez így van jól, mert az űr a legvégső határ, de azért nem árt, ha annak végtelenjének felfedezése során egy Jedi lovag is a fedélzeten van!

Egy laza kis űrcsata után Darth Vader (David Prowse) foglyul ejti Leia hercegnőt (Carrie Fisher), annak érdekében, hogy megtudja tőle, hol van a lázadók támaszpontja, illetve a Halálcsillag ellopott tervrajzait akarja visszaszerezni. A hercegnő azonban hallgat, a tervrajzokat pedig betáplálta egy robot, R2D2 memóriájába, azzal az utasítással, hogy juttassa el  Obi - Wan Kenobinak (Alec Guiness),. Ez megtörténik annak rendje és módja szerint, azonban az események sodrába kerül egy fiatalember, Luke Skywalker (Mark Hamill) valamint az Ezeréves Sólyom kapitánya, Han Soló (Harrison Ford) is, és a jók és rosszak harca elkerülhetetlen...

Évek óta nem láttam már a filmet, a feeling kedvéért VHS-kazettán újráztam (kétszer állt meg a játékidő során, annyira ronggyá van már nézve, azt meg inkább el sem mesélem, hogy a hardcore fan apukám lehordott a sárga földig közben, mert lányos zavaromban összekevertem a buckalakókat valamilyen másik űrnépséggel), és azt kell mondanom, hogy a varázslat a mai napig kitart: ugyanolyan gyermeki izgalommal követtem az eseményeket, mint sok évvel ezelőtt, betegre szurkoltam magam, hogy Luke-nak sikerüljön elpusztítania a Halálcsillagot, vagyis nem fogott az idő Lucas klasszikusán, ritka jó film ez még mindig!

Nincs sok laca-facázás, mindjárt egy űrcsatával indítunk, ezzel figyelem kellőképpen felkeltve, lehet elkezdeni építgetni a karaktereket, de azért nincs elfelejtve az akció sem, a látvány pedig mai szemmel nézve sem mindennapi, hát még a film keletkezése idején, amikor bombaként robbant a technikai újítások sora a vásznon. Ne felejtsük el, akkoriban még nem volt CGI Lucas-ék alapvetően makettekből építették fel a Star Wars univerzumot! A legendás kezdő mondatnál csak a zene lett híresebb, John Williams megérdemelten vitte haza az Oscart (egyébként összesen 6 db szobrocska landolt az alkotóknál), hiszen máig elég meghallanunk a kezdő dallamokat, máris elénk tolulnak a képsorok az űroperából. 

Lucas a saját mítoszát akarta vászonra vinni, és ez sikerült is neki. Mert a történetben semmi új nincs, gyermekkorunk meséit és a klasszikus regék mondavilágát helyezte át az űrbe, és ezzel egy teljesen új univerzumot alkotott, amelyben máig nagyon jól érzi magát, aki egyszer is belefeledkezett a filmbe. Hamar megkedveljük a szereplőket, a naiv szőke farmerfiúból a szemünk előtt lesz szépreményű hős, aki csak belecsöppent az eseményekbe, de derekasan helytállt, a csibészes mosolyú, mindig pénzzavarban lévő Han Soló is előnyére változik (miközben a legjobb szövegek is neki jutottak), Leia hercegnő szép, okos, akkor sem ijed meg, ha akciózni kell, és mindeközben még arra is ráér, hogy csattanós szócsatákat vívjon az Ezeréves Sólyom kezdetben nem annyira hős kapitányával. Obi - Wan Kenobi a bölcs Jedi mester, aki ad nekünk némi ízelítőt abból, hogy mire képes az Erő, de a show-t a karizmatikus gonosz, Darth Vader viszi el. Az ő titokzatos, fekete alakja betölti a filmvásznat, imádjuk utálni, akkor is, ha átállt a sötét oldalra. És amikor előrántja a lézerkardot, akkor bizony csúcsra jár a nosztalgia-faktor, hiszen ki ne vívott volna gyermekkorában  hatalmas csatákat ezen legendás fegyver valamilyen házi változatával? 

