Creed - Apollo fia / Creed (2015)
2016. január 18. írta: FroG

Creed - Apollo fia / Creed (2015)

creed3.pngHollywood újrahasznosítási hulláma kontrollálhatatlan mértékeket öltött, így gyakorlatilag minden hónapra kapunk egy olyan alkotást, ami egy korábban sikeres film újragondolása vagy rebootja. Nem csoda, hogy szinte minden filmkedvelő fenntartásokkal kezelte a Creed érkezését, hisz első látásra ez csupán egy újabb rókabőrlehúzás volt a Rocky-franchise-ról. Ryan Coogler azonban tett arról, hogy a vetítőtermeket elhagyva ennél jóval pozitívabb gondolatok kavarogjanak a fejünkben.

Adonis (Michael B. Jordan) mindig balhés kisgyerek volt. Emiatt és anyja halálának okán egy nevelőintézetbe kerül, ahol tovább folytatja a verekedést. Egyik nap azonban felkeresi egy ismeretlen hölgy (Phylicia Rashad), aki azt állítja, hogy ő a híres világbajnok, Apollo Creed fia. 17 év múlva Adonis Philadelphiába utazik, hogy felkérje Rocky Balboa-t (Sylvester Stallone) edzőjének.

A sztori első látásra nem tartogat semmi újat számunkra a klasszikus sportfilmek paneljainál, és a Creed a felszínen valóban a korábbi nagy elődök nagy hagyományaiból építkezik. Azonban ami ennél fontosabb, a történet nem egy Rocky utánérzés kíván lenni, hanem sokkal inkább a saját talpára áll, és a sportfilmes kelléktárral jól zsonglőrködve nem csupán nem vesz el az "eredeti filmekből", hanem még hozzá is ad azokhoz: a megöregedett egykori bajnok karaktere ugyanis sikerei után sokkal bölcsebben, de ugyanolyan cinikus kedvességgel osztogatja a hasznos bölcseleteket.
creed2.pngPersze a Creedből ennek ellenére kisülhetett volna egy izzadságszagú, erőlködő sportdráma, viszont Ryan Coogler tisztelettel nyúlt az alapanyaghoz, próbálta a saját tudásával kibővíteni a Rocky-univerzumot, és nem utolsó sorban egy olyan karaktert alkotni Adonis Creed szerepére, aki nem csak méltó társa az öreg legendának, hanem méltó arra, hogy talán örökébe léphessen. Ehhez a jellemelemhez szépen asszisztál Michael B. Jordan színészi játéka, aki láthatóan tisztában van azzal, mekkora jelentőségű filmen dolgozik éppen, azonban a legtöbbet ismét Sylvester Stallone teszi hozzá a történethez: az idén már 70 éves akciólegenda minden tudását és rutinját beleadva, ám mégis végletekig alázatosan mozog a vásznon, ezzel megteremtve a Rocky és a fiatal Creed között fellépő bensőséges, már-már apa fia viszonyt.

A film technikai paraméterei is jól muzsikálnak, elsősorban a sokszor hosszú snitteket hagyó Maryse Alberti (többek között A pankrátor) operatőri munkája kiemelkedő; város néhol neonfényes, máskor a lenyugvó nap által megvilágított látképe nagyszerű, a meccsek dinamikusak, és a már említett kitartott snittek is szép atmoszférát alkotnak, Ludwig Göransson zenéi pedig autentikusak és újszerűek is egyben.

Bár a Creed nem ér fel az 1976-os Rocky erényeihez, de csakúgy mint az igencsak jó Rocky Balboa, Ryan Coogler filmje is tiszteletteljes főhajtás a múlt előtt. Noha nem ez a tökéletes sportdráma, sőt, szinte minden elemét láttuk már valahol, az összkép mégis olyan esszenciális élményt tartogat, amelyet hiba lenne kihagyni azoknak, akik akár a sportfilmeket, akár a klasszikus felemelkedéstörténeteket, akár Rocky korábbi filmjeit szerették. Garantáltan ezt is kedvelni fogják.

8,5/10

(Egyébként két dolgot megjegyeznék még a filmmel kapcsolatban, amelyek igazából nem illenek bele egy kritikába, de amolyan margóra írt véleményként talán elférnek. Először is, óriási irónia a magyar címadás: a srác egész film alatt azt akarja bebizonyítani, hogy nem csupán az apja miatt az, aki. És persze hogy bekerült a magyar címfordításba, hogy kicsoda is valójában Ő. Másodszor: rendkívül "vicces" húzás volt pont Michael B. Jordant választani a szerepre, aki gondolom már ezerszer kellett, hogy magyarázkodjon a Michael Jordan név miatt.)

A Creed - Apollo fia teljes adatlapja a MAFAB oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr148253252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tumi 2016.01.18. 12:41:52

Nem vagyok rajongója a Rocky filmeknek. Így is érdemes megnézni a filmet?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.01.18. 13:43:50

@tumi: Szerintem abszolút, jó kis sportdráma, Rocky karaktere pedig kimaxolja a szimpátiát.

tumi 2016.01.18. 15:38:08

@FroG: Köszönöm. Akkor a héten mindenképpen megnézem.

borosnyuszi 2016.01.18. 18:47:57

A Rocky filmeket lehet szeretni de, csak a Rocky 1 és a 6 volt tisztességes alkotás. A többi videoklip dagadó izmokkal. Jó sok grimasszal álszenvedéssel és hiteltelen boxmérközésekkel. Sajnos a Creed, bárminek is nevezzük egy Rocky film lett telis tele az elöző részek másolásával. Pl. Rocky edzője beteg és haldoklik a 3. részben, itt is megvan. SLY már edző is volt az 5. részben. A Philadelphia könyvtár lépcsőire is láttuk már ,,felszaladni,, Rockyt. Michael Jordannak két nagyon erős jelenete van a filmben. Az egyik amikor az elején felspanolja magát egy mérkőzésre. A másik jelenet mikor az otthoni kivetítőn nézi az apja és Rocky küzdelmét kicsi Creed beáll árnyboxolni az apja ellen! Ha, film jobban épít erre a srácra és az érzéseire sokkal jobb lett volna. Sly meg maximum mutatóban elment volna a hátérben. Gőzőm sincs, hogyan járt érte Golden Globe Sly-nak. 5/10

FilmBaráth 2016.01.18. 19:38:50

@borosnyuszi: Nem értek egyet, a Creed-ért szerintem teljesen jogosan járt Sly-nak a Golden Globe, és teljes szívvel szurkolok neki, hogy az Oscar is összejöjjön (nyilván elsősorban az életmű miatt). Igen, valóban sokat nyúltak az alkotók a Rocky - filmekből, de nem lett szolgai másolat, van benne szív, lélek és erő, ami valóban csak az elsőben volt meg igazán.

borosnyuszi 2016.01.18. 21:00:20

@FilmBaráth: Az életművért járna Sly-nak akár a Golden vagy az Oscar, bár ilyen alapon biztos sok színész kaphatna díjat (Creed-ért biztosan nem jár) bár erőssen vitatható egy díj értéke ha, Stallone kapja. Ne értsd félre tisztelem a palit, filmjein nőttem fel, de azért Oscar vagy Golden Globe színészi alakításért?
Csak egy pár név akik akik eddig megkapták a legjobb férfi mellékszereplő Oscar díjat:
Michael Caine
Jack Nicolson
Kevin Spacey
Péter Ustinov
Crhistoph Waltz
Jack Lemmon
Azért erős lenne Sly-nak ide kerülni ha a színészi kvalitásait nézem...
Coplandban, Rocky 1 és 6 részben villant valamit a tehetségből azért azt el kell ismernem. Ugyanakor ott vannak a minősíthetettlen filmjei pl. Állj vagy lő a mamám, Dredd, Túl a csúcson, Rambo 2-3, Specialista stb. és ezek a filmek nem szimplán rosszak, Sly is rossz bennük.

