Transzcendens / Transcendence (2014)
2014. április 17. írta: danialves

Transzcendens / Transcendence (2014)

transcendence.jpgWally Pfisternél kevesebb elsőfilmesnek kell komolyabb elvárásokkal szembenéznie: bár csak operatőrként segítette Christopher Nolan munkáját, automatikusan úgy is mindenki hozzá fogja hasonlítani. Főleg, hogy a brit rendezőhöz nagyon is passzoló témához nyúlt debütáló darabjával. Ami nem is sikerült rosszul: a Transzcendens a mainstream filmgyártás csúcsra járatása. Csak sajnos a mainstream filmgyártásé.

Will és Evelyn Caster (Johnny Depp, Rebecca Hall), valamint Max Waters (Paul Bettany) a mesterséges intelligencia kutatásának úttörői. Olyannyira, hogy a gépek öntudatra ébredésétől rettegő terrorszervezet célpontjává válnak: a kutatócsapatuk megsemmisítése után Will-t egy radioaktív golyóval lövik meg, így 1 hónapja marad az életéből. Evelyn nem törődik bele férje elvesztésébe, és elhatározza, hogy feltölti Will tudatát a legújabb szuperszámítógépükbe. A dolog működik, Max és Evelyn azonban nem ért egyet a továbbiak kapcsán: a férfi szerint nem egykori barátja irányítja az új entitást, és meg kéne semmisíteni, a nő viszont meg van győződve arról, hogy sikerrel jártak, és bármit hajlandó megtenni gép kedvéért.

Transcendence-Movie-Images.jpgA sztorit egy nagyon összeszedett és szépen lekerekített forgatókönyvbe fűzte össze Jack Paglen (akit a közelgő Prometheus 2 miatt is érdemes lesz figyelni), ugyanis a tudományos-fantasztikus ötletekbe elképesztő rutinnal építi bele a különböző karakterfejlődéseket, és hozza összhangba a kettőt egymással. Nem Oscar-díjas forgatókönyv, de ennyire logikusan, átgondoltan összerakott szkript talán utoljára a Cate McCall-perben volt. Wally Pfister pedig le sem tagadhatná, hogy operatőrből avanzsált rendezővé, a keze alá dolgozó Jess Hall segítségével még nagyszabású jelenetek nélkül is képes remek vizuális momentumokat hozni. Hasonlóan tudnám jellemezni Mychael Danna zenéjét: hangzatos dallamai nincsenek, de az aláfestő muzsika kivétel nélkül tökéletesen passzol az éppen futó eseményekhez.

Azonban az egész produkció megáll ezen a szinten: eléri a plafont és nem tudja áttörni azt. Mert egyszerűen sem a történetben, sem a fényképezésben, sem a zenében nincs olyan, amit már ne láttunk volna a mainstream filmezésben, és szemmel láthatólag kínosan ügyeltek arra, hogy egyetlen olyan eleme se legyen a műnek, amely meghaladná azt. (Talán azt az egy aspektust leszámítva, hogy nem akar a harmadik felvonásra brutális rombolásba torkolló akciójeleneteket összehozni.) Intelligens film, de nem agyalós, hatásos, de nem érint meg, szórakoztató, de nem szögez a székbe. A színészek pedig teszik a dolgukat, de nem láthatunk nagy alakítást senkitől. Még Johnny Depp is felemás: az elején nagyon nem egyértelmű, hogy egy bogaras geek-et, vagy egy ambiciózus techgurut akar játszani, a játékidő végére viszont már sokkal jobban magára talál. 

Így aztán az a bizarr helyzet is előállhat, hogy bár egy egészen kiváló alkotás a végeredmény, meg sem fordult a fejemben, hogy bármikor is újranézzem. Szóval a gép működik, jobban is, mint várnánk, azonban tudata, lelke egyáltalán nincs. Az előbbinek nagyon örülök, az utóbbinak már annál kevésbé.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr896044864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.17. 00:07:32

1/5 után 7,5/10... most akkor jó vagy rossz a film? Áhh, mindegy... majd holnap kiderül :P :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.17. 00:18:22

@REMY: Olvasd el, hogy ki tudott indokolni azon felül, hogy "nem értek hozzá, de ez hülyeség", és döntsd el ;)

Nem hiszem egyébként, hogy egy ilyen jellegű filmet nagyon utálni fogsz.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.04.17. 00:19:17

@REMY: Az Origo, a Geekz és a Flux is agygörcsöt kapott tőle :) De valószínűleg nem ugyanazt a filmet néztük :) Nem mintha olyan egetrengetően jó darab lenne, de túlzásnak érzem ezt a mennyiségű fikaáradatot. Kíváncsi vagyok, hogy a rottentomatoes nélkül is ilyen bátran pötyögték volna a gyalázkodó sorokat :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.17. 00:22:59

@lisztes: @danialves: Előzetesek alapján olyan 6-7 pontra lőttem be a filmet. Mondom, olyan egyszeri alkalomra jó lehet, ötletes + Depp, aztán ennyi. Valószínűleg nem lesz ott az év végi toplistákon, de az 1/5-öket túlzásnak érzem, annyira nem lehet szar egy ilyen film :D Na, mindegy, majd holnap visszatérünk rá :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.17. 00:41:31

@lisztes: Te vágod arcról a kritikusokat, láttad őket egyáltalán a vetítésen? :P
@REMY: Nem írtam már bele a kritikába, de nekem tiszta Robotzsaru volt ebben a "jó akar lenni, de nem különleges" jellegében.

szkristof92 2014.04.17. 23:09:22

Én nemrég jöttem róla, és bármennyire is szeretném nem utálni, de sajnos a felétől kezdve egye jobban untatott, az utolsó félórában szinte elalvás közeli állapotba kerültem. Az alkotók, nem tudják eldönteni, hogy akció sci-fi vagy filozofikus sci-fi legyen. Aztán meg hirtelen kitalálják, hogy mindkettő, aztán egyik se. Két szék között a padlóra zuhanás, csak itt most a széket is magukra rántják.

3/10

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.18. 00:02:13

@szkristof92: Mondjuk én lehet, hogy ebből már csak az "egyik sem" állapotot láttam benne, de nekem úgy tűnt, hogy nagy akciójeleneteket sem akartak belepakolni, nagyon filozofikus gondolatokkal sem akarták megterhelni (ezért is rovom fel neki, hogy mainstream). Úgyhogy szerintem ilyen szempontból kifejezetten biztonsági játék volt, mindenféle ambíció nélkül.
süti beállítások módosítása