Másodvélemény: Star Wars: Az utolsó Jedik / Star Wars: The Last Jedi (2017)
2017. december 14. írta: danialves

Másodvélemény: Star Wars: Az utolsó Jedik / Star Wars: The Last Jedi (2017)

Power kritikáját itt olvashatjátok

Az ébredő Erő után azzal mentegetőztek a legtöbben és ütötték el a negatív kritikákat, hogy J.J. Abrams filmjének hatalmas feladata volt azzal, hogy újjáélessze a Star Wars-univerzumot, kielégítse a mindenért az asztalt verő rajongókat, és maga a rendező is elismerte néhány hete, hogy emiatt messze nem tudta kihozni a maximumot történetéből. És bár ez számomra nem magyarázat az alkotás sok problémájára, azt el tudom fogadni, hogy a VII. rész tényleg halmozottan hátrányos helyzetből indult - ugyanakkor ennek szükségszerűen magával kellett volna hoznia azt, hogy Az utolsó Jedikben teljesedik ki az, ami ott nem tudott.tlj2.jpg

Azonban amikor megjelent a "Directed by Rian Johnson" felirat a vásznon, bennem csak az fogalmazódott meg, hogy lassan már 5 órája nézem a történetet, de még mindig nem jutottunk sehonnan sehova. A rendkívül bátornak, újszerűnek stb. felcímkézett produkció gyakorlatilag 150 percen keresztül tapicskolt a semmiben, a lehető legkevésbé építkezve az elődre, és a lehető legkevésbé készítve elő súlyos konklúziókat a folytatásra nézve.

Nem akarom ugyanakkor elvitatni az író-rendező revíziós kísérleteit, egy-két főfordulata tényleg merész és tényleg szokatlan a Star Wars-univerzumról, ahogyan az is üdítő frissítés, hogy a hőskultusz táplálása helyett a Zsivány Egyes gondolatiságát továbbgördítve ez is az Erő-képtelen kisemberek önfeláldozásának filmje. De ahogyan Gareth Edwards (és a munkájába belekontárkodó Lucasfilm...) alkotásában sem éreztem valódi tétet az újszerű húzásokban, úgy itt sincs jelentősége Johnson ambíciójának, egész egyszerűen azért, mert nincs, amit tápláljanak ezek a mozzanatok.

A legtöbb döntés ugyanis olyan indokolatlan Az utolsó Jedikben, mintha a forgatókönyvírás során pénzfeldobással vagy dobókockával határozott volna, éppenséggel történhetne ugyanannak a szöges ellentéte, azt is meg lehetne magyarázni. Abrams alapozása ellenére sincsenek még kidolgozott karakterek, akik jellemére és annak fejlődésére lehetne támaszkodni, akiknek összetettebb motivációik lennének egymondatos, kívülről szájbarágott gondolatoknál, és akik összeütközései így súlyos, katartikus konfliktusokat teremtenek. A jelenetek során találkozó párosok papírízű, semmitmondó közhelyeket szórnak egymásra, majd ennek hatására valamelyikük előjön egy váratlan húzással (és persze így elképesztően könnyű fordulatokat írni, ha semminek semmivel nem kell összefüggésben állnia), és az egész betetőzéseként majd jöhet egy újabb coelhoi giccs-tanulság. ("Mi nem azok ellen küzdünk, akiket gyűlölünk, hanem azokért, akiket szeretünk" - igen, ez egy idézet a mű messze legkínosabb pillanatából.)

Így természetesen a cselekmény megint csupa MacGuffin tartja össze, sőt, Az utolsó Jedi már-már ezekért létezik, és szinte már Maz Kanatának is kellemetlen, milyen mesterkélten gyárt mellékküldetést Finn-nek, vagy éppen Leiáról is sokat elmond, hogy a játékidő egyik felében ott sincs, a másik felében pedig olyan, mintha ott sem lenne. (Ennyi erővel kaphatott volna már méltó búcsút is itt, ahelyett, hogy Abramsnek kelljen majd kvázi kiírnia.) De a legjobban a film végi Poe-Rey találkozás ébresztett rá, hogy mennyire párhuzamosan léteztek eddig ezek a figurák, és mennyire csak azt kötötte össze, hogy ugyanaz a pajzsot akarták kikapcsolni / ugyanazt a fegyvert akarták felrobbantani.tlj.jpg

De még csak azt sem állíthatom, hogy ezen legalább jól lehet szórakozni. Johnson (a finálét leszámítva) vizuálisan az eddigi legjellegtelenebb Star Wars-filmet rakta össze, nemcsak azért, mert az űrt és az ismerős űrhajó-belsőket tette meg főként színhellyé, hanem azért is, mert maximum aranyos állatka-fronton fektetett energiát abba, hogy új ötleteket vigyen a látványba. Akciójelenetei pedig jóformán nincsenek, a film csúcsát jelentő fénykard-párbaj három csapás után véget ér, a másik nagy küzdelem vagy az űrcsaták pedig amellett, hogy rövidek, túlnyomórészt fantáziátlanok is, akár az előzménytrilógia koreografáltságát és kavalkádjait, akár Edwards háborús atmoszféráját nézem.

Hiába csökken nagyjából 30 emberre a teljes Ellenállás létszáma egyik pillanatról a másikra, hiába igyekszik a rendező sulykolni a világvége hangulatot, nem érezni tétjét a küzdelemnek, és nemcsak azért, mert a Marvelhez hasonlóan teljesen világos, hogy a történet folytatásának szükségessége felülírja az áldozathozatal lehetőségét. Nem érezni, hogy egyáltalán a szereplők számára fontos lenne annyira az ügy, hogy hajlandóak lennének akár meghalni is érte - persze, fejjel a falnak rohannak a vesztükbe, mert a forgatókönyv ezt kívánja tőlük, de ebben sincs semmi drámai szükségszerűség.

Amikor pedig kivételesen sikerülne ebből kimozdulni, azt Johnson a humorral ássa alá teljesen. Az utolsó Jedik még csak nem is a mostanában oly divatos önreflexiót vonultatja fel (amely például a Ragnarököt alapul önmagában is elég ambivalens lehet a világvége-dramaturgiával párosítva), hanem nettó ökörködést, mintha a rendező 3 sör után a haverokkal űzne gúnyt saját művéből. Egyes pontokon konkrétan Űrgolyhók-stílusú paródia-gegek köszönnek be, Hux admirálist jóformán comic relief pofozógéppé silányítja Az utolsó Jedik, és ha nem húzná ki eléggé a talajt a film alól, hogy a rémisztő birodalmi erők parancsnoka közröhej tárgyaként szerepel a vásznon, jönnek a porg-féle cuki humor-lényekre épített közjátékok, csak hogy még jobban széttöredezzen az atmoszféra.tlj3.jpg

Úgy tűnik, mintha Snoke Legfőbb Vezér alakja lenne az egyetlen, akinek sikerült koherens karaktert adni, bár a "karaktert adni" kifejezés olyan értelemben itt sem igaz, hogy az univerzum eddigi talán leghatalmasabb személye ugyanúgy egy papírmasé-figura, mint a többiek (és messze nem érdemli meg azt a nagy misztikum-gyártást, amely eddig övezte). De Andy Serkis parádés játéka mégis élettel tölti meg, szavain érezni, hogy nem a főellenség-tárból előhúzott "gonosz, mert gonosz"-szereplőről, vagy a Palpatine-féle hataloméhes megszállottról van szó, hanem egy meglepően földhözragadt, nem pusztán a Star Wars leegyszerűsített tételmondataiban létező karakterről. Sajnos azonban ő sem kap elég időt ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi is és mi lehetne az ő szerepe ebben a történetben, mint ahogy mindenki azért létezik, azért jut el A-ból B-be, hogy meghúzza a megfelelő helyen a megfelelő kart, leadja a megfelelő lövést, és ha ez a koncepció nincs mögöttük, akkor tulajdonképpen örök időkig ellézengenének céltalanul.

Johnson tehát lehet, hogy bátor akart lenni, a saját útját akarta járni, de nem érezni úgy, hogy ennek lenne minimális jelentősége is, hogy ezzel bármi végérvényesen megváltozott volna a Star Wars univerzumában. Akik meghaltak, azért távoztak, mert már eddig sem tudtak velük mit kezdeni, a konklúziók a IX. rész opening crawl-jának első három mondatával semmisé tehetők, a szereplők pedig továbbra is tetszőlegesen formálható agyagfigurák maradtak, akik autonóm, konzisztens karakterívek végigjárása helyett mindig azt csinálják és mindig azt fogják csinálni, amit az aktuális író meg fog követelni tőlük. 

De a trilógia középső, összekötő részeként Az utolsó Jedik láthatóan nem is törekszik másra, mint hogy a lehető legkényelmesebb helyzetbe dobja vissza a labdát Abramsnek, meghatározó struktúráját emiatt ugyanúgy az elődökből nyeri, mint az előző két Disney-Star Wars, és ugyanúgy csak egy két és fél órás termékbemutató, ami lassacskán inkább kísérőtermék a Star Wars-salátához, mint fordítva. Viszont Az ébredő Erő még így is nagyságrendekkel ügyesebben szórakoztatott, a Zsivány Egyes pedig még így is több ambíciót tartalmazott. De azt hiszem, már a Lord-Miller páros kirúgásakor sejthettük, hogy előbb halunk meg, mint hogy egy valóban bátor, önálló karakterrel bíró Star Warst lássunk. És ha Rian Johnsonnak ez a kreatív szabadság, bele sem akarok gondolni, mihez kezd majd a saját trilógiájával...

6/10

A Star Wars: Az utolsó Jedik teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9813499493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 10:08:37

@ap: Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, mert egyetértünk. Csak abban vitatkozok, amiben nem. Az alábbi hozzászólásaidból viszont nem nagyon vettem ki, hogy most akkor neked melyik SW is tetszik? A 4-6? Mert az lejött hogy az 1-3 számodra jellegtelen, és a mostanival sem vagy elégedett. Akkor a gumibaba jabbaval, törpebáb yodaval, sziklából előbújó, űrhajókat harapdáló sárkányokkal, erdőben rohangáló gumimacikkal elégedett vagy?

Terézágyú 2017.12.15. 10:09:16

Nem láttam még ezt a filmet, de ehhez van egy megjegyzésem:
"És Kylo így nekem sem adja annyira főgonoszként, egyre inkább magamévá teszem ezt a "hisztis kamasz" szemléletet, de így tényleg nehéz komolyan venni, hogy kb. a Luke elleni sértődöttsége, aztán meg a Snoke elleni sértődöttsége meg a világ elleni sértődöttsége motiválja, Anakinnál meg két film alatt elég szépen végigvitték, hogy a különböző impulzusok hogyan állnak össze egy olyan motivációvá, amelyek teljesen átlökik a sötét oldalra."

Hááát, ha van valami tanulsága az 1-3 résznek, akkor az az, hogy bizony a naaaaaagy Dart Vader is milyen idegesítő, "hisztis kamasz" volt. Főleg a 2. részben, de bizony a harmadikban is, amikor már Jedi-lovag volt... Kylo Ren MÉG nem Darth vader, csak az akar lenni - hát bizony ő is egy idegesítő hisztis kamasz...

Mellesleg milyen gáz már, hogy mintha folyton a legalkalmatlanabb emberek akarnák tanítani a jediket...

Qui-Gonn be sem fejezte Kenobi tanítását, Kenobit még lovaggá sem avatták, de már elvállalta a kis Anakin tanítását (a nagyokos Yodáék miért nem mondták, hogy ne már?), az öreg Kenobi alig tanított valamit Luke-nak, aztán mosolyogva a halált választotta, Yoda szintén nem sokáig taníthatta Luke-ot (nem emlékszem, hogy a Bespin után és Jabba palotája előtt Yodánál volt-e Luke, tudtommal nem), aztán most, Luke, aki ilyen nehezen lett Jedi-lovag (ha egyáltalán az lett hivatalosan) most tanítványt fogadott, és mit ad isten, elb...cseszte a ez egészet...

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 10:14:14

@bluebear: ha már elkanyarodunk és ilyen tökéletes jellemrajzot kapott feltételezett generációm és családja akkor azért arra felhívnám unatkozó figyelmedet, hogy pont azt csinálod, amivel engem illetsz. Meg vagy róla győződve, hogy korodnál fogva mindent jobban tudsz... milyen ironikus.

ezzel alsó hangon is csak két probléma van:

1: még mindig egyszerű érvelési hiba a korra hivatkozás. a korod nem az igazad bizonyítja, a kettő nem áll összefüggésben. Nálad sem, nálam sem. csak azért mert idősebb vagyok valakinél, nincs automatikusan igazam.

2: közben ki is vetíted rám azt, ami Rád igaz. akkor ez most az én hibám, vagy a Tied? :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 10:19:18

@bluebear: nálam az egyetlen "jó" kategóriát alulról súroló sw film a zsivány egyes. az sem azért mert hatalmas mögöttes tartalommal bír, hanem azért mert úgy tud szórakoztatni (mi mást is várunk egy látvány-akció-scifi-től?) hogy közben nem fut bele ordító baromságokba.

a többi szvsz egy nagyon jó történet nagyon rossz megfilmesítése.

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 10:21:45

@bluebear: egyébként nem tudom mit nem tudtál kivenni, mert az első hsz-emben kerek perec le van írva:

"Azok után, hogy az elmúlt egy évben újra végignéztem az összs sw részt nem rajongóként a top3
1: zsivány1,
2: holtversenyben az 5 és a 7

ebből amit bárkinek ajánlanék az a zsivány1

a 4 és a 6 nem sokban tér el az 1,2,3-tól.. mindegyiket kínos nézni."

Terézágyú 2017.12.15. 10:24:58

Mellesleg: úgy tűnik mindenki a Birodalom visszavágot tartja a legjobbnak - hát, most hogy újranéztem, percenként fogtam a fejem, hogy ez a jelenet mekkora baromság... meg ez is... meg ez is... meg ez is...

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 10:37:07

@Terézágyú: Pontosan. Én már vagy 20-szor láttam mindet ( először fiatalon többször, utána a gyerekeimmel újra, majd most az unokáimmal )és megállapítottam, hogy mind közül az 1-3 részeknek van összefüggő értelme, van történte, humoros és látványos. Mindközül a legújabbak a leggagyibbak. Nincs benne új ötlet, minden a haszonra van kiélezve, gagyi forgatókönyv, tini szereplők, másolások.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 10:49:46

@ap: Bocs, akkor nem figyeltem eléggé. Egyébként sokszor próbálaz olyanokat számba adni, amit le se írtam, ezzel vezetve félre az egész vitát. Például maul karaktere. Egy szóval nem írtam, hogy karakterfejlődésen menne keresztül, viszont azt igen, hogy a megjelenése üde színfolt. Ennyit írtam, se többet se kevesebbet. Egyébként azt milyen idegen szóval tudnád jellemezni, aki a másikról olyat állít, ami nem igaz? Mert látom az irreleváns szavakat bőszen pörgeted. Több magyar kifejezést és kevesebb rizsát, ha megkérhetném, mert még azt fogom hinni, nem érzést magyarul.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 10:57:37

@ap: A zsivány egyet egyszer láttam, messzemenő következtetést nem vonnék le belőle, maradjunk annyiban egyszer nézhető átlag kalandfilm. Hogy nem lesz belőle nagy korszakalkotó saga( csak bűze) az szinte borítékolható. Azzal az átlagos kalandfilmmel lucas biztos nem lett volna milliárdos. Scifi egyébként van benne? Mert hogy őszinte legyek annyira átlagos volt, hogy nem is emlékszem már, mi volt benne. Ha annyira tetszett gondolom már megnézted vagy hússzor. Ha jól szórakoztál váljék egészségedre!

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 10:59:39

@ap: De az szerintem nem is star wars, annyira különbözik tőle, hogy lehetne akár Mcenna aranya, vagy Bőrharisnya is a címe.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 11:27:20

@Terézágyú: Egyébként a fiaimnak is ugyanez a véleménye, mint nekem, az unokáim kicsik ők nem tudtak véleményt alkotni. Az egész család azon a véleményen van, hogy az újabb részekben semmi ötlet, újdonság, elvesznek napjaink tucatfilmjei között. Ezzel a disney nem lett volna annak idején milliárdos. Egyszerűen csak az volt a lényeg nekik, hogy a lucasnak fizetett pénz hasznot hozzon, visszacsorogjon a számlájukra. No én ehhez nem járulok hozzá ezekután nem vagyok hajlandó pénzt adni egyszerű másolásért.

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 11:33:44

@bluebear: bőszen pörgetem? kemény 1 alkalommal írtam, de persze én adok a szádba szavakat :D most jön a kössünk bele mindenbe rész? :) voltam már fiatal, majd középkorú fellengzős (ohhbocsánat megrögzött mindentjobbantudok-os), most nem tudok magyarul és félreviszem a témát (akárcsak a korosztályos fejtegetéssel ugye)... ez így roppant tartalmas vita, mellőzve a személyeskedést minden szinten

az üde színfoltos megjegyzésedre reflektáltam azzal, hogy miután a karakter egy nagy 0 volt (a kifejtett okok miatt) ezért én nem tudtam rá üde színfoltként tekinteni, csak egy közepes egydimenziós főgonosz félére. nálam ő nem a film egy kiemelendő karaktere, hanem pont elrettentő példa, még a marvel is jobb főgonoszokat termel ki, pedik azok aztán legendásan szarok. ha Te nála maradsz akkor do it (pedig magyar vagyok, csak biztos nem nemzeti) de ennek fényében másokra azt mondani, hogy "pókemberfilmekhez szokott agytérfogattal rendelkezik" elég meredek megállapítás.

az 1-2-3-ból se lettek (volna akkor sem ha azok az elsők) korszakalkotó mozik, úgy tűntek el mint annak rendje és módja.
Neked tetszik, rendben, senki nem akar meggyőzni arról, hogy ne szeresd. de ne kezdjél már el itt magas lovon ülni, hogy a korod az oka annak hogy megérted és mindenki más meg éretlen csitri.

nem, nem néztem meg 20x csak 1x, mint írtam nem vagyok sw fan. de persze utóbbit is írtam már, csak biztos az idegen szavaim meg a rizsám elterelte a figyelmedet.

abban igazad van, hogy annyira különbözik a többitől, hogy nem is star wars (óbocsánat: csillagok háborúja) nincsenek benne kötelező cukiságok, nincs benne olyan erőhasználat amit mindig a leghülyébb helyzetekben vetnek be, amikor meg haszna lenne mindig elfelejtik, nincsenek benne fénybotos jedik, meg egy csomó olyan elem ami a cool(menőség) faktor miatt eddig mindegyikbe benne volt, legtöbbször akkor amikor semmi szükség nem volt rá. lehet, hogy pont ezért jobb mint a többi. vagy azért mert (SPOLIER) a végén kinyírnak mindenkit.

steery 2017.12.15. 11:36:05

Az utolsó Star Wars film - amiért hajlandó voltam beülni a moziba, de ezt is megbántam. Óriási csalódás a számomra ez a fércmű, több szempontból is, bár van benne néhány dolog, amire jót is tudok mondani. Viszont a rossz dolgok messze felülmúlják a jókat összességében, így a sötét oldal ismét győzedelmeskedett a Disney stúdióban. Sajnos.

Kezdem először a jó dolgokkal:
1. A színészi munka nagyrészt ismét pazar, igényes és remek, ahogy az várható volt. A főszereplők tényleg megizzadtak a feladattal és megkönnyezték rendesen a szerepüket. Hacsak nem facsartak a jelenetek előtt vöröshagymát a szemükbe...
2. A díszletek, kosztümök, fegyverek, űrhajók, járművek, épületek, tájak a megszokott színvonalat mutatják. De semmi kiugróan emlékezeteset nem látunk.
3. Volt kb. két humoros jelenet a filmben, amin tényleg lehetett mosolyogni. Az egyik a fűszállal csiklandozás, a másik a vállról való por lepöccintés. A többi humor erőltetett, béna és oda nem illő, amiktől jobb lett volna megkímélni a nézőket.
4. A tróntermi csata nagyjából az volt, amit el lehetett várni tőle. Eltekintve attól az apróságtól, hogy Rey, aki nem tanulta a fénykard használatot (Luke ugyanis nem tanította meg erre!), olyan profin harcolt, mintha évek óta összeszokott párost alkotna Kylo Rennel. Ha bénább lett volna, azt inkább el tudnám hinni neki és jobban tudnám szeretni érte.
5. A zene csupa régi SW motívum újrahangszereléséből áll, meg néhány totálisan jellegtelen, felejtős futamból kiegészítésnek. Végre nem vacak a zene! Mondjuk jó sem, tehát emlékezetesnek semmiképp sem mondható, de már ez is valami, a korábbi két film színvonaltalanságához képest legalábbis.

A rossz dolgok:
1. A legrosszabb - vitán felül - a forgatókönyv. Ez így egy gyenge egyes alá. Még Az ébredő erő siralmasan rossz forgatókönyvét is messze alulmúlja. Ezzel megszületett az eddigi legrosszabb cselekményű SW mozifilm, ami igazi negatív rekord. A történet kiagyalóját lassú fénykardtűzön kéne ropogósra sütögetni érte.
2. A mellékszereplők színészi alakításai javarészt siralmasak. A Holdo admirálist játszó Laura Dern egy nagy nulla, a szerepe és a viselkedése miatt is, de annyira, hogy az már űberciki. A Rose Tico szerepét játszó Kelly Marie Tran produkciója szánalmas. Nem értem, hogy kerülhetett be egyáltalán ebbe a filmbe? A DJ szerepében dadogó Benicio Del Toro egy abszolút felejthető, lényegtelen karakter, minden sármos, rosszfiús nézése ellenére is.
3. A látvány effektusok javarészt jók, de egy (lényeges) ponton nagyon el lettek szúrva. A vezérhajó szétrobbanásának jelenetsorát szerintem csúnyán elbénázták. Hiába a kismillió szétrepülő törmelék meg a fényvillanások, ez így együtt egy nagy túró az én szememben. Ezt ezerszer jobbra kellett volna megcsinálni - és főként nem kifelejteni a hangot a robbanásból, miközben mindenhol máshol remek hangeffektek vannak.
4. A vágás több helyen el lett rontva. A szükségesnél hosszabbak egyes jelenetek, ezeket feszesebbre, rövidebbre kellett volna vágni. A két és fél óra kész kínszenvedés volt egy ilyen gyenge történethez. Főleg úgy, hogy a sztori háromnegyede lassú és javarészt unalmas átvezető jelenetekből áll a két csata között.
5. A filmet telepakolták teljességgel fölösleges állatokkal, amik közül a legbénábbak a porgok, amiknek semmi szerepük nincs a filmben azon kívül, hogy kiabálnak és útban vannak. A többi állatfaj is inkább csak gyerekcsalogató díszlet, semmint konkrét szereppel, jelentőséggel bíró mellékszereplő. Ez így nagyon szomorú és sajnálatos húzás a játékfigurákból meggazdagodni próbáló Disney részéről.
6. A csaták minden képzeletet alulmúlóan bénák. A film elején a menekülős űrcsata a legcikibb ütközet, amit eddig produkált az SWU. Én a készítők helyében nagyon szégyellném magam emiatt. És nem csak azért, mert a csillagrombolók elfelejtettek tüzelni, mert a csatahajó lövegeit gyerekjáték kilőni egy X-szárnyúval vagy mert az ellenállás hajói béna kacsák módjára állnak az űrben az ellenség orra előtt és szintén elfelejtenek lövöldözni. Hanem mert ez a bombázó támadás a leghiperbénább csatajelenet, amit csak ki lehet találni. Ennyi erővel középkori vitorlás sorhajókat is odarajzolhattak volna bénázni, szerintem. A bolygófelszíni csata szintén röhejes és komolytalan, a hothi csata gyenge és elbénázott utánzata, amit kitalálni is kár volt, nemhogy leforgatni. Ez így, összességében nem a Csillagok háborúja, hanem az Agyatlanok töketlenkedése címet érdemli meg.

onderon 2017.12.15. 11:43:39

@Kata SWL: Miért ne vegyük egy kalapalá őket? Nem véletlen, hogy minden nagy színész átment tévézni. Ha bejön a sorozat, akkor fix munka akár évekre, ugyanúgy jó pénz mostmár, kevesebb hajtás és nem kell összehányni, mint a filmeket manapság. A legutóbbi két Star Wars is azért lett olyan, amilyen, mert nem volt rá idő. Lucasnak voltak ötletei, de a Disney-nek saját kellett, és miután megvették a Lucasartsot kb azonnal be is jelentették a filmet és 1 évre rá elkezdték forgatni. Jó sztorit és jó könyvet nem lehet 1-2 év alatt megírni. Lucas állítása szerint 4 évig írta naponta 8 órán át heti 5 napot. Nyílván túloz, de azért szerintem érezhető a különbség.

A Game of Thrones CGI gagyi. Sorozatban tipikusan van 1 kisebb meg 1 nagyobb esemény egy évadban, ahol ellövik amilyük van, meg a költségvetésük nagyrészét és utána marad a nagy semmi meg a néhány színészes párbeszédek az erdő közepén. GoT sem kivétel, attól meg ne essünk már hasra, hogy 5 percet látunk egy sárkányt, azért az nem egy nagy kunszt manapság, mégsem egy űrcsata.

A 100 napos forgatási időnek ahhoz van köze, hogy nincs idő nagy dolgokra.

Mégegyszer megkérdezem, milyen karakterfejlődést szeretnél? Nem évek teltek el a két rész között, hanem semmi. Gyakorlatilag pár nap sztoriját nézzük jelenleg, hova fejlődjenek? Pont annyit fejlődnek amennyit ennyi idő alatt lehet. A jó vagy rossz script megintcsak oda vezet, hogy rá nincs idő. Nem évente kellene kidobni egy Star Wars filmet és nem 2 évente egy Skywalker Saga-t és akkor lenne jobb script meg idő is olyat gyártani, mint a New Hope vagy az Empire Strikes Back.

Nem statiszta vagyok és olyan filmek készítésében vettem részt, amiben te szeretnél fa lenni.

Remélem danialves nem egyenlő a szelfikirály M. Danival mert akkor menten röhögőgörcsöt kapok. :DDDD

2017.12.15. 11:48:20

kíváncsi lennék sixx mit szól ehhez, mer ez egy igen reális értékelése a filmnek.
tavaly az ébredő erőt leszopta odavissza 3x, míg idén állítja hogy szar volt, bezzeg az utolsó jedi.

furious ewok 2017.12.15. 11:51:28

Emberek!!! Premier utáni friss kritikában írjátok már ki, hogy az spoileres vagy hogy nem az! Tessék másokra is gondolni! Köszi!

urga 2017.12.15. 12:34:55

Az ébredő erő után mégis, mire lehetett számítani? Ennek a résznek már az előzeteseit sem tudtam végignézni, annyira erőltetett, összetákolt gagyiságnak tűntek már pár másodperc után. Pont az lesz, amit megfogadtam az ébredő erő után: a meg nem vett családi mozijegyek árát átutalom a legelső jótékonysági szervezetnek, amelyiknek a neve eszembe jut. És egyszer s mindenkorra elfelejtem, hogy a Star Wars-nak folytatása lenne.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 12:51:28

@steery: Még mindig 25 éves a legidősebb szereplő a csillagromboló admirálisától a főgonoszig? Azt meg sem merem kérdezni, hogy dokuhoz, palpatinhoz, quai gonnhoz, samuel l jacksonhoz hasonló színész ikonokat nagyítóval se keressek az új részben, ugye?

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 13:00:41

@ap: Ne reflektálj, ne releválj és ne irreleválj. Beszéljünk magyarul hamár itt vagyunk. De az megtisztelő, hogy legalább figyelsz és válaszolsz arra, amit írok. Kösz! Egyébként az idegen szavak használatával nem leszel meggyőzőbb, minden a válasz értelmén, jelentésén van. Capischi, amigo?

urga 2017.12.15. 13:02:33

@Sütemény1975:

Az ébredő erőről csak pozitív hivatalos kritikákat lehetett olvasni egészen addig, amíg a mozik teljes gőzzel játszották.

