VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014)
2014. október 20. írta: danialves

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014)

vanvalami.jpgAnnak idején még az Ill Manors kritikámat kezdtem úgy, hogy az a produkció mekkora szégyen a filmgyártásra nézve. Ugyanez a párhuzam igaz erre a darabra is, elsősorban a magyar filmgyártás vonatkozásában. És bármennyire is nem akarok egy ilyen lenyűgöző darab kapcsán másokat fikázni, de amikor egyik nap még arról olvas az ember, hogy hogyan marakodik Vajna és Tarr a maradék állami támogatások koncán, másnap pedig azt látja, hogy Reisz Gábor a haverokkal készített kvázi-diplomafilmjével összehozta 2014 legjobb magyar alkotását, óhatatlanul is ilyen gondolatok járnak a fejében. De erről ennyit, mostantól fókuszálok inkább arra, hogy milyen zseniális alkotás lett a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan.

Szentesi Áron (Ferenczik Áron) átlagos fiatalnak mondható: 29 éves korára sikerült elvégeznie egy büfészakot (ELTE filmtörténelem, csak hogy érezzük az iróniát), és most éppen munkát keres. Még a szülei tartják el és irányítják az életét, hétvégente piálni jár közepesen rossz multis állásokban sínylődő barátaival, de nem ez teszi be a kaput Áron életében, hanem hogy még a szerelme is szakít vele. A feldolgozási szakasz természetesen egy komoly italozásba torkollik, másnap felébredve pedig főhősünk azt látja, hogy vett egy repülőjegyet Lisszabonba. Eleinte megpróbálja visszacsinálni a dolgot, de aztán rájön, hogy céltalan és fogódzó nélküli életében nagy kárt nem tehet, ha elmegy Portugáliába.

vanvalami2.jpgÉrdekes módon pont egy friss élményemre emlékeztetett hihetetlenül ez a film: Reisz Gábor gyakorlatilag ugyanazt a témát dolgozza fel, mint a Senki szigete, sok esetben hasonló eszközökkel. Ugyanakkor amíg Török Ferenc karakterei és világa enyhén az abszurd felé hajlanak, ezen az alkotáson szinte tapintani lehet a magyar valóságot. Áron és haverjai pont azokon a budapesti szórakozóhelyeken isznak, ahol mindenki más is (még név szerint is megemlítik őket), a kocsmaasztal mellett a kivándorlásról pufogtatnak közhelyeket, ugyanúgy küzdenek az önállóvá válással és a szülői elvárásokkal, mint mindenki a generációjukban. Még a párbeszédek is állandóan kerülik a mesterkéltséget, az egymás szavába vágó, dadogó, megakadó szereplők rosszul megfogalmazott szövegei így szinte utánozhatatlanul hitelesek.

A rendező ezt önti nyakon egy nagy adag pazar humorral, és a film még akkor sem tud elszakadni a valóság talajáról, amikor ennek kedvéért néhány szürreálisabb elem is belekeveredik a történetbe. Azonban az önfeledt nevetés csak egy részét adja a produkció sikerének, sokkal többet tesz hozzá a sztori vidám bája, ugyanakkor valahol mélyen mégis szíven ütő drámája. Mindezt pedig a soundtrack hasonló módon egyszerű és mégis remek melódiái járják át és tetőzik be az élményt. Az egyetlen dolog, ahol bele tudok kötni az összképbe, hogy a mű íve és dinamikája nincs tökéletesen eltalálva, így a vége felé egy nagyon hangyányit megfárad.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan szó szerint sírva röhögős film: miközben nevetünk a poénokon, valahol mélyen a lelkünkbe tép a történet rejtett szomorúsága. Amely minden bizonnyal abból ered, hogy ez a film végső soron a mi mindennapi örömeink, tragédiáink, reményeink és reménytelenségünk krónikája, amely ezek mindegyik végletére eljut. Nem tudok többet mondani, mint hogy ha látni akarjátok 2014 egyik legjobb alkotását, akkor irány a mozi október 30-ától!

9,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr176804221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.10.20. 07:14:11

Szükségem volt úgy 15 percre, hogy ráhangolódjak a filmre, de aztán nagyon magával rántott. Tetszett, sokszor újra fogom nézni, ha lesz rá lehetőségem.

vuvuvu2 2014.10.20. 20:31:53

Éjféli gyors Lisszabonba Jeremy Irons-szal megvan?
Ott is hasonlóan indul a sztori: a főhős (aki nem úgy néz ki hogy az élete nagyon rendben lenne) véletlenül hozzájut egy vonatjegyhez és elmegy Portugáliába. (A folytatásról nem tudok nyilatkozni mert a magyar verziót nem láttam.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.20. 23:44:48

@vuvuvu2: Nincs meg, de azt leszögezném, ez a film nagyon nem magáról a lisszaboni útról szól, a főhős egészen csak a sztori vége felé jut ki. A cselekmény ettől függetlenül ennek mentén foglalható össze a legjobban, de ez messze nem ilyen "elmegyek egzotikus helyre önmegvalósítani" típusú produkció.

K.Leslee 2014.10.21. 12:51:44

Koszi az ajanlot. Iden van vagy harom magyar film amit meg akarok nezni, pont annyi mint elotte egesz eletemben osszesen:-) Na de ezt igy kulfoldrol hogyan lehetne megnezni?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.21. 14:23:38

@K.Leslee: Hát ez egy nagyon jó kérdés.
Mondjuk hazajössz. Vagy nagyon reménykedsz a nemzetközi forgalmazásban. :D

K.Leslee 2014.10.21. 14:45:17

@danialves: hazamenni egy film miatt??? Azzal szerintem elnyernem az ev filmgeek dijat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.21. 14:54:28

@K.Leslee: Hát optimális esetben más miatt is jössz haza, aztán akkor megnézed. :D
Pl. talán karácsonykor még el lehet majd csípni pár művészmoziban.

Btw talán az Aeonfluxon volt erről poszt, és ott kiderült, hogy nem egy embert ruccant már ki külföldre mozizási célzattal, szóval nem te lennél az első. (Bár az már igencsak úttörő dolog lenne, hogy végre itthon van valami olyan jó film, ami külföldön nincs, és nem fordítva.)

K.Leslee 2014.10.21. 15:09:16

@danialves: itt Karacsonyozom, de amugy logikus amit mondasz, csak nem latogatok haza gyakran. Meg van meg egy-ket uj magyar film amiket megneznek. Ennek tetszett a trailere,nem idegesitenek a parbeszedek, mint altalaban, eletszerunek tunik, ahogy Te is irtad.

AldoWinnfield 2015.06.12. 00:27:06

És tényleg nagyon jó. Nekem simán a Moszkva tér ugrott be róla, az kapott még el ennyire korhangulatot és az is diplomafilm volt. :)

K.Leslee 2015.11.10. 19:38:32

Koszben megneztem a filmet es tetszett. Bar En csak 7.5-ot adnek neki , mert helyenkent a hatranyara valik a stilusa es lehetett volna tartalmasabb is. Ettol fuggetlenul nekem ez volt az idei ev legjobb magyar filmje (ezt az egyet lattam..eheheh.
A jelenetek Aron szuleivel, ,meg mikor a kocsmaban beszelgetnek, annyira jol tukrozik a magyar tarsadalmat, Budapest hangulatat meg ugy altalaban a magyar hetkoznapokat. Nagyon szeretheto film. Remelem tobb ilyet is lathatok iden.
süti beállítások módosítása