Smoking Series: Rocky V (1990)
2015. augusztus 11. írta: FilmBaráth

Smoking Series: Rocky V (1990)

A Rocky kritikáját itt olvashatjátok.

A Rocky II kritikáját itt olvashatjátok.

A Rocky III kritikáját itt olvashatjátok.

A Rocky IV kritikáját itt olvashatjátok.

rocky_5.jpgAz önsorsrontás legjobb formája, ha valaki sárba tiporja a saját legendáját. Sylvester Stallone-t Rocky-ként szerette meg a közönség, neki köszönheti a karrierjét, mégsem tudott méltó lenni saját magához, nem hagyta abba a csúcson. A Rocky IV a közelében sem volt az első résznek, de annyira szórakoztató volt, hogy a nézők (velem az élen) imádták, jól összerakott alkotás volt, és szép pénzt hozott. Itt kellett volna végleg szögre akasztania Sly-nak a bokszkesztyűket. De nem tette, melynek következtében ennek a filmnek a bemutatója után megesküdtem mindenre, ami nekem szent, hogy soha az életben nem nézek Rocky-filmet. Szerencsére idővel benőtt a fejem lágya, és nem fogadtam szót magamnak, de ettől még megmaradt a rossz érzés, hogy ez a kiváló bokszoló ennél szebb búcsút érdemelt volna a filmvászontól (akkor még természetesen nem tudhattam, hogy lesz még egy rész). Őszintén szólva semmi kedvem sem volt az újrázáshoz, de azért hősiesen végigszenvedtem még egyszer ezt a harmatgyenge utánérzést, amely egy tévéfilmnek elment volna valami matinéban, de szégyen, hogy a Rocky név szerepel a címében. 

Rocky (Sylvester Stallone) kénytelen visszavonulni az utolsó meccs után, mivel az orvosok szerint komoly agykárosodást szenvedett, és egy ütés is végzetes lehet a számára. Nem élvezheti sajnos sokáig a munkája gyümölcsét, egy rossz befektetés miatt elveszíti a vagyonát, vissza kell költözniük a külvárosba, ahonnan indultak. A bajnok érthető módon nem viseli túl jól a helyzetet - ahogyan a fia (Sage Stallone) sem -, ezért megragadja az utolsónak hitt lehetőséget, és felkarol egy ígéretes tehetséget. Tommy (Tommy Morrison) azonban cserbenhagyja...

Nem vagyok erőszakos alkat, de szívesen bepancsolnék Sly-nak ezért a filmért. Rocky Balboa annyi harc után tényleg egy tizedrangú utcai bunyóval búcsúzzon? A címmeccseket a ringben vívják, egy bajnokhoz ez méltatlan. Igaz, szépen püfölték egymással Tommy Morrisonnal (teljesen hidegen hagy az ökölvívás, de azt még én is tudom, hogy ő tényleg tudott bokszolni!), de ez akkor is elszomorító. Másfél órát kell néznünk egy édes-bús, karácsonyi tévéműsornak megfelelő színvonalú történetet (még Mikulás is van benne, jaj!), amely nem igazán tud meghatni senkit, már csak azért sem, mert tudjuk, hogy úgyis happy end lesz a vége. Persze mindegyik filmé az volt, de legalább volt egy sztori, ami eljutott a szívünkig, és ez az, ami itt nagyon hiányzik. 

Nagyon erőltetett a történet, a karakterek harmatgyengék, minden fordulat kiszámítható, kizárólag a nosztalgia miatt nézzük végig ezt a filmet, amelyben egyetlen maradandó jelenet sincs. Nagyon helyes Rocky fia, de annyira sablonos szerepet írt Sage Stallone-nak az apukája, hogy nem nagyon tudott mit kezdeni vele. Ezúttal nem dobogtatták meg a szívünket a múltbeli eseményeket felidéző képek (jellemző, hogy Burgess Meredith az egyetlen kivétel ez alól), mert ezt egyszer (sokszor) már láttuk, nem lehetne, hogy valami olyat tudjunk meg Rocky-ról, amit eddig még nem? Tudjuk, hogy a család a legfontosabb a számára, naná, hogy megoldja a fiával való kapcsolatát, a felesége pedig úgyis mindig mellette fog állni, Paulie pedig mindig Paulie marad, vagyis a família ügyeivel nem nagyon tudták a székhez szegezni a nézőket. Más pedig nem nagyon történik, van egy nincstelen fiú, akiben Rocky meglátja a tehetséget, megtanít neki mindent, aztán persze jön egy menedzser, ő pedig nem tud ellenállnia a pénz csábításának. Sablon sablon hátán, unalmas szöveggel és még egy igazi harc sem jutott nekünk, csak utcai bunyó (oké, hogy Tommy Morrson valóban profi bokszoló volt, de ez valahogy nem jött át a filmvásznon, hiányzott belőle a karizma, nem volt igazi ellenfele Rocky-nak).

rocky_v.jpgÓriási bukta volt a film, pedig a legendás első rész rendezője, John G. Avildsen dirigálta le, mégsem tudott életet lehelni a gyengus forgatókönyvbe, a felületes karakterekbe (ez nem volt szép Sly, tudsz te ennél jobbat is, kicsit jobban össze kellett volna kapnod magad, nem gondolod?), ráadásul a casting sem volt telitalálat. Nem értem, mi szükség volt erre a részre (a pénzen kívül természetesen), Stallone-ban lehetett volna jannyi ó érzés, hogy Rocky-t nem ilyen méltatlanul küldi nyugdíjba. Kellett is 15 év, hogy a nézők újra kíváncsiak legyenek egykori kedvencükre. Csak rajongóknak érdemes megnézni ezt a felvonást, aki teheti, hagyja ki az életéből!

Stallone hozta a kötelezőt, nem vette félvállról a szerepet, de nem is adott bele apait-anyait. Talia Shire is volt már jobb, ahogyan Burt Young is. Tommy Morrison mintha ott sem lett volna a filmvásznon, Richard Gant iszonyúan idegesítő volt, Sage Stallone tehetsége nem verdeste az egeket, Burgess Meredith simán lemosott mindenkit a vászonról.

Rocky Balboát a hatalmas szívéért szerettük, amely azonban most nem dobogott úgy, ahogy korábban, ezért képtelenség  szeretni ezt a filmet, nem sikerült szépen búcsút vennie legendás szerepétől Stallonénak. Ezt ő is tudta, nem is volt elégedett a végeredménnyel, mégis moziba engedte sajnos, így szépen belefutott a saját maga által előkészített pofonba. Felejtsük is el gyorsan ezt a részt, rossz nézni, tényleg...

4/10

A Rocky V teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr27697158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.08.31. 11:27:34

Márpedig ez a film sok szempontból 10/10

Tessenek megnézni a 20-30 éves olimpiai bajnokokat.
Fent vannak, csillognak, esetleg még 35-38 évesen megrázzák magukat és még egyszer nyernek.
Öröm, pompa, miegymás.
S mi marad utána???
Szépen vissza a mindennapok sodrába.
Persze, lesz pár aki sportvezető lesz meg ilyesmi, de mi lett pl. az olimpiai és világbajnok Hódosy Sándor kajakossal, vagy mi lett Szabó Joe-val. Szöüli hősökkel...
Mi lett még egy nagy rakat versenyzővel.... Ki tudja...
Miért lett egy másik kétszeres olimpiai bajnok versenyző (most név nélkül) majdnem öngyilkos?
S ez csak egy olimpia hősei.

Szerencsés az, aki egy ifjú tanítvány képében még egyszer a csúcsra kerülhet, mert az élete és élete szerelme a sport valahogy még egyszer reneszánszát élheti.

De az élsport egy búra, s amíg ott van valaki, tudja, hogy baj nem érheti. De utána nincs semmi.
Kevés az az ember, aki közben egyetemet végez, a java sajnos - sértő szándék nélkül - tudatlan marad.
Aztán marad lesérülve, millió egy fájdalommal és dicsfény nélkül eldobva és melózhat látástól-vakulásig.

S ha az ifjú tehetség utána tiplizik - jön a végleges összeroskadás.

12 évig sportoltam, és nem kispályásan.
Szerencsére idő előtt elmentem egyetemre és nem álltam be abba a sorba, hogy bajnok leszek vagy roncs, de inkább roncs.
Rengeteg embert láttam magam körül, aki vagy az élet árnyékos oldalára állt később (mert nem győzhetett, hisz valaki egy hajszállal jobb volt), vagy a mai napig robotol.

Ahhoz, hogy ezt a filmet igazán átérezhesse valaki, ahhoz ezt valamilyen sportban meg is kell élni és látni a kissrácként a régi hősöket. A tegnapelőtt sztárjait, akár lepukkanva is.
Enélkül ez a film minősíthetetlen, viszont ezt megélve:
10/10

Dr_utcai_arcos 2015.08.31. 20:18:00

@gigabursch: Egy dologgal tudnék csak vitázni veled, nem kell ahhoz élsportolónak lenni, hogy ezt meglássuk a filmben. Számomra, amatőr békavadásznak is átjött (de utálom ezt a kifejezést). Amikor TG-t befogadja a családba és szinte csak az ő seggét nyalja, az valami elképesztő nyomasztó része a filmnek. Az ember szinte ordítana a képernyővel, hogy bazd meg te állat, a fiad meg közben a takaró alatt sírja magát álomba, vedd már le a szemellenződet!! Csak egy példa arról, mennyire nehezen engednek el múlt idők legendás bajnokai. Keressetek rá a Tubon, ezzel : Jérôme Le Banner vs Karl Roberson - 04/08/2015 (Retirement Fight). Darabokra tört a szívem, ezt a valaha nagy bajnokot így bohóckodni látni a ringben :(.
süti beállítások módosítása