Vasember 3 / Iron Man 3 (2013)
2013. április 27. írta: danialves

Vasember 3 / Iron Man 3 (2013)

iron_man_3.jpgAzt hiszem nehéz lenne tagadni, hogy Joss Whedon magasra tette a lécet a Bosszúállókkal. Még ha a világot nem is váltotta meg, az egy kaptafára készülő  szuperhősfilmek posványából sikerült kiemelnie a Marvel-univerzumot, innentől pedig a második fázis részére az volt a minimális elvárás, hogy ezt az irányvonalat folytassák. És örömmel jelenthetem ki, hogy ez sikerült.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) még mindig a new yorki események hatása alatt van. Alkalmanként pánikrohamok törnek rá, képtelen aludni, ezért idejét újabb és újabb páncélok megalkotásával tölti, ennek köszönhetően pedig Peppertől (Gwyneth Paltrow) is egyre inkább elhidegül. Amikor a terroristavezér Mandarin (Ben Kingsley) révén komoly terrorfenyegetés éri az országot, Vasember flegmán párbajra hívja ki, nem is sejtve, hogy méltó ellenfélre akad. Ráadásul a saját hibáival is szembe kell néznie, mivel ellenfele tervének kivitelezését egy általa elutasított tehetség, Aldrich Killian (Guy Pearce) hajtja majd végre.

Bár szinte minden promóciós anyag egy TDKR-szerű, totális összeomlást és feltámadást bemutató világvége-hangulatú műként harangozta be ezt a filmet, szerencsés módon ennek éppen ellenkezőjét, gyakorlatilag a Bosszúállók stílusának megismétlését láthatjuk. Ráadásul Shane Black talán még Whedonnál is elegánsabban és jobban röhögi szembe a szuperhősfilmek kliséit. Stark már az első percekben belesül a coelhoi bölcsességekre emlékeztető nyitóidézetbe, innentől kezdve pedig van minden, élcelődés az ultragáz "Vashazafi" néven, vagy éppen szemétkedés a tipikus cuki kisgyerek karakterrel. Azonban a parodisztikus elemek mellé azért sikerült egy kellően komoly hangulatot és megfelelő történetet is felépíteni, és bár ez a sztori sem váltja meg a világot, a fenti körítésnek köszönhetően abszolút fogyaszthatóvá és élvezetessé válik. A színészek pedig természetesen lubickolnak a szerepeikben, sokszor egy-egy gyengébb poént is feldob az, ahogyan ők azt előadják. Downey Jr.  hozza a szokásosat, mellé pedig abszolút fel tud nőni minden új szereplő James Badge Dale-től Kingsleyn át Pearce-ig. (De még a gyerekszínész Ty Simpkins is elképesztően jó)

Ennek ellenére azonban vannak kisebb hibái a műnek. Ezek közül az egyik, hogy a forgatókönyv meglehetősen felületes, elveszik a részletekben, többek között a karakterek terén is. Például a Mandarin céljait nem igazán sikerül jól bemutatni, ezért a film vége felé egy elejtett félmondattal igyekeznek menteni a menthetőt azzal a megoldással, hogy igazából nem is voltak céljai. A másik probléma, hogy a Felhőatlasz kapcsán kiváló munkát végző John Toll operatőr valamiért a fejébe vette, hogy minden virtuális fényképezést szuperközeli felvételekkel old meg. Így a Bosszúállók látványorgiája helyett leginkább a Michael Bay védjegyévé vált "What the hell is happening?" megoldások uralják az akciójeleneteket, ez pedig egy blockbusternél komoly probléma. Azonban a legnagyobb sokkhatást az váltotta ki nálam, hogy a magyar forgalmazó egy olyan félrefordításokkal és elütéssekkel teli felirattal kedveskedett nekünk, amelyhez hasonlót én is össze tudnék fércelni egy fél nap alatt. (Abba bele sem merek gondolni, hogy ezek után vajon a szinkronnak mennyi köze volt az eredeti szöveghez?)

Szóval a Bosszúállók szintjét nem sikerült megütni, azonban a hiányosságok ellenére is egy színvonalas és szórakoztató blockbustert kaptunk. A Vasember 3 így bár nem tökéletes film, viszont ettől még a Marvel-univerzum egyik legjobbjának számít. ÉS amennyiben sikerül ezt az irányvonalat tartani, nincs kétségem afelől, hogy a következő néhány évben még jó pár alkotás fel fog zárkózni hozzá.

8/10

(u.i.: stáblista utáni jelenet természetesen van)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr955248445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.27. 09:10:57

" Például a Mandarin céljait nem igazán sikerül jól bemutatni, ezért a film vége felé egy elejtett félmondattal igyekeznek menteni a menthetőt azzal a megoldással, hogy igazából nem is voltak céljai."

Ez nekem is szemet szúrt, filóztam rajta, de akkor nem az van, hogy csak én nem figyeltem, megnyugodtam :)

"(u.i.: stáblista utáni jelenet természetesen van)"

De minek :) Most először éreztem úgy, hogy csak kényszerből/megszokásból rakják be :/

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.27. 09:50:32

@lisztes: Jó volt az, de tényleg nem érte meg miatta végigülni a stáblistát, semmi jelentősége nem volt

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.27. 18:55:44

@lisztes: igazából mindig csak ilyen még egy kis jelenet, de ha kihagyod őket se veszítesz igazából semmit, nem??

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.27. 19:01:18

Az, hogy nem mutatták meg konkrétan, hogy mit akar a Mandarin csak még félelmesebbé, valóságosabbá tette szerintem.

Sikerült úgy promózni előre, meg a filmben is úgy építették fel, hogy igen ez egy szupergonosz/terrorista.
A csavar meg zseniális volt vele.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.27. 19:18:02

@doggfather: Hát azért sztem a Loki-Tesseract (Thor), Thanos (Avengers) vagy éppen az X-Men végi jelenetek mind tartalmaztak valami fontos előreutalást, ezekhez képest most csak egy szimpla poénkodás volt a végén.

Mandarin: sztem egyszerűen csak képtelenek voltak kitalálni valami épkézláb célt, hogy mit akar elérni. Mert valahogy az okok és a célok nem álltak össze semmilyen értelmes egésszé.
innentől SPOILER!!!
szóval ha Killian Starkon akart bosszút állni, akkor minek csinálta meg ezeket a terrorista-akciókat? (ok, h felhívja magára a figyelmet, de akkor meg miért akarta pl. kinyírni az elnököt?)
Alapból nem tűnt egy olyan szadista valakinek, aki direkt merényleteket követ el just for fun, és erre semmilyen utalást sem kaptunk. Az mondjuk pozitívum, h nem volt szokásos főgonosz-beszéd a végén, de legalább egy pár mondatot mondhatott volna, amikor mondjuk ott volt Stark a bázisán fogolyként
És amiért azt gondolom, h szimpla felületesség: még van egy pár ilyen dolog. Pl. hogyan lehet kinyírni ezeket a mutánsokat? James Badge Dale túléli az első 3000 C-os robbanást, de aztán Vasember kinyírja a csajt a mikróval, majd a végén Killian is egy szimpla robbanásban hal meg. (Azok után, h jó páran, többek között Pepper is túlélnek simán ilyeneket korábban.) Aztán pl. Dale karaktere úgy hal meg, h Vasember keresztülrobbantja a hasát (mellkasát?), de Killiant már nem tudja úgy megölni, h súlyos sérülést okoz neki. A végső harc közben is azt látjuk, h a mutánsok ellen esélyük sincs a páncéloknak, az elszámolásnál mégis utóbbiak nyernek fölényesen.
SPOILER vége
Szóval szerintem van jó pár dolog, amit úgy igazán nem is gondoltak végig, és sztem Mandarin karaktere is egy ezek közül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.27. 19:48:21

@danialves: az x-men filmek nem marvel filmek. ;) fox filmek.

A theseractos jelent nem rossz, de majdnem felesleges, ahogy az is, mikor Tony odalép Ross tábornokhoz a hulk végén. A Thanos-os is csak a geek-eknek nagy szám. Most meg előkerült hulk ha csak egy pillanatra is. Így legalább kiderült kinek mesél Tony.

Persze volt benne 1-2 hiba nem is akartam sugallni, hogy nem, de ezektől függetlenül nekem nagyon bejött Mandarin. A mutánsok nekem se voltak világosak/átgondoltak.

Killian is fegyvergyáros, az volt a cél, hogy legyen fenyegetés (Mandarin) ami ellen a világ megveszi az ő fegyvereit+ valaki aki ellen Tony harcolni indul, ugye a film elején mondja, hogy NY után kvázi visszavonult.

Elnök: le akarta cserélni erre, is komoly utalás van a filmben, nem?

Lehet ezt csak én kombinálom bele, de nekem ez egyértelmű volt.

Ami hiányzott az, hogy tényleg oltják a patriótát és a végén nem jött vissza War machine, pedig mekkora ziccer volt, hogy visszajön egy fekete-szürke páncél is rhodey-nak?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.27. 21:16:08

@doggfather: Persze nyilvánvalóan nem rakhatnak be olyan hűdefontos dolgokat, amikor a fél mozi kimegy rögtön a stáblista elején. De azért valamifajta univerzumbéli előreutalás mégiscsak más, mint egy "most komolyan elaludtál?" poén.

Elnök: mármint hogy az alelnökre akarta lecserélni? Ez tényleg most ugrott csak be, de akkor ahhoz miért volt szükség erre a körítésre? Gyakorlatilag a cselekmény fele abból áll, h "szerezzük meg a Vashazafi páncélt, raboljuk el benne az elnököt, aztán kössük fel és öljük meg" és ez az egész jó nekik miért is? Miért nem egyszerűbb, ha valamelyik mutáns szimplán letépi a fejét?
Ez mondjuk egy Jokernél egyértelmű lenne, mert ott fel van építve egy teátrális, káoszimádó őrült karaktere, de itt nekem pont ez az építkezés hiányzott. (És talán pont a zseniális csavar miatt: ilyen filmeknél az első harmadban már van legalább egy jelenet, ahol a főgonoszt láthatjuk egyedül, és így jobban kibontakozhat. Gondolj pl. bele abba, h a TDKR-ben Bane-nek hány önálló jelenete volt, mire összecsapott Batmannel)

Amúgy ha nagyon szőrszálhasogatni akarsz, az X-Men igenis Marvel film, csak nem a Marvel Studios, hanem a Marvel Enterprises a produkciós cég ;)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.27. 23:11:07

SPOILER

Szerintem Killian nem terroristáskodott, szimplán csak felrobbantak az addiktív alanyai/vagy szándékosan ölte meg őket túladagolással. Ezek a félresikerült dolgok aztán terrorista akciónak tűntek, erre húzta fel a Mandarin karaktert, ami ő volt, csak Ben Kingsley adta az arcát hozzá.

De valóban elég zavaros a motivációk pontos kérdése, újra kellene nézni, majd a dvd megjelenéskor lehet, hogy okosabbak leszünk :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.28. 11:05:45

@danialves: a terroristáknak miért kellenek teátrális akciók, mint a wtc például sokkal több embert meg lehetett volna ölni ha ugyanannyi energiával egyszerre mondjuk az 5 legnagyobb amcsi repteret/pályaudvart pusztítják, mégis a wtc-t választották??

Meg kell magukat mutatniuk, és abba szépen beleillik, hogy elrabolja az elnököt, és teátrálisan elpusztítja a Vashazafiként, ha már az elnök a legnagyobb hazaifi minden filmben, minden amerikai elnök.

@lisztes: nem tudta rendesen befolyásolni a cuccot amivelmutánsok lesznek, de ezt is elmondja a segédcsaja, már 99ben kéri Tony segítségét, de az részegen/másnaposan otthagy őt. ;)

Mégis milyen filmet néztetek ti?!!?!?!

:D:D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.28. 12:32:07

@doggfather: Dehogy nem tudta... Az oké, hogy bizonyos százalékuk meghalt, de túladagolással is ezt a hatást elérte, hiszen Rebecca Hall pont azzal fenyegeti meg Killiant, hogy bead magának egy dupla dózist.

És amikor Happy megsérül, akkor is szándékosan ölték meg az az extremis katonát, mert függővé vált...

Legalábbis nekem ez jött le :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.28. 13:43:40

@lisztes: és el is mondja Rebecca, hogy akkor vajh mit fog csinálni a saját "melegedésével", ezzel zsarolta, nem?
süti beállítások módosítása