Az 5 legjobb szuperhősfilm - nem képregény alapján
2013. december 06. írta: danialves

Az 5 legjobb szuperhősfilm - nem képregény alapján

Szinte bele sem gondol az ember, hogy a popkultúrában a képregények és a szuperhősök mennyire összefonódtak, egészen addig, amíg meg nem próbálja elválasztani a kettőt. A nem szuperhősös képregényfilmeket már összeszedte Lisztes kolléga, én viszont a másik végéről próbáltam megfogni a dolgot: találok-e olyan szuperhősfilmeket, amelyek nem képregény alapján készültek? Őszintén szólva 6-7 darabot is nehéz volt összeszedni, azonban azt vettem észre, hogy ezek sok esetben sokkal bátrabb és eredetibb darabok, mint a futószalagon készülő képregényes produkciók. Úgyhogy ilyen alapon még egy kis szelektálás is belefért, álljon itt tehát most egy összeállítás azokból a szuperhősfilmekből, amelyek nemcsak, hogy nem képregény alapján készültek, hanem még valami kis különlegesség is szorult beléjük.

Az energia / Push (2009)szuperhős.jpg

Paul McGuigan legújabb filmje feleannyira sem zseniális, mint az Alvilági játékok, sőt, tulajdonképpen egy meglehetősen középszerű darabról van szó. Azonban merítés híján, de legfőképp azért, mert egy egyedi és kevéssé ismert darab, még így is befért a listára. A logikai bakiktól sem mentes történet valahol az X-Men és a Wanted között helyezkedik el, viszont a hongkongi helyszínek és a remek fényképezés összességében egy hangulatos és szórakoztató filmről gondoskodnak. 

A sebezhetetlen / Unbreakable (2000)

(Kritika)szuperhős1.jpg

M. Night Shyamalan filmje már-már klasszikusnak számít, ha erről a témáről van szó. Gyakorlatilag az egyetlen alkotás, amely a képregények hatása felől értelmezi az egész szuperhős-kultúrát, ráadásul azok minden kliséjével szembemegy. Főszereplőnk egy egyszerű, hétköznapi ember, aki nem is igazán akar köpenyes igazságosztóként tevékenykedni, azonban erre egy képregényrajongó akarja mindenáron rávenni. Egyben pedig remekül mutat rá arra, hogy az emberek gondolkodása mennyire igényli az ilyen hősöket.

Special (2006)szuperhős2.jpg

A viszonylag ismeretlen low-budget film egy átlagos emberről szól, aki egy gyógyszer hatására szuperképességeket fejleszt ki. Vagy nem. A zseniálisan megkomponált forgatókönyv végig a képzelet és a valóság határmezsgyéjén játszódik, és a végsőkig bizonytalanságban tartja a nézőt, vajon valóban megtörténnek a látottak, avagy főszereplőnk hallucinációit látjuk. Egyben pedig egy remek film arról, hogy mindenki különleges lehet-e. Sajnos technikailag nem kifejezetten profi és dinamikus alkotásról van szó, de nekem eleget nyújtott ahhoz, hogy erre a listára felkerülhessen.

Mátrix / The Matrix (1999)szuperhős3.jpg

Kicsit furcsa volt, amikor valahol ilyen összefüggésben említették ezt az alkotást, de be kellett látnom, a Mátrix a klasszikus szuperhősfilmek egy tökéletes példánya. Még ha nem is egy radioaktív póknak köszönhetően kap Neo szupererőt, és a kerettörténet is kicsit bonyolultabb a "mentsük meg a várost a szupergonosztól" felállásnál, ezen kívül minden stimmel. A jól bevált "hero's journey"-sablon adott, a szuperképesség adott, az egész kiválasztottságtudat problematikája is átjárja Wachowskiék filmjét. Sőt, a trilógiát lezáró Neo - Smith ügynök összecsapást még Zack Snyder is csak másolni tudta Az acélemberben. Így nézve tehát történetileg egy némiképp klisés, de annál egyedibb szuperhősfilmet láthatunk. 

Az erő krónikája / Chronicle (2012)

(Kritika)szuperhős4.jpg

A sokat ostorozott found footage stílusnak is megvan a maga előnye, jelen esetben az, hogy a filmesek sokkal valóságszagúbb és realisztikusabban elmesélt történeket alkotnak. A csodálatos képességekre szert tevő 3 srác sztorijához még főnogosz sem kell, ugyanis nekik bőven elég kihívás az emberi gyarlóságot legyőzni. A kezdeti gyerekes tréfákat idővel sokkal komolyabb események váltják fel, egy egészen ütős befejezéshez vezetve. Josh Trank filmjét (és Dane DeHaan alakítását) nem véletlenül fogjuk még sokáig emlegetni, és remélhetőleg hamarosan a folytatásról is többet fogunk tudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr205660670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.06. 00:38:08

Matrix elé betenni valamit... háát :D

Azt az Energiát meg már vagy 3 éve halogatom. Valamikor illene már meglesni.

Amúgy jó kis lista. Ötletes.

tjunior 2013.12.06. 15:03:51

A sebezhetetlen szörnyű unalmas, Willis bátya csak tipródik és nem történik semmi...Shyamalan egy filmes rendező ( na jó a Jelekben még pislákolt valami), a Sebezhetetlen a lefelé tendáló karrier kezdete volt, joggal.

Globetrotter2014 2013.12.06. 15:35:22

A Chronicle tényleg jó, de azért a Mátrix el tenni...

Eleve a Mátrix miért nem képregényfeldolgozás?

Ez a Push érdekesen hangzik, utánanézek mindjárt :)

Globetrotter2014 2013.12.06. 15:39:08

Viszont én inkább betenném a Jumpert ide, esetleg az I am number 4-t. Egyik sem egy kiemelkedő darab, de érdemel annyi fiogyelmet mint a Chronicle...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.06. 15:55:44

@REMY: @ZF2: Direkt nincs sorrend, nem láttam értelmét (a Mátrix és a Special pl. összehasonlíthatatlan), meg feleslegesnek tartottam azt, hogy mindenki ezzel foglalkozzon, de azért sikerült megoldanotok :D Kíváncsi vagyok, hány komment lesz még, hogy "ez és ez miért itt van és miért nem előrébb/hátrébb"

A Mátrix miért lenne képregény-feldolgozás? Wachowskiék eredeti forgatókönyvéből született, nem képregény alapján.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.06. 16:01:20

Nagyon jó cikk, főleg azért, mert a bevezető szövegben rám hivatkozol :)

Globetrotter2014 2013.12.06. 16:11:07

@danialves: ok látom, a képregény volt később.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2013.12.06. 16:29:45

A Sebezhetetlent többször kellett megnéznem, hogy üssön (elsőre hihetetlen unalmas volt) és ma már a kedvencek között van.

Az erő krónikája pedig gyenge: ebből a jó témából ezt kihozni...

Jumper tényleg korrekt, kár volt lehagyni.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2013.12.06. 19:26:29

A Push szerintem egy rém hulladék film volt (a Jumperrel együtt, nagyon ugyanarra a kaptafára készültek), keresni kellett benne az élvezhető elemeket, de örülök, hogy végre valaki elővette a Chronicle-t, mert az viszont méltatlanul alábecsült film, max a vége lett kicsit elhamarkodott.

józanparaszt 2013.12.06. 19:49:50

Csúcshatás (Limitless). Ez is szuperhősös (a maga módján).

Atis52 2013.12.06. 20:00:50

'A Mátrix miért lenne képregény-feldolgozás? Wachowskiék eredeti forgatókönyvéből született, nem képregény alapján.'

Tényleg nem az, szimpla képregény és film lopás. Eredetinek végkép nem nevezném.

en.wikipedia.org/wiki/The_Invisibles

úgyiselfelejtem 2013.12.06. 20:26:30

@Atis52: megnéztem a linket, bár nem olvastam végig, de azt a halvány párhuzamot tudom csak belemagyarázni, hogy az egyik szereplő lesz az új Buddha.
Ezt nem nevezném én azért lopásnak...

fagzal 2013.12.06. 20:39:33

Az 5 legjobb?

www.youtube.com/watch?v=LpXE4U33B-k
A 10 legjobb 1 jegyű szám.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.06. 21:10:52

@józanparaszt: Az egy álszent film, amelynek egy ilyen pozitív hangvételű listán semmi keresnivalója.

J3R1CH0 2013.12.06. 22:55:30

Egy kicsit hiányolom a "Super"-t
www.imdb.com/title/tt1512235/
simán benne lehetne az első 3-ban.
Akinek meg más a véleménye: Shut up Crime!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.06. 23:33:58

@józanparaszt: Gondolkodtam rajta, hogy berakom, de úgy voltam vele, hogy egyrészt nem igazán szuperképességről szól (bár ez talán még egy kicsit erőltetett), másrészt viszont szuperhősségről szó nincs. A fsz nem igazán akarja a köz szolgálatába állítani a dolgot, kb. mintha a Superman arról szólna, hogy Clark Kent minden éjszaka körberepüli a háztömböt és a fő konfliktus az, hogy nekimegy-e az utasszállító repülőknek.
@Atis52: "Screenplays can be both original and derivative.
• An original screenplay is written as an independent work of art, featuring an original plot and original protagonists.
• A derivative screenplay is an adaptation of an existing literary work for the screen."
en.wikipedia.org/wiki/Original_screenplay

józanparaszt 2013.12.06. 23:50:49

@danialves: :) ...mondottam volt a maga módján. A feltételrendszert nem ismertem.

2013.12.07. 09:37:48

hat en szembe fogok uszni az arral, mert nekem a push az egyik kedvenc filmem, es a felsoroltak kozul az tetszett a legjobban :)

Dr_utcai_arcos 2013.12.08. 17:15:58

A legjobb szuperhősös film? Be kind, rewind! ( :DDDDDDDDDDDD)
süti beállítások módosítása