Ha unod már az agyonhájpolt mozisikereket: ez volt a Scope50
2015. június 18. írta: danialves

Ha unod már az agyonhájpolt mozisikereket: ez volt a Scope50

Lassan már én szégyellem, mennyit panaszkodom a forgalmazók válogatási módszerei kapcsán, amelyeknek köszönhetően egy Szomszéd fiú kaphat hazai premiert, az Ex Machina meg nem. (És akkor tegyük hozzá, hogy az Ex Machina még így is egy agyonreklámozott film például egy Slow West-hez képest.) De milyen lenne, ha egyszer nemcsak a számat jártatnám, hanem tennék is azért, hogy egy jó film eljusson a magyar mozinézőkhöz? Tudom, bloggerhez méltatlan dolog lenne, azonban az EU-támogatott Scope50 program pont erre adott lehetőséget.scope50.jpg

5 európai országban, országonként 50 embert választottak ki, hogy egy 10 filmes mezőnyből kijelöljék azt az egyet, amelyet a programhoz országonként csatlakozó forgalmazó (itthon a Magyarhangya) végül majd bemutat. Olyan európai produkciókról volt szó, amelyek az adott területen nem kerültek még semmilyen formában moziba, így helyszíntől függően változott a mezőny összetétele (pl. Pálfi György Szabadesése bekerült az angolok válogatásába - hazai filmet egyébként nem lehetett indítani). Kaptunk egy online felületet, ahol 6 hét alatt streamen megnézhettük és értékelhettük az adott darabokat, a végeredménybe pedig a forgalmazónak nem lehetett beleszólása: így végül egy közös összejövetelen szavaztuk meg a három legmagasabb pontszámmal rendelkezőből a győztest.

A Magyarhangya egyébként ezen felül több közös vetítést is tartott az adott alkotásokból, és ami igazán meglepő, hogy a Scope50 öt forgalmazója közül egyedül ők tartották fontosnak, hogy program valódi közösségi élmény legyen. Pedig egészen remek dolgok sülhetnek ki abból, ha összejön 50, különböző hátterű és életkorú ember, akikkel nem csak "Menj Transformerst nézni!"-szinten lehet beszélgetni a filmekről, a csapat sokszínűsége pedig rendre rengeteg érdekes szempontot hozott be ezekbe a diskurzusokba.

Ezek után talán nem is meglepő és szentségtörés azt leírom, hogy végül ilyen élmények mellett tulajdonképpen nem is maguk a filmek jelentették a program fénypontját. Ez némiképp a kiegyensúlyozatlan válogatás hibájának betudható: uniós programról lévén szó, természetesen csak a tagországok által gyártott darabok jöhettek szóba, ráadásul még ezen belül is a britek és a franciák adták ki a produkciók felét, Kelet-Közép Európát pedig egyetlen film sem képviselte. És be kellett látnom, hogy például az említett két nemzet alkotásaiból annyira jól ellátnak minket a magyar forgalmazók, hogy amennyiben nem hoznak be tőlük valamit, azt okkal teszik.scope50-2.jpg

Mi viszont nagyon is okkal küldtünk forgalmazásba egy alkotást, nevezetesen a norvég Magam urát, amelynek kapcsán végül szinte konszenzus volt, hogy a válogatás egyik legjobb, ezen felül pedig egyértelműen a legpiacképesebb filmjét sikerült kiválasztanunk. (Érdekesség egyébként, hogy szigorúan a pontszámot nézve eredetileg nem ez lett volna a győztes.) Tehát amellett, hogy felvállaltuk a kultúrmisszót, a programot patronáló Magyarhangyát sem akartuk cserben (és veszteségben) hagyni, és büszkeséggel tölt el, hogy a társaság milyen éretten és profin képviselt kőkemény gazdasági és marketingszempontokat is, ha arról volt szó. Mert bizony a Scope50 program külföldi résztvevőinél kisebb botrányok is kialakultak abból, hogy a tagok finoman szólva sem könnyen népszerűsíthető darabokat adtak a dologba beleszólással nem rendelkező forgalmazó kezébe.

De ez egyben azt is jelenti, hogy innentől kezdve a ti kezetekben a sorsunk, mától kezdve ugyanis kizárólag rajtatok, a nézőkön múlik, hogy hogyan fog teljesíteni film. Elképzelhető, hogy demagóg lenne arra kihozni ezt az egészet, hogy most megmutathatjátok, igenis van helyük a mozikban olyan alkotásoknak, amelyet 50 db lelkes filmszeretőn kívül senki nem mert elvinni oda, de szerintem a Magam ura bőven van elég minőségi önmagában is ahhoz, hogy már csak ezért érdemes legyen megnézni.

(Akit pedig jobban érdekelnek kalandjaim a francia filmművészet legfrissebb vadhajtásaival, az itt elolvashatja az összes Scope50 filmről született írásomat.)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr377553448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása