Dark Skies (2013)
2014. szeptember 16. írta: Werewolfrulez

Dark Skies (2013)

DARK-SKIES-Image-02.jpgTetszett az Insidious? Félsz az ufóktól? Ha mindkét kérdésre igen a válaszod, akkor itt a Te filmed. A Dark Skies című tavalyi horrorfilm ugyanis lényegében annyit tesz, hogy James Wan említett, nagy sikerű kísértetfilmjét ügyesen lemásolja, és a szellemeket/démonokat következetesen idegen lényekkel helyettesíti be.

A történet az Insidioushoz hasonlóan szintén egy olyan átlagos család története, akik furcsa és ijesztő dolgokkal kénytelenek szembesülni a hétköznapjaik során. Míg ott a túlvilági lények okozták a gondokat és a paranormális történéseket, addig itt a Galaktika szakkör által rendszeresen napirendre vett földönkívüli entitások állnak a rejtélyek mögött.

Spoilereztem volna a fenti ismertetővel? Bocs... ha tényleg elrontottam a szórakozásodat, említsd meg édesanyám a kommentek között. Mindenesetre erről a filmről nem lehet érdemben úgy írni, hogy nem szólunk az idegen lényekről, ezek adják ugyanis a film - viszonylag - egyedi ízét.

A sablon (lsd. a fenti szinopszis első mondata) jól ismert. Bár a mű 90 %-ában semmi újat nem látunk a vásznon, a film mégis működik. Ami megijesztett és megfélemlített az Insidius 1-2, a Conjuring, vagy éppen a Haunt esetében, az itt is beválik, csak persze ufó-köntösbe bújtatva. Ugyanaz a képi világ, hasonlóan hangsúlyos zene, ugyanolyan hangulati építkezés, szintén nagyon minimális vér,  ismerős karakterek, karizmatikus "szakértő-figura", stb. Minden klappol, Scott Stewart B-listás direktor (a bűnrossz A pap, és az állítólag gagyi Légió rendezője) ezúttal James Wan legjobban sikerült ijesztgetéseit idézi meg nekünk.

Dark-Skies-2-DI.jpgA maradék 10 %-ot illetően: Stewart a szolgalelkű másolás mellett finoman belekeveri a képletbe a kozmikus horrort (lsd. H. P. Lovecraft Cthulhu-mítoszát), amivel szépen bele is nyúl a tutiba, már ami a parafaktort illeti. Míg a kísértetházas moziknál azért a házfalak, és bizonyos kicsavart szabályok rendszerint gátat szabnak a gonosznak, itt nincs menekvés, és nincsenek korlátok. Az ufók azt csinálnak, amit akarnak, az emberek, ha nagyon megfeszülnek is, maximum zavaró légyszart tudnak produkálni a földönkívüliek terveinek makulátlanul csillogó őrhajójára. Az idegenek nem igazán gonoszak, ők pusztán olyan hatalmas lények, amelyeknek a szándékait az emberek még csak felfogni sem tudják, nemhogy megérteni. Ezekkel az entitásokkal nem lehet harcolni, nem lehet tárgyalni, ezeknek már maga a látványa is felér az őrülettel. Akit ezek a figurák el akarnak vinni magukkal, azt elviszik. Akkor is, ha az történetesen a Te gyermeked.

A forgatókönyv korrektre sikerült (ügyesek benne az életszagú mellékvágányok: családon belüli erőszak témája, az ufó-hit miatti társadalomtól való izoláltság, pénzügyi válság finom érzékeletetése, az apafigura családfői nehézségei), attól eltekintve persze, hogy kb. ugyanazt az utat futja be, amit az Insidious forgatókönyve, tehát a górcső alá vett család olyan próbatételeket kap a sorstól, amelyek miatt szinte szétesik, de aztán az anya állhatatossága, és az apa jobb belátásra térése miatt mégsem.

Végszó: az Insidious 2 helyett nézz inkább Dark Skiest. Otthon nézd, egyedül, sötétben, nagy hangfalakal, vagy fülessel. Hatni fog, annak ellenére, hogy kísértetiesen (helyesebben: földöntúli módon) emlékeztetni fog egy másik történetre...

U. i. : érdekességként még arra hívnám fel a figyelmet, hogy mindenki számolja meg a filmbéli hullák számát, vicces lesz az eredmény.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr546695559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.16. 12:28:58

"Tetszett az Insidious?" Ha az Insidious minősége a Dark Skies-éval megegyezik, akkor nem kérek belőle. Rég láttam ekkora trágya filmet (mármint a Dark skies). 1-2 jó ötlet, de rém gyenge, feszültségtől mentes film.

Dr. KOTász (Cobretti hadnagy) 2014.09.16. 14:36:25

Ízlések és pofonok, nekem nagyon bejött anno ez a film, és igazából ebben a műfajban már sok újdonságot amúgy sem lehet elsütni. Ettől sem vártam, így a topikus elemek ellenére is jól szórakoztam, szórakoztunk, bár lehet, hogy ebben közrejátszott az éjfél körüli kezdés, a projektor, és az erősítőre kötött hangfalak is :)Szerintem ez igenis egy jó film.

S.Witwicky 2014.09.16. 21:10:47

Na igen!Parafaktor pipa,de én személy szerint nem említeném egy napon az Insidious-al,mert az a film sokkal formásabban felépített film,de UFO rajongóknak kötelező darab! SPOILER! Kábel TV-t lemondta az apuka,de kamerákra tellett??? :) SPOILER vége :)

soadroli 2014.09.16. 22:02:59

Insidious mérföldekkel jobb film, nem is értem az összehasonlítást. Ez egy szernézős cucc, az Insidious meg zseniális szerintem :D

soadroli 2014.09.16. 22:04:59

egyszernézős*
Amúgy az említett Haunt meg nézhetetlen kategória.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.17. 19:42:26

@soadroli: parafaktor pipa? Ezek szerint csak én vagyok ennyire elcseszett, hogy nem tudok parázni, főleg egy ilyen filmen.

S.Witwicky 2014.09.17. 21:09:51

@REMY: Én voltam a parás :) Am most már mindegy,de fülessel az éjszaka közepén,egyedül,na úgy ütnek az ilyen filmek,garantálom a saját fingodtól megijedsz :) :) :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.18. 00:33:13

@S.Witwicky: Ja, igen. Rosszul idéztem. Az átok 1-2-nél éreztem azt, hogy na most gáz van... mai napig az egyik kedvenc lélektani horrorom. Kis fehér japán gyerek. Úristen. :D

S.Witwicky 2014.09.19. 17:00:19

@REMY: :) Csak gondolj a Horrorra akadva 3-ra,mikor a fehér japán gyerek sikítozik,mert a tenyerét égetik öngyújtóval :) :) :)

Dr_utcai_arcos 2014.09.19. 19:44:30

@S.Witwicky: Csak nem normális ember néz horrort fülessel...Kollégiumban garantált infarktus, ha valamelyik vicces cimbora, még csak nem is lopódzik, mögéd áll és a megfelelő pillanatban hátulról átölel...

S.Witwicky 2014.09.21. 15:43:13

@Dr_utcai_arcos: Áááá ne emlékeztess :) :) :)
süti beállítások módosítása