A 10 legjobb Shakespeare filmadaptáció
2013. november 09. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Shakespeare filmadaptáció

Nagy várakozással ültem be nemrégiben az Urániában a National Theatre Live Macbeth előadására, amelyet Kenneth Branagh társrendezett és természetesen a főszereplő is ő volt. Nem volt rossz a darab, de hiányzott belőle az a bizonyos plusz. Kicsit elszomorodtam, és elkezdtem nosztalgiázni azon, hogy az évek során milyen jobbnál jobb Shakespeare filmadaptációkhoz volt szerencsém. A korom miatt nekem a Kenneth Branagh-éra jutott, felnőtt fejjel láttam először a régebbi nagy filmeket a témában.

Shakespeare művei azért időtállóak, mert általános emberi élethelyzetekről szólnak, amelyek mindenkivel megtörténnek az élete során: szerelem, gyűlölet, halál, családi problémák, stb. Mindezt nyakon öntve a politikával, a hatalommal és egyéb finomságokkal. A film 150 éve során rengeteg feldolgozás született az avoni hattyú műveiből, hiszen minden korban megpróbálták aktualizálni a mondanivalót, közelebb akarták hozni a nézőt a mester klasszikusaihoz. Az alábbi lista teljesen szubjektív, az én kedvenceimet tartalmazza, kíváncsian várom a véleményeteket.

10. A makrancos hölgy / The Taming of the Shrew (1967)

makrancos hölgy.jpg

 Ki más játszhatta volna el a marakodó szerelmeseket a 60-as években, mint a kor sztárpárja, Richard Burton és Liz Taylor. Legyünk őszinték, kettejük közül az igazi színész Burton volt, Taylor csupán egy szép porcelánbaba, aki jól mutatott a filmvásznon, de komoly színészi teljesítményt senki nem várt tőle igazán. De mivel ők voltak akkoriban Brangelináék, minden filmet el lehetett adni a nevükkel, ezért kézenfekvő volt, hogy Burtonra várjon az a feladat, hogy megzabolázza a filmvásznon a kedves feleségét. A film nagyon jól sikerült, pörgős, humoros, Zeffirelli méltó módon dolgozta fel a klasszikust, érdemes megnézni, még ma is szórakoztató.

9. III. Richárd / Richard III (1995)

III. richard.jpg

Gandalf bizony nagyon gonosz is tud lenni. Ian McKellen bátran újraértelmezte a torz testű és még torzabb lelkű királyról szóló történetet, van itt tank, robbanás, náci feeling. Pazar szereplőgárda, hatásos látvány, jó rendezés, és majdnem katartikus hatás. Ijesztő belegondolni, hogy csak a korszak változik, a hatalomvágy és a gonoszság örök. Érdemes megnézni, egyáltalán nem unalmas, sőt nagyon is közönségbarát módon sikerült a klasszikust filmre álmodni.

8. Rómeó és Júlia / Romeo + Juliet (1996)

 RomeoJuliet_1.jpg

A részletes kritika itt olvasható.

Röviden csak annyit, hogy Buz Luhrmann ragyogó rendezésében a kilencvenes évek rögvalóságát kaptuk a képünkbe, utcai harcok, vérpatak, dübörgő érzelmek, pisztolypárbajok sorakoznak a szemünk előtt. Mindenki a két szerelmesnek drukkol, és mindvégig hisszük, hogy ezúttal talán mégis lesz happy end. Leonardo DiCaprio jól, de nem kiválóan játssza Rómeót, Claire Danes Júliája sem igazán maradandó, John Leguizamo ellenben lenyűgözően jó, a film egy generációnak lett a kultfilmje.