FilmBaráth 2016.01.18. 21:59:15

@borosnyuszi: felsorolhatnánk ugyanennyi nevet, akik teljesen méltatlanul kapták meg a szobrocskát, és már nem is emlékszik rájuk senki. Sly nem egy színészisten, hanem egy legenda, aki akcióhős létére mégis fel tudott mutatni néhány olyan alkotást, amelyben a színészi tehetsége is megmutatkozik. Szerintem a Creed -ben igenis alakít akkorát, hogy az életművétől függetlenül is megkapja a díjat.

borosnyuszi 2016.01.19. 07:50:22

@FilmBaráth: Ugyanezt mondom én is ha, már egy csomó színész ,,méltatlanul,, kapott díjat minek tovább szaporítani a sort?:)))
Továbbra is azt gondolom a Creed-ben ott volt az igazi sportdráma lehetősége de, a Rocky nosztalgia elvitte a filmet. Sajnos ez a Hollywoodi sorozat és nosztalgia őrület mára teljesen elhatalmasodott az amerikai filmeken. Csak folytatások készülnek (amik inkább ismétlésnek tűnnek) nézted mi várható 2016-ban a mozikban? X-man, Amerika kapitány, Star Trek, Star Wars, Batman vs Superman stb csupa folytatás. Hol vannak az eredeti ötletek? Újítások? Annyira zavaró az ötlettelenség (mély tisztelet a kivételnek). Vissza Sly-hoz, kapjon Oscart, nem bánom de, akkor kapjon Arnold Schwarzenegger is a Maggie-ért (volt olyan jó mint Sly a Creed-ben, sőt talán jobb volt) aztán jövőre Van Damme, Steven Seagal és Lorenzo Lamas is legyen jelölve:))

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2016.01.20. 10:54:40

@borosnyuszi: Lorenzo Lamas :D Megcsináltad a napom. A viccet félretéve azért a saját listádat is érdemes összevetni, hogy mennyivel többet tett Stallone egyedül a filmszakmáért, mint a többi akcióember, ideértve Arnoldot is. Ők jók voltak A-B-Zs akciósztárnak, pont. Sly meg emellett fúrt, faragott, rendezett. Ez azért nem ugyanaz.

tumi 2016.01.23. 01:28:08

Erőteljes, érzelmes és szellemes sportdráma kiváló színészi játékkal. Michael B. Jordan nagyon jó. Sylvester Stallone élete alakítását nyújtja a filmben. A film meghozta a kedvemet, hogy újranézzem a Rocky filmeket hátha megszeretem őket.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.24. 13:23:05

Build your own legacy! Ennyi a lényeg, és ezt a Creed tökéletesen is megvalósítja, végre egy olyan film, ami 40 év távlatából nem a könnybe lábadó nosztalgiáról szól, hanem képes valami előre mutatót is összehozni. A romantikus szál szerintem még annyira sem passzolt bele, mint a Whiplashbe, viszont a bunyók lenyűgözőre sikeredtek. Nem azt mondom, hogy ez lesz a sportfilmek atyúristene, de ilyen alkotások bármikor jöhetnek. Részemről 8/10

@borosnyuszi: A Rocky Balboa tisztességes film, ez meg csak az előző részek másolása? Ne már...

Fincherista 2016.01.24. 14:44:08

@danialves: inkább ideírom. Azért bátorkodtam az "imádni fogod" jelzőt használni, mert a Creed konkrétan [SPOILER] az a Rocky-szériának, ami Az ébredő Erő a Star Warsnak.[SPOILER Vége]
De ezek szerint lefagyott a hipster-meter. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.24. 16:07:47

@Fincherista: Én értettem, de szerencsére a Creed nem Az ébredő Erője (az még mindig a Rocky Balboa), hanem inkább a Fury Road-ja a Rocky-szériának. :P
süti beállítások módosítása