Vaskabátok / Hot Fuzz (2007)
2013. augusztus 12. írta: FilmBaráth

Vaskabátok / Hot Fuzz (2007)

hot-fuzz-angel.jpgEgészen eddig úgy tudtam, hogy szeretem az angol humort. Gyalog galopp jöhet bármikor, még mindig halálra tudom nevetni magam rajta (aki még nem látta a színházi változatot, sürgősen pótolja, fergetegesen jó feldolgozás!). Mr. Beant ugyanakkor nem nekem találták ki, de ettől még bátran, bizalommal telve kezdtem el nézni a filmet. Amit alapvetően Martin Freeman miatt választottam ki. Aki összesen két jelenetben, néhány percet tartózkodik a filmvásznon. Ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy összesen kétszer nevettem el magam hangosan, és csak néhányszor mosolyodtam el a film teljes időtartama alatt. Ami elég szomorú, ahhoz képest, hogy akció-vígjáték a műfaja.

Egy londoni szuperzsaruval ismerkedhetünk meg a film elején, Nicholas Angel (Simon Pegg - Scotty a Star Trekből) személyében. A munkájának él, aminek meg is van az eredménye: ő a legjobb a körzetében, minden statisztikát vezet. Amikor a főnöke hívatja, azt gondolja, hogy megkapja végre a rég aktuális előléptetést, ehhez képest közlik vele, hogy vidékre helyezik, mert nagyon unják, hogy annyira jó, kisebbségi komplexusaik vannak miatta. A fővárosi zsaru így kerül a poros kisvárosba, ahol mindjárt az első este begyűjti a saját kollégáját ittas vezetés miatt. A társai nincsenek oda érte, hiszen mindenhol bűnt lát, ők viszont csak békében akarnak élni, élükön a nyájas főnökkel. Angel határozottan rosszul érzi magát új helyén, aztán lassan összebarátkozik a társával, elkezd lazulni, és kiderül, hogy a békés falusi polgárok bizony nagyon be tudnak vadulni..

A film első fele nagyon unalmas. Szépen, lassan, ráérősen nézzük végig, ahogy a zsaruk gyöngye közutálat tárgyává válik, majd még lassabban rávezeti a kollégákat, arra, hogy ebben a békés falucskában bizony bűncselekmények is előfordulhatnak. Már éppen elaludnánk, amikor hirtelen, szinte átmenet nélkül gyilkos leszámolássá fajul az ellentét a "békés" falusiak és Angel között. A lélegzetelállítóan jó akciójeleneteket fergeteges poénok szakítják csak meg. Miért nem lehetett a film egésze olyan, mint az utolsó fél óra? Lehet, hogy velem van a baj (biztos, hiszen díjnyertes alkotásról van szó), de nekem ez a film nagyon nem tetszett. Tele volt kínosan rossz poénokkal, sablonos karakterekkel, szellemtelen párbeszédekkel. Az utolsó fél órában viszont elkezdik szórni a poénokat, akcióorgiával találjuk szembe magunkat, viszont annyira érthetetlen a történet, hogy fogalmunk sincs, hogyan és miért keveredett ilyen helyzetbe hősünk. Vagyis a motivációk nem lettek jól bemutatva, a műfaji törés túlságosan mély, és bár tényleg nagyon cool, amit a film végén látunk, ez sajnos nem tudja feledtetni az azt megelőző szenvedéseinket. 

hot fuzz2.jpgSimon Pegg (aki részben a forgatókönyvet is írta) menti meg a filmet: szuggesztív alakítása betölti a filmvásznat, mindenkit lemos a színről. A nem túl színes karaktert élettel tölti meg, a jellemábrázolás tökéletes még ilyen mostoha körülmények között is. Nick Frost az új társ szerepében kiemelkedik a többiek közül, méltó játszótárs, a párosuk lehengerlően jól működik. A többiek azonban erősen túljátsszák a szerepüket (Timothy Daltonnal az élen, még Jim Broadbentben is sikerült csalódnom), ami nagyon idegesítő.

Edgar Wright rendező összességében egy eléggé felemás filmet hozott össze. Vannak nagyon jó pillanatok (az utolsó fél óra miatt tényleg érdemes megnézni a filmet), azonban sajnos nem ezek vannak többségben. A jelenetek intenzitása erősen hullámzó, a színészvezetés közepes. Habár tele van a film társadalomkritikával, és nem kevés zsarufilmekre vonatkozó nem túl finom kifigurázási kísérlettel. Nekem nem jött be a humornak ez a fajtája, szerintem a közelében sincs a Monty Phyton -  féle zseniális szómágiának és helyzetkomikumnak. Hiányzik belőle az igazi jellemkomikum, a mély karakterek, a sodró lendület. Üres, felszínes, és eléggé sablonos lett a film (mínusz az utolsó fél óra).

Vigyázat, a film erősen réteghumorra épül, a nyúlon túl járunk sajnos, itt nincsenek olyan lovagok, akik azt mondják, hogy ni, de legalább nem dallanak. Csak azoknak ajánlom, akik epedve várják a The World's End hazai bemutatóját, a többiek inkább hagyják ki.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr765435749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.08.12. 12:11:01

@lisztes: Osztom. :D Bár a Haláli hullák hajnala jobb szerintem :D

FilmBaráth 2013.08.12. 12:26:27

@FroG: Mondtam én, hogy biztosan velem van a baj:-).

Sword 2013.08.12. 12:44:16

Mint ha csak én írtam volna. Pár haverom esküdött rá, hogy baromi jó, nézzem meg, mert hülyére röhögöm majd magam.
Hát tényleg kb. 2-3. jelenet volt ahol mosolyogtam, vagy elnevettem magam. Pedig Besenyő Pistabácsit is bírom, meg 1-2 Monty Piton részt is, de ez nekem nagyon bugyuta. Nem vagyunk egyformák.

Palex 2013.08.12. 13:16:07

Akinek Simon Peggről a Star Trek jut eszébe, és nem a Saun of Tehe Dead, vagy a Paul, és még néhány hasonló film, az eleve rosszul ül a lovon.
Mert ezekben a filmekben mindig ez a két színész páros játszik, akik eme remekműben is, a rendező, forgatókönyv író meg mellette ugyanúgy Edgar Wright. Hasonlóan a Shop Stop, Képtelen képregén és társaik filmeknél.

A sztori meg egyszerű, mint a faék, nincs benne semmi kuszaság.

Szóval itt nem filmbeli hiányosságok vannak szerintem.

Tehát egy ilyen gyenge kritika miatt senki se hagyja ki! Én is csak nemrég láttam, de a szívembe zártam. És aki nem látta, az a Haláli Hullák hajnalát is mindenképpen nézze meg! :)
A Pault is, bár a hármasból talán az a leggyengébb, de még mindig a bőven nézhető kategória.

Ginlia 2013.08.12. 14:00:40

Simon Pegg filmje a Run Fatboy Run is. Hasonló hangulat, angol humor, nekem bejött. :)

FilmBaráth 2013.08.12. 14:23:08

@Palex: Nem ülök rosszul a lovon, hanem hardcore Star Trek fan vagyok, ezért Simon Pegg számomra elsősorban Scotty, és csak utána jöhet minden más szerepe.
Nem azt mondtam, hogy hagyják ki a filmet, hanem azt, hogy csak az nézze meg, akinek ez a típusú humor bejön. Nekem nem jött be, de örülök, hogy neked tetszett a film, és jól szórakoztál rajta.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.08.12. 14:30:18

Én sokkal többször bírtam hangosan röhögni rajta. Az első felén különösen.
@FilmBaráth: ez előbbi, mint a star trek mozi, nem? Vagy csak én láttam korábban?

Palex 2013.08.12. 14:38:08

@FilmBaráth: Tehát ha ne adj isten Robert De Niro is szerepelne a legfrissebb részben, akár csak egy epizód szerepben is, akkor a Star Trekből kéne ismerni...?
Nincs ezzel baj, csak akkor ne akarjunk filmkritikát írni.

Ez a film meg önmagában is jó, nem csak az ilyen humorra vevőknek. Mert van egy amolyan bája. És nem a költségvetés nagyságának segítségével akar jó film lenni, hanem minden mással, ami sikerült is neki.

FilmBaráth 2013.08.12. 14:42:47

@Littlewood: a 2009-es star trekben játszotta először Simon Pegg Scottyt, tehát valóban ez a film a korábbi.

FilmBaráth 2013.08.12. 14:53:13

@Palex: Nem mondtam, Simon Pegget csak a Star Trekből kellene ismerni, csak ezt hoztam fel példának a szerepei közül, és ráadásul ebben lehetett legutoljára látni a moziban.

Palex 2013.08.12. 15:23:53

@FilmBaráth: Viszont ismerni, főleg ezt a stílust nem ebből a filmből "kell", hanem többi hasonló filmjéből.
Nyilván ezeknek köszönhetően került a ST-be.

FilmBaráth 2013.08.12. 15:43:27

@Palex: A Star Treknek semmi köze ahhoz a stílushoz, amit Pegg az egyéb filmjeiben képvisel, egyáltalán nem ennek köszönhetően kapta meg Scotty szerepét.
Szerintem fejezzük be ezt a meddő vitát, neked bejön ez a fajta humor, nekem nem, ennyi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.15. 18:23:42

Szerintem egy kicsit komolyan vetted ezt a filmet, rengeteg parodisztikus felhang van benne, és ebbe kiválóan illik Daltonék ripacskodása vagy a teljesen irreális motivációk. Szerintem így sikerült kifejezetten ötletessé tenni ezt az eléggé megfáradt "profi valaki vidéki porfészekbe kerül" vígjáték-sablont.
süti beállítások módosítása