Demóna / Maleficent (2014)
2014. június 02. írta: danialves

Demóna / Maleficent (2014)

maleficent-5.jpgSoha nem értettem igazán, milyen nem létező piaci rést látott meg az, aki kitalálta a klasszikus mesék "felnőttes" köntösbe való öltöztetését. A Hófehér és a vadász, a Tükröm, Tükröm vagy éppen a Boszorkányvadászok egytől-egyig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nekem pedig már az elsőről is elég volt elolvasnom kollégám kritikáját, hogy örökre elmenjen a kedvem a műfajtól. Most pedig a Disney is beszállt a zsánerbe, és ha a világot nem is váltotta meg, legalább egy halvány szikráját megmutatta annak, hogy talán lehet létjogosultságuk ezeknek a filmeknek.

Történetünk szerint Demóna (Angelina Jolie) nem egy rosszindulatú gonosz, sokkal inkább áldozat: a mesebeli birodalom tündérét csúnyán kihasználta (nem úgy!) Csipkerózsika Aurora apja, Lipót király (Sharlto Copley). A történet azonban nem ér véget a kegyetlen átokkal: Demóna figyelemmel követi Aurora gyerekkorát, de ahelyett, hogy ki tudná élvezni bosszúját, azt veszi észre magán, hogy kezdi egyre jobban megkedvelni a lányt.

maleficent.jpgA Disney mondhatni tűpontosan lőtte be a hangulatot a szokásos animációi és a felnőtteknek szóló filmek közé: egyik oldalról kifejezetten infantilisnek érződik az atmoszféra, hála az igen kínos comic relief karakterek garmadájának, az erőltetett humornak, és az enyhén ripacskodó színészeknek, másik oldalról viszont tele van olyan fantasy elemekkel, amelyektől egy átlag 7-8 évesnek hetekig rémálmai lesznek. (De a 12-13 évesek meg odáig lesznek tőlük.) Ily módon a Disney tényleg beleesett abba a hibába, hogy egy minden korosztály számára élvezhető darab helyett egy olyan produkciót hozott össze, amit a felnőttek nem tudnak igazán komolyan venni, a gyerekek pedig talán túlságosan is komolyan fognak venni.

Ugyanakkor a film javára írható, hogy a Jégvarázsból magával hozta legalább a modernebb és érettebb fogalmazásmódot, valamint karakterábrázolást. (Olyannyira, hogy egy pillanatban tulajdonképpen szóról-szóra másolja a közkedvelt mesét.) Már eleve szokatlan az alapfelállás, hogy egy tradicionálisan gonosz karaktert próbál árnyaltabbá tenni, ezen felül pedig ügyesen igyekszik elhitetni, hogy a mágián és a különleges lényeken kívül a sztori semmi másban nem rugaszkodik el a mi valóságunktól.Ez pedig legalább ad valami olyan aspektust a történetnek, ami miatt már nyomokban úgy érződik, hogy nem csak az effektek jelentenek előrelépést, hanem akár még volt is értelme újrafeldolgozni a klasszikus történetet

A varázs kétségkívül hiányzik belőle, inkább egy lélektelenül összepakolt CGI-parádé, mint egy valódi mese, ugyanakkor sok gyengeséget nem tudok felróni ennek a produkciónak. Még azt sem jelenteném ki teljesen biztosan, hogy ez az a film, ami senkinek nem fog igazán megfelelni, mert bármilyen közönség találhat benne neki kedvére valót. De alapvetően inkább azoknak az alkotásoknak a sorát gyarapítja, amelyek nem fognak mély nyomot hagyni.

6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr956259333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.02. 21:00:20

"a Disney tényleg beleesett abba a hibába, hogy egy minden korosztály számára élvezhető darab helyett egy olyan produkciót hozott össze, amit a felnőttek nem tudnak igazán komolyan venni, a gyerekek pedig talán túlságosan is komolyan fognak venni."

Mivel nem láttam a filmet, csak okoskodok, de nem lehet, hogy a 11-16 korosztálynak szánták ezt? Mert akkor végülis érthetőek az általad felsorolt gyengeségek.

"a Jégvarázsból magával hozta legalább a modernebb és érettebb fogalmazásmódot," ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben, hogy mire gondolsz?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.02. 21:18:42

@Santino89: Szerintem ez már a 11-16 éveseknek is egy kicsit infantilis. A fiúknak legalábbis mindenképpen, de szerintem a Twilightra nyáladzó lányok sem fogják menőnek tartani Csipkerózsikát. Mindenesetre ebben a gondolatban inkább azt kell látni, hogy nem korsemleges elemek vannak a filmben (ld. Frozen), hanem gyerekeknek szólók és felnőtteknek szólók összemixelve, ez kelt egy ilyen furcsa érzetet.

A másikhoz mennyi spoilert szeretnél? :D A Jégvarázsra vonatkozó része le van írva abban a kritikámban, a másik fele meg csak spoileresen lesz érthető. Illetve talán spoilerezés nélkül megengedhetek annyit, hogy akármennyire is egyszerűen vázolták fel Demóna háttérsztoriját, kifejezetten tetszett, hogy ő nem "gonosz, mert gonosz", hanem Elsához hasonlóan egy saját hibáival viaskodó karakter.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.02. 21:25:05

@danialves: Jah így már értem, mire gondolsz.

"gonosz mostohák helyett pedig leginkább saját gyengeségeikkel kell megküzdeniük." ez a Frozen kritikából van, gondolom akkor erre gondolsz, ha már elolvastattad :).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.02. 21:29:44

@Santino89: Nem csak arra, az csak az érett történetmesélés és karakterábrázolás része, a modernségnek is megvan a maga párhuzama, de ez tényleg spoileres. Mondom, az egyik (sőt, akár kettő) jelenet szó szerint vissza is köszön itt.
Illetve van még ezek mellé egy nagyon elvetemült (szintén spoileres) gondolatkísérletem, de az lényegileg ezt nem indokolja, csak tudom, hogy neked tetszene :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.02. 21:33:22

@danialves: jóvan, felcsigáztál, úgyhogy írd le :) a filmet valszeg úgyse nézem meg moziban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.02. 21:58:25

@Santino89: Az a baj, hogy azt viszont nem tudom garantálni, hogy a film ismerete nélkül érteni is fogod a dolgot, szóval ezt is vedd figyelembe, mielőtt lejjebb olvasol
SPOILER
Szóval ebben a koncepcióban most értelmezd úgy, hogy Csipkerózsika apja ÚGY használta ki Demónát. És az ő szerelmüknek gyümölcse a lány. (Aki ugye a sztori szerint nem Demóna vér szerinti gyereke, de mivel a vér szerinti anyja kb. 2 másodpercet van vásznon, és a sztori a Demóna-Aurora kapcsolatra fókuszál, ezt a logikai bakugrást megengedem magamnak.)
Szóval apuci jól teherbe ejti anyucit, és azon nyomban le is lép. Szimbolikus még, hogy a filmben Lipót Demóna szárnyainak levágásával teszi mindezt meg (vö. az anyák nagy része a szabadsága elvesztésével éli meg a gyereket).
Szóval anyu az apu miatt érzett haragját a gyerekre vetíti ki (átok), apu pedig ugye örökre el van tűnve az életéből (ez a filmben úgy néz ki, hogy elküldi a picsába vidékre). Ugye nem Demóna neveli a gyereket, hanem a 3 tündér (ez megint értelmezhető szimbolikusan az anya emocionális távolságtartásaként, míg a rokonok/barátnők veszik igazán körbe szeretettel az általa szörnynek tartott poronyot), és a film kvázi arról szól, hogy hogyan találja meg az utat a gyerekéhez. Illetve árulkodó jel, hogy kimondja, hogy azért megtörhetetlen szerinte az átok, mert nincs is érző szív, pont, amikor a jóképű tinisrác herceg feltűnik a színen (vö. "minden férfi disznó, kislányom" örökérvényű tanítása a megkeseredett egyedülálló anyáknak)
Ja és a végén megöli apucit, ami nem éppen a legérettebb konfliktuskezelésre vall, ha fenntartjuk ezt a párhuzamot, de legalább mondhatom azt, hogy a film inkább reális, mint polkorrekt akart lenni. Vagy nagyon szimbolikusan vehetjük úgy, hogy végre rájött, aput utálja és nem a gyereket, és onnantól kezdve végre tudta szeretni a lányát.

De a ténylegesen modern dolgok a konkrét jelenetekkel, ez már SPOILERSPOILER alatt.
Szóval ugye egy érző szív töri meg az átkot, Frozenben meg ugye "act of true love" (sry, eredetiben néztem). Nem meglepő módon egyik esetben sem a szexi herceg lesz ez, hanem itt pl. Demóna. (Mielőtt egy dögös Angelina Jolie - Elle Fanning csókot magad elé képzelnél és rohannál a moziba, el kell, hogy keserítselek, csak a homlokát puszilja meg.)
Illetve itt is van valami vicces kiszólás arra nézve, hogy amúgy a herceg és a csaj kb. egy napja ismerik egymást, elképzelhető, hogy még nem estek szerelembe.
Szóval a modernség része megint az, hogy "mi, Disney, ünnepélyesen magunk mögött hagyjuk azt, hogy a szerelem első látásra a legnagyobb érzelem a világon".

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.02. 22:13:08

@Santino89: Sőt, most jutott eszembe egy még jobb. Szóval ha a fenti eszmefuttatás nem tetszik, akkor még azt hozzáfűzném, hogy
SPOILER
a szárnylevágás bájital/altató hatása alatt történik. Szóval pakold még hozzá, hogy esetleg a szex nem volt beleegyezéses, és máris van egy sokkal jobb okod, hogy miért utálja annyira a gyereket.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.02. 22:39:17

@danialves: Na, kezd érdekes lenni a fllm :) A leszbikus anya lánya smár hiánya miatt ugyan kissé csalódott vagyok, szóval mozi még mindig nem valószínű, de most már az se, hogy elfelejtem a filmet. És igazad van, ez az értelmezés eddig a film hiányában is bejövős, és túlmutat egy cgi szirszaron.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.06.03. 16:05:49

"Ugyanakkor a film javára írható, hogy a Jégvarázsból magával hozta legalább a modernebb és érettebb fogalmazásmódot, valamint karakterábrázolást. (Olyannyira, hogy egy pillanatban tulajdonképpen szó szerint másolja a közkedvelt mesét.)"

Ez egy elég érdekes összefüggés lenne, ha igaz lenne. Bár a Maleficent a Jégvarázs után jött ki, már 2012 júniusa és októbere között leforgatták az élőszereplős részeket. A Jégvarázs és a Maleficent munkálatai is 2011-ben kezdődtek el.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.03. 16:44:09

@sEm: Rajtad kívül itt senki nem beszélt arról, hogy hasonlóságokon kívül lenne összefüggés is a kettő között. Mármint azt leszámítva, hogy úgy tűnik, ez lesz jellemző a Disney-újhullámra.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.06.03. 17:14:08

@danialves: Akkor elnézést kérek, mert félreértettem amit írni akartál. A "szó szerint másolja" számomra azt jelentette, hogy egyszerűen lemásolták azt a jelenetet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.03. 17:42:21

@sEm: Most jövök rá, hogy az "szóról-szóra másolja" akart lenni, ezért nem volt esetleg egyértelmű.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.04. 10:50:21

@sEm: Egyébként mivel mindkettő ugyanannál a stúdiónál készült, nem ördögtől való a gondolat, hogy a forgatások megkezdése előtt (forgatókönyvstátuszban) kicsit egymáshoz igazították a kettőt.

Egyébként Dani, hagynod kellett volna a francba a fenti klasszik kritikát és kicsit kerekebb mondatokkal tarkítva írhattál volna spoileresen a filmről, úgy, mint azt a kommentben megtetted. Messze érdekesebb ilyen szemmel nézve az egész :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.04. 11:10:25

@lisztes: Nem érzem annyira relevánsnak egy kritikában a saját intellektuális maszturbációmat. :) Ha nagyon szükségét éreztem volna, akkor meg csinálok olyat, mint pl. a 12 év rabszolgaságnál.

Másrészt meg premier előtt 3 nappal sok értelme nincs spoileres kritikát írni, bár azt lehet, hogy kicsit alulbecsültem, mennyire érdektelen film ez sokak számára. :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.04. 11:14:13

@danialves: Hát nekem például ezzel hoztad meg a kedvemet hozzá :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.12. 16:42:03

@danialves: no, ez egy olyan értelmes/érdekes hozzászólás volt, hogy most megemeltem nem létező kalapom előtted :D (már csak a JRCS-t kéne megnézzed, ha továbbra is makacsul ellenálltál kíváncsi vagyok abból mit hoznál ki)

Dr_utcai_arcos 2014.08.24. 12:12:54

No, mivel megjelentek a könyvtárakban a jó minőségű példányok, reggeli mellé adtam neki egy esélyt és egyáltalán nem csalódtam. 12 év alatt biztos nem engednék gyereket a képernyő elé, azért van benne egy két jó minőségű dark rész! AJ gyönyörű mint mindig, szarvakkal és szárnnyal is bele tudnék szeretni. A történet kicsit megkurtított, emlékeim szerint az eredetiben a szúrás (nem, nem olyan szúrás...) után mindenki alszik és gaz (úgyismint gyom és nem villain :) )növi be a várat és pókok szövik be a szobákat. Itt kb egy óra telik el a bökés és a puszi között. Kikapcsolódásnak mindenképpen ajánlom, kortól függetlenül, ha van még bennünk egy kis gyereki én -vagy szeretjük ha faszörnyek verik ki a sz**t is a katonákból 3:) (ez egy ördög).

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.02. 16:50:20

@danialves: Na, megnéztem. Összességében érdekesebb az, amit te írtál a filmről, mint maga a film. Nekem egy nagyon közepes, giccses, épphogy csak nézhető mozi volt ez, biztos fel se merülne bennem egy, a tiedhez hasonló értelmezésnek még csak a lehetősége sem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.02. 19:10:19

@Santino89: Nem tudom már, hogy írtam-e, de bennem is csak azért merült fel, mert borzasztóan nem tudtam mihez kezdeni magammal a moziban. :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.02. 23:00:26

@danialves: :) megértem. de esküszöm sokkal több értelme van így a filmnek, mint önmagában. na mindegy, nem bántam meg, hogy kihagytam moziban.
süti beállítások módosítása