Conan, a barbár / Conan the Barbarian (1982)
2015. április 03. írta: FilmBaráth

Conan, a barbár / Conan the Barbarian (1982)

conan_a_barbar.jpgA francba, a Conan! Sly egyik legnagyobb poénja a Tango & Cash-ből rendkívül találó volt, ha Arnie nem játssza el a barbárt, és nem lesz világsztár, Stallone egyedül uralhatta volna az akciófilmek trónját, így azonban maradt a mára már barátsággá szelídült hoszú vetélkedés a filmvásznon, a nézők legnagyobb örömére. Arnold Schwarzenegger mindent elért a testépítésben, amit el lehet, rá tökéletesen jellemző módon újabb kihívást keresett magának, és eldöntötte, hogy ő pedig filmsztár lesz és pont. Hihetetlen akaraterejének és céltudatosságának köszönhetően el is érte a célját, azonban a kezdetekhez kellett egy jó nagy adag szerencse is. Mert a Conan meg is bukhatott volna, és akkor valószínűleg minden másképpen alakul a Terminátor életében, de óriási siker lett, mára  kultikussá vált ez a fantasy, rongyosra néztük egykoron VHS-en, Arnie isten lett, mi pedig imádtuk az ő barbár kalandjait  - na és óriási izmait - nézni. Aztán felnőttük, jöttek az újabb mozik és sztárok, de nem felejtettük el az egykori kedvencünket. Legalábbis a legjobb jelenetek megmaradtak (Arnie részegen leüt egy tevét, és a látványos kardforgatás gyakorlás, ugyebár), de én már annyira régen láttam a filmet, hogy sikerült újra rácsodálkoznom arra, hogy milyen jól össze lett rakva, ma is egészen jól lehet szórakozni rajta!

Conan (Arnold Schwarzenegger) faluját megtámadják gyerekkorában, szüleit megölik, belőle pedig rabszolga lesz. Hihetetlen testi erejének köszönhetően harcost képeznek belőle, aki megnyer minden kézitusát, aztán egy napon szabadon engedik. Természetesen bosszút akar állni a családjáért, ezért elindul megkeresni Thulsa Doom-ot (James Earl Jones), egy kígyóimádó szekta vezetőjét. Azonban az út hosszú és sok harcot kell megvívnia...

Többször is gondolkodtam azon a film közben, hogy miért is imádtam annyira sok évvel ezelőtt ezt az alkotást, aztán amikor Arnie elkezdte látványosan forgatni a kardot, rájöttem, hogy pontosan ezért. Mert a Conan Schwarzeneggerről szól, nélküle ez a történet semmit sem ér (megnézte valaki Jason Momoával a remake-t? én a trailer alapján úgy láttam, hogy kedvenc khalom nagyon jól néz ki, de hiányzik belőle Arnie karizmája, ezért nem fog működni a felújítás, és igazam lett). Nem beszél sokat (akkor is minek), látszik, hogy első komolyabb szerepét próbálja játszani, erősen amatőr még mindannyiunk kedvenc Terminátora, de nagyon igyekszik, és mivel tudja, hogy van még mit tanulnia színjátékból, inkább látványosan befeszíti az izmait (mindannyiunk legnagyobb örömére). És éppen ezért lesz hiteles a főszerepben, hiszen Conan is ugyanúgy rácsodálkozik a szabad életre, mint ő akkoriban a filmiparra, megismételhetetlen találkozása volt ez a színésznek a szereppel.

A történet faék egyszerűségű, a karakterek finoman szólva sincsenek túlbonyolítva, a szöveget nem viszik túlzásba (főleg Arnie -ra nem mondható, hogy szószátyár lenne), és az sem éppen szépirodalmi mélységű (mondhatnám barbár módon egyszerűek az elhangozott mondatok). Ha nem Oliver Stone írja többek között a forgatókönyvet, valószínűleg ma már vállalhatatlanok lennének ezek a szavak, így is jókat lehet rajtuk mosolyogni (abszolút kedvenc: "Fizess meg, barbár!"), de összességében nagyon is illenek a film hangulatához, ezért nem annyira vészesen idejétmúltak. Habár fantasy-ról van szó, mégsem lehetne azt mondani, hogy túltolták volna az effekteket, de jobb is, mert azok felett bizony már erősen eljárt az idő (ez legjobban a kígyón látszik, aki a rubint őrizte). Ebben az alkotásban az akción van a hangsúly, nincs is benne hiány, iszonyúan erősen kezdődik a történet, brutális, ahogy Conan anyját lefejezik. És később sem javul a helyzet, a színészek és kaszkadőrök megdolgoztak a pénzükért, de az Arnie-féle kardforgatás még így is mindent visz. Ma már meglepő Schwarzeneggert ágyjelenetben látni (azért ez még nem az Elemi ösztön, nem kell aggódni!), de hát egyszer ő is volt fiatal és bohó. Jól dübörög a kardpornó, amelyet Basil Poledouris zenéje brutálisan jól fest alá. 

