Könyvajánló: Michael Walden: Lángvörös égbolt (2023)
2024. április 03. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Michael Walden: Lángvörös égbolt (2023)

Kiváló űrkaland

langvoros_egbolt.jpg

Kiváló űrkaland. Óriási kedvencem a Mysterious Universe - sorozat, amelyben mindig hatalmas kalandok várnak az olvasóra egy különleges univerzumban. Számát sem tudom, hány részt olvastam már ebből a remek űroperából, amelynek rengeteg leágazása van, és több írója is. Közülük szerintem a legjobb Harrison Fawcett, de mindjárt utána Michael Walden jön, aki ezúttal sem okozott csalódást. Habár ezúttal elmaradtak a praetorianiusok és a hihetetlen fegyverarzenál, mégis pont az emberközelisége miatt tudott annyira kiemelkedő lenni, hiszen most nem a Gárda egyik tagjának kalandjaihoz van szerencsénk, hanem egy teljesen más kategóriában mozgó hölgy akciózik, nem is akárhogy. Ami nem változott, az a kaland, és természetesen az űrcsata, ebben a könyvben azonban egy teljesen más korban járunk, mint a megszokott, új szereplőkkel ismerkedünk, akik talán nem olyan emberfeletti képességekkel rendelkeznek, mint a preatorianusok, és a tét sem tűnik elsőre olyan nagynak, azonban a végére kiderül, hogy a Birodalom egy távoli szegletében megvívott háború igenis nagy jelentőséggel bír, hogy mekkorával, az már csak a folytatásban derül ki, ami remélem, minél előbb megérkezik. Óriási hír a sorozat hozzám hasonló rajongóinak, hogy Harrison Fawcett további kötetekkel örvendeztet meg bennünket, remélhetőleg minél hamarabb (a hírek szerint Bratt Shaw kalandjai is folytatódnak, ahogyan Pannónia története is), azonban ez a kötet elindított egy teljesen más szálat az univerzumban, amely nagyon ígéretesnek tűnik. Mindenesetre egy ez egy remek kötet, elsősorban a sorozat rajongóinak ajánlom, de mindenkinek, aki nem vet meg egy jó kis űrkalandot.

Ameera Laith, a Birodalombiztonsági Hivatal tisztje egy összeesküvés után nyomoz az űrkastélyban, azonban túllépi a hatáskörét, melynek eredményeként hamarosan Carnopol Zétán találja magát, ami finoman szólva sem egy érdekes hely. A fiatal főtiszt megmozgatja a katonáit, arra azonban ő sem számít, hogy hirtelen háborúba keveredik...

Kicsit lassan indulnak be az események, de aztán annál gyorsabban szippantja be az olvasót a történet. Megértem én, hogy ez egy teljesen új szál az univerzumban, és be kell mutatni az új szereplőket, azonban már tűkön ülve vártam, hogy beinduljon végre az akció, mert hát ugye mégiscsak ezért szeretjük ezt a sorozatot. Aztán persze nincs hiba ebben a tekintetben, és közben még arra is marad ideje a szerzőnek, hogy elmélyítse a karaktereket. Egy igazi űrháborúba csöppenünk, megkapjuk a szokásos ikonikus űrcsatát, ami még úgy is lenyűgöző, hogy ezúttal valóban elmarad a felfoghatatlan szintű technikai fegyverarzenál. Azért van itt egy csillaghajó, ha nem is akkora, mint a legendás Székely Dózsa György, a méretei mégis lenyűgözőek, és amikor életre kel a roncsaiból, hihetetlen dolgokra képes. Óriási háború kellős közepébe csöppenünk, amelynek méretei elsőre nem is látszanak, csak folyamatában derül ki, hogy mekkora ütközetnek leszünk a szemtanúi. Ráadásul az is világossá válik, hogy ez az egész csak a kezdete valaminek, nevezetesen az Arturus-lázadásnak, amelynek igazi tétje valószínűleg már csak a folytatásban fog kiderülni.

Kicsit nehezen hangolódtam rá az újabb űrkalandra, mert már elég régen jártam a Myserious Universe - ben, ráadásul nagyon hiányoztak a preatoriánusok, azonban egy idő után magával ragadott a történetfolyam, ami egy valóban izgalmas történet, jól megírt karakterekkel és remek akciókkal, amelyben vitustáncot jár a szerző tolla (billentyűzete). Sokáig tologattam ezt a könyvet - hiába, nekem Bratt Shaw a kedvencem, ha ő nincs benne, akkor nehezen szánom rá magam az általam mégannyira kedvelt sorozat újabb darabjára - , de kár volt, mert egy remek kötettel lettünk gazdagabbak. A kezdés egy kicsit nehézkes, de hát új szereplők, új történetszál, kell a hosszabb bevezető, de aztán végre adunk az akciónak, unalomnak helye nincs, az olvasó szíve a torkában dobog, annyira szurkol Ameera-nak és katonáinak, hogy felül tudjanak kerekedni az ellenfélen. Megkapunk mindent, ami ennek a sorozatnak az eszenciája, látványos csatákat és óriási kalandokat, ami akkor is működik, ha ezúttal nincs olyan technika, amelyen csak ámulni-bámulni lehet.

Michael Walden nagyon tehetséges író, és hozta a tőle elvárható szintet, újabb jó résszel bővült a Mysterious Universe-sorozat. Akit még nem szippantott be ez az univerzum, annak kiváló kapudrog ez a könyv, egészen biztosan magával fogja ragadni az események sodra, ez egy remek kötet, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudok. Addig is, amíg érkeznek a következő részek a sorozatból, mindenkinek ajánlom a Bratt Shaw -  és a Pannónia - sorozatot, illetve Michael Walden Paul Witgen- történeteit, mert remek kikapcsolódást nyújtanak, és nagy kalandokat ígérnek. A sorozat remek, mindenkinek csak javasolni tudom, hogy vágjon bele, biztosan nem fog csalódni benne, ráadásul az események folytatódnak, nagyon érdekes ez az új történet szál, ami egy teljesen más időszakban játszódik, mint kedvenc preatorianusaink kalandjai, mégis ugyanolyan élményt tudnak nyújtani. Aki egy remek űrkalandra vágyik, az ne hagyja ki ezt a könyvet.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2718343871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása