Hülyék paradicsoma / Idiocracy (2006)
2014. június 03. írta: danialves

Hülyék paradicsoma / Idiocracy (2006)

Idiocracy_Deftech_02.jpgSzámomra a szatíra mindig is az eleve hátrányból induló műfajok közé tartozott. Eleve nehéz elkerülni, hogy a film fő vonala ne az általában 1-2 mondatban megfogalmazható üzenet sulykolásából álljon, ehhez pedig sok esetben még az is társul, hogy ezen kívül nem sok mindent tartalmaznak a hasonló alkotások. Szerencsére kivétel mindig van, ilyen például az Office Space-szel ikonná váló Mike Judge műve.

Joe Bauers (Luke Wilson) egy katonai bázis könyvtárosa, meglehetősen eseménytelen élettel és munkával. Azonban az, hogy minden szempontból átlagos, tökéletessé teszi a legújabb kísérletre: a katonaság egy évre hibernál embereket. Joe mellett még a prostituált Rita lesz a másik kiválasztott, azonban egy malőr folytán párosunk nem 1, hanem 500 évet tölt lefagyasztva. Felébredve pedig azt látják, hogy az egész világ teljesen elhülyült, a különböző mammutcégek befolyása alatt áll, és még a szemetet sem képesek eltakarítani maguk után. Azonban ez igen hamar előnyükre fordul, amikor kiderül, hogy az egész világon így ők a legintelligensebb emberek.

idiocracy.jpg A koncepció tökéletesen talál világunk elevenébe és minden bizonnyal még jó ideig aktuális lesz. Bár alapvetően nem a legeredetibb vagy legbonyolultabb gondolat, hogy "a világ egyre hülyébb, és ez ellen jó lenne tenni valamit", az ember nap, mint nap azt érzi, hogy tényleg nem azok az emberek szaporodnak a leggyorsabban, akikkel szívesen építenénk fel ezt a társadalmat. Azonban Mike Judge nem áll meg ennyinél, hanem kíméletlen aprólékossággal szedi darabjaira az emberi elbutulás mellett az egyre inkább minden átszövő reklámokat és a nagyvállalatok egyre növekvő befolyását a mindennapjainkra. Ez egyben pedig azt is jelenti, hogy a fő gondolat repetitív sulykolása helyett rengeteg apró, de annál humorosabb részletre fókuszál a film, amelyek között még második nézésre is tudtam felfedezni újdonságokat. Ezzel pedig azon kevés szatíra között van, amely vígjátékként is megállja a helyét.

Egyetlen izzadságszagú elem lóg ki nagyon az összképből, mégpedig Maya Rudolph karaktere. Amellett, hogy a színésznő sem hoz egy eget rengető alakítást, gyakorlatilag a szereplőt csak arra a visszatérő (és elég bugyuta) poénra használják, hogy a valódi foglalkozását Joe előtt homály fedi. Ha már Joe, neki sem tesz túl jót, hogy őt tényleg átlagosra írták meg, ezért aztán inkább nézőként, mintsem aktív szereplőként vesz részt a történet alakításában. De a kínos pillanatokért legalább a Terry Crews által alakított elnök kárpótol minket, aki talán a legnagyobb fénypontja az egész produkciónak.

Tehát hiába megy mellé néhány poén, összességében szerintem senkinek nem fog csalódást okozni ez az alkotás. Egész egyszerűen, mert egy iskolapéldája annak, hogyan lehet egy szatírával egy nem túl komplex, de annál szórakoztatóbb módon előadható üzenetet megfogalmazni. Kár, hogy még így is túlságosan kevés emberhez jut el.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr265988374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.06.03. 20:23:02

Van benne csomó eszméletlen poén, mint az orvosi vizsgálat, vagy az IQ teszt.
SPOILER
Csak azt nem értem, hha annyira hülyék, h azt se tudják, h vizzel kel locsolni, hogyan tudják gyártani azt a szájvizet vagy mit, amivel locsolnak?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.03. 20:27:09

@MolnarErik: Alapvetően van egy ilyen paradoxon a filmben, hogy az általános hülyeség mellett az ezt kihasználó nagyvállalatokat is kritizálná. Csak ha ugye mindenki hülye, akkor nagyon olyan ember sincs, aki kihasználhatná ezt.
Szóval ebben talán kicsit nagyot markolt Judge, de igazából talán pont ez az a műfaj, ahol nem kell sok logikát keresni a látottakban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.03. 20:36:08

@MolnarErik: A filmben látott társadalom nem létezne, hiszen seperc alatt belehaltak volna a hülyeségbe :)

luftwaffe44 2014.06.03. 20:42:14

Camacho for president!!! :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.05. 09:18:29

alapvetően nem érzem ezt paradoxonnak, hiszen tíz éve még bárki tudta a barátai telefonszámát fejből ma már csak azt tudja, hogy melyik gombot kell megnyomni amivel hívni tudja, hiszen a telefon megjegyzi és így tovább

igen azáltal hogy a telefonok okosabbak lettek mi hülyébbek
azáltal hogy létezik távkapcsoló lustábbak, etc

na most nyilván a vállalatok vezetői is már síkhülyék, de annyit tudnak, hogyha így meg így csinálják akkor az emberek veszik a gatoradet és szeretik meg minden, az már az ő fejlesztésük, hogy azzal próbáltak locsolni, hiszen olyan finom, miért ne szeretnék a növények is

abban viszont egyetértek, hogy Rudolph hihetetlen semmilyen a szerepében, iszonyat ronda, és már nem ez az első film amiben értetlenül állok előtte, mit is keres a filmben
hogy ilyen emberek "színészek" lehetnek, ahelyett hogy valami kasszás vagy sorgyári melós lenne (mert még prostinak se kéne) tényleg azt mutatja, hogy Hollywood tökéletesen halad az Idiokrácia felé

az viszont biztos, hogy ez a film nem mindenkinek való, tartok tőle, hogy az a réteg akikről szól, fel se fognák, ha pedig mégis egyből megsértődnének ahelyett hogy levonnák a konzekvenciát

Izo 2014.06.05. 14:09:28

Minden sci-fi-ben (szerintem végső soron ez is az) vannak logikai bukfencek. Itt a fejlett technika és az általános hülyeség közti ellentmondás úgy oldható fel, hogy a fejlett technika a múltból maradt rájuk. Úgy rémlik (már rég láttam), hogy az autók elég romos állapotban vannak a filmben. Erről az jut eszembe, hogy ma, csupán 45 év távlatából nehezen tudjuk elképzelni, hogy az Apollo-11 kb. annyi számítási teljesítménnyel, mint egy mai mosógép (egy okostelefon jóval erősebb) eljutott a Holdra. Az előtt meg teljesen értetlenül állunk, hogy több ezer éve a piramisokat hogy építették fel. Hát lehet, hogy okosabbak voltak, mint mi.
Szerintem locsolós jelenet a legerősebb, főleg a megoldása (tudok beszélni a növényekkel). A másik nagyon fájóan eltalált mondat, hogy érvelni/magyarázni olyan buzis.
Nálam 10/10 a film, az egyik kedvencem.
süti beállítások módosítása