Szerelemre Hangszerelve / Begin Again (2014)
2014. július 17. írta: NY124

Szerelemre Hangszerelve / Begin Again (2014)

Begin-Again-5.jpgJohn Carney író-rendező idei zenés, romantikus, komédiával fűszerezett drámája elég nagy feladatra vállalkozott. A magyar cím azt sugallhatja a nézőnek, hogy itt valami sablonos, nyálas szerelmi történetet kapunk, amelynek központi eleme a két főszereplő szenvedése a vásznon. Ezzel ellentétben a Begin Again inkább a zenére koncentrál, és valóban egy zenés film, ami a párkapcsolatok kérdései mellett azzal is foglalkozik, hogy milyen szerepet tölt be az emberek életében a zene, a zene hallgatása és megalkotása, illetve emellett a zeneiparba is enged egy kis betekintést. És itt jön a képbe a már említett nagy feladat. Ugyanis ez már a sima romantikus filmekhez (és úgy általában a sima filmekhez) képest már egy elég komoly témakör, amit nem lehet úgy elmismásolni, félvállról venni. Így most a fent említett mű elemzése mellett azt is figyelembe fogom venni, hogy ennek az abszolválása mennyiben volt sikeres.

A történet szerint Greta (Keira Knightley) és barátja, Dave (Adam Levine) két fiatal tehetséges zeneszerző, akik együtt írják dalaikat. New Yorkba költöznek, miután Dave ajánlatot kap egy nagy kiadótól. Ám a siker bonyodalmakat is hoz, Dave hamar szakít barátnőjével, aki még aznap este előad egy dalt egy bárban, ahova egyik régi ismerőse hívta. A dalt meghallva az éppen állását elveszített, kissé alkoholista, elvált producer Dan (Mark Ruffalo) felismeri Greta tehetségét és úgy gondolja, hogy ez az esélyük arra, hogy minden jobbra forduljon.

beginagain.jpgA sztori nem tűnik olyan nagy durranásnak, de az az igazság, hogy nagyon korrektül és értelmesen van felvázolva, közel sincs a hibahatárhoz. Ez annak köszönhető, hogy az egész élményt átlengi egy nagyon könnyed és valóságos hatást keltő atmoszféra. A sztori során a főszereplőkkel történő események, illetve azok cselekedeti reálisak, emberközeliek és ésszerűek. Például Dan kálváriája a családjával, a munkájával és azzal, hogy már csak a régi sikerei hajtják előre, egészen példamutatóan van ábrázolva. Greta és Dave története sem egy eltúlzott dráma, hanem csupán indulópont, aminek hatása körbelengi a narratívát, bár a kötelező bonyodalom itt is megvan, még ha gyengén is. Dan és Greta kapcsolata is megfelelően mélyre sikerült (már amennyi belefér a 104 percbe).

Aztán ott van emellett a lényeg, a zenének a szerepe és annak tartalmi része. A megfelelő történeti alap ugye adott, már csak ebben kellene nagyot villantani. És pont ez nem sikerül. Az egész alkotásra egy nagy hiba nyomja rá a bélyegét és ez a következő: ott, ahol a zenei tényezőt és a szereplők életét, az emberi tényezőt kellett volna összekapcsolni, a film erőltetetté válik. Erre a legékesebb példa szakítós jelenet, vagy Greta és Dan sétája a városban, miközben zenét hallgatnak. Ezt a kapcsolati pontot, ami megadta volna a nagy áttörést a szubsztanciális vonulatban nem sikerült hiánytalanul létrehozni. Pedig maguk a dalok illetve azok a jelenetek, ahol ezeket előadják, egészen frappánsra sikerültek. Az album felvételének menete, Greta dala a bárban, vagy pedig a hangpostára éneklés mind-mind meglepően jók lettek, és még mindig könnyed elemek, hihetőek. A probléma tehát nem a prezentációval van, hanem a két háttérben futó tartalmi szállal.

begin.again.jpegA színészi gárda is hozza az elvárható szintet, a hiteles és valóságos légkör megteremtéséhez elég jól hozzájárulnak. Mark Ruffalo a legerősebb pont. Igazán örvendetes, hogy olyan népszerű alkotásokban kap nagy publicitást, mint a Bosszúállók franchise, mert nagyon megérdemli. Pont a Szerelemre hangszerelve előtt láttam egy részletet a Zodiákus című filmből, amelyben ő a nyomozó. Cseppet sem zavart, hogy két ilyen távol álló szerepben láttam őt közvetlenül egymás után, olyan hihetően játszotta a megtört, de még küzdeni akaró apukát és producert. A másik erős pont Keira Knightley, akinek elég erős jellemfejlődést kell bemutatnia a rövid játékidő alatt. Ez nagyrészt sikerül is neki, de nincsenek túlzottan emlékezetes pillanatai. Ettől függetlenül szerethetően hozza a kissé visszahúzódó karaktert. A többiek már nem olyan maradandóak, Adam Levine meg nem színész. Zenei téren tudott kicsit villantani, de rég láttam ennyire szürke alakítást.

Összességében tehát a Begin Again egy habkönnyű és élvezhető zenés-romantikus darab lett, ami távol esik a Sparks-féle gagyitól, de pont ott nem tudott eleget felmutatni, ahol kitörhetett volna a középszerből. Azoknak tudom csak teljességgel ajánlani, akik többet foglalkoznak a zenével és a zene világával, mert a kiadók és a zeneipari trendek is kapnak tőle kis kritikát, illetve megjelenik a jövő tendenciája és a közösségi hálókon történő marketing. Ja és azoknak is, akiket érdekel egy kis love story, de nem akarják telesírni a zsepijüket.

