Könyvajánló: Laura Thalassa: The Emperor of Evening Stars – Az Esti Csillagok Császára (2023)
2023. november 08. írta: chipolino

Könyvajánló: Laura Thalassa: The Emperor of Evening Stars – Az Esti Csillagok Császára (2023)

Egy férfi útja az elkeseredésből a reménybe

img_emperor_blog.jpg

Szinte példátlan a magyar sorozatkiadásban, amilyen tempóban az Anassa Könyvek az Alkusz-sorozat köteteit megjelenteti; máris a kezünkben a kiegészítő 2,5. rész (az elsőről vélemény itt, a másodikról itt), Des története, ráadásul nemsokára érkezik a befejezés is. Nagyon rövidke kisregényről van szó, amely az eddigi történetszál ismerete nélkül valószínűleg kevésbé élvezhető, így ezt a kötetet legfőképp a sorozatot ismerő és szerető olvasóknak ajánlanám. Aki szeretné megismerni a történteket Des szemszögéből, aki szeretné felfedezni Des múltját, egy kicsit belelátni az ő gondolataiba, megérteni a motivációit, az szerintem nem fog csalódni ebben a részben.

Mielőtt Alkusz vált volna belőle és találkozott volna Callie-vel, Desmond Flynn egy írnok fattyú fiaként élt a Másvilág legszegényebb, legeldugottabb csücskében. Titkolnia kellett varázserejét, majd miután az élete tragikus fordulatot vett, nem maradt más számára, csak a bosszú. A legmélyebb sötétségben azonban mégiscsak felcsillan a remény; Des pedig mindent megtesz azért, hogy rátaláljon a lelki társára. „Arestys kopár barlangjaitól Somnia palotáján át a földi utcákig: így vált Desmond Flynnből, a tündérből, aki a semmiből indult, az Esti Csillagok Császára.”

Azt hiszem, egy történet akkor jó, ha az ehhez hasonló kiegészítő kötetekre semmi szükség nincsen, és itt szerintem pont ez a helyzet. Jó eltölteni egy kis időt Desszel, és jó újra ebben a világban járni, de ez a könyv igazából nem sok mindent tesz hozzá az alapsztorihoz. Hiába látjuk most a dolgokat a másik szemszögből, Callie nagyon reflexív narrátor, úgyhogy nagyjából ismerjük már Des érzelmeit és motivációját. Nekem legjobban a Callie-ra való rátalálás előtti részek tetszettek: a gyerekkor a különleges és ellentmondásos anya-fiú kapcsolattal, a fiatalkor annak az apának a seregében, aki a bosszú célpontja.

Romantika és erotika nem igazán van a kötetben, cserébe van viszont nem egy olyan erőszakos jelenet (a Callie-t bántó férfiak büntetése), amelyek nélkül én igazán meglettem volna. A könyv hangulata végig elég sötét, és mivel ott ér véget, ahol a második kötet, igazán feloldást sem kapunk, bár Callie csillagként és a remény szimbólumaként ragyog Des éjszakájában. A kötet rövidsége miatt a szerkezete elég töredékes; egy-egy fordulóponthoz vezető jelenetet látunk Des életének különböző szakaszaiból, így azonban kevéssé teremtődik meg a folytonosság, a fejlődés is ugrásszerű.

Nekem nagyon hiányzott a Lélektolvaj, aki igazán jó antagonista az alaptörténetben, itt viszont a Fauna Király megsemmisítése után egyből a jelenbe ugrunk, pedig talán érdekes lett volna, hogy Des egyáltalán kire gyanakszik, ki lehet az ő igazi ellenfele. Lehet, hogy az túlságosan beleszaladt volna már a befejező kötet történéseibe, így viszont bennem maradt egy kis hiányérzet. Várom az utolsó részt, amely remélhetőleg méltó lezárása lesz ennek a kicsit sötét, kicsit horrorisztikus, de szerelemmel és a boldogság ígéretével teli történetnek.

 

8/10

A kötetet az Anassa Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4218249227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása