Másodvélemény: Jurassic World (2015)
2015. június 13. írta: Gaben No.1

Másodvélemény: Jurassic World (2015)

jurassic-world-super-bowl-trailer-1.jpgOlvassátok el Aldo kritikáját is!

Te jó ég! Hogy lehetett ez a film ennyire unalmas? A Jupiter felemelkedésén kevesebbet szenvedtem, holott az nagyságrendekkel rosszabb film. Pedig úgy érzem, hogy tetszenie kéne a filmnek, mert mindenek előtt tiszteletben tartotta az eredetit. Azt, hogy a sztoriban milyen marhaságok voltak, azt nem vesézném ki, mert az elsőtől az utolsóig mindegyik Jurassic Park film olyan buta volt, mint a föld, de itt a végére már annyi éktelen faszság váltotta egymást, hogy kész agyrém volt. Az utolsó harmad konkrétan olyan volt, mintha a Transformers első része (az egyetlen, amit láttam) elevenedett volna meg előttem. Erre még egy lapáttal dobott a borzasztó színvilág, ami újabb közös pont a két film között. A fejfájás kerülgetett, annyira idegesítően tükröződött a fény mindenen, ami sárga vagy kék volt. Ezzel minden anyagnak annyira ilyen fröccsöntött műanyag jellege lett, hogy úgy nézett ki minden matéria, mintha legóból lenne. Talán ez volt az első szembetűnő dolog, ami kizökkentett a Jurassic Park folyamból, (mert a többi filmnek valahogy egyáltalán nem ilyen tónusa volt) adva magának a parknak egy olyan körítést, mintha Disneyland lenne egy őslénypark helyett.

Most ebből úgy tűnhet, mintha a rendező, Colin Trevorrow nem tudta volna, hogyan bánjon az eredeti rajongóival, pedig de. Ignorálta sokak szívfájdalmát, a másik két részt, karaktereiben és cselekményében is rengeteg a hasonlóság a klasszikussal illetve időről-időre tisztelettel utal rá. Csak sajnos ez nem elég ahhoz, hogy Jurassic Parkot csináljunk. Az eredeti egy vérbeli Spielberg film volt. Spielberg filmjeinek két legszembetűnőbb ismertetőjegye (már ha a rendező nem a vallásához csinál filmet): a gyermeki naivitásba (na és persze John Williams zenéjébe) burkolt csodálat, valamint a tökéletesen adagolt horror faktor. Ez a második részben is mentette, ami menthető. A harmadiknál még épp hogy oké volt. Itt azonban hiába van rá törekvés, egyszerűen nem működik. Már legalább fél óra eltelt a filmből mire magamban megkérdeztem, hogy mikor jönnek már a dinoszauruszok, és rá kellett jönnöm, hogy már majdnem mindet láttuk. Rájöttem, hogy az agyam nem számolta az eddigieket, mert nem hitte el, hogy azok. Hiába kapjuk ugyanazokat a jeleneteket ugyanazzal a zenével, hiába reng a mozi a T-rex lépteitől, hiába van egy lelkes gyerek és hiába lett Chris Prattből egy raptoridomár Lord John Rockstone, az úgymond „Nézd, de gyönyörűek a dínók” részek nem működnek, mert ezek a CGI kreátumok hatodannyira valósághűek, mint az előző rész kézzel fogható díszlet őslényei.

Ajurassic1.jpg borzongás faktor pedig még ennyire se működik. Idehánytak nekünk egy Insidious rex, vagy Insurgent rex, vagy Inmedias rex-et, vagy tudja a jó franc mit. Borzalmas. Végig azon gondolkoztam, hogy egy Predátor filmet nézek-e. Borzasztóan idegesítő, hogy ez a ma született bárány milyen géniuszi módon képes átcseszni az embereket és a technikát, tulajdonképpen azt koncolná fel (mi az hogy koncolná?), akit akar, de a 4 fő karakter olyan simán átvágja, mintha értelmi fogyatékos lenne. Továbbá még hiányoltam a jól megszokott „Valami klausztrofób járműben úgy odacseszünk az embereknek, hogy attól koldulnak.”. Ugye ez minden rész sajátja. Az egyben ugye a T-rex mikor betámadja a dzsipet, a kettőben mikor a két T-rex betámadja a lakóbuszt és a háromban, mikor a Spinosaurus betámadja a repülőt. Itt is kapunk valami borzasztóan gyenge és rövid jelenetet egy üvegfalú zorbban, fényes nappal. Minden elismerésem Trevorrownak, mert ha akarna, se tudna senki ennél bénábbat kitalálni. Egyedül az a rész emlékezetes, mikor a tetőn beköszön a hibrid rosszfiúnk, de ez nagyon kevés erre a két órára.

Egy dologban viszont sikerült felülmúlnia az elődöt a Jurassic Worldnek, a humorban. Nincs kínos Kövidinkaszauruszozás, hanem tényleg jó poénok. Ilyen szinten kicsit hasonlít Trevorrow előző filmjéhez, a Kockázatos túrához. A karakterek is nagyon patentek, elég sokat dob rajtuk, hogy izé… öhm… MEG VANNAK ÍRVA, leszámítva a mellékszereplőket. (Tényleg, Omar Synek volt valami szerepe, azon kívül, hogy akkor bólogat, amikor Chris Pratt is?) Szóval egyáltalán nem utálom a filmet, mert azért annyira nem szörnyű, de sajnos be kell látni, hogy ennyire spielbergi filmet, csak maga Spielberg tud rendezni (na jó Brad Birdnek is sikerült egyszer) és, hogy a CGI technika még mindig nincs azon a szinten, hogy felvegye a versenyt a valódi díszletekkel.

6.5/10

És hogy miért kellett ezért másodvélemény? Hát nem elég vérlázító ez a fél oda nem ítélt pont???

A Jurassic World teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr927537238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.14. 12:48:47

Nálam még egy fél ponttal több lett a film :)

Picit csodálkozom a kritikán, az ekézés-dicséret arány után meglepő volt a relatíve erős pontszám.

Gaben No.1 2015.06.17. 01:27:14

@Werewolfrulez: Még egy fél pont? Akkor érik a harmadvélemény? :D

A többi pozitívumot már Aldo elmondta, én meg nem akartam még egyszer ugyanazt leírni. A negatívumoknál meg így magamban az egészet úgy szedtem össze, hogy mi hiányzott ahhoz, hogy egy jó kis 9/10-es sequel legyen.
süti beállítások módosítása