Másodvélemény: Álmatlanság / Insomnia (2002)
2014. augusztus 25. írta: NY124

Másodvélemény: Álmatlanság / Insomnia (2002)

cn-i-i.jpg(FilmBaráth remek kritikáját erre olvashatjátok)

Gondolom az logikus, hogy Christopher Nolan nem a Batman filmekkel a zsebében lépett ki a University College London falai közül. Tény, hogy hamar szárnyra kapott a karrierje, ám neki is kellett kisfilmeket és eredeti ötleteket felmutatnia ahhoz, hogy rábízzák egy milliárdos franchise pátyolgatását (dollárban mérve). Ezek egytől egyig különleges darabok, a címben szereplő film is, a Memento illetve a Tökéletes trükk szintén (reméljük az Interstellar újra villant egy kicsit eredetiségben). Nem is csak emiatt, hanem amiatt is érdemes külön figyelmet szentelni az Álmatlanságnak, hogy végre Robin Williams egy negatív alakot formál meg, megmutatván, hogy itt is képes korrekt teljesítményre. Nolan nem először és nem is utoljára dolgozott hozott anyagból. A film egy 1997-ben készült norvég thriller adaptációja, az új verzióról pedig még az eredeti készítői is elismerően nyilatkoztak.

A történet szerint egy Los Angeles-i sztárnyomozót, Will Dormert (Al Pacino) egy szürke alaszkai kisvárosba küldenek, hogy felderítse egy tizenhét éves lány meggyilkolásának ügyét. Ez nem hangzik túl nehéznek, főleg nem egy ilyen kaliberű kopó számára. Azonban ezen a területen ebben az időszakban nem megy le a nap, így Will egy percet sem alszik. Ráadásul a makulátlannak hitt nyomozó a gyilkos mellett a szüntelenül őt kísértő múltjával is meg kell, hogy küzdjön.

Az alapötlet egyszerűnek tűnik, ám a történetből kihozták a maximumot. Így az alkotás egy példásan megvalósított, izgalmas és erős sodrású, csavaros thrillerré vált. Emellett olyan zseniálisan kitalált és megvalósított kreatív elemekkel operál, hogy egy brutális plusz tartalmi csomaggal is szolgál. Ezzel pedig már egy kiváló pszichológiai thrillerről van szó. Saját szimbolikával rendelkezik, ami szerencsére egyáltalán nem tolakodó. A jó forgatókönyv, a kiváló rendezés, és Pfister remekül illeszkedő operatőri munkája pedig olyan feszültséggel teli atmoszférát hoznak létre, hogy Will Dormer rémálomszerű, alvás nélkül eltöltött napjai maradandó élménnyé válnak. Én egyes jeleneteket évek múltán is fel tudtam idézni az újranézés előtt. Amúgy Pfister vizuális téren produkált munkájával még a Transzcendesben sem volt nagy gond. Szerencsére nem maradunk erkölcsi, emberi, dilemmák és ennek megfelelő lezárás nélkül sem, így kerek az egész.

Insomnia-film-1.pngAz erős karakterdrámához, amelyben jó és gonosz között a határ nagymértékben elmosódik, kiváló alakítások asszisztálnak. Al Pacino esetében szerintem már az lenne a meglepőbb, ha nem zseniális. Megrendítően alakítja a megtört, fáradt zsarut, aki miközben egyre jobban letér a helyes útról és egyre inkább összezavarodik, az alváshiány miatt folyamatosan távolabb sodródik a valóságtól. Robin Williams pedig az által, hogy egy kissé misztikus, negatív karaktert is képes prímán eljátszani, bebizonyítja, hogy több mint egy jó kedélyű komikus. Bár még itt is nyomokban felfedezhető a (nála gyakori) jó szándékú kisember archetípusa. Ez annak köszönhető, hogy Walter Finch nem szociopata, hanem az (ki tudja, hogy akarva vagy akaratlanul) elkövetett szörnyű tettének következményeit elszenvedő, valaha volt jó, esendő kisember. Martin Donovan és Hilary Swank a kettőjük árnyékában mondják fel a kötelezőt, tehetségüknek köszönhetően kevés helyen lehetne beléjük kötni.

Amiatt, hogy alapszinten thrillerként és krimiként is ideálisan funkcionál és emellett még rejtélyes, homályos (a sokszor szándékosan nyitva hagyott kérdések miatt) és elgondolkodtató is, az Álmatlanság bátran ajánlható egy széles közönségnek. A bennem rejlő fanyalgó fikázógép szívesen lehúzná, de nem lenne rá valós indok. Úgy gondolom, ha a fent említett nevektől akarunk egy garantáltan korrekt művet látni, akkor nem hiba itt kezdeni. Robin Williams aktuális eltávozásával kapcsolatosan meg pláne, méltó emlék a számára.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr676623041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2014.08.25. 13:42:52

Köszi az írást, épp terveztem megnézni.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.25. 13:47:52

@A nép fia: Igazán nincs mit, ha gondolod a megtekintés után leírhatnád a véleményed, jó lenne elolvasni. :)

Lauro 2014.08.25. 14:58:07

Szerintem van Nolan munkásságában egy folyamatosan jelenlévő gondolat, ami így vagy úgy, de meghatározó momentuma minden filmjének: a központi karakter viszonya a valósághoz.

