Non-Stop (2014)
2014. május 27. írta: danialves

Non-Stop (2014)

nonstop.jpgJaume Collet-Serra neve ismerősen csenghet néhányaknak, főleg ha összekapcsoljuk Liam Neesonnel: kettejük nevével fémjelezve készült el az igencsak harmatos Ismeretlen férfi c. thriller 3 éve. Most pedig újfent együtt dolgoznak, de ezúttal az eredmény sokkal emlékezetesebb, hála annak, hogy most egy épkézláb forgatókönyvet is kaptak. Ami pedig még ennél is örvendetesebb, hogy Neeson akcióhősként nem a kevincostneri útra lépett.

Bill Marks (Liam Neeson) légimarsallként dolgozik, ami nagyjából valami olyan tartalommal bír, hogy felszáll különböző járatokra, és ha véletlenül szembejön egy terrorista, akkor elintézi. Persze ő sem mintapolgár, múltbeli kísértetei mellé enyhe alkoholizmus is társul. De amikor repülés közben kap egy üzenetet valakitől, mely szerint az illető 20 percenként megöl egy utas, amennyiben nem kap 150 millió dollárt, tennie kell a dolgát. Ami nem lesz olyan könnyű, tekintve, hogy a zsaroló mindeközben Billt próbálja feltüntetni elkövetőként.

nonstop1.jpgA Transzcendenshez hasonlóan most is egy olyan forgatókönyvet láthatunk, ami akár egy oktatóanyagból is előkerülhetett volna. A főhős jellemhibájától kezdve a rejtélyek adagolásán át a feszültséget fokozó időkorlátokig szinte az összes alapvető forgatókönyvi megoldás belekerült, más kérdés, hogy ezek legalább annyira lelketlen és nem egyszer sablonos húzások, mint az említett Transzcendensben. De ami egy ilyen filmnél a lényeg lenne, az működik, izgalmas és a figyelmet végig fenntartó sztorit kapunk, amin nem érződik az egy helyszínes thrillerek kétségbeesett időkitöltése. Valamint hála Flavio Martínez Labiano fényképezésének, a néző folyamatosan az események közepében érezheti magát, ezzel is fokozva az élményt.

Liam Neeson már csak rutinból is hozza a tőle megszokott akcióhőst, Julianne Moore pedig szépen helytáll ahhoz képest, hogy teljesen felesleges a karaktere ebben a sztoriban. (Bár hozzá kell tenni, alapvetően ez nem az a film, ahol a karaktereknek sok funkciója lenne.) A mellékszereplők viszont legalább abból a szempontból jók, hogy minden színész el tudja adni, hogy éppenséggel ő is lehet a tettes.

Ha már elkerülhetetlen a Neeson-filmekkel való összehasonlítás, a Taken szokatlan nyerssége vagy a The Grey egyedi hangvétele hiányzik ebből a darabból, de ezt leszámítva nem marad el az említettektől. A lehető legjobb abban a kategóriában, ahol a semmi különlegeset nem tartalmazó produkciókat tartjuk számon.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr206211057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.27. 10:08:16

Julianne Moore valóban húzónévként van jelen elsősorban, de azért nem teljesen fölösleges, mert egy rövid időre ő is gyanúba keveredik, pedig benne bízik leginkább a főhős. Amúgy a film nekem nagyon bejött, bár nem értem, hogy miért kellett elnyálazni a zárójelenetet, nekem ez a húzás az Elrabolva esetében sem tetszett. Lehet, hogy Neeson külön kéri a filmjeibe a nyálas befejezést? :D Bár, ezt meg pont a Fehér pokol cáfolja meg nagyon durván. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.27. 10:11:35

@Sparrow: SPOILER
Azért hülyeség, hogy gyanúba keverik, mert ő nagyon látványosan aludt, amikor Bill az első üzeneteket kapta, nem véletlenül bízik meg benne végig. Én igazából nem is értettem, amikor konfrontálódott vele, szerintem az tipikus műbalhé volt, a forgatókönyvbe kellett valami enyhe konfliktus, és ennyire futotta.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.27. 10:15:17

@danialves: Igen, ebben is lehet igazság. Én azért eléggé nagyot néztem, amikor gyanúba keveredett. Jól csinálja amúgy a szkript a gyanúsítgatást, tényleg nem lehet kitalálni, hogy ki a tettes. Én legalábbis nem is sejtettem, talán csak egy kicsit az elején, de aztán elaltatták a figyelmemet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.27. 10:17:56

@Sparrow: Abszolút, mindenkinek van vagy egy gesztusa, vagy egy félmondata, ami miatt soha nem lehet kihúzni a listáról.

2014.05.27. 13:25:43

Tegnap néztem meg, ügyes kis film, lekötött, feszült volt, kicsit Agatha Chrstie-s az egész- ki a gyilkos, zárt tér, mindenki gyanús, szóval tök jó, csak a gonoszok motivációja a végén nagyon erőltetett és suta, ez kicsit levesz az összképből, de a végén a nyáladzás engem speciel nem zavart.

K.Leslee 2014.05.30. 18:53:52

Ez rossz volt, de szorakoztatoan rossz.
süti beállítások módosítása