A nagy kvízválasztó / Starter for 10 (2006)
2014. június 09. írta: FilmBaráth

A nagy kvízválasztó / Starter for 10 (2006)

james-mcavoy-starter-for-10-1.jpgNagy kvízfan vagyok. Sajnos mostanában nincs olyan vetélkedőműsor a tévében, ami igazán megdolgoztatná az ember lányának az agyát (a show került az előtérbe, ma már nem kell komoly lexikális tudás ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy vetélkedőt, ez nem az én világom), a netes játékokat hamar meguntam, ezért végül maradt az örök, megunhatatlan kedvenc, a Füles című rejtvényújság. A péntek esti rituálém a lap végigfejtése (na nem mindent, a sudokut pl. ki nem állhatom), régen az utolsó betűig mindent, ma már csak azt, ami tetszik. De a kvízek soha nem maradhatnak ki (szigorúan fejből fejtem, nem használok semmilyen segédeszközt - könyv, net stb), és nagyon tudok mérgelődni, ha nem tudok valamit, amit szerintem kéne. Vagyis tökéletesen megértem, mekkora szenvedély tud lenni egy ilyen játék. Ezért amikor az X-men: Az eljövendő múlt napjai című film bemutatójának közeledtével hirtelen kitört rajtam a James McAvoy mánia, naná, hogy ezt a filmet választottam (na jó, nem volt hátrány, hogy Benedict Cumberbatch is játszik benne, de tényleg nem ez volt a döntő szempont), és nem bántam meg, mert tényleg jó kis film, bár nem rengeti meg a szívet és a lelket, de színvonalas dramedy, igazi gyöngyszem

Brian (James McAvoy) gyerekkorában édesapjával kvízműsorokat nézett a tévében, rajong a műfajért. Felvették az egyetemre, a tanulás mellett beleveti magát a diákélet örömeibe is. Nagyon megörül, amikor megtudja, hogy egy teszttel be lehet kerülni abba a csapatba, amelyik képviseli a tanintézményt az egyetemek közötti kvízversenyben, amit a  tévé is közvetít. Habár a tesztírás nem a tervek szerint alakul, mert egy szőke lány, Alice (Alice Eve) elvonja a figyelmét, de ettől függetlenül végül csapattag lesz, vezetőjük Patrick (Benedict Cumberbatch) legmélyebb bánatára, aki nem viseli túl jól, hogy a fiú jobb, mint ő. Brian közben megismerkedik a nem babaszépségű, de okos és szellemes Rebeccával (Rebecca Hall), a szerelmi szálak természetesen összekuszálódnak, a nagy verseny pedig már közeleg...

Egy szimpla egyetemi történet (a fiú bekerül a bulizós életbe, szerelmes lesz, persze először nem a megfelelő lányba, de a végére rájön, hogy ki való hozzá igazán), semmi különös, mégis jó volt nézni, mert magával ragadó a történet, és kiváló színészi alakítások láthatóak benne. A forgatókönyv jól sikerült, a karakterek jól meg lettek írva, azonban a történet sokszor szakadozik, a vége pedig szörnyen klisés, de összességében egy szórakoztató, szívmelengető filmet kapunk.

Az atmoszféra teremtés a legnagyobb erénye az alkotásnak, ennek köszönhető, hogy a történet végül magával ragadja a nézőt, jól adagolják a drámát, az érzelmeket, és a humort, bár tipikus angol filmre jellemzően időnként előfordul benne egy-két üresjárat, a vége pedig tényleg szirupos, de megkedveljük a szereplőket, és ezért drukkolunk nekik, a kvízverseny pedig különösen jól sikerült, végig izgalmas.

Brian az eszének köszönhetően tör ki a munkáskörnyezetből, bejut az egyetemre, egy másik világban kell helyt állnia, és nem biztos, hogy okos döntéseket hoz, de természetesen a film végére megtanulja, hogy jobb, ha a szívére hallgat az ember, nem az eszére. Patrick figurája is érdekes, egy tipikus okos tojás, akinek szembesülnie kell azzal, hogy Brian jobb nála, tele van gátlásokkal, folyamatosan bizonyítani akarja, hogy mennyire okos, pedig valójában nem az. Alice és Rebecca alakja sajnos velük szemben nagyon átlagosra sikeredett. A jellemfejlődés jól be lett mutatva, a karakterek színesek, szerethetők. Az operatőri munka kiváló, a vágások szintén, a kamerabeállítások kreatívak és hatásosak.

starter for ten.pngJames McAvoy jó választás volt a főszerepre, nagyon jól bemutatta a karakter minden mélységét, a jellemfejlődést hitelesen játssza el. Mindig ledöbbenek azon, hogy Benedict Cumberbatch milyen tökéletesen kidolgozza a karaktert, amit alakít. Minden mozdulat, arcjáték, hanghordozás stb. a helyén van, nem tud hibázni (az az arckifejezés, amikor rájön, hogy Brian jobb nála...) Alice Eve és Rebecca Hall bájosak, de nem túl erős az alakításuk. Marc Gattis (a Sherlock Mycroft-ja) a kvízshow vezetőjeként szintén kiváló alakítást nyújt, és ki ne felejtsem Charles Dance -t (a Trónok harca Lord Tywin-ja), aki mellékszerepében is képes emlékezetest alkotni.

Tom Vaughn jó, de nem kiváló filmet rakott össze, a színészvezetés jó, a jelenetek jól kidolgozottak, a párbeszédek színvonala hullámzó, de a színészi játéknak köszönhetően ez nem zavaró. Magával ragadó, jól szerkesztett és összeállított film, bár kissé felszínes, és a vége nem sikerült túl jól, de annyi baj legyen, soha rosszabbat, érdemes megnézni!

Minőségi dramedy, kiváló színészi alakításokkal, kár lenne kihagyni az életünkből!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr436157402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.09. 16:57:06

Meghoztad a kedvem a film megtekintéséhez, alapos írás, erről a filmről még sohasem hallottam!

+ egy teljes mértékben építő jellegű kritika: az utolsó bekezdésben a "jó/jól" szó ötször szerepel, egy picit monotonná teszi a szöveget.

FilmBaráth 2014.06.09. 18:18:21

@Werewolfrulez: Örülök, hogy tetszett a kritika, a filmet mindenképpen nézd meg, mert tényleg nagyon jó!
Köszönöm az építő jellegű kritikát!
süti beállítások módosítása