Spoilerek!!!

Gondoljunk csak az Eredetre (álom vagy valóság?), a Mementora (emlékezés vagy "beképzelés" - ékes magyarsággal: "beképzeltetés"; a Tökéletes trükkben sem tudja a bűvész, milyen csomót kötött az asszisztens kezére; és ebben a filmben is: a végén már maga a nyomozó sem tudja, hogy direkt vagy véletlenül lövi-e le a kollégáját. Nem pusztán arról van szó, hogy a "főhős" valahogyan manipulálni akarja a valóságot, hanem hogy saját magát manipulálva teszi ezt - radikálisan a Mementoban, de az Eredetben is: nem nézi meg, megszűnik-e pörögni a totem (vagy mi a neve). Még a Batmanben is benne van ez a kérdés, egyfajta identitáskeresésként. (De ennek a gondolatiságnak halványsága miatt szerintem a Batman az eddigi életműtől a leginkább elütő rész.)
Éppen ettől válnak a filmjei többé, mint "sima" blockbuster, jóllehet nagyon kommersz és "fogyasztható" elemekkel dolgozik. (De tegyük hozzá, eszméletlen erős forgatókönyvekket visz vászonra.) Szerintem ez emeli ki őt a középszerből és a profi, de csak iparosmunkát szállító "kollégák" sorából. És szerintem pont ezért lehet azt is mondani, hogy Nolan koherens életművet épít, ami ritka manapság.
(ÉS KEDVES CIKKÍRÓ: "A bennem rejlő fanyalgó fikázógép szívesen lehúzná" Ne mondj ilyet, mert nem vagy ilyen, és ne is válj ilyenné, jó, ahogy csinálod.)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.25. 16:42:00

@Lauro: Ez egy szép és találó gondolatmenet, speciel én még nem raktam ezt össze a fejemben, szóval köszi a megvilágítást.

(Azért annak örülök, hogy az itteni debütálásod hangvétele után valóban magvas hozzászólásokkal gazdagítod a kommentszekció repertoárát.)

Lauro 2014.08.25. 18:15:35

@FroG: :-) Köszönöm! (Hát ha még azt is elárulnám, mi volt az oldalatokon az első hozzászólásom, tán el sem hinnéd! :-) )

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.25. 21:15:11

@Lauro: Köszönöm, annak a veszélye, hogy olyanná válnék még nem fenyeget, szerintem. :)

shiver23 2014.08.26. 16:21:14

Rengetegszer láttam már ezt a filmet, a top5 kedvenc filmjeim között van pedig higgyétek el nem sokan vannak aki nálam több filmet látott :). Ha amaga a történet rossz volna, ez az alaszkai, éjjel is nappal van hangulat is simán elvinné a hátán a filmet. Több filmnek kéne játszódnia alaszkában :). És így hogy van egy jó történet, két zseniális főszereplő így válik ez a film minden idők egyik legjobbikává, szerintem ;).

K.Leslee 2014.08.27. 18:49:29

A cikk apropojan ujraneztem ezt a filmet. Az alaszkai hangulat nekem nagyon bejon,viszont a filmrol osszessegeben csak annyit lehet mondani hogy maga a kozepszeruseg. Meg Al Pacino is takareklangon van benne. A kozhelyes dilemma ellenere elvezheto film, de az egyetlen dolog ami miatt emlekezni fogok ra az az alaszkai taj. Szerintem ez semmi esetre sem jo jel. Pedig szeretem a lassu thrillereket.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.28. 10:08:47

@K.Leslee: A dilemma szerintem közel sem közhelyes, nagyon fontos kérdés a napjainkban is. Abban igazad van, hogy sokat boncolgatott témáról van szó. Azért remélem nem bántad meg, hogy újranézted. :)

K.Leslee 2014.08.28. 19:18:00

@NY124 (Darvas Tamás): igen ugy ertettem, hogy sokat boncolgatott tema, aki latott mar par zsarufilmet, annak a konyoken jon ki az egesz korrupcios dolog, persze ez nem von le sokat a film ertekebol. Egyaltalan nem bantam meg hogy ujraneztem, csak nekem hianyzottak belole a fentebb leirtak, valamint egy tartalmasabb sztori nemi feszultseggel.
süti beállítások módosítása