Holtak hajnala / Dawn of The Dead (2004)
2013. június 23. írta: danialves

Holtak hajnala / Dawn of The Dead (2004)

dod2.jpgManapság már gyakorlatilag közhelynek számít, hogy Hollywood a folytatásokon kívül csak remake-eket tud gyártani, amelyek amellett, hogy feleslegesek, még ráadásul rosszak is. Azonban nem csak A tégla vagy A tetovált lány áll előttünk pozitív kivételként ebben a témában, hanem Zack Snyder első rendezése is, és ezt annak tudatában is ki merem jelenti, hogy még nem láttam Romero klasszikusát.

Ana (Sarah Polley) férjével egy kertvárosi házban él, egyébként pedig nővérként dolgozik. Egyik reggel azonban arra ébred, hogy a szomszédok aranyos kislánya egy vérszomjas szörnyeteggé változott, és amikor férje nyaki ütőerét is átharapja, Anát egyszerre két zombi veszi üldözőbe. Amikor sikerül elmenekülnie, azzal a kétségbeejtő helyzettel szembesül, hogy a város felett teljesen átvették az uralmat az élőholtak, ezért néhány más túlélővel összefutva egy bevásárlóközpontba menekül és ott próbálják elbarikádozni magukat.

dod.jpgTermészetesen arra ne számítson senki, hogy a forgatókönyv majd eredeti ötletek tucatjaival nyűgöz le minket (főleg, mivel remake-ről van szó), a klasszikus történeti elemek (mint például a megharapott emberrel érkező túlélő-csoport, az egymás közötti bizalmatlanságból eredő konfliktusok) szinte egytől-egyig szerepelnek. Ezen felül az sem éppen a legszórakoztatóbb dolog a zombik természetét kívülről fújó nézők számára, hogy a szereplőknek a film feléig is eltart, mire rájönnek (számunkra) teljes nyilvánvaló dolgokra. A karakterek is jó horrorhoz méltóan sokan vannak, de legalább sekélyesek, erősen másodvonalas színészekkel támogatva. (Bár néhányukat viszontláthattuk sikersorozatokban.)

Azonban ami miatt ez mégsem csak egy tucatfilm lesz az ezernyi zombi-horror között, az többek között James Gunn szkriptjének elképesztő cinikussága. (Egyébként arról a James Gunn-ról beszélünk, aki a jövőre érkező Guardians of The Galaxyt írja és rendezi.) Bár az alkotás teljesen komolyan veszi magát, a fordulatokban érzékelhető, ahogyan szóban forgó úriember szinte kaján vigyorral a képén irtja ki belőlünk a remény és a pozitív várakozások minden írmagját. Ezt a cinikusságot erősíti a zenék válogatása, ami egészen zseniálisra sikeredett, és ahogyan Snyder tálalja nekünk ezeket az eseményeket. A rendezőt is dicsérnem kell természetesen, egy feszített tempójú és izgalmas filmet köszönhetünk neki, néhány igazán emlékezetes jelenettel, többek között a found footage műveket megidéző stáblistával.

Szóval annak ellenére, hogy sok szempontból nem hozott a műfajba olyan különlegességeket, mint például a 28 nappal később, mégis óriási élmény végignézni ezt a művet, csak ajánlani tudom. Úgyhogy (bár valószínűleg nem mondok ezzel újat,) hozzáértő emberekkel lehet jó remake-et készíteni, de azért ennek a filmnek talán mégiscsak a Zombieland-ben megalkotott szabály a legnagyobb tanulsága: Don't be a hero!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr105368860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.23. 07:02:18

Jessz, kötözködhetek:

Szóval a Tetovált lány nem tekinthető remakenek, mert nem a svéd verzió forgatókönyvéből, hanem az eredeti könyv alapján készült.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.06.23. 12:39:44

@lisztes: Szerintem igenis tekinthető annak, mert ha a svéd verzió nem akkora siker, az amerikaiak sem vágnak bele projektbe.

Darkcomet 2013.06.24. 11:49:42

Ez a film egy kifejezetten csapni való remake.

szekőcei 2013.06.24. 12:41:33

egy kis kötözködés: a 28 nappal később nem zombifilm... ^^ Bár tény, hogy az egyik legjobb alkotás ebben a stílusban. :)

@lisztes: naná, hogy feldolgozás a tetkós spiné - bár a szereposztás, khm, nem a legjobb. :)

Szociknak vége 2013.06.24. 12:55:09

Nemtom mi a baj a remakekkel. Max. pont annyi baj lehet velük mint az eredetiekkel, akkor ha szarok.

Ezek a filmek nem feltétlen azoknak készülnek, akik látták az eredetit, hanem az új generációknak. Ha megeszik a felmelegített cuccot, minek kockáztatni eredeti dolgokat? Hollywood nem müvészek romkocsmája hanem gyár. Pénzgyár.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.24. 12:56:11

@szekőcei: Miért ne lenne zombifilm?
(Gondolom arra utalsz, hogy a zombik benne nem élőhalottak, hanem simán csak fertőzöttek, de ettől még sztem pont ugyanolyan zombifilm, mint bármelyik másik)

szekőcei 2013.06.24. 13:59:51

@danialves: igen, pontosan ezért. ;) És pont ezért nem zombifilm - hisz annak a feltétele, hogy az illető halott legyen. Mármint a hullák. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.24. 14:39:33

@szekőcei: Már miért lenne feltétele?
"Ha valami úgy megy, mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az kacsa." Ebből kiindulva számomra egyértelműen zombifilm, attól függetlenül, hogy a szó szorosan vett értelmében nem zombik szerepelnek benne.
Vagy akkor milyen műfaj szerinted? "Egy vírustól mindenki hiperagresszív kannibál lesz, de nem zombi"-film?

szekőcei 2013.06.24. 20:45:14

@danialves: erőszakmozi. Pl. Vírusfertőzöttek ölnek-mozi.
De ha az állat szőrös, de úgy jár mint a kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa akkor az nem biztos, hogy kacsa.

Értem én, hogy a legkönnyebb bekategorizálni a 28DL-t, mint egy zombifilmet, de nem az. Legjobb kategória-besorolás a "Danny Boyle" lenne. Lásd még Napfény, stb.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.24. 21:05:23

@szekőcei: Feltéve, hogy abból indulsz ki, hogy egy kacsa nem lehet szőrös. :) A kacsa példájánál ez nyilván hülyeség, de jól érzékelteti a percepcióbeli különbséget.
Szóval leegyszerűsítve a problémát: ha létezik 5-10 olyan mű, amire jobban hasonlít a 28DL, mint a Dawn of The Dead-re, vagy bármelyik más zombifilmre, akkor egyértelmű, hogy nem zombifilm. De ameddig ezekkel az alkotásokkal mutatja a legnagyobb hasonlóságot, addig tök felesleges azon szőrözni, hogy most meghalnak-e benne vagy sem, mert csak definíció kérdése. Éppen ilyen alapon lehetne órákat vitatkozni arról, hogy melyik film sci-fi és melyik nem sci-fi (akár pont magukról a zombifilmekről is), de szerintem sokkal egyszerűbb arról a végéről megfogni a problémát, hogy melyik műfajra hajaz leginkább, mint hogy per definitionem hova sorolható be. (Aztán meg találhatjuk ki a bonyolultabbnál bonyolultabb besorolásokat, csak hogy minden műnek legyen valahol helye)

szekőcei 2013.06.25. 09:32:12

@danialves: tru story bro. ;)

De attól még fenntartom az állításom. :) ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.25. 11:16:38

@szekőcei: Csak aztán a végén nehogy eljuss oda, h a 28DL tulajdonképpen egy 28DL műfajú film :)

szekőcei 2013.06.27. 10:56:22

@danialves: dehogyis. Az egy vírusfilm Danny Boyle tolmácsolásában. :P
süti beállítások módosítása