Ace Ventura: Állati nyomozoo / Ace Ventura: Pet Detective (1994)
2017. január 29. írta: FilmBaráth

Ace Ventura: Állati nyomozoo / Ace Ventura: Pet Detective (1994)

Nem ártottak azok a fránya évek ennek az alkotásnak, még mindig rendicsek az összhatás

ace_ventura.jpg

Nem mostanában történt, hogy megérkezett hozzánk Ace, a merész. Egyetlen film kellett Jim Carrey-nek, hogy feltegye magát a térképre. Habár a kiváló komikus előfordult már korábban is több moziban (felhívnám a figyelmet A földi lányok csábítóak című, meglehetősen alulétékelt alkotásra), de akkor jött el az igazi áttörés, amikor szabadjára engedhette a benne rejlő jó értelemben vett őrültséget, utánozhatatlan grimaszait és stílusát vihette vászonra Ace Ventura, az állati nyomozoo szerepében. A film iszonyúan vicces lett, imádta a nép, emberünk sztár lett, és jó néhány év adatott meg neki az A-listán, az idő eljárt felette, ifjabb éveink kedvence mostanában már csak a magánéleti problémáival kerül fel a címlapokra. Reméljük, hogy lesz még másodvirágzás, addig azonban itt van nekünk ez jó kis vígjáték, amelyet bármikor előkaphatunk, ha sürgős szükségünk van egy kis jókedv-fröccsre a mindennapok taposómalmában. Nem ártottak azok a fránya évek ennek az alkotásnak, még mindig rendicsek az összhatás.

Ellopják a Miami Dolphins nevű amerikai focit játszó csapat kabalállatát, a Hópihe névre hallgató delfint. A nyomozással az állati ügyekre szakosodott különc detektívet, Ace Ventura-t (Jim Carrey) bízzák meg. Nem hétköznapi módszereket alkalmazva el is jut a megoldásig, de addig még rengeteg nevetés vár ránk...

"Hahó, pihe! Helló Némó kapitány, ez itt a víz alatti város?" És megannyi, mára örökzölddé vált beszólást köszönhetünk a kiváló szinkronnak,  természetesen Kerekes József remek interpretálásában. Nem lehetett könnyű magyarra fordítani az eredeti film poénjait, de a végeredmény letaglózó lett, még ma is konstans nevetőgörcsöt tud okozni a szöveg, hiába tudjuk már kívülről. Jim Carrey ebben az eszement alkotásban kiélhette a benne rejtőző komikusi vénáját, gumiarcának minden rezdülésével képes nevettetni, és akkor a vezetési stílusáról nem is beszéltem (ugye nem én voltam az egyetlen, aki anno egy elhagyott erdei úton, ahol senki sem láthatta, és nem okozhatott balesetet, kipróbálta az ablakon kidugott fejjel történő kormányzást?).

Habár a történet izgalmas és fordulatos, ne legyenek illúzióink, ez egy one man show, Jim Carrey egyszemélyes bulija, amelyen élmény részt venni. Kétségkívül réteghumor, amit emberünk képvisel, akinek nem jön be ez a túltolt poénözön, ne nézze, aki viszont jól tud szórakozni azon, hogy a főhős pl. a hátsó felével beszél, az nem tudja megunni ezt a régi nagy kedvencet. A film anno hatalmasat szólt, óriási pénzügyi sikert aratott, az akkor még teljesen ismeretlen színész világhírű lett, hogy aztán utána még évekig fárasszon bennünket a agyament stílusával, majd egyre komolyabb filmjeivel (nem véletlenül mondják, hogy a legjobb viccek mélyén mindig igazi dráma lakozik, Jim Carrey az évek során bebizonyította, hogy nemcsak akkor állt helyt, ha grimaszokat kell vágnia, kár, hogy már hosszú évek óta gödörben van a karrierje, hiszen rendkívül tehetséges emberről van szó).

ace_ventura2.jpg

Már a film elején megkedveljük Ace-t, aki Sherlock Holmes-i magasságokban műveli a nyomozószakmát, de a különcsége és az állatszeretete miatt nem igazán értékelik a tudását az "igazi" rendőrök, és elég nehezen boldogul az érzelmek terén is, de azért természetesen behúzza magának a nyomozás során megismert szép lányt. A forgatókönyv nagyon jól sikerült (Jim Carrey is részt vett a megírásában), habár pont az előnye, ami a hátránya: mivel mindent a poénokra épít, időnként szétesik a történet, de most komolyan, kit érdekel? A végeredmény elképesztően vicces lett, a második rész a közelébe sem ért (nekem abból csak egy poén maradt meg: "le lehet zizzenni a sérómról!"), egyszerűen hagyták a főszereplőt, hogy kihozza magából a maximumot, nem bonyolították túl ezt a habkönnyű vígjátékot, amelynek a legfőbb erénye az, hogy egyáltalán nem veszi magát komolyan.

Jim Carrey lemosott mindenkit a filmvászonról, de azért a többi szereplő (Udo Kier, Sean Young és az önmagát alakító Dan Marino) is ott volt a szeren, Courteney Cox azonban csak a szépségét adta hozzá a filmhez. A rendező,  Tom Shadyac csak annyira tartotta kordában főszereplőjét, amennyire a film miatt szükséges volt, ennek eredményeként egy akkoriban teljes egyedi, friss humorú alkotást hoztak össze ketten (később még két filmet forgattak együtt), amely még ma is tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani a nézőjének.

9/10

Az Ace Ventura: Állati nyomozoo teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4012144761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.01.29. 18:48:19

Nálam ez a 10/10-es vígjáték. "A" vígjáték!

kkn 2017.01.29. 18:51:36

Nekem mindkettő nagyon bejön. A másodikból a legjobb szakasz az elején a repülő utáni terepjárózástól a vetítőteremig haláli, a vetítőterem árnyjátékát nem birom megunni.
Az elsőből a bolondokháza a favoritom, a tütüs focista, hehehe

Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz!!! (törölt) · http://www.szar.hu/ 2017.01.30. 14:03:40

leglyob film
süti beállítások módosítása