Reszkessetek, betörők! / Home Alone (1990)
2014. december 26. írta: !Márk!

Reszkessetek, betörők! / Home Alone (1990)

ha.jpgElső látszatra úgy tűnhet, hogy karácsonyi filmet nem nagy dunszt elkészíteni, viszont amennyire egyszerűnek tűnik a recept, legalább annyira könnyen lehet hibázni is. A Reszkessetek, betörők! kultusz nem indokolatlan, hiszen Chris Columbus megtalálta a felnőtt -és a gyerekszórakoztatás közötti határvonalat.

A McAllister család apraja-nagyja összegyűlik, hogy egy össznépi karácsonyi vakációnak vágjanak neki. A nagy kavarodásban azonban a rokonság egyik legkisebb tagját, Kevint (Macaulay Culkin) otthon felejtik. A kis srác eleinte nagyon élvezi a szabadságot, idővel azonban rá kell jönnie, hogy minden negatívum ellenére az az igazi, ha a családjával lehet. Ám azonban a házukat egy betörőpáros nézte ki magának...

suspend-your-disbelief-as-home-alone-bandits-harry-and-marvnbspsurvive-a-barrage-of-near-deadly.jpgHiába néztem én is rongyosra az évek folyamán ezt a filmet, messze nem tökéletes darabról van szó. Logikai szempontból több, mint kifogásolható darabról van szó, a betörők pedig fájdalmasan kretének, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szórakoztató minden egyes képkockája. Személyes kedvenceim a betörők burleszk szerencsétlenkedése, valamint a fiktív, fekete-fehér film ominózus párbeszédei.

Fontosnak tartom, hogy ez a film elsősorban a gyerekeket érinti, mert karácsonyi gyerekfilmhez képest meglehetősen érett, többrétegű mondanivalóval bír. Ellentétben a mai mesékkel, amik szinte csak arról szólnak, hogy fura lények hátraszaltóznak, miközben héliumhangon visítoznak. A film fő üzenete aktuálisabb nem is lehetne napjainkban, amikor a karácsony sikerességét egyes családokban a fa alá került iPhone készülékek száma határozza meg. A humorvilág is jól muzsikál, még sokadik újrázás után is. Nem csak képi humora van az alkotásnak, de a szövegkönyv is tartogat megmosolyogtató szófordulatokat.

Minden blődsége és hülyesége megbocsátható Chris Columbus 24 éves alkotásának, amit nyugodtan le lehet játszani egy kiadós bejglifalás után. Nem világi alkotás, sehol nem szerepel ez a film a legjobbak között (karácsonyi toplistát nem ér felhozni), de át tudja adni a hangulatot és az idő folyamán teljesen beírta magát az ünnepi tradíciók sorába.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr367009615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása