A tündéri szexszimbólum: Scarlett Johansson (1984-)
2014. augusztus 09. írta: !Márk!

A tündéri szexszimbólum: Scarlett Johansson (1984-)

scarlett.jpgA héten kerül a magyar mozikba Luc Besson új filmje, a Lucy, amelyben a címszerepet Scarlett Johansson alakítja. Ez pedig kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a szemtelenül fiatal színésznő életpályáját bemutassuk. Igaz, hogy idén lesz még csak 30 éves, de már így is rengeteget lehet róla beszélni. Katartikus alakításokat még nem igazán láttam tőle, de rengeteg szerep áll még előtte és úgy gondolom, hogy az eddigieket is kellő magabiztossággal és tehetséggel hozta.

Scarlett egy ízig-vérig new york-i hölgy, aki 1984 november 22-én látta meg a napvilágot. Az északias hangzású családnév nem véletlen: édesapja dán származású építész, édesanyja pedig lengyel producer, aki állítólag a színészkedésbe is belekóstolt. Így nyugodtan lehet mondani, hogy a szakma a családban maradt. Illetve nem egészen, ugyanis a színészet mellett aktívan modellkedik és énekel (ezekről majd később). Három vér szerinti testvére van, egy nővér, egy báty és egy ikertestvér, valamint egy féltestvér is boldogítja az életét. Az az első percektől fogva nyilvánvaló volt, hogy a kis Scarlett színésznő lesz. Édesanyja a kapcsolatainak köszönhetően már egészen kicsi korában el tudta vinni őt különféle meghallgatásokra.

scarlett_johansson_104-wide.jpgA kritikákat meglehetősen rosszul viselő lányban az édesanyja tartotta a lelket, folyamatosan arra buzdította, hogy ne adja fel. Kilenc éves koráig kellett várni az első filmszerepére, amit a meglehetősen gyenge színvonalú Világgá mentem -ben kapott 1994-ben.Itt többek között Elijah Wood és Bruce Willis oldalán tűnt fel. Nyilvánosság előtt azonban már e film előtt is szerepelt. Különböző tévéműsorokba és rendezvényekre is meghívást kapott, de a világ zöme először '94-ben látta őt. Már a korai filmjeiben is ismert arcok mellett szerepelt, egy évvel a Világgá mentem után Sean Connery-vel, Laurence Fishburne.nel, valamint Ed Harris-szel játszott együtt az Egy igaz ügy című, meglehetősen feledésbe merült produkcióban. Első komolyabb sikerét az alig ismert Manny és Lo-nak köszönheti, az itt nyújtott teljesítményéért ugyanis jelölték őt az Independent Spirit Award: Legjobb Női Főszereplő díjára, mindössze 12 évesen.

Ezután jött pár jelentéktelenebb szereplése, de 1998-ban jött számára az igazi áttörés: A suttogó című, rettentően hosszú, Robert Redford által rendezett romantikus westernben kapott szerepet. A Chicagói Filmkritikus Egyesületének díjára jelölték a legígéretesebb színésznő kategóriában. De nem csak emiatt volt számára komoly ugródeszka Redford filmje, hanem azért is, mert a közönség részéről is nagyon elismerő szavakat kapott. Ezt követően kezdte egyre inkább kinőni a gyerekfilmekben való szereplést és egyre komolyabb nevekkel dolgozhatott együtt. 2001 izgalmas év volt a színésznő számára. A Coen-fivérek neo-noir-jában, Az ember, aki ott se volt - ban kapott szerepet, de Gárdos Éva Amerikai rapszódiájában is feltűnt és a német filmkészítésbe is belekóstolt a Tétova tinédzserek erejéig.

Scarlett-Johansson-as-Lucy-photo-movies-2014.jpgA 2002-es Mérges pókok csak említést érdemel, rá egy évvel viszont az egyik legizgalmasabb szerepét játszhatta el Bill Murray oldalán Sophia Coppola Elveszett jelentés című mesterművében. A forgatás ideje alatt mindössze 18 (!) éves volt, mégis egy nagyon érzéki, érett játékkal rukkolt elő, odapörkölve ezzel a nála jóval idősebb és rutinosabb kolléganőknek. Ekkor már a férfi nézők is megjegyezték a nevét, fiatalsága ellenére elképesztő nőiesség és finomság sugárzott belőle, amiért BAFTA-díjban részesült. Ezen munkájáért 2004-ben meg is kapta élete első Golden-Globe jelölését, amit azonban nem tudott díjra váltani (ezen kívül számos kisebb díjra is jelölték). Sem azt a jelölést, amit szintén 2004-ben kapott a Leány gyöngy fülbevalóvalban nyújtott alakításáért.

2004-ben szinkronszínészként is debütált, a Spongyabob mozifilmes változatában szinkronizálta Mindy karakterét. 2005-től pedig véleményem szerint folyamatosan a csúcson van. Nyolc éve kezdték el a legnagyobb nevek foglalkoztatni őt. Két év alatt két Woody Allen-filmben is megfordult (Match Point; Füles), szerepet kapott Michael Bay szupermozijában (A sziget), de dolgozott együtt még Christopher Nolan-nel és Brian de Palma-val is. Karrierje máig utolsó két Golden Globe jelölését is ebben az időszakban kapta: egyet 2005-ben a Bobby Long -ért, egyet pedig 2006-ban a Match Point - ért.

