Jo Nesbo - Hóember
2013. január 25. írta: FroG

Jo Nesbo - Hóember

http://3.bp.blogspot.com/-zaBC3R3D4yk/TkaxhDb6f-I/AAAAAAAAGLA/oLZcmeLnCx0/s1600/829093_4.jpgA könyvkritika rovat kvázi "pilot" epizódját látjátok, ezzel a kritikával szeretnénk felmérni, hogy mekkora érdeklődés övezi a hasonló írásokat.

Mindig is fogékony voltam a skandináv dolgokra, filmekben és könyvekben egyaránt, ha pedig krimikről volt szó, egyenesen rajongtam minden produkcióért. Ennek miértje rendkívül egyszerű: az északi országok (Dánia,Svédország,Norvégia, könyvek terén pedig Izland is társul) mostanság rendkívül sok igényes könyvet és filmet tett le az asztalra, ezen műfajban. Mai alanyomat az a Jo Nesbo írta, akit sokan (tévesen) az új Stieg Larssonként emlegetnek, holott a norvég "firkász" már sokkal korábban alkotott svéd kollégájánál.


A Hóember Nesbo 7. Harry Hole könyve, amelyben züllött, ám nagyszerű főhősünk egy bestiális gyilkosságsorozat nyomába ered. Az elkövető nem csak megcsonkítja és megalázza áldozatait, de morbid mód hóembereket épít a tett helyszínén, amelyre rendszerint a hallottak egy-egy személyes tárgyát helyezi. A gyilkosságok egyre brutálisabb mértéket öltenek, Harrynak és csapatának pedig kevés ideje van arra, hogy még időben kézre kerítse a tettest, mielőtt az beváltaná valódi, számára tökéletes tervét.

Mint láthatjátok, az alapkoncepció a klasszikus krimi panelekből építkezik, a sztori azonban korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt az előbb felvázoltam. Nesbo ugyanis ahol tudja, ízlésesen csűri-csavarja a sztorit , ezzel pedig jól eső kétségben tartja a könyv végéig az olvasót. A másik nagy pozitívum ezen felül pedig a rendkívüli társadalomkritikai mag, amelyet Nesbotól már a Vörösbegy óta megszokhattunk. Az író ebben az esetben a családi kapcsolatok egymástól való elhidegülését boncolgatja nagyszerű pontossággal, és egy-egy elem erejéig helyt kap a prostitúció, a rendőri túlkapások, illetve a sajtó , mint befolyásoló eszköz is.

A mű másik sarkalatos pontjai maguk a karakterek, kezdve az élete fekáliájában mélyre merült főszereplőnkkel, egészen a rendkívül stílusosan kidolgozott Hóemberig, akinek életútját Nesbo egy egész-, nagyjából 10 oldalas fejezetben vázolja fel. Ez utóbbi húzás pedig valóban nagyszerűnek bizonyult, végre volt egy sorozatgyilkos, aki nem csak pitiáner hülyeségeket követ el, hanem valódi precizitással építi fel a bűntényei minden apró darabkáját. A brutális stílusa és a gyilkoláshoz használt módszerei pedig már csak hab, azon a bizonyos tortán.


Szerencsére maga a nyomozás is szépen kidolgozott, nem tarkítják komoly logikai buktatók vagy feleslegesen beletett történeti szálak, minden apró kis mozaikdarab -még ha első látásra nem is de- piszok jól kapcsolódik a fináléban feltárt igazsághoz.


Bár a Hóember nem minden idők legrealisztikusabb műve, Nesbo olyan egyedi ízzel tölti meg a sorokat, hogy elképesztő élvezettel haladtam át mind a 420 oldalon, a lezárás pedig egyszerre precíz, képregényszerű és baromi izgalmas. Ezen felül pedig a skandináv hangulat könyvbe importálása is több, mint lenyűgöző. Minden kitartó krimi olvasónak ajánlom, azonban a teljes varázs csak az előző Hole könyvekkel tud valóban tökéletes lenni. (Mellesleg a könyv jogaira nem kisebb rendező, mint maga Martin Scorsese csapott le.)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr225040978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2013.01.25. 17:21:08

Most nyomom a Leopárd című könyvét és az JOBB!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.25. 19:00:46

@Interstellar Overdrive: Na , ennek valamelyest örülök. Én a Leopárdot (ha minden jól megy) holnap kapom a kezeim közé.
süti beállítások módosítása