Hamupipőke / Cinderella (2015)
2015. március 17. írta: danialves

Hamupipőke / Cinderella (2015)

cinderella-stills-cinderella-2015-37820048-3000-2000.jpgA Disney az animációs piac egyeduralkodójából szép lassan egy viszonylag közepes tényezővé vált. Persze egy nagy részben a Pixar megalkotásának és felfuttatásának is köszönhető, de az utóbbi időben már a Pixar sem muzsikál úgy, ahogy az illene. Éppen ezért talán ennek kiváltására megszületett a nagy ötlet a stúdiófőnökök fejében: fogjuk az ÖSSZES klasszikus Disney-mesét, és készítsük el az élőszereplős verziót. A Demóna számomra még mindig érthetetlen sikere, a Vadregény szerényebb, de minőségéhez képest még mindig tisztességes eredménye pedig azt jelezte, jó úton járnak, így aztán jövőre érkezik a Szépség és a Szörnyeteg, illetve a Dzsungel könyve is animációmentesen, de előbb még a Hamupipőke.

Az a Hamupipőke, amiről semmit nem is kell írnom, annyira szolgaian követi a klasszikus mese fonalát (mármint nem azt az eredetiét ugyebár, ahol a mostohatestvérek öncsonkításba hajszolják magukat...), és a leglátványosabb vállalása az, hogy egy fekete fickót (a Trónok harcából ismerős Nonso Anozie-t) nem rabszolgaként szerepeltet ebben a barokk környezetben. Branaghtól igazából sokat nem is vártam azok után, hogy egy Thor-t is csak úgy volt képes megrendezni, mint egy Shakespeare-királydrámát, és sajnos a fantáziája itt is kifújt abban, hogy következetesen az 1700-as évek vizualitását alkalmazza, valamint felveszi az egymással eszélgető szereplőket. Egy-két nagyobb volumenű jelenetben ettől függetlenül megmutatkozik, hogy a fantáziátlan alapanyag ellenére is futja tőle tetszetős megoldásokra, de sajnos a végeredményt egyáltalán nem ez dominálja.

cinderella-14.jpgHanem például a giccs, a bugyuta szövegek, a még bénább humor, a nevetségességig karikírozott karakterek, és az őket akaratlanul is csak ripacskodva eljátszani tudó színészek (szegény Cate Blanchett...). Természetesen a kisebbek szempontjából szükség van a fárasztó szájbarágásra, a színpadiasságra és a látványos vonásokra, azonban az alkotókból hiányzott a jó érzék ahhoz, hogy ezekből fakadóan végül az összkép ne váljon teljesen komolyan vehetetlenné. És annak ellenére, hogy a Demónát is sokhelyütt teljes mértékben ugyanez a stílus lenge körbe, a legfájdalmasabb aspektusa a Hamupipőkének éppen az, hogy semmi másban nem hasonlít a tavalyi Disney-sikerre.

Ugyanis az Angelina Jolie nevével fémjelzett mű magában hordozta azt az ambíciót, hogy valami újat mondjon az ezerszer látott történetről, működőképes karakterdrámává és koherens koncepcióvá fejlessze azt, és még ha ebből csak viszonylag erőltetett áthallásokat is tudtam csak kicsikarni, legalább nem egy félmondatos közhely sulykolásából állt ott az egész film. A Hamupipőkéből viszont a legnagyobb jóindulattal sem tudok többet kihozni, mint hogy ha nagyon szar az élet, deus ex machinaként berobban Helen Bonham Carter, és egy timburtonös szkeccsben gyorsan rendbetesz mindent.

Nagyon szívesen elbeszélgetnék a film készítőivel, hogy meg tudnának egyáltalán egyetlen értelmes mondatot is fogalmazni arról, hogy mi lett volna ez az egész, de tartok tőle, itt is az a kézenfekvő válasz az igaz, hogy egyszerűen csak jó pénz volt eladni új köntösben egy régi mesét. (Mint ahogy azt a bevételi adatok is igazolják.) Éppen ezért mindenkit arra biztatnék, a legkevésbé se támogassa a Disney új őrületét - kivéve, ha szeretné Richard Maddent nagyon szűk nadrágban, a "Robb Stark szerelemből házasodik érdek helyett" - sztorit pedig hepienddel látni.

4,5/10

A Hamupipőke teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr647274771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Franciska Zsíros 2015.03.17. 14:50:53

Szóval Te 4,5-re értékelsz egy filmet, ami az IMDB-n 7,8. Gratulálok :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.17. 14:53:06

@Franciska Zsíros: Köszönöm szépen, sokat dolgoztam ezért! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.17. 15:34:12

@AldoWinnfield: (Csak meg ne tudja, hogy 3/10-et adtál egy imdb-n 7.6-os filmre :P)

AldoWinnfield 2015.03.17. 15:57:29

Adtam már rosszabb értékelést is top 250-es filmre. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.17. 16:09:20

@AldoWinnfield: Melyikre? Mert akkor az nekem tuti tetszeni fog. :D

Nina28 2015.03.17. 18:34:50

Saját - kollégádat linkelném ide:
index.hu/index2/#bloghu/movietank/2015/03/16/hamupipoke_831
Az egyszerűség kedvéért - Neki - nagyon tetszett és 8,5-re értékelte...
Ennyit a kritikákról...

AldoWinnfield 2015.03.17. 20:06:00

@Nina28: Én csak halkan annyit kérdeznék, hogy: és akkor mi van, ha másnak meg tetszett. A kritika nem egy egyetemes igazság kinyilatkoztatásáról szól, hanem egy néző /hivatásos vagy amatőr/ véleményét tükrözi és útmutatást ad, hogy mit érdemes megnézni, vagy mit nem. Legjobb esetben pedig rámutat olyan dolgokra, amit esetleg más nem vett észre és így bővíti az ismereteket, segíti a mű megértését. Nem kell egyetérteni a kritikával, egy építő jellegű vélemény és egy abból kialakuló egészséges beszélgetés viszont soha nem lehet baj.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.17. 21:59:05

@Nina28: Köszönöm a figyelmességedet, de kissé felesleges volt, mivel pont ő volt az első, akivel a vetítés után megbeszéltem a filmet. ;)

@AldoWinnfield: Ahelyett, hogy ilyen nehéz kérdéseket teszel fel a kommentelőknek, mi lenne, ha végre megírnád, hogy mi volt az a top250-es film, amit én tutira imádni fogok? :P

misafeco 2015.03.18. 12:02:03

"A Disney az animációs piac egyeduralkodójából szép lassan egy viszonylag közepes tényezővé vált. "
Ez így volt a 90-es évek végétől egészen mostanáig, de lassan újra fordul a kocka, és ha nem is egyeduralkodó a Disney, de ők lesznek a legnagyobb tényező a következő években. Részben a Frozen miatt, részben azért, mert az általuk felvásárolt Pixar úgy tűnik, összekapja magát. Emellett a Dreamworks elég rossz formában van. A Shrek és a Madagaszkár franchise-uk kb. meghalt, és az Így neveld a sárkányodat 2. se lett akkora siker, mint az várható volt.

Persze ettől függetlenül ügyes húzás volt újra feldolgozni a régi klasszikusokat, mert van rájuk kereslet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.18. 12:06:27

@misafeco: Én itt a Pixart direkt külön vettem a "klasszikus" Disneytől, mint ahogy azt később is írtam. Persze az ő tulajdonukban van, de mint Disney "brand" beszéltem itt a Disneyről.

Meg azért azt tegyük hozzá, hogy már nem csak a Dreamworks az egyetlen versenytárs, a Universal is nagyon erős franchise-t indított a Gru-val, a Warner úgy néz ki, ugyanezt megcsinálja a Legoval, szóval éppen ezért látom úgy, hogy a Disney jelentősége egyre csökken.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.18. 13:39:08

@danialves: Nekem nem az a meglepő, hogy negatív kritikát kapott ez a film, hanem hogy mindenki másnál, akinél olvastam, pozitívat. Szerinted miért lehet ez az össznépi laudáció?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.18. 13:50:46

@Santino89: Már twitteren is felmerült ez, ott is azt írtam, h nem tudok másra gondolni, mint hogy az amerikai kritikusoknak/véleményformálóknak valahogy bejön ez a Disney műmájerkedés. Ld. Big Hero 6 Oscarja, Vadregény 71% az RT-n (ellenben közönségnél csak 53%). Ez meg tipikusan olyan film, ami pont elég kommersz ahhoz, hogy a szélesebb rétegeknél is működjön. (Az itthoniakról nem tudok nyilatkozni, 2-3 kritikánál többel még nem találkoztam.)
De tényleg tanácstalan vagyok, te mit gondolsz?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.18. 14:01:32

Nem láttam, úgyhogy egyelőre még semmit, csak meglepődtem, gondoltam rákérdezek.
Twitterem nincs :)
süti beállítások módosítása