7. V. Henrik / Henrik V (1989)

v. henrik.jpg

Kenneth Branagh nagyon fiatal volt még a film készítése idején, mégis maradandót tudott alkotni. Nem a legismertebb királydrámája ez Shakespeare-nek, talán nem is a legjobb, mégis sikerült a fim eszközeit felhasználni arra, hogy befogadhatóvá váljon a mondanivaló. A szereplőgárda kiváló (hát igen, Shakespeare-t játszani tudni kell, az angol színészek színe-java látható a filmben), a rendezés, melyet maga Branagh követett el, nem szakít durván a hagyományokkal, nem modernizál túlzó mértékben, szórakoztat, mégis elgondolkodtat. Kell ennél több?

6. West Side Story (1961)

west side story.jpg

Mi ez a meghökkenés? Igenis van helye ennek a filmnek a listán, hiszen ez bizony a Rómeó és Júlia újraértelmezve, semmi más. Műfajt is lehet váltani, nem kell ragaszkodni a prózához, miért ne lehetne musicalt írni a szerelmesek történetéről? 10 Oscar díjat nyert az alkotás, klasszikus lett a film és a dalok is. Többször újranézős, nem lehet megunni!

5. Sok hűhó semmiért / Much Ado About Nothing  (1993)

sok hűhó semmiért.jpg

A részletes kritika itt található.

Röviden csak annyit, hogy Shakespeare vérbő komédiájából Kenneth Branagh nagyszerű filmet rendezett. Nagy siker volt a maga idejében, méltán, ragyogó szereplőgárda, jó rendezés. Shakespeare darabját saját korába helyezte, ettől volt olyan friss, üde, szórakoztató, de tartalmas alkotás született.

4. Julius Caesar (1953)

julius ceasar.jpgNem mai darab, mégsem láttam frissebb feldolgozást, ami ennél jobb lett volna. Nem áltatok senkit, nem könnyű darab, mai szemmel nem kicsit poros, de mégsem lehet szabadulni a hatása alól. Marlon Brando Marcus Antoniusa lenyűgöző, John Gielgud is méltó a hírnevéhez. 

3. Káosz / Ran (1985)

ran-fire.jpg

Avagy a Lear király Akira Kurasawa tolmácsolásában. A mester utolsó nagy epikus alkotása lenyűgöző képekkel várja nézőit, de nem csak a látvány egyedülálló, hanem a mondanivaló is. Japán viszonyokra lett értelmezve a klasszikus mű, de a fő vonások megmaradtak. A legdrágább japán film volt az elkészítésekor, nyugodtan mondatjuk, hogy megérte a ráfordítást, hiszen remekmű született.

2. Rómeó és Júlia  / Romeo and Juliet (1968)

rómeó és júlia zeffirelli.jpg

Zeffirelli klasszikus feldolgozása Shakespeare klasszikusából. A film nagyon lírai, még ma is el tudja andalítani a nézőjét. Az első szerelem ártatlan bája hatja át a történetet, és habár drámáról van szó, nekem a mai napig a romantikus részek ugranak be először, ha a filmre gondolok. Gyönyörű történet, szépen fényképezve, áradó érzelmek a korabeli Veronában. Máig a legjobb filmes feldolgozása a híres love storynak szerintem.

1. Hamlet (1948)

laurenceolivierhamlethh0.jpg

Habár nagy tisztelője vagyok Kenneth Branagh-nak, az én szememben az igazi Shakespeare színész a mai napig Laurence Olivier. És ezt éppen ennek a filmnek az alapján gondolom így. Természetesen Branagh is elkészítette a maga verzióját, természetesen láttam is, de közel sem volt olyan katartikus élmény, mint ez a régi film. Ez volt az első angol film, ami Oscar-díjat nyert, mindjárt négyet is. Fantasztikus élmény, mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg. Engem sokáig hidegen hagyott Shakespeare, aztán véletlenül belefutottam a filmbe, és még aznap kivettem a könyvtárból a mester összes művét, és egy életre rabja lettem az avoni hattyú munkáinak.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr795601379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.09. 11:19:39

"A film 150 éve során..." Mennnnnnyyiiiii?