A karakterek nincsenek túlbonyolítva, nem fejlődik agyon magukat jellemileg, de nem is ezért nézzük ezt a filmet, hanem azért, hogy adjunk a minőségi trash-nek, mert időnként az is kell ahhoz, hogy jól érezzük magunka a bőrünkben. Itt van ugye Conan, aki simán barbár, vagyis alapfunkciókon működik, de ezt übercool módon teszi, tehát minden egyszerűségét megbocsátjuk. A kígyós szekta vezetője is elég egysíkúan gonosz, de mivel James Earl Jones előadásában teszi ezt, ezért elnézzük neki. Valeria eléggé hiányosan van öltözve és nagyon szerelmes Conan-ba, valamint halálosan jól bánik a karddal. Szubotáj szintén nem beszél sokat, de remek íjász, és jó barát, a varázsló pedig kellően el van szállva. És mégsem unalmas a film, habár a nosztalgiafaktornak is erősen működnie kell, hogy ne zökkenjünk ki az események nem éppen sodró lendületű forgatagából, időnként elkalandozik a figyelem, de egyszeri megnézésre még ma is tökéletesen alkalmas gyermekkorunk mára már kicsit megkopott fényű kedvence.

conan_a_barbar2.jpgArnold Schwarzenegger nem véletlenül robbant be a filmiparba ezzel a szereppel, tökéletesen hozta a karaktert, azaz saját magát. Nemcsak a karizma volt hatalmas, hanem az egyénisége is betöltötte a filmvásznat, nem véletlenül lett belőle hosszú évtizedekig akcióikon, és még ma sem veszített semmit a karizmájából. Max von Sydow is feltűnik a filmben, ezúttal nem váltotta meg a világot, de hozta a kötelezőt. James Earl Jones méltóságteljesen, a szerepet komolyan véve játszotta el a szekta vezetőjét, Sandahl Bergman szép és hiteles volt az akciójelenetekben is, tudott mélységet adni a nem túl mélyenszántó karakternek. Gerry Lopez jó volt, Mako vicces. 

John Milius inkább forgatókönyvíróként ismert, mint rendezőként (többek között ő a felelős az Apokalipszis, most-ért), de a Conan miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznie, hiszen minőségi fantasyt forgatott belőle, és neki köszönhetjük Arnie-t, akinek az egysorosai nélkül unalmasabb lenne a világ. Látványos, barbár módon brutális akciójelenetekkel teli kalandfilm, amelyen mára már kissé elavult, de ettől még szeretjük.

Arnold Schwarzenegger első igazi filmsikere még ma sem utolsó szórakozás!

7/10

A Conan, a barbár teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr57230055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.04.04. 03:20:28

Érdekes, hogy csak egy fél mondatban említed a film legnagyobb erősségét, Basil Poledouris zseniális, az egész filmet átszövő, átható zenéjét... Ma is borsódzik a bőröm ha meghallom a film kezdő taktusait, a kürt zenét, a barbárok támadása a falu ellen alatt. Az első filmzenei CD volt amit megvettem annak idején. (Aztán jött a Dracula meg az Utolsó Mohikán... :))

A napokban láttam, szerintem semmit nem kopott az idők során, bár mai szemmel talán lassú, nem elég pörgős, de egyáltalán nem "poros" 9/10

Csokáv 2015.04.04. 09:11:50

@Nyílméregbéka: Érdekes, nekem is ez volt a első gondolatom, hogy bekommentelem, hogy a "A zene, a zene!".
Nagy kedvenc a film.

FilmBaráth 2015.04.04. 12:09:22

@Nyílméregbéka: @Csokáv: Leeht, hogy az volt a gond, hogy inkább Arnie izmain legeltettem a szemem:-)

Oldfan 2015.04.04. 12:15:51

Az azért közismert, hogy a kísérőzene meglehetősen nyílt "adoptálása" Szergej Prokofjev "Alekszandr Nyevszkij - Jégmezők lovagja" kantátájának. De kétségkívül élvezetes lett.

Nyílméregbéka 2015.04.04. 17:13:39

@FilmBaráth: az könnyen lehet... :))

@Oldfan: Hát nem tudom mennyire közismert, én még nem hallottam erről, hogy Prokofjevtől merített volna, de akár igaz is lehet. Nem is olyan régen lattam újra a Jégmezők lovagját, de most így nem tudom felidézni van-e áthallás két zene között...

Oldfan 2015.04.04. 17:30:16

@Nyílméregbéka: Nem városi legenda, elhiheted. Más fórumokon már részletesen kitárgyalták. De odafigyeléssel könnyen kihallani, ha mindkét zenét ismeri az ember. Hangszerelésben különösen sokat merített Prokofjevtől, de komplett dallamokat is átvett tőle. A legközismertebb ez a részlet:(kb. a 2. perctől nagyon átjön.)
www.youtube.com/watch?v=vKZPgGbUuX0
De ha láttad a filmet, akkor a német nagymester sisakjának formája szintén ismerős lehet a Conanból.
www.google.hu/search?q=alexander+nyevszkij&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mQIgVbsry
www.google.hu/search?q=alexander+nyevszkij&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mQIgVbsry9890KGB4AQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=639#tbm=isch&q=conan+thulsa+doom&imgdii=_&imgrc=9Ujs1gWKE34OaM%253A%3Baj8Zh6oqtS5tvM%3Bhttp%253A%252F%252Ftragicocomedia.files.wordpress.com%252F2011%252F09%252Fthulsa-doom-1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftragicocomedia.com%252F2011%252F09%252F26%252Fthulsa-doom%252F%3B1024%3B576

Oldfan 2015.04.04. 17:31:39

@Oldfan: Hú, elnézést. Nem gondoltam, hogy ez ennyire zűrösen fog megjelenni a hozzászólásban.
süti beállítások módosítása