Közben a fanatikus rajongók már javában posztolták a youtube-on az őszinte véleményeket: hogy ez mekkora gagyi sz@r (sokan egy fél üveg tömény társaságában, félrészegen, mert nem tudták az óriási csalódást másképp feldolgozni).

Aztán amikor már nem volt pénzügyi tétje, mert a mozikban kifutott a film, megjelentek az első valódi, őszinte hivatalos kritikák is, lényegében szórul szóra ugyanazt állítva, mint amit a csalódott rajongók már az elején, a youtube-on.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.15. 13:03:08

@ap: De akkor nem értem, hogy veled is miről vitatkozunk alapvetően. Most remekműnek kéne tartanom attól, hogy szerinted az előző x rész is pont ilyen gagyi volt? Miért számít ez? Mert ez úgy kerül elő állandóan Az ébredő Erő óta, mintha legalábbis azt kérném számon, hogy miért vannak benne fénykardok meg Erő meg űrhajók.
Függetlenül attól, hogy melyikünk mit gondol a korábbi Star Warsokról, most mi az, amit nem lehetne alapvetően elvárni egy Star Warstól? Hogy legyen színvonalas? És akkor a Transformersről is ömlengjek, mert láttam az előző x részén is, hogy szar?

@Terézágyú: Na de Anakin egy ex-rabszolga volt, akit megfosztottak először az anyjától, majd a Jedi-rend miatt szerelméről is le kellett volna mondania. Lehet, hogy ő is impulzív döntést hozott, de sokkal jobb indoklás, mint hogy az elkényeztetett Ben Solonak "Snoke megmérgezte a szívét" meg megsértődött Luke-ra.

@furious ewok: Alapvetően a kritikáink spoilermentesek, úgyhogy azt jelezzük csak, ha van benne spoiler. (Viccesnek is tartottam, amikor Az ébredő Erőnél hirtelen mindenki kötelezőnek gondolta kiírni, hogy az ő írása mennyire spoilermentes, mintha ez nem lenne alap. :D)

onderon 2017.12.15. 13:04:53

@danialves: Legyen olyan látványa? Hát pont a látványra nem lehet panasz, mert gyakorlatilag már az előző rész óta ugyanaz csak továbbfejlesztve. A CGI hibátlan, a maszkok egymilliószor jobbak a díszlet vagy ugyanaz vagy a régi felhasználásával újat csináltak (Corellian Corvette belső). Pont a látvánnyal nem értem mibajod van. Ha olyan katyvasz lenne, mint a Transformers, még megérteném a kifogásodat.

Jössz te is a karakterfejlődéssel, úgyhogy téged is megkérdezlek megint: milyen karakterfejlődést vársz? Hány év telt el az EP4 és EP6 között? Hány nap telt el EP7 és EP8 között? 1. Egy. Egy nap. Összesen talán eltelt pár hét vagy hónap az EP7 eleje és az EP8 vége között. Hova fejlődjenek ennyi idő alatt? Nem igaz, hogy ezt nem látod.

A Blade Runner 2049-nek mitől kellett volna 100 napnál tovább tartania? Még ennyi ideig sem tartott volna, ha a csávókám nem világít egy helyszínt 6 napig. Amiben hasonló a Star Warshoz, hogy van benne 10 színész ebből 5 A listás és mindegyiket látjuk olyan 4 percig, mert utána javarészt Ryan Gosling egyarcú szenvedését kell néznem közeliben. A BR2049 egy low budget folytatás volt. a Robin Wrightos jelenetek, beleértve a díszletet is annyira rosszak, hogy olyan, mintha nem is ugyanarról a filmről kellene beszélni. Persze ettől függetlenűl a film többi része gyönyörű lett, de ugyanaz lett a sorsa, mint a Star Wars 8-nak is. Nem igazán lehet összehasonlítani a régit és az újat. A Fury Roadban nincs sztori. Az egy 120 napos roadmovie és ha belegondolsz arra viszont rohadt sok a 120 nap. Van benne egy brutális kaszkadőr játék, de azon kívül nem egy bonyolult dolog az sem.

Aranyos, hogy belemész a díszlet és a helyszín fogalmába, de azt elfelejted, hogyha egyik stúdióból át kell menni a másikba, akkor az már bizony költözés, adott esetben teherautók és minden mozgatásával, igaz nem kilométereket kell menni, de attól még ugyanúgy előordulhat, hogy fel kell meg le kell pakolni és az többnyire 30-60 perc. Ha "filmszakember" lennél, ezt tudnád. Egy sima szomszédos stúdióba költözés is simán 30 perc, egy sima stúdión belüli átállás is ugyanennyi mire feláll minden és foroghat a kamera. 100 nap, 125 díszlet, 14 stúdió. Túl sok. Empire Strikes Back 60 helyszín volt, 6 stúdióban, New Hope 30. És akkoriban még nemigazán volt CGI, mégis jók lettek nem? Pont az a baj, amit említesz, hogy mindegyik helyszínen fél napot lehet max forgatni, különben nem jut mindenre idő.

Nem megsajnálni kell a Disney-t, hanem kurvára dühösnek lenni rá, hogy a f*szért hajtja ennyire. Ettől tartott mindenki, bekapcsolták a Star Wars műveket, ömlik az SW mindenhonnan, soha annyira, mint előtte és ugyanaz az unalom lesz belőle a végén, mint ami a Marvellel történt.

1000+ statiszta egy világháborús filmben nem ugyanaz, mint felöltöztetni 1000+ statisztát Stormtroopernek vagy földönkívülinek maszkokkal mindennel, speckó ruhákkal. Nem véletlenül van minden SW filmben egy nagy jelenet sok stattal, űrlénnyel, utána kifújt, nem nagyon látsz 3-4-nél többet. New Hope-ban Mos Eisley Cantina, Empire Strikes Back-ben gyakorlatilag nincs űrlény, elenyésző. Elején a Hoth-on ellövik a statiszták jórészét, a többi maradt Stormtroopernek Vader köré meg egy két Imperial Officer, meg Cloud Cityben, ahol a salvage lények kivételével mindenki ember valamilyen egyenruhában (lásd Dunkirk 1000+ stat). Return of the Jedi-ban elején megint ellövik Jabba-nál amit lehet, utána meg a nagy pihi, meg jönnek a macik és a trooperek. Nyilván vágod a sztorikat hogy nagy tömegjelenetnél kartonpapír embereket használnak. Senki nem akar 1000+ trooper jelmezt tárolni és feladni senkire. Hogy a viharba ne múlna a statiszták számán a forgatási idő??? Szeretik hangoztatni állandóan igen, hogy statisztára nem várunk, pedig de. Mert enniük nekik is kell, mozgatni őket nem két perc, beállítani főleg. Hajtják persze, állíts be 200 statot van rá 2 perced, aztán úgysem annyi lesz, mert szar, át kell variálni, vegyük fel megint, vegyél ki 20-at, rakj az ajtóhoz még 4-et, hátul menjen el egy pár kézenfogva. Oké próba, jó, vegyél ki még 30-at, színész mögött ne menjen senki Józsinenézzakamerábajóköszi. Soha nem dolgoztál még többszázstatisztával vagy ha mégis, akkor nem értem hogy mondhatsz ilyet!

Egyáltalán nem felületes összegányolt szar film, nekem tetszett. Nem értek egyet benne sokmindennel, de értem miért lett ez és mi történik és arányaiban jó film volt. Ettől függetlenül én nem ilyen véget szántam volna neki, de hát nem én vagyok az író/producer/disney én csak egy rajongó vagyok.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 13:07:26

@urga: Az a baj, hogy a disney csak ilyen filmeket tud csinálni, korszakalkotó művelet ne. Mivel fosik, hogy pénzt bukik, nem mer megkockáztatni semmi újdonságot, mint 77- ben lucas. Már most biztos vagyok benne, hogy amkior visszajön a disneynek a lucasnak fizetett pénz, az egész storyt a kukába dobja. Lucas kiköthette volna eladáskor, hogy az ő ötleteit kell megvalósítani. Kicsit kevesebb pénzt kapott volna érte, de legalább az alapművet nem barmolták volna így össze ezek a pókembereken nevelkedett tökkelütöttek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.15. 13:14:14

@onderon: "A Blade Runner low budget folytatás volt" - írod egy 150 milliós filmre, meg hogy a Fury Roadot nem bonyolult kivitelezni, azon kívül, hogy kaszkadőrmunka, amit csak messze a legbonyolultabb leforgatni bármelyik filmben. De komolyan, irigylem, hogy annyi szégyenérzet nincs benned, hogy úgy osztod itt az észt, hogy láthatóan még egy werkfilmet sem láttál, ahonnan lehetne fogalmad ezekről a dolgokról, jössz ezzel a Wikipediáról kimásolt bullshittel, csak még a set meg a location közötti különbséget sem tudod, ezért össze-vissza fordítgatod.

Nézd, én ezen a ponton meguntam, hogy tételesen végigvegyem, mennyire fingod nincs a témáról, baromira nem érted azt sem, amit látványról írtam, meg azt sem, hogy mekkora önellentmondás, hogy azzal véded a filmet, hogy pontosan ugyanolyan gyenge, mint a többi. Innentől kezdve már tényleg csak az lenne a kérdésem, hogy mire fel ilyen nagy a pofád?

onderon 2017.12.15. 13:16:14

Nem biztos, hogy Lucas ötletei mind jók voltak. EP1-2-3 után azért némi fenntartással kell kezelni Lucas bácsi ötleteit. Túl sokat akar a Disney, túl sok új karakter, túl sok új helyszín, túl sok új űrhajó, túl sok új sztori elem. Lucas is itt szállt el. A CGI túl sokat enged meg és nem tartja őket belátható keretek között a technológiai határ.

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 13:20:48

@bluebear: azt hiszem elértünk a beszélgetésünk végéhez, ha már hazafias nyelvtanóránál tartunk. ha Te egy reflektálást, relevanciát meggyőzési eszközként tartasz számon, már rég rossz és azt hiszem nincs is miről beszélnünk.

onderon 2017.12.15. 13:24:42

@danialves: a 150millió az sok? A Fury Roadban mi volt bonyolult meséld már el nekem. A sivatagban lépkedni és mozgatni benne egy kamiont? A kaszkadőrmunka hibátlan és nyilván nem 2 nap volt megalkotni, de utána mi történik a filmben? Wikipediáról kimásolt bullshit, ne magadból indulj ki papa. Hány set lehet egy locationön belül? Egy stúdión belül mennyi? Nevetséges, hogy ebbe kapaszkodsz és közben úgy csinálsz, mintha gecinagy filmes lennél :DDD Vedd tételesen végig ne csak a pofád legyen nagy! Lássam végre a szekértelmed, mert eddig semmit nem láttam, csak az üres pofázásodat! Te mire vagy ekkora arc, meséld már el nekünk! Kezdd azzal, hogy milyen jellemfejlődést vársz, ha a két részben összesen eltelt kb 2 hónap? Játszod itt az eszedet, de egy értelmes választ nem tudsz összeszedni az érvekre! Szerencsétlen bohóc.

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 13:48:20

@danialves: én nem vitázom, csupán hangot adtam első kommentemben annak, hogy nem értem az általános fanyalgást bármelyik sw film bemutatásakor az elvárások tekintetében, amikor nemigen tudnék az eddigi 8 rész kapcsán kiemelkedő minőségről beszélni :)
a kultstátusz és a mögötte lévő világ az egy dolog. de ezekkel gyakolratilag egy sw mozifilm sincs köszönőviszonyban, mégis minden egyes rész előtt mindenki azt hiszi, hogy ez most vmi atomjó mű lesz, merthogy sw.
de nem tudok egy sw filmet sem mondani amelyik alanyi jogon atomjó lenne.

igazából bármelyik blockbusternek készült látvány/akció/scifi stb film kb az erős közepes szintet hozza legjobb esetben. szórakozni lehet rajtuk, de az agyadat inkább állítsd takarékra. Vannak kivételek lefele is, amikor már annyira buta hogy irritál, és felfelé is, amikor érdemes komolyabban venni a filmet, de utóbbi a ritkább. és a sw sosem tartozott ebben a körbe.

ez nem egy keresztapa, aminél ha becsúszna egy folytatás mindenki joggal várhatná el a legjobb filmbéli minőséget. ez egy közepes scifi-filmsorozat, ami viszont egy hatalmas világot teremtett az elmúlt évtizedekben. de ezt a világot még egy filmnek sem sikerült minőségi köntösben visszaadnia.

innentől viszont felesleges azt elvárni, hogy ez most már biztos jó lesz, mert semmi alapja nincs. és nem is hiszem, hogy bármelyik stúdió hirtelen átpozícionálná a filmet és nem mekis poharakat szeretne 3 évesekne eladni milliószám, hanem felnőtt gondolkodású értelmes komoly filmet faragna belőle. az sw sosem szólt erről. már a legelején sem.

ha van egy kis esze a disney-nek a spin off-okat majd erre a síkra tereli, a ro talán ennek volt az első jele.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.15. 13:52:47

@onderon: "a 150millió az sok?"- kérdezi a nagy filmszakember, aki szerint fingom nincs a filmek üzleti vonatkozásairól. És ezek után van képed nekem ugatni bármiről filmek vonatkozásában :D

"Vedd tételesen végig ne csak a pofád legyen nagy!"
Végig is vettem, te szerencsétlen fasz, egy kisregényt írtam neked, arra válaszoltál az előbb, ha nem tűnt volna fel.

Utolsó kérdésem, eltakarodsz innen magadtól, vagy ki kell, hogy basszalak?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.15. 13:58:45

@ap: Jó, akkor lehet, hogy én nem értek valamit, de a következő, ami nekem átjön:
1. Szerinted gyengék a Star Warsok.
2. Leírtam egy Star Wars-filmről, hogy gyenge.
3. Nem érted, hogy leírom egy Star Wars-filmről, hogy gyenge.

Oké, értem a véleményed a blockbusterekről és a Star Warsokról, még ha nem is értek vele egyet, de milyen mérce szerint kellene Az utolsó Jediket megmérni és milyen konklúzióra jutni annak fényében?

exilis 2017.12.15. 14:06:26

@onderon: Egyszerűen filmvak vagy, és kész. Arra adj magyarázatot, hogy ha olyan egyszerű a Fury road, miért nem láttunk az elmúlt 20 évben hozzá fogható látványvilágú autós üldözést sehol. A nyomában sincs semmi. Vagy talán mégsem olyan egyszerű?

Amiért rosszak az új SW-k, az ugyanaz, amiért az előzményszéria is rossz volt. A régi SW filmek egyszerű westernek, csak áthangszerelve, áthangolva az űrre. Ez az alaprecept amiért működik az egész mint koherens világ, és ami működtetne egy új szériát is, ha valami hasonló toposzt vettek volna alapnak, amit szépen ki lehet tágítani.

Pl. kisujjból kirázom neked a tökéletes SW film receptjét ami állítom mindent verne a régiek óta, pl vedd a Jó a rossz és a csúf sztoriját, a szereplők hármasát emeld át, legyen a jó, legyen a csúf és a gonosz, és ugyanolyan dinamikával vidd végig a a kincskeresős sztorit űrre hangszerelve, mint abban a filmben. Még a végső leszámolás is szinte egy az egyben átemelhető, csak más fegyverekkel. Kibaszott nagy SW film lenne. Ilyen kib egyszerű, és erre képtelenek ezek a szerencsétlenek.

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 14:17:32

@danialves:
Ami nekem átjön a Te írásodból is, az az, hogy bár hellyel közzel láttál egy 12 egy tucat sw/bb filmet, mégis úgy sorolod fel a hibáit, mintha ezek (vagy ezzel egyenértékűek) nem lennének meg az összes többiben is. Ez egy mezei blockbuster, innentől szvsz semmi extrát nem kell várni, vagy olyat számon kérni rajta, amit felesleges egy ilyen kaliberű filmtől. Buta párbeszédek? Szögegyszerű forgatókönyv? Ordas logikai bukfencek? Súlytalan főszereplők?
Ezek gyakorlatilag (és sajnos) a műfaj jellegzetességei, kvázi nem hiányosságok, hanem a műfaj velejárói.
A csalódottság azon részét maximálisan megértem, hogy ez sem lett jobb mint a mezőny többi tagja, de részleteiben elemezni a hibákat amik mindegyiknél fennállnak, szvsz kicsit túlzás. Már annak lehet örülni, hogy a színészek egy része odatette magát. Bár elvárható lenne, de sajnos a gyakorlat nem ez. Persze hasraesni sem kell tőle, hogy teszik a dolgukat páran, de ez sztem inkább említésre méltó egy ilyen film esetén, mint sok fenn részletezett negatívum.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.15. 15:14:18

@ap: Oké, így már világos, erre igazából két dolgot tudok mondani:
- Egyrészt szerintem van kontraszt az előző részekhez képest, erre elég sokat hivatkozom az írásban is, azt már megbeszéltük, hogy ezzel nem értesz egyet, ezt a részét szerintem túltárgyaltuk
- Másrészt én nem gondolom úgy, hogy attól, mert blockbuster, ne lehetne többet számonkérni rajta, ha már így előkerült, pl. a Fury Road vagy a Blade Runner pontosan olyan blockbusterek, amelyek azért nem a teljes agyhalált értik ez alatt a címszó alatt. (De akár hozhatnám a Skull Islandet is, amely messze nem mélyebb vagy okosabb film, mint Az utolsó Jedit, de százszor összeszedettebb, szórakoztatóbb, látványosabb, szóval szigorúan blockbusterként nézve is bőven lehetett volna jobb ez.)

Sieg 2017.12.15. 15:42:06

Éreztem, hogy korai még örülni az első kritikák ömlengésének. Power kolléga már a nosztalgiavadász, erőtlen, gagyihumorral összeragasztgatott Ébredő Erőre is adott kilenc pontot, sok jót nem jelenthet, ha ez is tetszett neki.
Kritikád alapján valószínűleg ugyanaz a hollywoodi blockbuster sablon lehet, mint ami mostanában népszerű csak épp most nem szuperhős, hanem SW skinnel. Szóval valószínűleg cukiság, tini/börleszk/gagyihumor, jellegtelen karakterek, erőtlenség, unalom.

steery 2017.12.15. 15:53:15

@bluebear: Kereshetsz színész ikonokat, de ne számíts eget rengető színészi produkciókra. Még Luke komor, megtört ember nézése a leginkább emlékezetes az egészből.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 16:18:06

@steery: Luke nem színész ikon, A star warson kívül egy normális szerepben nem láttam. Az 1-3 sorozatban hemzsegtek a híresebbnél híresebb színészek(akiket leírtam), jobbnál jobb szereplők, de még az őstrilógiában is voltak nagy nevek. Az hogy telebasszák ismeretlen 25 évesekkel az egészet és idősebbeket, de még középkorúakat sem látni benne, mindent elárul. Jó, tapasztalt színészek minimum kellenek ahhoz hogy egy film sikeres legyen. Például Tarkin admirális, az öreg Ben, Palpatin, Quai Gonn, Mace Windu meg hasonlók megformálói. Az nonszensz, hogy egy birodalmi csillagromboló parancsnoka egy 25 éves zöldfülű. Ilyen a világon nincs. Ez az egész új sorozat úgy el lett baszva, mint a huzat.

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.15. 16:29:00

@danialves: a Blade Runnert még nem láttam, de a Fury Road szerintem messze túlértékelt film. A gonoszról ott sem derül ki semmi, csak hogy gonosz, a story annyi, hogy elmenekülünk a-ból b-be, majd rájövünk, hogy inkább visszamennénk és közben törnek a kocsik. A párbeszédek kb a sztori szintjén vannak és hát ennyiben ki is merült a film. Gyönyörűszép, kreatív az operatőri munka, de ennyi. A karakterfejlődés pont műfajhoz híven szögegyszerű sablon - már ahol van - és hát az izgalmi faktor nem a szereplőkért való szorításban merül ki, hanem hogy mikor dobom el a hajam még jobban a látványtól. Az egész ugyanolyan látványorgia mint a Gravitáció, de ennél tovább nem is megy. Ezeknél egy ébredő erő ctrl+c ctrl+v-je szerintem egy ligával előrébb van igaz több is benne a hiba.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 16:37:05

@Sieg: Legközelebbi részben azt fogjuk látni ahogy pókember átcsüng a milleneum falcon egyik szárnyáról a másikra. Vagy lesz egy olyan super-mega rész amelyben fellép Snoke, Darth Vader szelleme, Pókember, Vasember, Hangyaman, Thor, Amerika kapitány, Hulk, és megküzdenek egy galaktikus szörnnyel, aki a galaxison keresztül fog cikázni, hogy legyőzze őket. Együtt mind egyszerre. De aztán az erő erejével, thor kalapácsával, pókember hálójával, sikerül hálót szőni a gonosz ellen, aki veszélybe sodorja az egész univerzumot. Ez lesz az új mega rész. Már előre látom.

Irbisz 2017.12.15. 16:45:31

@onderon:
"Javaslom neked is és ne írj baromságokat, ha fogalmad sincsen az egészről mitől lett ilyen és mi megy egy forgatáson a háttérben. Javaslom vállalj be itton pár statisztamelót, lesz jövőre elég sok A-listás cucc itthon, akkor kicsit közelebb tudsz kerülni és meglátod mégis hogy megy egy forgatás. "

a filmet még nem láttam, de amit irsz az nettó hülyeség, akárki is voltál a stábban. Azt magyaráztad meg novellányi terjedelemben, azért olyan (szar) a film amilyen, mert kevés idő volt, sok helyszin, rengeteg utomunka, 1 SW/év kötelezö blablabla. Kit érdekelnek a körülmények?? Egy átlag filmnézöt nem, ő jó filmet akar és pont, leszarja mind a nehézségeket, mind a költséget és határidőket, meg a stáb lelki problémáit.
A Producerek, menedzserek, a disney pénzügyesei nyilván más szemmel nézik, nekik költségkereten belül kell egy jól eladható film és pont, amit átlagosan ha minél rövidebb idö alatt összedobnak, annál jobb (gy.k. olcsóbb), a technikai személyzet ezirányú nyavalygása, amit előadtál, csak mérsékelten hatja meg őket.
Az meg egyenesen no comment h. mivel a poszter nem csinált filmet, nem volt statiszta (de még alsegéd sminkes stb) se, ezért nem tudja megitélni milyen a film. Hát ezt a véleményt inkább nem kommentálom, mert sértő lenne elmebeli képességeidre :)

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.15. 16:47:41

@steery: A korábbi hat SW részben minimum 2 angol színész lord volt: Sir Alec Guiness(Obi van Kenobi) és Sir Christopher Frank Carandini Lee (Dooku gróf). Ennyit azon részek komolyságáról.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.12.15. 16:51:37

@danialves: nemtom hány év után először leírom: minden szavaddal egyetértek.
csak mondjuk eggyel kevesebb pontot adnék neki. örülök, hogy ilyen kritikák is születnek a filmről.

ZX 2017.12.15. 16:51:43

Te jó ég. Vitatkoztok itt arról kb. hogy kinek mi a kedvenc színe. Én általában elolvasom a kriktikákat, jót röhögök, megnézem a filmet, eldöntöm szar-e vagy sem, és pont leszarom mindenki más véleményét. :D

urga 2017.12.15. 17:19:34

@bluebear: "Az a baj, hogy a disney csak ilyen filmeket tud csinálni"

Lucas-nak annak idején semmilye nem volt, ami a Star Wars megfilmesítéséhez kellett volna, csak egy elképzelése arról, hogy mit akar megfilmesíteni. Aztán szerzett az elképzeléséhez pénzt, paripát, fegyvert.

A Disney embereinek ezzel szemben minden eszközük megvan, ami egy SW filmhez kell, csak a legfontosabb hiányzik: az elképzelés, amit filmre vinnének. Lényeges és fájó különbség annak, aki szereti az eredeti SW filmeket.

Dr.Démonmac1 2017.12.15. 17:28:44

@bluebear: " Ebben az új részben is 25 éves a legtöbb szereplő?"
Nem, mostmár voltak idősebbek is (A volt "Birodalmiak" között is) - halovány "színészi" teljesítménnyel (nár nem is volt szegénynek igazán ideje, nagyon gonosznak lenni, mert nem szántak rá túl sok időt.

Azzal részben meg lehet magyarázni, hogy az Endori csata után nagyon sok birodalmi tiszt/főtiszt odaveszett, az Új rendnek meg újoncai vannak csak.
Hát stratégiailag, midegyik idióta volt, az kétségtelen :)

A második számú főgonosszal, az első számű főgonosz leveteti a sisakját. Innentől látszik a feje. (Később meg a meztelen hasa is! :DD - ilyen baromságot, még Lucas sem csinált, nem tudom melyik elmebetegnek jutott ez eszébe a készítők közül..:)

Az ellenállók flottája, hm sóhaj, az elején több, aztán legvégül 1 szál cirkáló mindössze (de az le tudja hagyni az összes Csillagrombolót, és Tie Vadászt)
Az új tömegpusztítóból kettő is van, először egy 60 km es még nagyobb csillagromboló mint az előzőek (totál debilek vezetik) és ez meg is látszik a végeredményen (szerintem sok csilliárd lesz a generál javítás, bár nem pukkant szét, de nagyon lelakottá vált) (ha meg a bolygófelszínre levittek egy "mini halálcsillagot") (de hogy mi a fenének, amikor felülről szétlőhetnék az egész bárist? ) (azért, hogy megmutassák az újradizájnolt lépegetőiket - és egy dologgal többet lehessen megvenni a játékboltban, súlyos pénzekért:) A volt rohamoszi, az továbbra is tisztában van az összes tervrajzzal, és titkos fegyverrel.. Nevetséges volt már ez a fajta "képzettségi szint" Ha minden birodalmi ekkora zseni lenne, nem bukták volna el az első halálcsillagjukat se. Nem volt jedi, de egész jól kezelte a "jedi elhárító -szerszámot" a fene tudja mi annak a neve. :) Katasztrófa.

Dr.Démonmac1 2017.12.15. 17:30:25

@ZX: Nekem a kék!
(nem, a fekete! :) Áááá.

urga 2017.12.15. 17:56:23

@ZX: Én megnéztem az előzetes első 30 másodpercét, ebből lejött a lényeg. De nekem az a képkocka is teljesen elegendő lett volna megítélni ezt a filmet, amin Csubakka látható egy nagyméretű aranyhörcsöggel. Han Solo helyett a hörcsög? Nem akarom tudni..
cdn.blog.hu/sm/smokingbarrels/image/355.jpg

SW 8, ugyan már...

Dr.Démonmac1 2017.12.15. 17:59:36

@bluebear: A szinészek, - a lelküket is kidolgozták, de egy csomó mellékszereplőnek egyszerűen nem volt ideje kibontakozni (gondolom a vágó/rendező) "nullázta le őket. (és talán a forgatókönyvíró:)
Anno Trankinból (1977) áradt a fenyegetés és a méltóságteljes hatalom.. az "új" Birodalom (bocsánat, új rend) képviselői meg nevetséges bábfigurák csupán, a legfőbb vezér meg.. annak legalább voltak céljai) Ha lesz kövi rész (biztosan) ne Hux/Kylo vezesse az Új rendet, mert elsírom magam, Thrawn nem ér rá?

Dr.Démonmac1 2017.12.15. 18:03:39

@urga: Porg! Plüssben jól mutat, a gyerekek imádják, jó sokat el lehet belőle adni!! :)

urga 2017.12.15. 19:34:13

@Sieg: Ahogy az már az előzetesből világosan kiderült (és ezt most már a kritikusok is le merik írni), ez a rész nem más, mint a Birodalom visszavág Disney verziója. Ezt tudja a Disney, és semmi mást: fognak egy már meglévő, sikeres és jól ismert mesét, és azt egy-két változtatással (újra) megfilmesítik. Az elmúlt évtidezdekben csak ezt csinálták, ebből áll az üzletük. A hatalmas átverés a SW esetében, hogy az újraforgatott Disney verziókat folytatásként adják el.

osborne 2017.12.15. 21:15:52

Lucas 'nyert' végül. A sokat kritizált előzménytrilógiája is veri az újakat.

Én maradnék örökké 4-5-6 hívő.

urga 2017.12.15. 23:07:56

@bluebear:

Az I-III. részekben a köztársaság működésének bemutatása félelmetesen jól sikerült. Azóta sem tudom elhessegetni a galaktikus szenátus képét, amikor ezt látom:

mno.hu/data/cikkek/2431/24316/cikk-2431694/MNO_000_LQ02PHDF_focuspoint_926x504.jpg

és ha még csak alaki lenne a hasonlóság...

vignette.wikia.nocookie.net/starwars/images/6/6f/Galacticsenate.png/revision/latest?cb=20130212012244

d2t1xqejof9utc.cloudfront.net/screenshots/pics/a937cb644cc76c0ac79fe48bc58506bc/medium.jpg

onderon 2017.12.16. 00:02:20

@Irbisz: hol mondtam én olyat, hogy attól mert nem dolgozott forgatáson nem lehet véleménye? Lehet. Nekem meg lehet véleményem a véleményéről. Neked meg az én véleményemről. Véleménye bárkinek lehet.

De. Baromságot beszél sok esetben, mert fogalma sincsen hogyan működik a szakma. Filmrajongóként vár a filmre, de az nem fog jönni, mert nem 1977-et írunk. hanem 2017-et és ma így működik a filmgyár.

Christopher Nolan interjúját ajánlom elolvasni. Talán tudja miről beszél.
geektyrant.com/news/christopher-nolan-says-his-batman-films-benefited-because-he-had-time-in-between-them

@exilis:
egyáltalán nem vagyok filmvak és nem mondtam egy szóval sem, hogy a Fury Road rossz film. Sőt! De ettől még ugyanúgy egy egyszerű mű. Nem kell a sztorin gondolkodni, nincsen kiterjedt világa amiben el lehet veszni, kevés színész és megcsinálták utóbbi évek legjobb kaszkadőr munkáját mert visszamentek a gyökerekhez. De ehhez volt sok sok évük előtte elképzelni. A rendezője az írója és a producere, UGYANÚGY, ahogyan az SW: FA-nek JJ Abrams, DE! JJ Abrams egyik filmből esik a másikba. Star Trek rendezés, Mission Impossobile írás, Star Wars írás, producer nem egy filmben és hiába van 1-1 év a filmek között, az előkészítése egy filmnek a ~0.5-1 év. Ahhoz képest amennyi idejük volt rá, ahhoz képest amilyen filmek manapság kijönnek a Disney gyárból, az előző részhez képest, ez egy jó film. És nem azért jó, mert ugyanolyan rossz mint az összes többi. Felesleges hasonlítgatni. Soha nem lesz olyan, mint a régiek, ma már olyan filmek is szinte elképzelhetetlenek, mint az előzmény trilógia. Külön kell őket kezelni és kész, nincs más módja.

Szerintem a Jó a rossz és a csúf nem működne SW-ben. Annál mára jóval összetettebb lett a világa. A Mad Max igen, az működhetne.

onderon 2017.12.16. 00:10:24

@danialves: nekem van, de neked mire van képed ugatni? :D

Továbbra sem látom a választ, hogy milyen jellemfejlődést vársz, te filmek mestere te, ha a két filmben alig telt el pár hét! Ezt kellene kifejtened, mert enélkül továbbra is csak egy nevetséges pojáca vagy.

"meguntam, hogy tételesen végigvegyem, mennyire fingod nincs a témáról"

Erre írtam, hogy vidd végig tételesen, hogy nekem miért nincs fingom sem a témáról és neked miért van! Hiszen neked ezekszerint van, csak tudnám honnan :D az íróasztalod mögül? Figyelj muki, csináltam egy emailcímet csak neked! mindenszarhoz@freemail.hu működik, nem kamu! Írdd meg az elérhetőségedet és bizony isten elviszlek egy forgatásra ok? Testközelből láthatod hogyan működik mi miért lesz olyan amilyen, láthatod hányszor írnak át forgatókönyveket menet közben, mire megy el sok idő és miért baromság sokminden, amiről azt hiszed tudod, holott a közelében nem voltál soha egy filmnek a készítéséhez sem. Én nem haragszom és nagyon szívesen segítek, hogy kicsit közelebb kerülhess és ne csak az íróasztalod mögül kelljen jártatnod a hatalmas pofádat! Deal?

onderon 2017.12.16. 00:12:47

*írd, még mielőtt értelmes hozzászólás helyett a helyesírásomba kötsz bele. :D

Harper. 2017.12.16. 01:47:15

Ez a poszt nagy tévedés. Az utolsó Jedik egy lehengerlő és magával ragadó film, gazdag látványvilággal, izgalmas űrcsatákkal, párbajokkal, fordulatokkal, erős karakter ábrázolással. Rögtön a klasszikus részek után következik, messze megelőzve a Zsiványt, az Ébredő erőt és az előzmény részeket.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 06:02:23

@onderon: ő nem fogja elmondani,mert ez nem farokméregetés,de röviden: hidd el,olyan közel volt filmalkotáshoz,hogy közelebb csak a rendező van. Vagy pont annyira. Szóval ha valaki ért hozzá,ért a box office-hoz, higy ki mit hogyan,mennyi idő alatt csinál,akkor az ő. És filmekről beszélünk,nem statisztaigazgatásról egy sorozatban. :)
Szóval bocs,de neki van mire ugatni,csak nem akkora az arca és nem is olyan,aki erre veri magát,veled ellentétben. Minél többet ér el egy ember,annál szerényebb lesz... Neked van még hova mászni a filmes szamárlétrán ezek szerint...

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 06:16:11

@onderon: Most érveltél amellett,hogy miért ne vegyük őket 1 kalap alá. Ráadásul egy film az esetek 80%-ában sokkal nagyobb volumenű, nagyobb meló,mint egy sorozat.
Aronofsky 5 nap alatt írta meg a mother! forgatókönyvét,és habár a filmet nem szeretem,rendben van a szkript teljesen. De több extragyors és minőségi forgatókönyv is született már. Az idő mennyisége nem mentség arra,hogy valami szar. A Fury Road is veszettjó lett szinte semmi idő alatt elképesztő végeredménnyel,tehát az, hogy kevés idő alatt nem lehet nagy dolgokat csinálni, szintén téves állítás.
Nem tudom hány olyan film van,ami adott esetben 1 nap alatt játszódik és mégis akkora változásokon mennek át a karakterek, olyan szép íve van a fejlődésüknek,hogy tanítani lehetne. Itt csak pár döntés születik, 1-2 karakter fejlődik csak érdemben.
Kíváncsian várom a címeket, amiknek az alkotásában részt vettél.

onderon 2017.12.16. 11:25:07

@Kata SWL: de hálistennek vennek neki egy hűséges Sancho Panza-ja személyedben :D ha valaha lett volna köze a filmkészítéshez, akkor nem állítana olyat, hogy statiszták számán nem múlik a forgatás ideje.

Miért gondolod, hogy egy filmet nehezebb megcsinálni, mint egy sorozatot? Elhiszed, hogy aki benne dolgozik annak édesmindegy? A szakmán belül sokan azért nem mentek a Blade Runnerbe, mert nem akartak hónapokig a sötét levegőtlen stúdióban síri csendben kuksolni. Ennyit számít, hogy film vagy sorozat. Persze biztosan van aki szívesebben megy Blade Runnerbe, mert jól mutat a CV-ben, de egy idő után marhára nem számít. Munka, amit tisztességgel el kell végezni. És hálistennek van is is lesz jövőre is sok.

Igen lehet kevés idő alatt jót csinálni, de nem 125 különböző díszletben 100 nap alatt. Nem tudom mennyi volt a Mad Maxben, de gyanítom, hogy töredéke.

Itt egy jó cikk a filmről:
qubit.hu/2017/12/16/30-eve-nem-volt-ilyen-jo-urgolyhok

Valahogy így kell ezt csinálni, nem ilyen pökhendi faszkalap módon.

“Filmekről beszélünk, nem statisztamozgatásról egy sorozatban”

Ez egy eleg butus mondat volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 11:39:17

@onderon: Hát akkor búcsúzóul megpróbálok még utoljára elmagyarázni pár dolgot, ami eddig láthatóan nem jött át a 70-es IQ-ddal:

"nekem van, de neked mire van képed ugatni?"
Sajnos én a saját kérdésemre nem kaptam választ (miért is kaptam volna), de akkor felhívnám a figyelmedet arra, hogy én itt senkit nem oktattam ki semmiről, te ellenben idejöttél úgy osztani az észt, hogy láthatóan még csak werkfilmen sem láttál forgatást. Ezért lenne adekvát a kérdésem, na meg azért, mert amit a hozzád hasonló nagyképű faszok soha nem fognak fel, hogy nem igazán te vagy abban a pozícióban, hogy itt számon kérj vagy vizsgáztass, pl. ezért is én foglak most kibaszni innen, és nem fordítva.

"Erre írtam, hogy vidd végig tételesen, hogy nekem miért nincs fingom sem a témáról és neked miért van! "
Akkor fussunk neki még egyszer: LEÍRTAM TÉTELESEN, HOGY MIÉRT NINCS FOGALMAD SEM A TÉMÁRÓL, TANULJ MEG OLVASNI.

"Ezt kellene kifejtened, mert enélkül továbbra is csak egy nevetséges pojáca vagy."
Mondjuk ehhez képest rajtad röhög már a negyedik ember, hogy mekkora orbitális baromságokat írsz. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 11:57:37

@ap: Tök feleslegesen megyünk bele ebbe is, mert a lényeg az, hogy szerintem igenis lehet minden téren jobb blockbustert készíteni, ez akkor is így van, ha most még 20 általam hozott példáról is leírod, hogy mekkora szar, de annyira nem tudom, hogy mit akarsz ettől a filmtől, hogy ezt muszáj leírnom. Egyrészt ne keverjük már bárminek is a cselekménybeli összetettségét a művészi összetettségével, attól, hogy a sztoriban van három db plot point, még nem lesz buta, ahogyan vannak iszonyú csavaros, de közben legalább annyira buta filmek is (ld. Now You See Me, újabb Halálos irambanok). Abban, hogy "inkább visszamennénk" több dráma, több gondolatiság van, mint az egész SW-ban összesen, és pont a SW részekről általad leírtak kapcsán végképp fura, hogy érzésem szerint ezt most azon akarod megmérni, hogy nem valami hihetetlenül komplex feladat megoldása szerepel ezen a ponton. Ugyanez, egy párbeszédnek sem az a mércére, hogy legyen tarantinoi szófosás 10 percen keresztül, ami van a Fury Roadban, az pontosan a helyén van, nem üres lózung, és ha lehet, ettől még zseniálisabb a film, hogy kb. egyetlen felesleges szó, történés nélkül képes kommunikálni a nézővel. Ezek után már tényleg én kérdezném, hogy mit vársz el ezektől a filmektől, mert ahogy látom, a legtöbbön a mélységet kéred számon, de ami történetesen mély, azon meg az, hogy miért nem volt bonyolult, aminek meg ehhez szerintem semmi köze.

@Filmes Harper: "Ez a poszt nagy tévedés."
Szerintem inkább az nagy tévedés, hogy bárki véleménye is tévedés lenne. ;)

Harper. 2017.12.16. 13:58:05

@danialves: ... elismerem ebben igazad van. :) Fogalmazzunk akkor inkább úgy: "tévedés a számomra" olyasmi amivel nem értek egyet. (Kivéve néhány kritikai észrevételeddel, a vicceskedésről és a történetben fel-fel bukkanó gagyiságokkal, Leia-jelenettel kapcsolatban.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 14:43:01

@onderon: Az a baj amúgy, hogy az oknyomozáshoz is pont olyan segg vagy, mint a filmekhez, mindenesetre csodálatos, hogy ennyi frusztrációt sikerült keltenem benned, hogy még sorra küldözgeted nekem az üzeneteket (vagy most már annak, aki szerinted vagyok). A kisebbségi komplexusodat meg a fixációdat elnézve csodálnám, ha a pincéből kiszabadultál volna a gép mögül, nem hogy még forgatást is láss...

onderon 2.0 2017.12.16. 15:01:51

@danialves: hát, ha nem ő vagy, akkor végképp nem értem mire van ekkora pofád :D

Rólad szerinted mekkora frusztrációt sejtet, hogy továbbra is válaszolgatsz nekem nyilvánosan, holott pontosan tudod, hogy kitoltottál? Sebaj, csak miattad csak most visszatérek. Neked mekkora kisebbségi komplexusod van Danika, hogy játszod a kiskirályt a blogodon, osztod az észt és ugatsz, amikor már kitiltottál?

Aranyos, hogy egyfolytában azt sulykolod mekkora lúzer vagyok és a pincéből a gép mögül jártatom a számot, nem hogy még forgatást is lássak, de ugye akinek van egy kis esze, az pontosan tudja, hogy ezzel csak magadból indulsz ki. De persze komplexusom és fixációm nekem van :D

Én csak jól szórakozom rajtad, hogy micsoda szakértőnek hiszed magad, de arra nem vagy képes, hogy kifejtsd végre miféle jellemfejlődést vársz egy olyan sztoriban, amiben két film alatt nagyjából 1 hónap telt el. Mert ahhoz képest bizony van jellemfejlődés, csak persze neked az nem elég, mert akkor nem tudsz nagy szavakkal dobálózni :D Mit vársz egy filmtől, amiben a szamurájok szellemiségét keverték a vallási fanatizmussal és pár köntösös figura egy fénycsővel hadonászik? És igen, annak ellenére a helyén tudom kezelni a dolgot, hogy gyerekkorom óta rajongok érte. Régesrégen jobb volt, a újabb réginél meg jobb ez msot és ennyi. Star Wars, Luke, Leia, Chewbacca, űrharc, X-Wing, Millenium Falcon, mi kell még? Minek erről ilyen felesleges agymenést írni? Mit akarsz bizonyítani ezzel? Kinek akarsz bizonyítani ezzel?

qubit.hu/2017/12/16/30-eve-nem-volt-ilyen-jo-urgolyhok

olvasd el és tanulj belőle, arcodból vegyél vissza, mert ugyanúgy egy nulla vagy, mint bárki más.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 15:16:09

@onderon 2.0: "Rólad szerinted mekkora frusztrációt sejtet, hogy továbbra is válaszolgatsz nekem nyilvánosan, holott pontosan tudod, hogy kitoltottál?"
Szerintem rólam azt sejteti, hogy szépen nyilvánosan meg lettél alázva, amiért nem tudsz leakadni rólam és még ahhoz is balfasz vagy, hogy kinyomozd, ki vagyok, erre te persze regisztráltál még egy nicket és írtál nekem megint egy kisregényt, csak hogy bebizonyítsd, mennyire nem vagy frusztrált. Nem baj, regisztrálhatod a harmadikat is, most már kíváncsi vagyok, meddig vagy még képes pörögni ezen nem-frusztráltságodban.

Mindenesetre csak ismétlésként:
- továbbra sem te vizsgáztatsz engem
- továbbra sem én osztottam az észt itt senkinek, de azért ügyes vagy, hogy ctrl+c, ctrl+v vissza tudod böfögni azt, amit rólad írok, ha már olvasni nem sikerül
- akár a saját írásodat jöttél reklámozni, akár találtál egy szimpatikus cikket, amit felszophatsz, ez az utolsó alkalom, hogy nem törlöm a kommentedet is emiatt, csak szólok előre, hogy legközelebb ne fáradj feleslegesen

Tottone 2017.12.16. 16:36:49

Most néztem meg, és csatlakoznék a negatív hangokhoz, nagyon csalódott vagyok. Úgy gondolom a kritika nagyon jól fogja a film több problémáját is.

FIGYELEM SPOILEREK!

1) Még mindig túlságosan visszaköszönnek a 4-5-6 elemei. A közepén a Snoke leszámolás helyenként mondatról-mondatra egyezik a Jedi visszatér végi Palpatine-Luke-Vader leszámolással. Persze a kimenetel nem ugyanaz, de akkor is. A vége pedig kínosan Hoth a birodalom visszavágból.
És ha halálcsillag nincs is, de van halálhajó, halálágyú.

2) Az előbbieknek láthatóan a készítők is tudatában vannak, lásd katona megnyalja "ez csak só"->kikacsintás ez nem hó, vagy feltörö ágyú -> halálcsillag miniben. Ez már az ébredő erőben is benne volt lásd.
Leia halálcsillag-másolat cikizős kiszólása. A probléma csak az, hogy ettől még nem oldódik meg semmi. Nem akarom a 4-5-6 jeleneteit újranézni más sorrendben más kimenetellel / más humorral sem. Mást akarok. Új jeleneteket, új helyszíneket.

3) Nem látom hova tart a sztori. Az első rend a semmiből jön és a semmibe tart. A csillagpuszítója fölrobbant. Óriási csatahajókat veszít. Legfőbb vezérét félbevágják. De mégsem érzem, hogy ettől bármi is változott volna. A végét járná vagy nehézségei vannak? Közel van-e a végső győzelem? Egyáltalán mivel lehetne legyőzni? Honnan meríti erejét? Mit kell csinálni, kit kell megölni vagy mit kell elpusztítani? Teljesen súlytalan.

4) A karakterek dettó súlytalanak így. Kémia szinte semmi nincs köztük, mind megy előre, mintha sínen húznák, Motivációk nincsenek vagy megfoghatatlanok. Sem anyagiak, sem szellemiek, sem érzelmiek. Luke még oké, Mark Hamill korrekt, de Finn pl. tökéletesen üres a számomra szinte reménykedtem a végén, hogy beáldozzák. Dameron lázad, Rey szenved. Leia kínos, Az első rend oldalán Kylo Ren még csak-csak, de pl. Snoke aki Serkis megjelenítésében reménykeltően érdekesnek tűnt csúnyán végzi. Az a karakter, aki elvileg az első számú felelős a trilógiai alaphelyzetéért (Ben Solo átáll a sötét oldalra) ennyi volt. Semmit nem tudunk meg róla. Ki volt ő, mi a célja, miket tett..semmi.

5) Nem csak Snoke sorsa értelmetlen. A Benicio Del Toro féle kódtörő esetén egyértelmű lett volna birodalmi ügynökké tenni (mit is keres pont abban a cellában, ahonnan 1 mp alatt kijött?) ehelyett egy kő-egyszerű pénz motivált gazember. Mark Hamill -> már egészen örültem a végén Luke trükkjének és a még találkozunk fordulatnak. Erre neki is vége. Belehalt a meditálásba. Végül csak megkaptuk a Vader - Obi Van leszámolást, igen, volt benne egy csavar. Hű de eredeti. Maz Kanata 2 perc. Elvileg az ébredő alapján több lenne benne.

Összegezve, nagyon kevés konkrétum van számomra eddig a két új fő filmben. Lucas 1-2-3 filmjei arról szóltak, hogy próbált a 4-5-6-hoz logikus, fundamentális alapokat találni. Ezt néha nagyon földhöz ragadt vagy Star Wars idegen módon tette (midikloriánok), de legalább kísérletet tett. Itt most ennek nyoma sincs, de mást meg nem tudnak hozzátenni. A Zsivány egyes egészen jól eltalálta az egyensúlyt, konkrét magyarázatokat is adott, de lebegtette is kicsit a legendát, nem akart mindent megmagyarázni.

urga 2017.12.16. 17:18:28

@Tottone: "Nem akarom a 4-5-6 jeleneteit újranézni más sorrendben más kimenetellel / más humorral sem. Mást akarok. Új jeleneteket, új helyszíneket."

Pontosan erről van szó. Hogyan gondolták, hogy folytatásként eladják az eredeti trilógia itt-ott kicsavart és random módon egymás mellé rakott jeleneteit?

És a kritikusok áradoznak erről (tisztelet a kivételnek).

urga 2017.12.16. 17:44:43

@Tottone: "Nem látom hova tart a sztori."

A rendezők sem látják, hova tart a történet, mert nincs történet. Minek is fáradnának vele, ha a filmet (és a járulékos kütyüket) enélkül is el lehet adni?

(az első rendező szerintem azt gondolta, hogy a második majd megoldja a sztori kérdését, és kerekít valamit a folytatásnak. A második meg talán azt, hogy majd bolond lesz ezzel fáradozni, anélkül is tódul a nép a moziba (lásd előző részt).

Tottone 2017.12.16. 17:56:31

@urga: "És a kritikusok áradoznak erről"

Most először komolyan felmerült bennem, hogy a Disney kilóra megveszi a kritikusokat. Ennyire nem nézhetünk más filmet. Erről a filmről ennyi kritikus azt gondolja, hogy jó!?!?. Már a Marvel vs. DC esetén is feltűnt, hogy a Marvel filmek mintha enyhe hátszéllel mennének, de ez...már olvastam olyan cikket az IGN-en, hogy nem jól szerepel Rotten-en a film a nézőknél, és biztos "gyűlöletpontozzák" - nem kérem, nem konspiráció vagy szervezett trollkodás, ez nem jó film, illetve nem ANNYIRA mint írják.

Tottone 2017.12.16. 18:07:43

@urga: Kimondtad, sajnos ez lehet. Becsomagolnak valami SW feelinget, de ennyi. A jó sztorihoz idő kell, az nem fér bele 2 évbe forgatással vágással mindennel. Azt ki kellene találni.

Amit látunk sztoriban, az egy hétről-hétre sorozat esetén elmegy első két résznek, majd beindul felkiáltással. Aztán a végén majd beindul. Kb. Trónok harca, első részben bemutatnak valakit, másodikba lefejezik, nem baj, csak mellészereplő volt. lesz még 8 rész. (mondjuk a GoT-on is érződik, hogy már nincs könyv alatta - nem kicsit)

Persze itt már elhangzott, hogy ha 100 évig mennek rá a moziba, akkor 100 évig lesz folytatás. Elfelejtették, hogy hogyan lehet 2 órában filmet csinálni, Elejével végével, jelenetekkel.

urga 2017.12.16. 18:15:44

@Tottone: "Most először komolyan felmerült bennem, hogy a Disney kilóra megveszi a kritikusokat."

Nálam ez két éve merült föl, az ébredő erőnél. Míg a kritikusok egyöntetűen ömlengtek, a youtube-on sorra jöttek az őszinte SW rajongói vélemények: van, aki sírt dühében, van, aki egyre hajtogatta, hogy "ezt nem hiszem el, ezt nem hiszem el", van, aki meg csak simán káromkodott. Ugyanez az imdb-n, kicsit jobban kifejtve.

osborne 2017.12.16. 18:22:08

@Tottone: Egyrészt elfelejtettek igen, másrészt elfogyhattak az eredeti ötletek is. Harmadrészt az erre igazán jó rendezők sincsenek sehol. Chris Nolan, Duncan Jones vagy Denis Villeneuve jobb SW-t gyártana? Nem hinném vagy nem tudom.

Negyedrészt pedig a Disney mindenbe beleszól és belenyúl, tényleg mindent a profitra tesz fel, biztonsági játékot játszik és így meg is kötik a rendezők kezét. Mindez együtt sajnos át is jön ezeken az új epizódokon,

urga 2017.12.16. 18:49:28

@Tottone: "Becsomagolnak valami SW feelinget, de ennyi."

Igen: gondosan ügyeltek rá, hogy beindítsák mindenkinél a pavlovi reflexet: a díszletek, a csaták, a látvány, a zene, minden az eredeti SW filmeket idézi. De csak idézi, mert a csomagolásban nincs semmi.

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.16. 19:19:38

@danialves: először is részemről beszélgetünk és nem vitázunk, valamint semmiről sem akarlak meggyőzni és el tudom fogadni az álláspontodat minden további nélkül. ettől függetlenül nem mindenben egyezik a véleményünk de ez nem is baj.
egy blockbustertől - már írtam feljebb, de lehet h nem Neked - nem várok el semmit, csak azt, hogy legyen látványos, szórakoztató. Amíg nem totál kreténséget tolnak az arcomba (lásd transformers sokadik v halálos iramban sokadik) addig kikapcsolom az agyam és beülök rá tátott szájjal csorgatni a látványon a nyálam. ezek a filmek részemről erre valók. nincs bajom a azokkal a felsorolt hiányosságokkal amit írtam a fury road-ra (ott se volt bajom velük) mert nem arról szól az élmény.
ami a fury roadot illeti, azt csak azért mondtam, mert pont a fentiek miatt kicsit túlzásnak érzem a bb-eket ennyire elemezni, hiszen nem biztos, h van értelme. Az, hogy szerinted abban minden a helyén van már egyedi preferencia kérdése, sokaknál meg pont ez veri ki a biztosítékot, míg a sw beszűkült helyszínpalettáján túlgördülnek.
amiért egy fr-t érdemesebb lehet kicsit művészibb/szakmaibb szemszögből is vizsgálni az az, hogy a rendező rengeteg energiát fektetett bele, mesterművének nevezte, tehát azt ott - a merketingbullshit alapján - tekinthetünk egy életmű-mérföldkőnek. az sw csak egy mammutcég biztonsági játéka amit futószalagon tol az emberek arcába profitmaximalizálási szempontokat szem előtt tartva.
ahogy a reakciókat elnézem az emberek jelentős részének tetszik úgy ahogy van és persze, ebben benne van az is, hogy nem igazán figyelik a szakmai szempontokat. náluk egy színészi játék, egy dramaturgia, semmitmondó okoskodásnak tűnik, anélkül is élvezik a filmet. aztán vannak a szakmabeliek akik vagy hivatásból, vagy szakmai ártalomból fennakadnak ezeken a hibákon és vannak a vérbeli rajongók akik szerintem maguk sem tudják milyen lenne a tökéletes sw film. ennyi felé nem hiszem hogy meg lehetne felelni, de kizártnak tartom, hogy cél is lenne. a köznép szórakozik, a kritikusok egy részét is kiszolgálták, de vannak benne hibák. hogy ettől szar film? amíg az emberek többségének tetszik, nem hinném.
persze láttunk már jó filmeket is megbukni a mozikban, és láttunk már többszörösen díjnyertes szakmailag 10/10-es szar filmeket is.
összegezve, kézséggel aláírom, hogy az Általad a cikkben leírt problémák megvannak a filmben. de nem hiszem, hogy ezek akkora problémát jelentenének, amekkora mennyiségben/részletességgel taglalod őket. ha másért nem, mert nem biztos, h egy bb felé ekkora elvárásokkal kellene tekinteni.

Tottone 2017.12.16. 19:32:32

@osborne: Igaz, főleg ami a Disney-t illeti.

Azt a részt viszont, hogy elfogytak az eredeti ötletek valamennyire vitatnám. Persze minden könyvet megírtak már, nagyon új nincs a nap alatt. De azért annál több igen, hogy az eredeti széria kelléktárából válogassanak folyamatosan.

Ez egy óriási univerzum elvileg. Ehhez képest űrkocsma, meg űrkaszinó van mindenhol, meg sivatagos bolygók. OK ez így túlzás, de sok az ismétlődés. Ennél azért többet ki lehetne találni. És talán lehetne kicsit több érzelmi mélység. Egy szerelmi szál (nyilván SW-nek megfelelően, nem klónos) pl. olyan bonyolult? Ez a Rey pl. olyan mint egy robot, nehéz ebben a részben azonosulni vele. De a főbb szereplők kb. mind ilyenek, semmi mélység, sivárak, mindegyik a küldetésével van elfoglalva. Kylo Ren értékelhető egyedül a kamaszos érzelmi zavaraival.

osborne 2017.12.16. 21:30:56

@Tottone: Igen, abban igazad van, hogy talán lennének kreatívok akik össze tudnának rakni egy jó és eredetibb SW-t. Lehetett volna jobban konzultálni Lucassal az ő folytatási ötleteiről is de őt a Disney ugye mellőzte és talán lehetett volna a már meglévő és megírt Star Wars könyvekből is meríteni. Mondjuk most már mindegy, ez a hajó elment :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 21:51:04

@ap: Mondom, abban abszolút nincs vita bennünk abban, hogy adott filmekhez adott elvárások tartoznak, én sem fogom a John Wicken vagy a The Raiden vagy az Amerikai pitén számon kérni azt, hogy egzisztencialista filozófiába mélyüljön. Viszont ami a bajom, hogy a Last Jedi még nyálcsorgatós - agyrohasztós blockbusternek sem jó, mert nem jó a látványa, nem jók az akciói (vagyis inkább nincsenek is), gáznak éreztem a humorát, és ahogy írom, ilyen-olyan szempontok alapján a franchise korábbi részeit is következetesen alulmúlja. Ezért hivatkoztam pl. a Skull Islandet is az előbb neked. Ilyen szempontból nekem tökre világos, hogy mit várok el tőle, és most attól függetlenül, hogy szerinted milyen volt a korábbi x rész, szerintem ez így neked is világos (kéne, hogy legyen).

DE! Én is olyasmi módon állok a filmekhez, amit te ecsetelsz, csak én nem a rendező nyilatkozataiból szűröm ezt le, hanem hogy megnézve szerintem mi akart lenni ez a film, és mit tudott ebből megvalósítani. Más, ha egy filmben volt 100 poén és egyszer sem röhögtem, és más, ha egy filmben 0 poén volt, és egyszer sem röhögtem - az utóbbin nem feltétlenül fogom ezt számon kérni. A Fury Roadot is elsősroban azért tartom zseniálisnak, mert amit akart, azt 100%-ban meg tudta valósítani. A John Wickben sem volt brutálisan nagy motiváció, de úgy érzem, hogy amit kapott, az kellően indokolta az ő motivációit (pl. ha nem a halott felesége kutyáját ölik meg, és nem bérgyilkos a fickó, akkor lehet, hogy nem mondom ezt). Ehhez képest Az utolsó Jedik esetében láttam egy csomó dolgot, amit akart a film, csak nem sikerült neki. Nem sikerült neki érzelmeket kiváltani belőlem a karakterek döntéseivel, fájdalmával, érzéseivel. Átélést, izgalmat értük stb. Pl. a humor is azért kínos, mert nem együttérzőleg létezik a figurákkal.

Illetve amit a szavaidból kivettem, hogy részemről naiv, rácsodálkozó megállapításként értelmezed a kritika észrevételeit. Pedig én is pontosan tudom, hogy a Disney futószalagon gyártott tömegterméke ez, ezt nem úgy böktem oda a kritika végére, mintha csak most esett volna le, visszakeresheted, hogy a TFA-nál is ugyanezt leírtam, ahogyan azt is pontosan tudom, hogy a Disney szarik magasról az én véleményemre. De úgy gondolom, ettől még helye van annak, hogy ezt megállapítsam, és nem feltétlenül azért, mert feltalálom vele a spanyolviaszt, hanem mert pl. a nézői konszenzus most sem éppen ez, amiben mi így itt most megegyeztünk. Nyilván neked tűnhet közhelyesnek, de amikor 10-ból 9 írás ömleng róla, hogy milyen zseniális mestermű (meg hogy akinek nem tetszik, az nem érti), akkor én nem érzem annak, és ezért éreztem úgy, hogy ezt ennyire részletesen ki kell fejtenem. (És van egy rossz hírem, jelen állás úgy néz ki, hogy ezt még ennél részletesebben is ki fogom. :D)

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.16. 22:21:32

Miután még nem láttam és jó darabig nem is fogom, ezért konkrét ellenérvem jelen esetben nincs - ezért fogalmaztam végig általánosságban. Te emeltél ki konkrétumokat, azok is akik dícsérték, ez nem az én meccsem ;)
Ami a többit illeti, értem miről beszélsz, a legtöbb mostani filmmel ugyanígy vagyok, nem csak bb-kel. de vagy öregszem, vagy tényleg ennyire trend lett a 0 érzelmi reakciót kiváltó filmek gyártása. A harmadik opció az egyéni ízlés kérdése és ez bőven lehet, h jelen esetben is fenn áll. én a fr-on sem izgultam a főhősökért, és a sokkal több mint testőrben sem nagyon nevettem fel. cserébe minden hibája ellenére jól tudtam szórakozni a ro-n és tök átlagos filmnek tartom a tfa-t. a john wick előtt pont ugyanúgy értetlenül állok mint a feláldózhatók sorozat előtt, egyszerűen azon kívül hogy felfogom mit esznek rajta, meg nem tudom érteni.
ha majd megnéztem a jedit eredeti nyelven pár hónap múlva, akkor visszatérhetünk rá ha gondolod :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2017.12.16. 22:26:26

@danialves: az előző Neked ment, csak elfelejtettem belinkelni

urga 2017.12.16. 22:49:06

@bluebear: "Az a baj, hogy a disney csak ilyen filmeket tud csinálni, korszakalkotó művelet nem"

Nem vártam el tőlük semmi korszakalkotót, csak egy nézhető filmet. Animációs filmekben ez párszor összejött nekik. Az Atlantiszt végig érdeklődve néztem (ez egy 6 éveseknek szóló rajzfilm), az Agymanók meg kifejezetten tetszett.

Az ébredő erőnél egy fél percre sem tudtak belevonni a történetbe. Teljesen közönyös volt, hogy mi történik éppen.
Ennél még a Jégvarázs is jobban lekötött, amit a gyerekekkel megnéztem...

Rejtély, miért sikerült nekik így összehányni ezt a két SW filmet.

urga 2017.12.16. 23:12:07

@danialves: "amikor 10-ból 9 írás ömleng róla, hogy milyen zseniális mestermű (meg hogy akinek nem tetszik, az nem érti), akkor én nem érzem annak, és ezért éreztem úgy, hogy ezt ennyire részletesen ki kell fejtenem"

Jól tetted. A többi kritikát olvasva a Császár új ruhája című mese jutott eszembe, amikor az udvaroncok váltig dícsérik az uralkodó nem létező ruháját, kórusban zengenek ódát a nagy semmiről. Mindenki tudja, hogy nincs mit nézni, de úgy kell tenni, mintha lenne.

Jó volt végre olvasni egy őszinte kritikát.

Nietzsche__ 2017.12.16. 23:14:24

Őrület, hogy ez az Utolsó Jediket lehúzó - de a mű értékeit láthatóan fel nem ismerő és egyoldalú - elemzés 12 ezer olvasót vonzott, miközben a filmet pozitívan értékelő posztokat pár százas olvasottságot kaptak. Pedig a VIII. epizód fogadtatása egyértelműen pozitív. Az ellentét magyarázata: az Index tolta ezt a posztot ezerrel (főcikk a főoldalon, 24 órára kirakva, miközben a pozitív cikkek a másodlapon kib*szva apró méretben. De hogy EZT miért így kellett, azt végképp nem értem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.16. 23:33:35

@urga: Ne haragudj, de ez ellen tiltakoznom kell, mert nekem meg nagyon rosszul esik olvasni, hogy a filmekről folytatott diskurzus mindig ebbe torkollik, hogy valaki nem őszinte, meg megvették stb. És pontosan azért, mert csak addig vagyok őszinte, amíg egy követ fújunk, és egy másik filmnél majd én is a megvettek táborába tartozom majd. Éppen elég, hogy a DC-filmeknél is csak ebben tudnak gondolkodni az emberek, ne kezdjük már el légyszi a Star Warsnál is. Én sem tudom, mit lehetett imádni ezen ennyire, de ettől még nem gondolom, hogy a saját véleményemen kívül nem létezik őszinte álláspont (vagy hogy az a három ember, akivel néztem a filmet, és akik közül mindegyiknek jobban tetszett, ne lenne őszinte).

@Iván Rábaszov: Az az igazi őrület, hogy végre be merted tenni ide a lábadat (mondjuk többet nem is fogod. :D), és nem máshol folytatsz ellenem keresztes hadjáratot.

hannigabi 2017.12.16. 23:34:34

@Iván Rábaszov: a magyarázat: jobbak vagyunk, mint a többiek

urga 2017.12.16. 23:51:37

@danialves: "Én sem tudom, mit lehetett imádni ezen ennyire, de ettől még nem gondolom, hogy a saját véleményemen kívül nem létezik őszinte álláspont"

Olvastam egy pár kritikát, és mind azt mondja, hogy ez mennyire zseniális, magával ragadó film - a szalagcímben - aztán a cikkben jönnek a célzások, a finomkodó megfogalmazások arra, hogy valójában nem jó (érzelmi hullámvasút, a legjobb űrgolyhók amit láttam, érdekes, újszerű megoldások stb. Mintha egy gasztrokritikus azt mondaná az újházi tyúhúslevesbe szeletelt zserbóra, hogy ez érdekes, újszerű megoldása a karácsonyi menünek).

Nem érzem úgy, hogy ezek az emberek őszintén leírták a véleményüket, hogy a kritikájukban őszintén írtak volna a film hibáiról. Miközben pontosan tudom, hogy az egyszeri irodista kollégáim (akik nem filmkritikusok, mint ahogy én sem vagyok az), őszintén mondják, hogy szerintük jó film. Ezzel nem tudok vitatkozni, izlések, és pofonok. De hogy egy filmkritikus ne lássa meg, hogy egy filmben nincs történet, és hogy minden jelenetet ez eredeti részekből merítettek, és ezt ne említse meg, az szerintem furcsa.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.17. 00:10:46

@urga: Mondjuk azokat, amiket említesz, tökre meg tudom érteni. Az érzelmi hullámvasútban szerintem nincs semmilyen negativitás (mármint ha úgy veszem, hogy nem a filmmel kapcsolatos érzelmeidről van szó, hanem hogy szomorúságtól kezdve az örömig mindent érzel a játékidő alatt), a fordulatok bátorsága pedig még nálam is a film értékelhetőbb pontjai közé tartozott. (Bár nem maradéktalanul, de ez most hosszú.)

Egyébként beszéltem egy-kettővel a filmet dicsérő újságírók közül a tegnap folyamán, egyikük sem tűnt úgy, hogy ne vállalná fel ugyanazt privátban. :) De tökmindegy, értem, hogy mire gondolsz, igazából nem is téged kellett volna betaláljalak ezzel, mert messze értelmesebb vagy azoknál, akik igazán hardcore módon ilyen "minden újságírót lefizettek"-szövegeket nyomnak.

urga 2017.12.17. 00:25:23

@danialves: két éve az ébredő erő miatt ültem be sok év után először moziba, annyira nem szoktam filmeket nézni. A SW-t szerettem, és még most sem értem, hogy miért ennyire igénytelenül vették elő újra, miért a régi részeket turmixolják össze-vissza. Mibe került volna nekik megíratni egy három részre elegendő, új forgatókönyvet?

Tottone 2017.12.17. 11:21:10

@Filmes Harper: itt válaszolnék neked, és nem az "elfogulatlan" blogodon ami a lenti hozzászólást már nem viselte el.

Az a helyzet, hogy ezzel a filmmel rengeteg olyan probléma van, ami túlnő az apró kis botorságok és a bagatell nüasznyi hibákon. Ettől még persze tetszhet valakinek, de amikor a kritikák nagyrésze általános ömlengésben ír a filmről, némelyike odáig megy, hogy akinek nem tetszik az nem elég nyitott (!) stb. akkor csak megakadunk azon páran, hogy a film végén bárhogy is mantrázzuk, azt érezzünk, hogy ez bizony nem volt jó. De semmiképpen sem annyira. Meg nem "messze jobb" meg nem "37 éve"

És ahogy urga is írja, "kicsit" kilóg a lóláb ezeknél a kritikáknál, mert tényleg szinte mindegyik átfordul a film propagandájából egy kényszeres magyarázkodásba, hogy igen, vannak gagyiságok, meg furcsaságok, dehát nyitottnak kell lenni ezekre...hmmm. Én nem hiszem hogy velünk van a baj, nem nekünk kell a filmhez idomulnunk. Vagy tetszik vagy nem. Ennyi. Ha az emberek nagy többségének tetszik, akkor valószínűleg jó. Itt most nem ez látszik. Semmiképpen sem elsöprően. Meg 9/10 meg 94%.

A pozitív kritikák egy része megfoghatatlanul általános, én ideírnék párat méltányosságból:

- a kezdő csatajelenet (IMAX-ben látva főleg!) tényleg látványos! A közeliek, a követő kameramozgás mind jó.
- Luke ill. Mark Hamill jó volt. Külön tetszettek azok a részek, amik a remete életet mutatták be, nekem a fejéssel sem volt gondom. Menő volt a halfogás. Lehetett volna több ilyen.
- Nem volt gondom a porgokkal, jópofák voltak, az ewok-okkal szemben itt nem alakították szerencsére a történetet, ez így ok.
- Kylo Ren és Dameron karakterei is rendben vannak, két jó színész egyébként.
- Az önfeláldozó Holdo is OK.

Viszont a negatívumokat ugyanígy tényszerűen kiemeltük korábban, nem valami megfoghatatlan ellenérzés vagy fröcsögés ez. Azt meg nem tudom elfogadni, hogy ha lázadó, lézerkard, lépegető szerepel benne, akkor az mind koppintás, ne érveljünk ezzel. Persze hogy nem. Ennek a világnak ezek az elemei. De ha ezeket visszatérően kísértetiesen hasonló helyzetben látjuk viszont, akkor az csak furcsa. Pl. a lépegetőket a Zsivány egyesben a lagúnában vetették be szuper volt, látványos, szokatlan. Ezer helyszínt (kanyon, város, dzsungel stb.) tudnék elképzelni, ahol még nem láttunk lépegetőket akcióban, vagy nem így csatárláncban. És ez csak egy botegyszerű példa, de sok ilyen van.
A Falcon TFA-s bevetése remek volt a Jakku roncsai között, változatos, dinamikus. Most megint szűk barlangban / járatban TIE-ok üldözik szitut látok. Ugyanaz csak pepitában. Volt már aszteroida, volt már halálcsillag.

Az igazi gond az "elmegyek a sötét oldalhoz, feladom magam, majd megpróbálom a mestere előtt átállítani" típus ismétlésekkel van.

Egyébként ezt minősítetted vizuális és mentális környezetszennyezésnek:
"
"Szokásos magyar fikázási dömping" (korábbi hozzászólás a film kritikáira)

Nézz rá néhány amerikai youtube csatornára, ahol a kommentek egy igen jelentős részében Rian Johnson meg Kathleen Kennedy fejét követelik.

A rotten tomatoes-on 57(!)%-on áll a film nézők általi értékelése.

Néhány apróbb baki, "apró kis botorságok", mint pl. az V. és VI. rész jeleneteinek módszeres újrahasznosítása.

Messze jobb mint a Zsivány egyes? Valószínűleg nem ugyanazt a filmet néztük.
"

blacker24 2017.12.17. 14:16:53

Egyetértek, a 40 százalékos különbség a kritikusok és a nézők között elég különös és nem éppen gyakori az RT-n. Tegnap én megnéztem és se tartozom az elégedettek közé. Bár az elvárásaim sokkal kisebbek voltak az első két film után. Pár észrevételem:
1. a humor és a poénkodás két különböző dolog és itt csak az utóbbi van, nem illik ide és megkockáztatom hogy ízléstelen. Egy kivételével lelövik az összes lázadó hajót és Leila új frizurája a poén? Két birodalmi tiszt sokat
sejtetően összenéz a parancsnok háta mögött?
2. a birodalmi parancsnok súlytalansága sokak által említett probléma, teljes joggal. Kedvencem az a két jelenet, amikor Ren és Hoax ugyanazt a parancsot adja ki egy másodpercen belül, majd Ren ellöki a másikat, mindez harci szituációban. Mintha egy Mel Brooks filmet néztem volna.
3. már kezdtem örülni amikor Snoke végre megjelent teljes életnagyságban, nem csak hologramon. Aztán sajnos gyorsan kinyírták egy erősen a Jedi visszatérre emlékeztető jelenet végén (bilincs, bilincsre nincs szükség, ő már nem tér vissza a sötét oldalról, mindent én terveztem meg előre, minden gondolatodat látom). Az hogy ki volt Snoke az sajnos nem derült ki. Sith?
4. két film lement, de még egy normális lézerkardpárbajt nem láttunk. (az őrök elleni párbaj nem az)
5. láttám az összes eddigi sw filmet, olvastam sok könyvet de kifogyó üzemanyagról most hallottam először. Gondolom nem volt idő tankolni a legutóbbi pihenőnél.
6. Luke álmában meg akarja ölni tanítványát? Nézzük már meg Luke élettörténetét, mi a valószínűsége ennek? ZERO!
7. Porgok szerepe mi volt ebben a filmben? Semmi. Százszor inkább ewokok és JarJar Binks.
8. Yoda szellemként megjelenik, villámmal(!) felgyújtja a templomot és poénkodik Skywalkeren és régi könyveken. Mel Brooks megint.
És végül:
Rey továbbra is minden tanulás nélkül képes olyan dolgokra mint egy Jedi mester.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.17. 17:36:26

@blacker24: Hát meg az sem, hogy a RT-n több nézői értékelés van, mint Imdb-n, miközben jellemzően harmadannyi vagy negyedannyi szokott lenni, nagyon nem stimmel nekem az az értékelés.

Amúgy azóta rájöttem, hogy a humorral az a legnagyobb baj, hogy zéró empátiát gyakorol a karakterek felé. Amikor egy Vasemberen röhögsz, akkor kicsit a saját beképzeltségeden is nevetsz, itt meg csak azon, hogy valakit megaláznak, pórul jár, vagy hogy tök karakteridegenül viselkedik (ld. a te példád). Egyrészt tök infantilis, másrészt meg nem hozza közelebb a figurákat. Most a Ragnarök jut az eszembe, ahol szintén nem passzolt túlságosan a humor ehhez a világvége narratívához, de ott megszerettem tőle Thor, Lokit stb., itt meg csak kiröhögtem őket, mint amikor Tom és Jerry püföli egymást.

Harper. 2017.12.17. 20:58:22

@Tottone: Szép hosszan válaszoltál, személyeskedést mellőzve. Ezért respect. Viszont az, hogy "valószínűleg nem ugyanazt a filmet néztük" már nagyon elcsépelt. De tudod mit, ne vitázzunk. Megírtuk - megírtátok, Az utolsó Jedik most már éli a maga utóéletét, valószínűleg az vár rá, mint az Ébredő erőre és a Zsivány egyesre is: elkezd esni a népszerűsége az IMDb -n és a többi nagy világszerte látogatott filmes portálon. Hogy hol áll meg fél év múlva, eldönti az egészet. Ha 7,9 -ről (ahol most áll 102 ezer voks után) lecsökken 7 alá, akkor a többségnek valószínűleg tényleg nem tetszett.

.... DE ...

Akkor is egy nagyon jó film marad, amit az emberek nagyobbik része nem értékel(t). Én így fogom fel!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.20. 21:22:45

@blacker24: Nagyjából egyetértek, pár kivétellel. Szerintem is feleslegesek a porgok, de inkább szerepeljenek díszletként, mint a történetet befolyásoló szereplőként. Az egész filmnek az volt a mondanivalója, hogy az Erő használatának kizárólagossága nem a jediké (Snoke se nem jedi, se nem sith, Maz Kanata is kívülálló, stb.), ezért tudja Rey kiképzés nélkül használni. Mondjuk a IV. epizódban Luke se sok tréninget kapott Obi-van Kenobitól és végül úgy lett legendás jedi mester, hogy soha senkit se győzött le fénykard-párbajban.

Drednaught 2017.12.21. 19:45:32

Én most néztem meg a filmet.
Egyszerűen gagyi volt.

Sok logikai hiba volt benne, rengeteg példátlan feledékenység, de a legnagyobb gond vele a jedik és a sötét oldal képviselőinek is a mérhetetlen gyengesége, jellemtelensége, súlytalansága.
Méltatlan volt a franchisehoz.

Transceps 2017.12.22. 00:15:18

Sorolnák számos furcsa jelenetet melyet ha másképp valósítanak meg sokkal meggyőzőbb lett volna a film.

SPOILERES...

Kezdeném az elején. Megérkezik a Rend első három csillagrombolója és némi késleltetéssel a csatahajó is. Itt jön az első furcsaság miért nem Hux tábornok a csatahajó parancsnoka hiszen az a zászlóshajó a csatában, a legmagasabb rangú katonai vezetőnek ott a helye. Az első jel, hogy az a hajó bizony ki fog hullani. Aztán miért is nem állnak védekező pozícióba a rombolók ha tudják, hogy gyenge a vezérhajónak a védelme (a leírás szerint 26 löveg összesen, szemben a csillagromboló 1500+ ágyújával). Hol vannak a kíséretet biztosító TIE vadászok. Persze, hogy miért is ilyen gyenge a védelem egy ekkora hajón azt megint lehetne feszegetni.

Következő kérdés honnan van a X-szárnyúra szerelt plusz gyorsító és miért. Előre tudták, hogy szükség lesz rá? Az eszköz nem szabvány cucc a T70-esen és az előző csatában, ami talán egy napja se fejeződött be, még nem volt rajta. Nosza rakjuk fel jó lesz az valamire.

A bombázós támadással, ami egész jól lett kivitelezve, igazándiból két hiba van az egyik, hogy hol a csatahajó pajzsa (mivel azt nem lőtte ki Poe), a másik meg az is, hogy a három rombolón van összesen 442 TIE vadász. Miért is nem tudnak kilőni pár bombázót?

Mikor meg kiderül, hogy tudják követni a hajót a hipertérben miért nem válik szét a raj (elugranak három különböző irányba), legalább akkor a két kísérő hajó megúszta volna, egyszerre hármat nem tudnak követni. A követő technológia helyett behoztam volna egy interdictor cirkálót az is megakadályozta volna a hipertérbe ugrást és akkor nem kellett volna vacakolni a hipertér követő eszközzel.

Leia "űrsétája" a SW és a karakter meggyalázása. Lehet magyarázni a bizonyítványt de tudományosan bizonyított, hogy az ember max másodperceket tud túlélni az űrben (igen még egy Jedi is). Már eleve a robbanásba bele kellett volna halnia nemhogy még pár perc lebegés után visszasiklani a hídra. A Klónok háborujában Plo-Koon mester kisétált az űrbe de elötte jelezte, hogy pár percig képes elviselni a nyomást (fajának köszönhetően). Az is érdekes kérdés, vajon Leia, hogy került vissza a hajóra mivel a híd ajtaja nyilvánvalóan blokkolva volt, ki sem tudták volna nyitni neki, ráadásul ha ki is nyitják akkor kirepültek volna Poe-ék is mivel a túloldalt vákuum volt.

Mondjuk az egész támadás a cirkáló ellen amúgy is elég fura. Hogy tudják lőni a hajót a pajzson keresztül. A jelenetben látszik hogy a pajzs felveszi a csatahajó lövéseit ugyanúgy kéne védenie mind a vadászgépek ellen mind a torpedóik és lézereik ellen. A pajzsának simán ki kell bírnia egy vadászgéppel való ütközést ergo Kylo nem is tudott volna berepülni a hajó belsejébe amíg fenn van a pajzs.

Az elvonultan élő Luke aki nem akar hallani senkiről és semmiről és egy gyenge pillanatát sajnálva hátat fordít az egész galaxisnak elég hiteltelen. Yoda vajon hogy érezhette magát a III rész végén amikor nagyrészt az ő hibájából az egész Jedi rend elpusztult és a galaxis a Sith-ek kezébe került. Igen, elment ő is remetéskedni de mint az a Rebels-ből tudjuk ahol tudott segített és vár Luke-ra hogy kiképezze mégha kicsit noszogatni is kellet Ben részéről. Nem hiszem hogy Luke-nak nagyobb teher nyomta volna a vállát ezért egyszerűen nem hihető, hogy csak így hátat fordít mindennek. Rey viziója, a mátrixos jelenet, amikor nekiállt csettintgetni nagyon gyenge.

Luke film végi jelenete egész jó lett még ha nem is túl eredeti, hiszen a Dark Empire-ban (ami persze már nem kánon) már megcsinálta ezt egyszer de aki azt nem ismeri valóban újdonság lehetett. Mondjuk pont ebbe még nem kellet volna belehalnia. Ettől függetlenül így Luke sokkal méltóságteljesebb befejezést kapott mint annó Han.

Snoke filmbeli szereplése főleg a végső jelenete kissé ellentétes ahhoz képest amit addig megtudtunk róla. Ennyire nem legyen tudatában a környezetének, hogy a két számára egyedül veszélyes eszközt ne figyelje. Nem túl hihető.

Phasma szerepeltetése teljesen felesleges volt pláne hogy sok mindent nem csinált. Persze még ennyit sem kellet volna hiszen az ütközés után valószínűleg nem maradt volna senki sem életben a hajón. A hipertéri ütközés sokszorosan durvább mint a normál űrben. Egy olyan üközés ami kettévág egy ekkora hajót és megsemmisít még vagy 5 másik csillagrombolót olyan hatású, hogy már a rázkódástól mindenki meghalt volna a csatahajón.

Volt még pár furcsa dolog a filmben. Például, hogy kerül Rey vissza a Falconra. Az egyik percben még épp szétszakítják a kardot a következőben meg az ütközés után már a Falconon aprítja a TIE vadászokat. Átteleportált? Vagy a másik hogyan élte túl Finn, hogy belerepült az ágyú sugarába. Pár másodperccel korábban látjuk, hogy leolvad a lézerágyú a sikló elejéről és mint azt Poe lábkinyújtásos jelenetéből (az egyetlen valóban vicces jelenet) látjuk nem épp túl strapabírók a siklok. Beleolvadt volna az ülésbe ekkora hőnél.

Ezek és még számos elem miatt nem túl hiteles a film.

Transceps 2017.12.22. 00:22:33

@Étteremkritikus: " úgy lett legendás jedi mester, hogy soha senkit se győzött le fénykard-párbajban"

Ha Darth Vader egy senki akkor valóban igazad van, bár szerintem számos Jedi kivégzőjét és a Klónháborúk egyik veteránját azért nem lehet senkinek nevezni.

igaz_ember 2017.12.26. 10:49:34

A Disney azt a pénzt akarta, amit az SW logó jelent. Folytatni kellett a sorozatot. Az egykori rajongók is kellettek. Tehát a régi szereplők is kellettek, miközben Disney filmet is akartak gyártani. Meg kellett ölni a már lezárt hat részt teljesen. Új szereplőkre kellett építeni az egészet, mert ez új játékokat, makettet, videó játékokat jelent majd és az hozza a pénzt. Kit érdekel itt ki Rey vagy Snoke amíg a hozzájuk kapcsolódó termékeket a szülők úgyis megveszik. Skywalker család sem kell... ezzel ki van pipalva a történet eredeti része. Ennyi... ez már nem mozi, hanem egy kütyüket promotalo reklámfilm.

007Lewis · http://lazarusblog.blog.hu/ 2017.12.29. 18:46:19

"film csúcsát jelentő fénykard-párbaj három csapás után véget ér" Ebben a filmben nem is volt fénykard-párbaj ! :D

puddin 2018.05.01. 13:25:14

én most néztem meg, köszi a kritikát, így nem nekem kell megfogalmaznom mi a gondom a filmmel, ha valakinek el szeretném mondani.
azért jókat röhögten a kommentelőkön, a legviccesebb az önjelölt filmes szakember volt, és aki szerint létezik olyan stílus (a blockbuster), aminek a szabályai közé tartozik a logikátlan és értelmetlen történet :D
süti beállítások módosítása