FilmBaráth 2013.11.09. 11:30:54

@méhészborz: Közel sem a Lumiére testvérekkel indult a film története:-)

2013.11.09. 11:33:01

@FilmBaráth: De. Már amit filmnek nevezhetünk...:o)

2013.11.09. 11:44:21

a West Side Story-t kihagynám az amúgy nagyon jó listából. Shakespeare-t ne értelmezzük újra. Úgy jó, ahogy van.

kbs2013 2013.11.09. 11:48:57

Már megint...
Összemosod a filmrevitelt a téma feldolgozásával. A West Side strory és a Káosz nem Shakespeare. Ráadásul ezt te is tudod, hiszen eleve feltételezted a meghökkenést. (Kész csoda, hogy a fókás rajzfilmet nem listáztad.)

Az magától értetődően szubjektív, hogy kinek mi tetszik, mi a "jó film". Én az amerikai szuperprodukcióakat biztos kihagytam volna, Branaghnak pedig az összes Shakespeare-filmjét beleveszem. (Mert amelyik gyengébb, az is csak saját magához képest az.) Fájdalmasan hiányolom Polonski (fuj) Macbethjét.

A kedvencem amúgy a 93-os Rómeó.

darabolos 2013.11.09. 12:35:48

@kbs2013: A cím szerint "filmes adaptációkról" szól a post. Nézd meg a "filmes adaptáció" definícióját, hu.wikipedia.org/wiki/M%C5%B1v%C3%A9szi_adapt%C3%A1ci%C3%B3
Az itt felsorolt filmek bőven beleférnek az egyébként sem pontos definícióba, akár a szabad adaptáció, akár az egyéni interpretáció kategóriájába esnek.
Szerintem bele lehet venni Kurosawa Véres trónját is.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2013.11.09. 13:23:46

Ha a West Side Story itt van, akkor a Sons of Anarchy miért nincs (hiszen az meg Hamlet)?

Az meg milyen marhaság már, hogy ne értelmezzük újra Shakespeare-t (és bármelyik más klasszikust)? Bazmeg, Lawrence Olivier (ma már langyos, és amúgy hol van Szmoktunovszkij?) Hamletje is újraértelmezés! Minden adaptáció újraértelmezés, hiszen ma már senki nem nézni végig az eredeti, sokórás, nézhetetlenül ripacskodó, túlírt és túlbeszélt darabokat... A klasszikusok éppen azért klasszikusok, mert minden kor számára bírnak aktuális üzenettel, nem pedig azért, mert jól mutatnak a múzeumban.

Zeffireli Rómeó és Júliája nyálas giccs, Luhrmanné viszont minden idők legjobb Shakespeare-adaptációja(pont). Az egyetlen (Gandalf III. Richárdján, és a Kuroszavákon kívül talán) amit William is elfogadna. Az összes többi maszatolás.

Nem adaptáció, de alapvetően Shakespeare-ből, a Hamletből jön a Rosenkrantz és Guildenstern halott (Sam Shephard), aminek szintén helye lenne az ilyen listákon. Ja, a Sok hűhó... is nagyon jó még, de Branagh V. Henrikje pl. egy ötlettelen szar. Hamletje szintén, Otelló szoszo, az Ahogy tetszik - na az meg kifejezetten nevetséges. Hát így ezekkel a listákkal...

Patreides · patreides.blog.hu 2013.11.09. 13:49:36

@efes: "Zeffireli Rómeó és Júliája nyálas giccs"

Lufa@t. :)

smartdrive 2013.11.09. 14:50:19

na és hol van Olivier III. Richárdja?

spinat 2013.11.09. 14:55:29

na a Rosenkrantz és Guildensternt látom már nem kell említenem. Volt Brnaghnak egy filmje, amiben valami eldugott helyen xedrangu szinészek próbáltak egy darabot összehozni. Ha jól emlékszem az is WS darab volt.

kbs2013 2013.11.09. 16:05:24

@spinat: "na a Rosenkrantz és Guildensternt látom már nem kell említenem".
Tényleg nem. :) Az egész poszt amiatt íródott. Végül is bejött neki: igazolta, hogy rajta kívül még legalább ketten Shakespere-értelmezésnek nézték.

