Könyvajánló: Genevieve Gornichec: A vér szövetsége (2023)
2024. január 17. írta: chipolino

Könyvajánló: Genevieve Gornichec: A vér szövetsége (2023)

Északi történelmi fantasy erős női karakterekkel

img_a_ver_szovetsege_blog.jpg

Genevieve Gornichecet 2022-ben ismerhette meg a magyar olvasóközönség A boszorkány szíve című, Angurboda történetét feldolgozó könyvével. A vér szövetsége ismét északra repít minket, a mondák világába, és a korábbinál kevésbé statikusan, olvasmányosan és izgalmasan mutatja be a középkori északi területeken élő emberek életét. Aki szereti az erős, de nem egyeduralkodó női karaktereket, a hiteles korleírást és a remekül ábrázolt szereplők közötti dinamikát, az szerintem adjon egy esélyt ennek a regénynek. Igazi vikinges történet, erős atmoszférateremtéssel és ügyesen megrajzolt alakokkal.

Két nő élete fonódik össze ebben a viking korban játszódó történetben: Oddny és Gunnhild gyerekkoruk óta barátok a 10. századi Norvégiában. Nem is különbözhetnének jobban: Oddny csendes, nyugodt életet szeretne, Gunnhild viszont hatalomra vágyik, és menekülni akar kegyetlen édesanyjától. Amikor jósnő érkezik Gunnhild édesapjának csarnokába, a lányok sorsa megpecsételődik: a jövendölés sötét árnyékot vet a két lányra és Oddny nővérére, Signyre. A lányok ezért vérszerződést kötnek, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják egymást. Gunnhild azonban megszökik, és boszorkánynak kezd tanulni a messzi északon. Sok évvel később viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt. Oddny elhatározza, hogy megmenti a nővérét, ezalatt azonban egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz. Gunnhild pedig visszatér, és szövetséget köt a gyűlölt Erik királlyal, aki egy nap egész Norvégia királya lehet. „Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak.”

Mindig van egy jóslat – mondja Loki Joanne Harris Runemarks című kötetében, és ez Gornichec félig fiktív világában is így van: a jóslatok uralják az emberek életét, minden miattuk történik. Pedig ahogy Heid mondja Gunnhildnak: „Semmi sem okoz nagyobb nyomorúságot annál, mint ha megpróbálod beteljesíteni vagy elkerülni a jóslatot.” Viszont egyértelműen célt ad, akár beteljesíteni, akár elkerülni szeretnék a szereplők. Érdekes megoldás a kötetben, hogy végig nem derül ki, valójában mit látott Heid a lányok sorsában. Így is megbélyegzi azonban a jövőjüket, és mindhárom lány a maga módján próbál felülkerekedni és kiutat találni.

Oddny és Gunnhild is aprólékosan, okosan megrajzolt karakterek, hibákkal és gyarlóságokkal, a kettejük kapcsolata is változékony, nagyon életszerű. Az egész kötetből süt Gornichec óészaki irodalomban való jártassága, a setting borzasztó hiteles, ott érezzük magunkat a vikingek világában. Ez persze még nem lenne elég ahhoz, hogy az olvasó bevonódjon, de van itt mágiahasználat, érdekes konfliktusok, bosszú, szerelem, testvéri kötelékek, hatalomvágy, ráadásul mindez a szerző korábbi könyvéhez képest (szerintem) sokkal jobb dinamikával megírva (bár elég sok időt töltünk most is egy helyben). Akit érdekel a vikingek világa, és nem ódzkodik a lassabb, karakterközpontú, női sorsokkal foglalkozó történetektől, annak mindenképpen ajánlom.

 

8/10

A kötetet az Agave Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9318297993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása