Törésvonal / San Andreas (2015)
2015. május 29. írta: danialves

Törésvonal / San Andreas (2015)

san-andreas-2015-movie-images.jpgÉszre sem vettük, de a klasszikus katasztrófafilmek szép lassan eltűntek a mozikból. Illetve egész pontosan beleolvadtak a szuperhős- és szörnyfilmekbe, annyira magasra téve a nézők ingerküszöbét, hogy egy idegeninvázió hiányában már a found footage stílus is kevés a sikerhez. A San Andreas (amely mindenki legnagyobb bánatára NEM egy GTA-adaptáció) ezzel a trenddel szeretne szembemenni, noha ehhez nem feltétlenül a legjobb eszköz volt visszatérni az emmerichi manírokhoz.

Itt van rögtön kezdetnek a 2012 összes karaktere: van egy mindenkit megmentő apukánk (Dwayne "The Rock" Johnson), aki profi helikopteres mentő létére minden idők legnagyobb földrengése idején csak egy dologgal foglalkozik, hogy megmentse ex-feleségét (Carla Gugino) és lányát (Alexandra Daddario). Mellettük pedig feltűnik még anyuka új pasija, aki természetesen elmondhatatlanul szar ember a Sziklához képest (ellenben a sztoriban annyira funkciótlan, hogy villámgyorsan el is felejtődik), valamint egy Peetányi férfiassággal és kezdeményezőkészséggel rendelkező hódoló a lányka számára.

san-andreas-still.jpgDe természetesen a történet legfontosabb szereplői a földrengés(ek), a cunami és a mindeközben összeomló felhőkarcolók, amelyek nagyjából a szokásos módon annyira redukálják a cselekményt, hogy hőseinknek újabb és újabb szorult helyzetekből kell kijutniuk. A forgatókönyvet jegyző Carlton Cuse (annyit jegyeznék meg csak, köze volt a Lost-hoz) azonban úgy érezte, ennyi még kevés lesz a filmhez (eddig jól is gondolkodott), így aztán írt hozzá mindenféle borzasztó töltelékepizódot: szánalmasan sablonos családi tragédiát, amelyen hőseink kényelmesen elvitatkozhatnak, amikor éppen nincsenek életveszélyben, egy tudóst, aki leginkább azt rágja szájba a nézőnek, hogy mi történik éppen a vásznon, valamint látványosan az Emmerich-életműből nyúlt felszínes drámázásokat és tudományos halandzsázást.

És mindezt a Kutyák és macskák: A rusnya macska bosszúja és az Utazás a rejtélyes szigetre rendezőjének kezébe adta... aki egy lenyűgöző katasztrófafilmet hozott össze belőle. Brad Peyton remekül érzi, hogyan facsarja ki a kulcsfontosságú jelenetekből a lehető legtöbb izgalmat, miközben az edwardsi iskola pazar megoldásaival kápráztat el újra és újra (láthatunk egy olyan hosszú snittet, amitől még Cuarón is elélvezne). Még jobb lenne, ha ezt a stílust következetesen lenne képes képviselni, azonban (talán felsőbb nyomásra is) ezekből az emberközeli megoldásokból rendre kiránt egy-egy moneyshottal. Viszont a Törésvonalnak még a CGI-rombolása is egyedi és megdöbbentő, pedig rólam tudjátok, hogy ilyen téren elég magasan van az ingerküszöböm.

Úgyhogy aki az Emmerich-féle együgyűség nosztalgiáját keresi a Törésvonalban (sőt, az utolsó jelenetben még egy kis Michael Bay is befigyel), új köntösbe öltöztetve, az meg fogja találni a számítását. Ez a produkció az utolsó kliséjéig ott tart, ahol a katasztrófafilmek 10 vagy 20 évvel ezelőtt, de cserébe legalább eszméletlenül jól néz ki.

6,5/10

A Törésvonal teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr857499742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.29. 11:15:43

én egészen a hétig azt hittem, hogy ez gta adaptáció lesz.
Hogy honnan szedtem azt meg ne kérdezzétek...

♔batyu♔ 2015.05.29. 17:24:02

Magyarul a szokásos hollywoodi szar egy elkényeztetett és állandóan nyafogó feleséggel, továbbá egy 14 éves gyerekkel, aki kitűnő tanuló, viszont kb. egy hatéves szintjén van és mást nem hallani a filmben, mint a hisztijeit, ahogy minden szarért az apját cseszteti, akivel előtte amúgy halálos haragban volt, de a film végére kibékülnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.29. 17:27:04

@♔batyu♔: Mivel egy dolgot nem sikerült írnod, ami igaz a filmre, szerintem maradjunk annyiban, hogy a jövőben ne próbálkozz az írásaim magyarról magyarra fordításával. ;)

Nyílméregbéka 2015.05.29. 18:39:37

Többek között a katasztrófa filmeknek is nagy rajongója vagyok, nagy bánatom, hogy kiveszőben van a műfaj. Főleg a klasszikus vonalat szeretem, a hosszú felvezetést, mikor a film kétharmada tulajdOnképpen csak a felvezető, a katasztrófa közeledése, a tudósnak senki sem hisz klisé meg stb... és csak a végére tolják az arcunkba a látvány és akció orgiát.
Gondolom ez nem ilyen, kimaxolják a látványt meg az actiont, de azért biztos megnézem.
A pOsztoló meg nézzen inkább transformerst! :)))

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.29. 19:04:08

@Nyílméregbéka: Hát nem, itt már (spoileralert) kb. fél óra után annyi a Hoover-gátnak...
Mondjuk legalább ez a "senki nem hisz a tudósnak"-klisé kimarad. (Ugyanakkor az a vicces, h Paul Giamatti hivatkozik arra, hogy senki nem hitt neki, csak ezt a filmben nem látjuk. :D)

Nyílméregbéka 2015.05.29. 19:17:27

@danialves: Gondoltam, hogy egyből belecsapnak a lecsóba, nehogy egy pillanatra is a nacsójába feletkezzen a moziban ülő. :)))
Ma már nem lehetne eladni egy Pokoli tornyot, ahol másfél óra után csapnak fel az első lángok, pláne nem egy Kína szindrómát, amiben konkrétan nem is történik semmi... :D

Nyílméregbéka 2015.05.29. 19:21:40

@Nyílméregbéka: Talán a Deep impact, a Vulcano, meg a Dante pokla voltak az utolsó még "klasszikus elemeket" mutató katasztrófa filmek.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.05.29. 19:33:35

Szerintem meg a Mr. Bean - az igazi katasztrófafilm a legjobb katasztrófafilm. Még a nevében is benne van.

sélli_ 2015.06.02. 17:13:11

NEm let volna rossz film ha maradnak a `zuzasnal` es jocskan megvagjak a drama/csalad vonalat...
Egy az egyben ki kellett volna vagni a valunk-de nyilvan ujra osszejovunk mert a halottgyerekunkstbstb vonalat.
Sajnos tele raktak klisekkel ami meg nem is lett volna ANNYIRA zavaro ha feszes a film. de nem volt az. Elhuztak, nyuztak, feleslegesen...
Nalam meg mindig a 2012 az elmult 10-20 ev legjobb katasztrofafilmje. Vegig feszes, egy percet sem pihensz es abban is van `drama` megsem zavaro...

sélli_ 2015.06.02. 17:13:49

@Nyílméregbéka: Hu, Dante polka, imadtam!!! :)
2012?

Dr_utcai_arcos 2015.08.29. 22:51:41

Ha a felesleges -tényleg felesleges- manírokat kiszedik, akkor ez az évtized katasztrófafilmje. A 2012 a közelében sem volt, az egy kitaláció, ez meg, sajnos, egy egészen elképzelhető közeljövőbeli esemény. És az biztos, hogy nem sokat szarakodtak a történet felvezetésével, BUMM, ami belefér. (Igen, tényleg nagy a valószínűsége, hogy a kiscsaj túlél egy ilyen borulást az ótóval...)
süti beállítások módosítása