The Raid 2: Berandal (2014)
2014. június 22. írta: danialves

The Raid 2: Berandal (2014)

The-Raid-2-Berandal-Uwais.jpgKét éve azt írtam, Gareth Evans azzal alkotott egy pazar akciófilmet, hogy bátran ki merte dobálni a narratív sallangokat, így lett a The Raid egy kissé egyszerű, de annál szórakoztatóbb zúzás. Azonban ezt láthatólag még ő sem látta be, ugyanis a folytatás gyakorlatilag pont ennek ellenkezőjét teszi. És ez annyira nem áll jól neki.

Rama (Iko Uwais) ugyan túlélte a balul elsült akciót, élete azonban veszélyben forog: kivívta a város összes gengszterének haragját. Hiába szeretne békés életet élni, amikor bátyját utoléri a végzet, úgy dönt, a város utolsó becsületes zsaruinak segítségével egyszer s mindenkorra le akar számolni a bűnözőkkel és a korrupt rendőrökkel. De ahhoz, hogy a gengszterek legfelsőbb köreibe bejuthasson, egy hosszú, küzdelmes és áldozatokkal teli utat kell bejárnia

The-Raid-2-Riot.jpgBár az első rész vizuális orgiáját nehéz lett volna egy újabb szintre emelni, Evansnek mindez sikerült. A történet lehetőséget adott, hogy minél változatosabb helyszíneken, változatosabb eszközökkel változatosabb szereplők küzdjenek egymással, ő pedig ez tökéletesen kihasználta. Ráadásul az akciók látványa is csak lenyűgözőbb lett, szinte lehetetlen vágatlan fényképezések, nagyobb díszletek és elképesztő koreográfiák kísérik a filmet, Evans pedig kifejezetten stílusos (néha talán már egy kicsit hatásvadász) rendezői megoldásokkal egészíti ki ezeket.

Úgyhogy ilyen téren most sem lehet panaszkodni, sőt, a másfél órányi akció jobb, mint 3 éve. Azonban probléma a maradék egy óra narratív résszel akad. Már a Merantauban is látszott, hogy a történetmesélés nem egészen rendezőnk erőssége (szerencsére azóta sokat fejlődött ilyen tekintetben is), és itt is ezzel van a probléma. A játékidő nagy részében Rama nincs is színen, hanem átadja a terepet a különböző jakartai gengszterek meglehetősen komplex világának, amelyet ugyan nem vádolhatok azzal, hogy sablonos vagy unalmas lenne, de kétségkívül lehúzza az összképet. Leginkább azért, mert a karakterek mennyisége és az akciók hangsúlyossága mellett nem igazán van idő arra, hogy megfelelő mélységet adjanak ezeknek a szereplőknek és a történetszálaknak, ráadásul eleve kissé jellegtelen figurákról és sztorikról van szó. Így a cselekmény végső soron csak arra a szükségszerűségre alkalmas, hogy valamilyen módon megindokolja, hogyan jutunk el egy börtönös verekedéstől egy autós üldözésig, de a jó pár vágóasztalon ragadt jelenetnek köszönhetően még így is vannak homályos foltok és logikai bakugrások.

Hiába adott tehát egy, már-már a tökéletesség határát súroló akciófilm, maradéktalanul nem lehetek elégedett, ugyanis ez az akciómozi egy kissé belefullad a gengszterek túlbonyolított játszmáiba. Ez a kettősség pedig talán még bosszantóbb is, mintha a film csak egyszerűen középszerű lenne. De amilyen fejlődést mutat, nem zárom ki, hogy a 3. résszel Gareth Evans egy igazán fenomenális élménnyel fog megajándékozni minket.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr626397919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.06.22. 20:32:00

B+... még csak elolvastam ezt a pár sort, de már fél orgazmusom van tőle :D! De csak holnap nézem meg, a tiltott gyümölcs is úgy jobb, ha minél később jutunk hozzá! (Na meg este focit kell nézni, of korsz...)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.22. 20:45:54

@Dr_utcai_arcos: Azt ne mondd, hogy a Dél-Korea-Algéria szuperrangadó érdekesebb ENNÉL. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.22. 20:53:16

@Dr_utcai_arcos: Btw jó olvasni, hogy nem csak én maszturbálok a kritikáimra ;) :D

Dr_utcai_arcos 2014.06.22. 20:53:17

@danialves: Lehet most támad fel a magyar foci!! Ja, nem. (A 2 óra 30 perc riaszt inkább el.)

Razzul 2014.06.22. 21:04:03

@danialves: Én a facés képeidre szoktam, de ha azok nem lennének, akkor én is a kritikáidra kenetném.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.22. 22:08:02

@danialves: VB... az összes meccs fontos. :) Amúgy eddig elég gólgazdag, úgyhogy megéri nézni.

Na, hogy ne legyen off: Már beszereztem a filmet, de sulis teendők miatt sajnos még nem tudtam megnézni. Viszont nagyon várom, annak ellenére is, hogy az első rész csupán csak 7 pontos volt.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.22. 22:14:35

Korai stádiumban vagytok srácok, nekem már csak dicsérő kommentekre áll fel egyáltalán...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.22. 22:24:10

@REMY: Vb van négyévente, The Raid 2 viszont csak egyszer az életben. :D

@lisztes: Eközben a twitteren...
cdn.memegenerator.net/instances/500x/51477818.jpg

Dr_utcai_arcos 2014.06.23. 10:57:27

No. Szerintem túl hosszú lett, elég sok üresjárattal, bevallom néhány szereplőről fogalmam sincs miért volt a filmben, lehet, csak az üres időt akarták kitölteni. A harci jelenetek nézhetősek, de olyan szinten szürreálisak, hogy néhány helyen bizony már már unalmas volt (javasolnám a rendezőnek, hogy vágja fel a hasát, húzzon ki a résen egy kis belet és utána próbáljon meg felüléseket csinálni, nos, nem fog neki sikerülni...). A Tigris pár perces szerepe elég jó volt, bár a sminkesek mindent megpróbáltak, hogy felismerhetetlenné tegyék, én egyből kiszúrtam a homeless paróka alatt...Nem tudom, érdemes e ezen az úton elindulva lehúzni egy harmadik bőrt is, de most azt mondom semmiképpen.

hate4 2014.06.26. 15:25:48

Csak tegnap láttam, a harmatgyenge első rész után kellemes szórakozás volt. Az Akció így nagybetűsen fantasztikus, a maradék meg nézhető. Lehetett volna kicsit feszesebb (mondjuk 1,5-2 órás) is a vágás, elég sok a gengszter töltelék. Mégis összességeben nagyon pozitív hatást gyakorolt rám, csak ajánlani tudom majdnem mindenkinek.
Várom a harmadik, remélem még ennél is jobb részt :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.26. 20:56:34

@hate4: Szerencsére amíg jön a 3. rész, addig sem maradunk néznivaló nélkül:
www.imdb.com/title/tt2948864/

Dr_utcai_arcos 2014.06.26. 21:42:01

@danialves: Én most ezt tervezem rövid időn belül (nagyon rövid) www.imdb.com/title/tt2748546/?ref_=nv_sr_1
süti beállítások módosítása