Miami Vice (2006)
2015. március 25. írta: FilmBaráth

Miami Vice (2006)

miami_vice.jpgLazaság, jó szöveg, barátság, jó kis nyomozások, na és persze Don Johnson. Ez jut eszünkbe, ha meghalljuk az, hogy Miami Vice. Gyermekkorom egyik legmenőbb sorozata volt, imádtam, a mai napig ott tudok ragadni a képernyő előtt, ha ismételi valamelyik tévécsatorna. Mert volt egy utánozhatatlan stílusa, megvolt benne minden, ami a 80-as  években kellett. Michael Mann viszont kikukázott belőle mindent, amiért a rajongók szerették a sorozatot, és összedobott egy kőkeménynek látszani akaró akciófilmet, melynek a Miami Vice címet adta. Bele is bukott, ahogyan azt kell, nem jött be a nézőknek ez a húzás. Tökéletesen felejthető lett a végeredmény, olyannyira, hogy már több, mint másfél órája néztem a filmet, amikor rájöttem, hogy én ezt egyszer már láttam, anno a bemutatója idején. Mindenkinek inkább azt tanácsolnám, hogy az eredeti tévésorozatba nézzen bele!

Sonny Crockett (Colin Farrell) és Ricardo Tubbs (Jamie Foxx)  nehézsúlyú nyomozók, akik azt a feladatot kapják, hogy épüljenek be egy drogkartellbe, hogy le tudják buktatni a vezetőket. Szépen alakulnak a dolgok, egyre közelebb kerülnek a tűzhöz, azonban Sonny elköveti az a hatalmas hibát, hogy beleszeret a főfőnök barátnőjébe, Isabellába (Li Gong)....

Szex, erőszak, drogmaffia- ezekre építi fel Michael Mann a történetet, ami alapvetően nem lenne probléma, csak közben a karakterek szinte teljesen üresek, fájóan sablonosak. A tévésorozatból csak a nyomozók neve maradt meg, a barátságukból nem sok minden látszik, inkább csak szövetségesek, kőkemény akcióhősök, akik menő cuccokat viselnek (főleg napszemüvegben nagyon jók), érzelmek nélkül ölnek, nem sok minden különbözteti meg őket a valódi bűnözőktől. Nem lehet panaszunk az akciók mennyiségére, csak az a baj, hogy minden jelenet tökéletesen felejthető, pont azért, mert nincs benne semmi különös. A szövegből egyetlen mondat sem maradt meg, akkora közhelyeket pufogtattak a jobb sorsa érdemes szereplők. 

Nagyon hosszú a film, és sajnos nagyon unalmas. Annyira érdektelen a történet, és annyira nem tud érdekelni bennünket a két főszereplő sorsa, hogy hiába az akcióorgia, cool verdák, hajók és lőszerszámok, teljesen üresek a jelenetek. Ráadásul alapvetően Sonny-ról szól a történet, Tubbs időnként előfordul a színen, de erősen másodhegedűs szerepre van kárhoztatva. Crockett a főhős, ő szeret bele a drogmaffia főnökének barátnőjébe, ő kapja a jobb jeleneteket (és akciókat természetesen), őt láthatjuk a legtöbbször a színen. Ami még mindig nem lenne baj (végülis elnézegetjük mi Colin Farrellt, jól kigyúrta magát a szerep kedvéért, nincs ezzel gond), de tényleg nem sikerült épképzláb történetet köríteni a szépfiú főhős köré, a karaktere teljesen felszínes, tizenkettő egy tucat a műfajból, minden fordulat előre kiszámítható, Colin-on kívül bárki rázogathatta volna a haját ebben a filmben, nem sikerült élettel megtöltenie azt a szerepet, amelyet Don Johnson tett népszerűvé. De ha eltekintünk a Miami Vice címtől, ez akkor is egy dögunalmas, átlagosnál gyengébb akciófilm, ami nem méltó Michael Mann-hoz, a sorozathoz pedig aztán végképp nem.

A rendező elkövette azt a hatalmas hibát, hogy a Szemtől szemben című filmét forgatta le más környezetben, csak kigyomlálta belőle a zseniális szöveget, a feszültséget, és a jól vezetett történetet. Így pedig maradt a vegytiszta akció, nem kevés ágyjelenettel, ami azonban nem tölti ki a játékidőt. Ráadásul a két főszereplő között sem működik a kémia, Colin Farrell és Jamie Foxx jó színészek, de nem igazán működik a kettősük a filmvásznon. Karizomban nincs hiány, de karizmában erős hiányosságok mutatkoznak ebben az elbaltázott alkotásban, amellyel az a legkisebb probléma, hogy benézték az alkotók a címet. Mondjak valami jót is a filmről? Az operatőri munka teljesen rendben van, és a fiúk rendesen kigyúrták magukat. Ez azért elég gyenge egy Michael Mann-darabhoz, nem?

miami_vice2.jpgColin Farrell-re egyetlen rossz szavam sincs, hozta a tőle elvárható kötelezőt, nem az ő hibája, hogy ez most kevés volt. Jamie Foxx ellenben harmatgyenge alakítást nyújtott, gyakorlatilag észre sem lehetett venni, hogy jelen van a színen. Li Gong szép volt, Naomi Harris szokása szerint felejthető. Ciarán Hinds nem nagyon tudott mit kezdeni a szerepével, John Ortiz kiváló rosszfiú volt, kár, hogy az ő karaktere is felületesre sikeredett.

Michael Mann nem lehet büszke erre a filmjére, és szomorúan látom, hogy azóta sem sikerült kilábalni a gödörből,  a Közellenségek sem lett siker, az idei év első buktáját is ő szállította a Blackhat-tel. Őszintén remélem, hogy lassan magára talál a rendező, és ismét olyan csodákat fog filmvászonra álmodni, mint amilyen Az utolsó mohikán volt. A Miami Vice viszont sajnos nem jött össze, unalmas és érdektelen akciófilm lett, amely nem szólt olyan fontos kérdésekről, mint a bűn és az erény, a barátságról, sokkal inkább a termékelhelyezésről és a dögös kamerabeállításokról. És ez nagyon kevés.

Teljesen felejthető Michael Mann film, amelynek nem sok köze van a legendás tévésorozathoz.

4/10

A Miami Vice teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr787288463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.25. 12:34:43

én azért kedveltem.

Az alapsorira viszont egyáltalán nem emlékszem. Valahogy nekem kimaradt.

Mr.Treeger 2015.03.25. 13:15:06

A filmet csak a sorozat miatt szeretem. Nem ér a sorozat nyomába. A sorozatot mai napig újra nézem. Rengeteg jó helyzet és ötlet volt benne. Nagyon sok benne a drámai rész, egyáltalán nem az a vicces zsarus film/sorozat. A hatása pedig elvitathatatlan. Ma nem hallani ennyi jó zenét egyetlen sorozatban sem, nem beszélve a rengeteg kezdő mozisztár feltűnéséről. Plusz rengeteg popzenész is játszott a filmben, a napszemüveg ipart egymaga felpörgette.

Gringo 2015.03.26. 00:43:20

Bármikor szívesen nézem ezt a filmet. Valahogy nekem nem dögunalmas.

Csillámdementor 2015.03.26. 07:16:30

Nekem egyedül a digitális kamera hideg kék színei nem tetszettek. Amúgy profi munka. Karibi drogbizniszben a Miami Vice sorozat ma életszerűtlennek hat, pláne a Sebhelyesarcú, aki 6 emberrel épít birodalmat, és ennyien is védik vagy 30 bolíviai ellen a végjátékban. A Bad Boys 2.-t magasan veri hitelességben, bár a mozipénztárakban nem, ebből az irányból igazat adok a kritikának. Az életben nyilván ölni kell bármelyik bűnbandához való csapódáskor, hiszen ezt sem rendőr, sem kormányügynök nem teheti meg, kivéve a legendák, akiknek "engedélye van a gyilkolásra". "Donnie Brasco"-val is öletni kellett volna először, akkor nem lett volna ennyire sikeres.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.26. 08:40:39

@Csillámdementor: bad boys kettő esetében hitelességről beszélni igen csak sci fi.

az a film ahol 2 amcsi rendőr lerohanja kubát, ugye?
Akkor miről is beszélünk?

Csillámdementor 2015.03.26. 09:00:45

@doggfather: Ezért mondtam, hogy hitelességben magasan veri, ahogyan a 80% a 0%-át, 10-20-30%-ot. Nyilván Kuba leamortizálása már túlment minden határon.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2015.03.26. 16:53:52

Rövid kritika: szar film, harmatgyenge sztorival, feledhető akciókkal, ámde remek színészekkel és kellemes környezettel (valahogy a Miamiban játszódó filmeknek mindig van egy sajátos, magával ragadó hangulata – A specialista, Bad Boys).

riv3rsid3 · http://tippvadaszat.blog.hu 2015.03.27. 20:40:08

Köszi a kritikát. A 4/10 kicsit erős, ennyire azért nem rossz. Gringo véleményét osztom. Karakterek, zene, helyszínek. Bejön. Többször is megnéztem.

FilmBaráth 2015.03.27. 20:57:15

@Tippvadász Riverside: Szívesen:-) Nekem sajnos nem jött be ez a film:-)
süti beállítások módosítása