Overdose - Vágta egy álomért (2013)
2013. december 05. írta: FilmBaráth

Overdose - Vágta egy álomért (2013)

overdose.jpgRemegő izmok, kitágul orrlyukak, feszült figyelem, teljes koncentráció, szinte föld felett száguldás - vágta Overdose módra. Ez a kép maradt meg bennünk róla örökre.

Túlzás nélkül mondom, a magyar lósport (mert lovassport nem létezik, csak lósport!) Dózinak köszönheti, hogy újra felkerült a világtérképre. Kincsem és Imperiál méltó utódaként Overdose rangos nemzetközi versenyeket nyert meg, 2008. decemberében a világranglista 3. helyén állt, a legjobb európai ló volt abban az évben. Aztán jött egy betegség, mindenki leírta, de felépült, újra versenyezni kezdett, szép sikereket ért el, de a legfontosabb versenyt egy rémes rajt után (vissza kellett volna léptetni a lovat az indulástól, látszott, hogy ez nem fog menni, de ez ma már mindegy) elvesztette. Ezzel a nemzetközi karrier véget ért, Dózi szépen csöndben visszavonult, várnak rá a szép nyugdíjas évek.

A különleges állat sorsa filmvászonért kiáltott, el is készült egy dokumentumfilm Ferenczi Gábor rendezésében, most mutatta be az HBO, Két éven keresztül követték a csodaló és tulajdonosa sorsát az alkotók, nem csak a sikereknél voltak ott, hanem a nehéz pillanatokban is. És éppen ezért sikerült nagyon jól a film.

Békés, idilli kép: szépen, nyugodtan sétálnak a lovak a lovardában. Majd egy verseny kellős közepébe csöppenünk, amit természetesen Overdose nyer utcahosszal. (egyébként a neve túladagolást jelent, a tulajdonos, Mikóczy Zoltán lánya nevezte el így, arra utalva, hogy túladagolták benne a tehetséget), majd a sikerek csúcsán jött a tragédia: a betegség. A kamera nem hazudik, láthatjuk, hogyan reagálnak a ló közvetlen környezetében élők a történtekre: a tulajdonos, a zsoké, az ápoló stb. Semmi hősies máz, valódi emberi érzelmeket látunk, a bizonytalanságot, a félelmet. Aztán Dózi gyógyul, a kedély is javul. Az első győzelem után nagy az öröm, a végzetes vereség után teljes reménytelenség (pontosan tudta mindenki, hogy mit jelent ez a kudarc a nemzetközi versenyek tekintetében), és végül a nyugodt, békés "nyugdíjas" napok. Teljes a kör, egy álom véget ért, de mindent megért.

Kissé lassú a kezdés, de aztán gyorsan beleéljük magunkat a történetbe, köszönhetően annak, hogy az alkotók nem ítélkeznek, hideg távolságtartással mutatják be az eseményeket, és paradox módon éppen ezért nagyon is érzelmes film sikeredett. Együtt örülünk a sikereknek, együtt aggódunk Dóziért, és nagyon fáj a végső vereség. De a film vége nem szomorú, inkább csöndes lezárása egy kivételes pályafutásnak, akárcsak az életben.

overdose2.jpgNem Overdose az igazi főszereplő (hiszen az ő történetét mindenki ismeri), hanem a körülötte élő emberek, akiknek a sorsa összefonódik a lóval, van, aki jól dönt, van, aki nem, forog a sorskerék. A kamera természetesen elsősorban a tulajdonost mutatja, de mögötte felsorakoznak azok is, akik nem éltek annyira a reflektorfényben (edzők, ápolók stb.), mégis nélkülük Overdose nem lehetett volna az, aki.

Ferenczi Gábor nagyon jól összerakta filmet (és ezt nem azért mondom, mert ő a tanárom a filmes suliban, és félek attól, hogy megbuktat félévkor, ha rosszat írok róla). Elkerülte az olcsó sikert, nem teng túl az Overdose-féle vágta, inkább a hátteret mutatta be, azokat az emberi történeteket, amelyek nem szerepeltek a lapok címoldalain. Ezúttal az élet írta a forgatókönyvet, és nagyon jól sikerült filmre vinni a történetet: túlzásoktól mentesen, érzelmekre hatva, de nem érzelgősen.

Nem látványos, ámde nagyon jó film, ami nem lesz klasszikus, de mindig jó lesz újra nézni. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr335667774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2013.12.05. 12:20:44

Az igazság az, hogy egy kicsit sánta a sztori. Egy szlovák vállalkozó, aki ellen több ügy is folyik (pl a román eset, de hazánkban sem szeretik nagyon a céges csődügyei miatt) vesz egy angol lovat. Melyet hazánkban treníroztat, és külföldi zsokékkal futtat. Nekem ettől nem lett nemzeti a ló. Kicsit olyan a sztori mint a Sólyom Airways.
Igazából nem tudtuk meg, milyen jó, mivel sok igazán rangos versenyen nem futott. Meg kell nézni milyen kategóriájú helyeken futott.
Betegsége miatt talán sikeres tenyészállat sem lehet.
Én csak a lovat sajnálom. A remek Befutó sorozatot a lovak miatt hagyták abba, erre jön egy ilyen lovas doku:(
Igazából ez csak egy álom sztori, az különösen fura, miért ezt támogatták a hazai nagy cégek.
süti beállítások módosítása