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr126505507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.07.17. 17:35:10

A poszt olvasása alapján, a sok dicséret után, legalább 7 vagy 8/10 -re számítottam, de semmiképen nem 5,5/10-re ami inkább egy közepesnél rosszabb film pontozása lenne az "általánosan elfogadott" értékelés szerint. Jó lenne ha kidolgoznátok valami egységes pontozási alapelvet, mert ez így elég kusza.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.17. 17:49:26

@Nyílméregbéka: Igazad van, én is aggódtam, hogy megtévesztő lehet az én pontozási rendszeremmel. Egységesen elfogadott pontozási szisztéma nem létezik, de a blogon belül lehetséges kitalálni valamit. Én igyekszem az egész skálát kihasználni, tehát egy közepes film nálam a skála KÖZEPÉN fog elhelyezkedni, én merek 6 pont alá pontozni. Ez nálam egy ötös skálán egy hármas, itt pedig egy közepes filmről van szó.

Ezért is lehet megbotránkoztató, hogy a Gladiátorra 4 és felet adtam a tízből, pedig az csak egy kicsivel rosszabb nálam mint a közepes. :)

Nyílméregbéka 2014.07.17. 18:08:59

@NY124 (Darvas Tamás): Ezért tettem idézőjelbe az általánosan elfogadottat, de szerintem erre ott az IMDb, ami a nagy számok törvénye alapján valahogy úgy alakult, hogy kb. az 5,5-6 a közép, ez alatt vannoak a rossz filmek különbözö fokozatai, míg 6 felett a már nézhető, és jó filmek...
Én mondjuk úgy szoktam pontozni, hogy az 5/10 a még éppen elment kategória, az alatt csak a rossz filmek vannak. 6/10 nálam a közepes de jó, akár többször is nézhető film, a 7/10 a jó film, 8/10 a nagyon jó, 9/10 a kötelező darab, a 10/10 meg a tökéletes filmélmény.

A gladiátor nálam is közepes film. :)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.17. 18:16:49

@Nyílméregbéka: Az IMDb nálam nem mérvadó, de ilyen szempontból nálam 5 alá mehet egy olyan film is ami nem feltétlenül nézhetetlen, csak egyszerűen rosszul megvalósított, vagy valami nagyon komoly hibától szenved. A 7-8 nálam is a jó filmek kategóriája, 9-től pedig már a kiválóak jönnek. Hasonlítanak ezek azért. :)

FilmBaráth 2014.07.17. 19:24:26

@Nyílméregbéka: A gladiátor egy nagyon jó film, Russell Crowe pedig egy isten benne:-)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.17. 19:37:59

@Nyílméregbéka: Nálam valahogy úgy néz ki a pontozás, hogy : 1-3 már-már nézhetetlen film, 4 - nagyon gyenge közepes film, 5 - tisztes közepes film, 6 - erős közepes, de még nem maradandó film, 7 - jó film, ami még szintén nm maradandó , 8 - nagyon jó és maradandó film, 9 - remek film, 10 - minden hibájával együtt is tökéletes filmélmény.

Nyílméregbéka 2014.07.17. 20:12:28

@NY124 (Darvas Tamás): Az IMDb abban a tekintetben egy jó kiindulópont, hogy a rating többtízezer pontozásból áll össze, így az esetek többségében, a nagyszámok törvénye alapján, elég jól tükrözi a film minőségét. Persze nem minden esetben, hisz az egyéni ízlés miatt lehetnek eltérések.

@FilmBaráth: Russel Crowe szandálban és szoknyában? Naná hogy neked tetszik! :)))

@FroG: Nagyjából ez az enyém is ez... Úgy látom a kissebb eltérések inkább a jó és a rossz film határvonalánál adódnak mindannyiunknál, itt vannak halvány különbségek.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.27. 11:44:55

@Nyílméregbéka: Pontosan, de pont emiatt általános tévedések is, illetve a széleskörű ízlésficamok és a propaganda is szerepel benne, lásd: a top 250 alapból egy jó kis lista, de rajta vannak olyan filmek is, hogy menten ledőlök a székről.

Nyílméregbéka 2014.07.27. 15:15:21

@NY124 (Darvas Tamás): Ja, pont most kerül szóba Remynél, hogy pl. a Sötét lovag negyedik a listán, ami tekintve a mögötte lévő többtucatnyi jobb filmet, egy vicc. Mostanában kezd kicsit elbillenni a lista, a sok rajongói pontozás miatt, és egyre több közepesnél alig kicsit jobb, de népszerű blockbuster kerül be a top 250-es listára.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.12. 00:42:07

Nem foglalkozom sokat a zenével, de engem speciel végig az bántott, hogy milyen közhelyes és naiv gondolatokat fogalmaz meg végig a film ezzel kapcsolatban. "Nem kell a nagy, gonosz, lehúzó stúdiók támogatása, mi majd egy szál mikrofonnal felveszünk egy profi albumot, és nem kurvulunk el, és odaadjuk az embereknek majdnem ingyen...Ja, hát van egy kis szél, majd megoldjuk. Igaz, hogy már egy szimpla párbeszédet is utószinkronizálni kell ilyenkor, de sebaj, mi fel tudunk így venni egy profi albumot."

De ettől függetlenül egyetértek, nekem is tetszett, hogy nem vitték el egy nyálas-romantikus irányba, voltak benne életszerű párbeszédek, nem csak klisék. És tényleg megvannak a filmnek a maga hangulatos kis momentumai, és tényleg pont nem ott, ahol igazán kellenének. Mondjuk a végét leszámítva, ott az utolsó Adam Levine-számmal ez szerintem elég jól működik.
süti beállítások módosítása