A sok száraz filmes trivia után kicsit bekukkantunk Scarlett magánéletébe is: 2008-ban feleségül ment Ryan Reynolds-hoz, akitől három év után el is vált. Jelenleg Romain Dauriac francia újságíró menyasszonya, akikkel első közös gyermeküket várják. Szexis megjelenésére az évek folyamán többen is felfigyeltek, egy ideig Benicio del Toro-val és Jared Leto-val is kavart. Az énekesi pályájából egy 2008-ban kiadott, Anywhere I Lay My Head című albumot tud felmutatni. Az előítéletekkel ellentétben egyáltalán nem egy popalbumról van szó, mély és igencsak alternatív stílusú dalokat énekel el gyönyörűen. Elmondása szerint rengeteget készül egy-egy szerepre, sokszor olyan életmód szerint él, ahogy az általa megformálandó karakter is tenné, így akar a figurájára minél jobban ráérezni.

2uzr0h2.jpg2006-tól napjainkig pár gyengébb produkció is becsúszik a filmográfiájába (pl. A másik Boleyn - lány), de igyekszik magát egy minőségi szinthez tartani. Rendre a legnagyobb produkciókhoz veszik őt elő és egyre inkább kivirágzik a tehetsége. Saccolásom szerint 45 éves korára már elképesztő színészóriás lehet belőle, de természetesen azzal sincs bajunk, ha vagány akciófilmekben harcol, ahol többnyire az idomainak is nagy szerep jut. Ingázik a különlegesebb, indie stílusra hajazó filmek és a blockbusterek között. Az utóbbi években készült filmjeire nem fordítanék túl sok szót, valószínűleg sokan láttátok a Bosszúállók-at vagy a Don Jon-t. A méltatlanul alul értékelt Hitchcock-ban elképesztő átalakulást produkál, Spike Jonze A nő-jében pedig ismét a hangját mutatta meg a nagyvilágban, valami hihetetlen tehetséggel. Hangjára jellemző a lágy dallamosság és a rekedtség, ezt Joaquin Phoenix "partnereként" tökéletesen kamatoztatja. Lucy szerepében pedig rendkívül ügyesen forgatja a fegyvert.

Kétségtelenül nagy jövő áll előtte és ha továbbra is ilyen jól kordában tartja a karrierjét, akkor azt hiszem nem kell aggódnunk, hogy rossz filmeket fog választani.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr706578877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.08.09. 14:44:31

Hm.Kíváncsi lennék rá, abból mi az igaz, amit pár éve mondtak, hogy elképesztően buta :).

gizmo26 2014.08.09. 15:17:09

Lassan Amber Heard átveszi a helyét, ha nem vigyáz.

mikka 2014.08.09. 15:36:56

@Dr_utcai_arcos: valószínűleg semmi..mert azért lássuk be, ez az ipar egy kutya kutyát eszik típusú dolog. Ha nagyon hülye vagy egy hétig és max egy filmig húzod ki de nem tovább. Ms Johansson már jó ideje bent van a mókuskerékben. Szóval valami biztos van a ( szerintem ) csinos fejében.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.09. 16:20:17

@Dr_utcai_arcos: Az interjúi alapján egy talpraesett, komoly nőnek tűnik, aki nem ijed meg a saját árnyékától.

Dr_utcai_arcos 2014.08.09. 17:08:59

@mikka: Tudom, nem teljesen komoly az összehasonlítás, de ha van egy jó ügynököd mint Joey Tribbianiank :DDDDD ....

Dr_utcai_arcos 2014.08.09. 17:11:58

(egyébként meg mint nő, egy istennő, nem kétséges, ha összesen 8 szót ismerne az sem zavarna!)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.09. 18:00:42

Az Elveszett jelentés a kiváló szerepválasztás iskolapéldája: ezzel már 18-as évesen sikerült szakítania a tiniszerepekkel és átlépni a felnőttkarakterek világába. Mások meg 30 éves korukig beragadnak a tiniszerepekbe, ezzel teljesen hiteltelenné válnak, és utána már senkinek sem kellenek.
Szal vagy ő, v az ügynöke nagyon de nagyon okos.
Egyébként sztem az eszköztelen színészi játéka miatt tartják sokan butának, de pont ez teszi lehetővé olyan sokfajta szerep eljátszására. Én nagyon nem bírom azokat a színészeket, akik minden karaktert uazzal a manírral játszanak el, elsőre tűnhet zseniálisnak, de hamar kilóg a lóláb.

Dr_utcai_arcos 2014.08.09. 19:43:35

@MolnarErik: Hát igen...Segal is itt rontotta el :DDDDDDD.

heimdall 2014.08.09. 19:43:35

@gizmo26: nagyjából annyi közös van bennük, hogy mindketten szőkék. Amber Heard amúgy egyszerű próbababa, bár Johnny fiú hírneve még hozhat a konyhára.

Bambano 2014.08.09. 20:44:14

"Igaz, hogy idén lesz még csak 30 éves": lol.

na4 2014.08.09. 21:58:51

Szép és tehetséges. Az új Marylin Monroe. Nagyon szeretem.
süti beállítások módosítása