Az első rész arról szól, hogy megismerjük a szereplőket, de ennek ellenére nincs hiány akcióban, kalandban, az érzelmek is akkor áradnak, amikor kell, történetvezetés, jellemfejlődés pipa, de mindezek ellenére mégis a látvány, a hihetetlen kreativitás az, amelynek köszönhetően felejthetetlen lesznek a jelenetek. A Chewbakka - Solo kettős is nagyon jól ki van találva, de a robotok, C-3PO és R2D2 (emberek játszották a filmben a droidokat, kiválóan!) kommunikációja sem utolsó élmény. A multikulti űrélmény, az egyedi járművek és repülő alkalmatosságok, a birodalmi rohamosztagosok fehér rucija, Leia hercegnő kakaóscsiga hajzata mind-mind kell ahhoz, hogy elvesszünk az időben, hiper űrsebességgel teljen a játékidő, és azonnal nyúljunk a folytatás után, amint megjelenik a vége felirat. Kell ennél több és jobb? Naná, hogy kell, és meg is fogjuk kapni a folytatásokban!

Az akkor még kezdőnek számító rendező filmjében nagyrészt ismeretlen színészek szerepeltek, az egyetlen kivétel Alec Guiness volt,  aki kezdetben nem viselte túl jól, hogy Kenobi alakjával azonosítják, de később mi mást tehetett volna, belenyugodott a megváltoztathatatlanba. Mark Hamill, Carrie Fisher jó választás volt, de igazi karriert csak Harrison Ford futott be, a többiek a gigasiker után lassan, de biztosan eltűntek a süllyesztőben, David Prowse beírta magát a filmtörténelembe Darth Vader alakjával, akárcsak mindenki más ebben a kiváló alkotásban.

star-wars-darth-vader-leia.jpgGeorge Lucas életműve a Star Wars - univerzum, sokan szokták támadni érte, hogy ebből lett sokszoros milliomos. Kérdem én, mi ezzel a probléma? Utána lehet csinálni, csak annyi a dolgunk, hogy kitalálunk egy teljesen új képi világot, meggyőzzük a stúdiófőnököket, hogy adjanak pénzt az álmunk megvalósítására (hiába volt már ismert a neve az Amerikai graffitivel, Lucast nagyon sokan visszautasították annak idején!), találjuk ki, technikailag hogyan valósítható meg a kivitelezés, dirigáljuk le a forgatást, vágjuk össze és a végsőkig - és még annál is tovább - higgyünk magunkban és az ötletünkben! Nekünk is menne? Na ugye! Szóval ne fanyalogjunk, Lucas igenis mesterművet alkotott, és igen, ez nem most volt, és igen, minden lehetőséget megragadott arra, hogy a lehető legtöbb pénzt hozza ki belőle, de mindeközben mi nagyon jól szórakoztunk a moziban (hogy a franchise egyéb hajtásait ne is említsem), vagyis mindenki jól járt.

Nagyon jól kezdődött  a sorozat, látványos, szórakoztató darab, nem lehet elégszer látni!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr116829485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.11.02. 22:22:48

Életem meghatározó filmélménye. Tizenkét éves voltam mikor moziba játszották nálunk, és egészen a szigetvári Toldi moziig kellett apámnak cipelnie, hogy láthassam, mert egyik pécsi moziba sem volt már jegy, napokra előre elfogytak... Egy-két évvel később egy karácsonyi napon leadta tévé is, és mivel akkoriban ugye videók nem voltak, egy MK 21-es kazettás magnóval vettük fel a hangot, és azt hallgattuk a barátokkal, felidézve közben a látványt. :)))
Ennél a filmnél én csak emocionálisan tudok pontoznii, nekem ez a film örök 10/10 :)))

blacker24 2014.11.02. 23:33:07

@Nyílméregbéka: Erre a karácsonyi adásra én is emlékszem, mivel a film felénél lett egy szép nagy áramszünet. Így pár évig várnom kellett hogy meg tudjam nézni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.03. 00:00:57

@Nyílméregbéka: Pécsi vagy? :O

Amúgy ez volt az első filmes élményem. Tékából hoztuk ki, a mai napig emlékszem arra.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.11.03. 10:08:18

Darth Vader végnapjai

Darth Vader ma nagyon bágyadt,
Virálisan nyom egy ágyat,
Hangja moll-os, sehol a dúr,
Furán hat e tenor hadúr.

Hálni jár belé az Erő,
Fénykardozni nem is mer ő,
S mint fekete bádoghörcsög,
Duzzadt fejjel halkan szörcsög.

Sötét, mint egy szenes Iván,
Félrebeszél, enni kíván,
S mivel nincsen nyitva Meki,
Erőlevest főznek neki.

Darth-nak oly magas a láza,
Mint a Halálcsillag Pláza,
S takonytömbtől tiszta koki,
Eret vág rajt’ droid doki.

Érezvén, hogy paff az atyja,
Jedi fia látogatja,
S fejről lekerül az agy-vért…
„Luke, egy évben négyszer adj vért!”

„Vakcinának add – szól Yoda –
Midikloriánod oda,
S győzz (mint Gyurta kétszáz mellen)
Jedi-influenza ellen!”

megzenésítve:
www.youtube.com/watch?v=tNDYROITNYw

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/01/darth-vader-vegnapjai.html

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.11.03. 10:09:07

StarWar után…

StarWar immár meg van nyerve,
Luke-nak nincsen jövőterve.
Mindent ellep űri béke,
S így töpreng a jedik éke:

„Obi Wan és Yoda kaput,
Eltemettük Vader aput,
Leia húgom immár Hané…
Bármi feladatom van-é?

Legyőztük az összes ellent,
Vukim unalmában szellent.
Így telnek e szürke hetek…
Nincs más dolgom, szellőztetek.

Űrt itat át Erő, a jó,
Immár minden hadihajó
Ewokokat kirándultat.
Visszasírom én a múltat!

Előnyugdíjas lét merő
Semmittevés. Drága Erő,
Harci vágyam bentről éget,
Támassz nekem ellenséget!”

„Jó, segítek neked én itt.
Keressél egy morcos nénit,
Feleségül lányát vedd el,
S küzdhetsz vad nő-seregeddel!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/05/starwar-utan.html

megzenésítve:
www.youtube.com/watch?v=4EGhmP-Swvg

FilmBaráth 2014.11.03. 10:55:39

@fikamakki: valóban elírtam, javítottam, köszönöm!:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.03. 14:59:00

írta már bárki, hogy ilyen film nincs, te az Új reményre gondoltál?? ;)

FilmBaráth 2014.11.03. 15:25:12

@doggfather: Ezek szerint van ilyen film (amúgy pedig szerintem az eredeti cím számít, holmi marketingfogás miatt nem fogjuk más néven nevezni gyermekkorunk kedvencét, nem?.-)
www.imdb.com/title/tt0076759/?ref_=nv_sr_4

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.03. 15:42:53

@FilmBaráth: nem biztos, hogy marketing fogás, hogy ha főcímmé vált akkor ez is kap egy alcímet, nem?

FilmBaráth 2014.11.03. 16:15:53

@doggfather: a bemutató idején ez volt a film címe, szerintem ez a döntő szempont:-)

Nyílméregbéka 2014.11.03. 19:28:40

@REMY: Méghozzá tüke pécsi :) Bár sajnos egy ideje kevesebbet vagyok itt mint szeretném....

Gringo 2015.09.25. 16:20:34

Semmi negatívumot nem olvastam, akkor miért csak 9/10?

FilmBaráth 2015.09.25. 16:54:54

@Gringo: Azért mert nálam a Jedi visszatér a 10/10:-)

Fincherista 2015.09.25. 18:12:27

David Prowse? Azért James Earl Jones nevét sem ártana megemlíteni... :)

Nélküle nem ugyanaz a karakter:
www.youtube.com/watch?v=YSm9DDxQv8E

Fincherista 2015.09.25. 18:25:54

Közben elolvastam a másik két kritikát is. Úgy látom, nem csak én hiányolom a nevét. :)

Nyílméregbéka 2015.09.28. 02:14:51

@Gringo: Ne keress logikát a pontozásában, pl. szerinte a Birodalom visszavág csak 8/10 (:DDD) ez mindent elmond...
süti beállítások módosítása