Darkcomet 2013.11.09. 16:09:51

Az 1970-es Orosz Lear király és az 1969-es szintén Orosz Hamlet simán ráférne a listára. Ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon jó filmek.

www.imdb.com/title/tt0058126/
www.imdb.com/title/tt0064553/

A nép fia 2013.11.09. 16:27:31

Nekem a Sok hűhó semmiért nagyon tetszik, és az 1996-os Rómeó + Júlia is egészen jó, főleg, mert végig eredeti szöveggel adják elő a modern környezetben.

Ha már feldolgozás, akkor a 10 dolog, amit utálok benned egy klassz kis tinifilm a Makrancos hölgy nyomán, bár abból a Burton-házaspár filmje is egészen jó. Ennél a témánál maradva viszont a legeslegjobb az a Simlis és a szende egyik része, amikor konkrétan ezt a színdarabot adaptálták a TV képernyőjére. Feledhetetlen!!!

pacagánycsök 2013.11.09. 17:07:52

Titus hol van? Anthony Hopkinssal es Jessica Lange-al. Legjobb.

minyimaaa 2013.11.09. 17:29:50

2 film nagyon hiányzik:

III. Richárd - a XX.sz 30s éveibe csomagolva
(Ian McKellen ,Annette Bening, Robert Downey Jr., Nigel Hawthorne
Kristin Scott Thomas)
www.imdb.com/title/tt0114279/?ref_=fn_al_tt_1

az egyedi/furcsa hangulatú és egyúttal zseniális, néha rendkívül erőszakos/véres Titus (Sir Anthony Hopkins és Jessica Lange)
port.hu/titusz_titus/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=21762&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=2

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.09. 18:18:31

Sztem Laurence Olivier-vel a III. Richard is nagyon jó.
Sztem a III. Richard Laurence Olivier-vel is nagyon jó.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.09. 19:50:58

@minyimaaa: A III. Richárd megtalálható a lista 8. helyén.

lojzi1 2013.11.09. 21:03:19

Prospero könyvei? Márcsak a rendhagyósága miatt is.

minyimaaa 2013.11.09. 22:03:46

@FroG: oké. egyezzünk ki a 9.ben.

de a titus akkor is ordítóan hiányzik.

nilsh 2013.11.10. 11:45:45

Sziasztok, nekem a nagy élmény volt a Coriolanus. Helye lenne a top 10-ben

Kyria 2014.02.11. 17:26:56

Én imádtam a Taylor-Burton páros Makrancos hölgy filmjét! És bizony nem tűnt fel, hogy Liz csak egy porcelánbaba lenne benne - ahhoz ugyanis túlontúl vehemensnek és szenvedélyesnek mutatkozott, bár az igaz, hogy lélegzetelállítóan gyönyörű is volt.
A Caprio-Danes Rómeó és Júlia-ja pedig azt gondolom, nagyon kellett. A fiataloknak ez gondolom sokkal jobban befogadható, mint a Zeffirelli-féle változat.
Ami viszont mindent vitt és még ma is emlékszem rá, az Kenneth Branagh Sok hűhő semmiért - amikor azt mondja/kiáltja: "Engem szeret!"

GESZTENYE 2020.02.09. 20:30:59

@efes:
"ne értelmezzük újra" Shakespeare-t és mást se. Aki viszont nem tudja filmre, szinpadra vinni egy iró munkáját, mondanivalóját korhűn, de merít a témából, az legalább ne adja az eredeti mű címét az újraértelmezett, vagy az aktuális korra átdolgozott filmnek, színdarabnak.

Coligny 2020.03.05. 08:04:28

@GESZTENYE: Te nem nagyon érted, hogyan működik ez a művészet dolog, ugye?
süti beállítások módosítása