King Kong Godzilla ellen / King Kong Versus Godzilla (1962)
2012. augusztus 22. írta: bbbarniii

King Kong Godzilla ellen / King Kong Versus Godzilla (1962)

http://2.bp.blogspot.com/-MxEOW5ROeqE/UCbVOfZL8BI/AAAAAAAABGE/ZDSLqh5q2iI/s1600/king+kong+vs+godzilla+min+info.jpg(Kedves olvasók. Eme film nem szerepelt a King Kong-maraton során boncasztalra fektetett filmek listáján, hajnaltájt azonban eszembe jutott, hogy eme alkotás is része King Kong mozgóképes mitológiájának, megosztván Godzilla huszonnyolc filmes repertoárjával.) King Kong Godzilla ellen. A crossoverek zsenialitásának mozgóképes példája. Ha a New Yorkot földúló gorillát, és a Tokyo városát elpusztító óriásgyíkot egyazon filmben tünteted fel, abból minősíthetetlen produktum nem lehet, ugye? A Godzilla-mítosz Krisztusa, Ishiro Honda három esztendőt töltött a Universal Studios King Konggal kapcsolatos jogainak megvásárlására elegendő pénzösszeg összegyűjtésére. King Kong karakterének filmbéli feltüntetése és szerepeltetése végül három millió dollárt kóstált, Godzilla pedig - lévén, hogy az Ishiro Honda által létrehozott Toho Films Corporation tulajdona - egy vattacukor árába sem került. A keleti és nyugati monstrum csatája Japánban 1962-ben, az Egyesült Államokban pedig 1963-ban került bemutatásra, s igencsak vegyes érzelmeket váltott ki nézőközönségéből...

A történetet nem bonyolítta túl a ferdeszemű direktor úr. Godzilla felébred hét évig tartó hibernációjából, s azonnali pusztításba kezd a szigetországban, így az amerikaiak egy kimagasló intelligenciával és verhetetlen harcművészeti képességekkel felfegyverzett óriásgorillát szállítanak repülőgépek és luftballonok segítségével az óriásgyík elpusztítására: Kongot. (A verhetetlen harcművészeti képességekkel kapcsolatos leírással azért tudnék vitatkozni, főleg, hogy Kong gigantikus méretű valagát egyetlen gépágyú képes volt egy életre megpörkölni.) Kong tengerparton történő landolása után a két világhírű szörny ádáz küzdelembe kezd, melyet csak egyikőjük élhet túl...


A film realisztikussága több szempontból is megmosolyogtató: egyrészt, Kong, huszonkilenc esztendővel tragikus halála után, hogyan térhet vissza ilyen váratlanul és megmagyarázatlanul az élők sorába, mindezt az amerikai hadsereg segítségével, másrészt ez a két szteroid-vadkan hogy küzdhetne meg egymással, mikor jelentős méretbeli különbségeik miatt találkozásuk jelentéktelen volna, elvégre Godzilla a maga százhatvannyolc méterével és kétszáznegyven tonnájával könnyedén végezhetne a nyolc méter magasságú Konggal - elég, ha csupán eltapossa, vagy rálehelli ezer celsius fokos tüzét. A látvány kiábrándítóan nevetséges, illetve a stop-motion hiánya is frusztráló, főleg, hogy a filmográfiáért felelős úriemberek gumiabroncsból készült ruhákat alkalmaztak képkockákról képkockákra való fényképezés helyett.

A filmnek két befejezése van, melynek egyike sokáig csak alternatívaként volt számon tartva. A japán változatban Godzilla legyőzi Kongot, az amerikai változatban azonban Kong győzi le Godzillát. Az amerikai változatban bónusz tartalomként szolgáló új jelenetek is találhatók, amerikai statiszta-színészekkel és egy narrációt biztosító rádióműsor-vezetővel. A King Kong Godzilla ellen Japánban az 1962-es év legsikeresebb filmjének bizonyult, Amerikában azonban kritikailag és pénzügyileg is fatális bukás volt. A szörnyfilmek megszállott fanatikusai remekül elszórakozhatnak rajta, kollégáim és olvasóink számára azonban csak megfelelő mennyiségű alkohol, vagy tudatmódosító szer társaságában ajánlom. A King Kong és Godzilla nevével fémjelzett szörnyfilmes komikum folytatást is fialt (King Kong Versus RoboKong), melyről szintén készíteni fogok egy iromány formájában publikálásra kerülő kritikát, méghozzá a holnapi napon.

3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr104725556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bagaj 2012.08.22. 21:32:08

Nagyon jó ez a King Kong maraton, várom a folytatást! :)

Death/Mortis 2012.08.22. 23:37:48

Ebből is kellene egy remake...Jajj, miket írok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.08.23. 02:16:56

@Death/Mortis: Szerintem az Asylum simán bepróbálkozna vele egy Gigashark vs. Piranha 5D reboot után

bbbarniii 2012.08.23. 07:46:05

@Bagaj: Köszönöm a dícslrő szavakat. :)

@Death/Mortis: @danialves: Abból katasztrofális produktum születne. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.23. 11:38:17

lassan smmokinbarrels helyett kinkongbarrels lesz a blog. :D

De ezt már írtam, ezt a filmet se láttam (valahogy engem king kong eddig nem fogott meg), az értékelés alapján nem is vesztettem vele sokat, így most azt se ígérem, hogy fogom pótolni. ;)

bbbarniii 2012.08.23. 11:41:09

@doggfather: Meg ne nézd egyik változatot sem, agysejtpusztító hatású mindkettő. :)

bbbarniii 2012.08.23. 12:39:33

@doggfather: Nem-nem. :) Az 1933-as változat mellékszálként szolgáló 1949-es Mighty Joe Young (a spin-off, amit a Son of Kong sikertelensége miatt tizenhat esztendővel eltoltak) egy nagyszerű film, és a King Kong megtekintése után szerintem azt is pótolhatod. A mai (ismét csak késő délután publikálásra kerülő) kritikámban a King Kong Versus RoboKong-ról fogok írni, azt még bebaszva vagy beszívva meg is lehet nézni, de a Peter Jackson változatot meg ne nézd még egyszer. :)

bbbarniii 2012.08.23. 12:40:59

Hékás! Hová tűnt doggfather utolsó hozzászólása? :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.23. 13:11:33

@Barnileonidasz: nem is állítottam, de tény, hogy eltűnt a kommentem...

Pedig milyen korszakalkotó gondolatokat tartalmazott. :D:D:D

bbbarniii 2012.08.23. 13:13:07

@doggfather: Az utókor számára értékes nyelvtanlecke lehetett volna. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.23. 13:43:45

@Barnileonidasz: ne már, nem emlékszem, de olyan szörnyű nem lehetett.

bbbarniii 2012.08.23. 14:26:52

@doggfather: Csak hülyülök, nyugi. :)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.23. 16:03:06

Nekem bejött ez a film, tetszett, hogy nem akarta komolyan venni magát és inkább kifigurázta a régi King Kong + Godzilla filmeket. Engem alkohol nélkül is jól elszórakoztatott :D

bbbarniii 2012.08.23. 19:01:38

@Dr.Jones: Akkor nézd csak meg a King Kong Versus Robokong-ot. Véget nem érő röhögőgörcsöt kapsz. :D
süti beállítások módosítása