Könyvkritika: Shelley Parker-Chan: A nappá vált lány (2023)
2023. június 21. írta: chipolino

Könyvkritika: Shelley Parker-Chan: A nappá vált lány (2023)

Fordulatos és élettel teli háborús történelmi fantasy csodás karakterekkel

img_a_nappa_valt_lany_blog.jpg

Az írás helyenként spoilereket tartalmazhat!

Hatalmas felhajtás övezte ennek a kötetnek a megjelenését, és azt kell mondanom, teljesen értem a hype-ot: ez egy nagyon üde és friss regény, amely mind a történelmi olvasmányok, mind a háborús fantasyk kedvelői számára jó választás lehet. Ezen kívül pedig nagyon tudom ajánlani azoknak is, akik hozzám hasonlóan alapvetően karakterolvasók, tehát sokkal jobban érdekli őket egy-egy karakter fejlődése, másokkal való kapcsolata, a motivációjának megértése, a lelkébe való bepillantás, mint mondjuk a világépítés vagy akár maga a cselekmény. Ebben a kötetben ugyanis két remek karakter is van, az útjuk bemutatása pedig egészen nagyszerű.

„A Mulan és az Akhilleusz dala találkozik ebben a költői bemutatkozó regényben, ami háborúról és végzetről szól egy alternatív, lenyűgöző Kínában.” – írja a fülszöveg. 1345-ben Kína mongol uralom alatt áll, a Középső Síkság földművesei pedig éhínséggel küzdenek. A Csu család két gyermeke közül a fiúnak, Csu Csungpa sorsának mégis a nagyszerűséget jósolják – az okos és leleményes lánynak pedig a semmilétet. Amikor útonállók támadják meg a családot, és a gyerekek árván maradnak, Csu Csungpa nem tudja elviselni a kilátástalanságot. A lány azonban kétségbeesetten menekülni akar sorsa elől, és küzd: a bátyja személyazonosságát felvéve novíciusnak áll egy kolostorban. Akkora vágy munkál benne a túlélés iránt, hogy bármit képes megtenni, hogy elrejtőzzön a végzete elől. Idővel aztán elkezd új jövő lebegni a szeme előtt: bátyja gazdátlanul maradt nagyszerűsége.

A kötet az első részben csak Csu sorsát követi, és ez egy elég tipikus coming-to-age rész: az éhínségből a kolostorba kerülés, a kolostori évek leírása (tanórák, barátságok szövődése stb. rengeteg toposszal), majd a mindent borító esemény. Ez is eléggé berántja az embert, de számomra akkor kezdett igazán érdekessé válni a regény, amikor kikerülünk a kolostorból. Itt csatlakozik ugyanis be a másik nézőpontkarakter, aki engem egyrészt teljesen váratlanul ért (elkönyveltem, hogy jó, itt ennek a lánynak a kalandjait fogjuk olvasni), másrészt pedig olyan mélységekbe vitt el, hogy csak pislogtam. Csu is borzasztóan erős figura: egy fiatal lány, aki a férfiak által uralt, és a nők sorsát a születésükkor meghatározó világban szembemegy minden előítélettel, és egyre feljebb és feljebb tör – ráadásul a bukásától is csak erősebb lesz. (A kezes motívum, és még sok más apróság is nagyon emlékeztetett engem a Mákháborúra, de azt is szerettem.)

Shelley Parker-Chan remekül ír: a cselekményvezetés dinamikus, nagyon jól vannak elhelyezve a tetőpontok és a lassabb részek, igazi feszültség van nem csak a csatajeleneteknél, hanem a szereplők közötti interakciókban is. Zseniális, ahogyan pár ecsetvonással felrajzolja például Vangot, aki a kedvencem a mellékszereplők közül – szinte lelép a lapokról, annyira élő. (Csak egy példa: „Vang nagyúr, aki lubickolt a saját fájdalmában, mindig tudta, hogy sebesítsen meg másokat.”) Nagyszerű a világépítés és a setting is, a helyszínek, a ruhák leírásai, a szobák berendezése stb., vibrál és lüktet az egész, egy színes kavalkád.

Csun keresztül belelátunk a félelem különböző formáiba: gyönyörű, ahogy a túlélés iránti vágy lassan átalakul a nagyszerűség iránti vággyá, és más formát ölt a szorongás és a lelepleződés miatti rettegés is. A regény egyik legmeghatóbb pillanata számomra az volt, amikor Csu feltárja Ma-nak a sebezhetőségét, amikor megmutatja neki az igazi lényét. A másik pedig az, amikor Oujang megteszi azt, amivel kitépi a saját lelkének egy darabját. Oujang alakjáról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni: érzékeny, mély, rétegelt, úgy hordozza a terhét, hogy közben folyamatosan megkérdőjelezi, és csak szívszorító választási lehetőségek léteznek a számára. Borzasztóan emlékezetes karakter, és annyi mindenről lehet a kapcsán gondolkozni (nemi sztereotípiák, kirekesztés, bosszú, szerelem, hűség, kötelességtudat, a sorson való változtatás, stb.), hogy már csak miatta is érdemes elolvasni ezt a kötetet. Én nagyon várom a sorozat következő részét, és reménykedem benne, hogy neki is jut majd egy kis boldogság.

 

10/10

A kötetet az Agave Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1518145862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása