Ill Manors - Rázós környék (2012)
2014. április 02. írta: danialves

Ill Manors - Rázós környék (2012)

ill-manors-12.jpgHatalmas szégyen ez a film. Nem saját magára, hanem az összes többi konkurensére nézve, ugyanis az eredetileg rapper Plan B (Ben Drew) első alkotása mindössze százezer fontból olyan színvonalat prezentál, amire a szakmaibeliek sokszor dollármilliókból sem képesek. Arról meg nem is beszélek, hogy egyesek ennél tízszer rosszabb forgatókönyvekért kapnak tízszer annyi pénzt, mint amennyiből itt egy filmet kihoztak. Szóval jöjjön a modern filmvilág anomáliája, a londoni alvilág hőskölteménye, az Ill Manors.

A történet rengeteg szálat mozgat, a középpontban két állami gondozottként felnőtt fiatal (Riz Ahmed, Ed Skrein) áll, akik most dílerkedésből élnek. A szövevényes sztoriban az ismerős drogdílerek, kurvák, egy bandába bekerülő tinédzser és egy magára hagyott kisbaba is szerepet kap, hogy végül egy elszomorító képet fessenek egy könyörtelen világról.

iLL-MANORS.jpgA rapperből író-rendezővé avanzsált Ben Drew egy remek forgatókönyvet hozott össze, amelyet leginkább úgy lehet elképzelni, mint a Crash-t Guy Ritchie karaktereivel, de a brit rendező humora nélkül. Drew gyakorlatilag a londoni külvárosok összes mocskát és lecsúszott karakterét a képünkbe tolja, mindezt pedig zseniálisan szövi bele egyetlen egységbe. A minimális büdzsé csak egy-két nagyon gyenge effekten látszik meg, egyébként a fényképezéstől kezdve a színészekig minden és mindenki lenyűgözően profi.

Az egész film pikantériája, hogy a karakterek, illetve a sokszor bevezetetlenül becsatlakozó szálak háttértörténeteit az író-rendező rappeli el, és tekintve, hogy ehhez is kivételes tehetsége van, illetve, hogy mennyiségileg nem foglal el ez sok helyet, ez a megoldás kifejezetten jól működik. Azonban a  produkció egyetlen problémája is ehhez kapcsolódik:  mint ahogy a fenti módszer is mutatja, sok esetben nem jut kellő hely és idő a szereplők megismerésére és kibontására (ennyi karakter mellett alapvetően lehetetlen küldetés is lenne ez), ami a film végső katarzisából ha nem is mindent, de nagyon sokat elvesz.

Egy kicsit azt érzem tehát, hogy "Plan B" első filmjéhez annyira ambiciózusan állt hozzá, hogy egy leheletnyit túlvállalta magát, de még így is lenyűgöző munkát végzett. Egy kifejezetten jó és értékes produkciót kaptunk, amely egy sötét, de nem teljesen reményvesztett képet fest társadalmunkról, és amely filmet sajnos túlságosan is kevesen fognak látni. 

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr995808277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.02. 14:05:02

nem volt rossz film, mondjuk én közel se voltam ennyire elájulva tőle. :)
süti beállítások módosítása