Villámkritikák - The Skeleton Twins (2014); Obvious Child (2014)
2014. december 05. írta: danialves

Villámkritikák - The Skeleton Twins (2014); Obvious Child (2014)

skeleton-twins.jpgThe Skeleton Twins

Az indie drámák kvintesszenciája is lehetne ez a film, annyira tipikus benne a két bájosan furának szánt főszereplő, a minden tragikuma ellenére valahogy szintén kedvesen pozitív irányba elvitt hangulat és a magát Hollywoodtól nagyon távolra helyező, de mégis kísértetiesen hasonló fordulatokkal operáló forgatókönyv. De az olyan elmaradhatatlan apróságok is ezt bizonyítják, mint hogy itt is kötelező hőseinknek nagy átéléssel előadni egy retro dalt. A produkció ettől függetlenül nem lesz izzadtságszagú erőlködés és zseniális stílusbravúr sem, hanem megragad valahol a kettő között. Alig kirajzolódó cselekménye nem köt le, az atmoszféra nem kifejezetten átütő, hiányoznak a lenyűgöző alakítások, azonban mégis mindenből kapunk éppen annyit, hogy kissé megrezegtetve a lécet, de működőképessé kaparja össze magát a végeredmény. Van előnye annak is, ha egy alkotás ilyen megnyugtatóan középszerű, de alapvetően senki nem ilyen "egynek elmegy" filmeket szeretne látni.

obvious-child1.jpgObvious Child

Nyögvenyelős és egy helyben toporgó történetével, drámai, de igazán soha komolyan nem vett témafelvetésével ez a mű is a The Skeleton Twinshez hasonló vonalon mozog, ugyanakkor karaktereiben és konklúzióiban sokkal merészebb és több kockázatot mer vállalni. És szépen meg is bukik ezzel. Már ott sejthető a baj, amikor a stand-up komika főhősnő előadásain még csak el sem lehet mosolyodni, mert az írók inkább az önvallomás lehetőségeként fogják fel ezeket a jeleneteket. A fő probléma hasonlóképpen az, hogy Gillian Robespierre alkotása minden aspektusában nagyon lelkes, csak éppen sehol nem látszik az a tehetség, amely végül egyedivé tehetné. Szeretne egyszerre bájos, humoros és elgondolkodtató lenni, csak éppen egyik sem sikerül neki. Akár a Frances Ha párdarabja is lehetne a végeredmény olyan szempontból, hogy a New York-i hipszter "értelmiségen" kívül mindenki más számára teljesen jelentéktelen problémákon megy a maszatolás, miközben ezek közül az elvileg középponti (főszereplőnk el akarja vetetni nem kívánt terhességét) szinte irrelevánssá degradálódik. A végeredmény ettől lesz igazán semmitmondó, és egyenes úton lényegtelen és felejthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr856958329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása