Könyvkritika: Pattermann Kinga: Intuíció a gyakorlatban (2022)
2023. január 16. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Pattermann Kinga: Intuíció a gyakorlatban (2022)

Az intuíció tanulható

intuicio.jpg

Az intuíció tanulható. Elsőre ez nagyon furcsán hangzik, hiszen hogyan lehetne megtanulni a megérzést, amelynek pont az a lényege, hogy csak úgy jön, nem tudjuk honnan. Nos, a tény az, hogy megfelelő gyakorlatok segítségével igenis kiaknázható ez a képesség, és sokkal tudatosabban tudjuk irányítani a megérzéseinket. Ez nem hátrány, hiszen a mindennapjainkban gyakran fordul elő velünk, hogy van egy megérzésünk, amire vagy hallgatunk vagy nem. Ennek a kis könyvnek a segítségével nem azt tudhatjuk meg, hogy mikor kell hallgatni rájuk és mikor nem, hanem azt, hogy tudatosan álljunk hozzá a megérzéseinkhez, és próbáljuk meg irányítani őket. Ez nem könnyű feladat, talán célszerű szakember segítségét kérni hozzá, azonban kezdetnek ez a kötet kiválóan megfelel. Nagyon érdekes gyakorlatokat tartalmaz, amelyek nem csodaszerek, de a segítségükkel elgondolkodhatunk a saját problémáinkon és ha tudatosan tesszük fel a jó kérdéseket saját magunknak, akkor egy idő után tudjuk irányítani a megérzéseinket és ennek segítségével már megkezdhetjük a problémák megoldását. Különleges témája ez a pszichológiának, hiszen egy teljesen megfoghatatlan érzéssel foglalkozik, éppen ezért érdemes beleásni magunkat addig a szintig, hogy használni tudjuk a mindennapjainkban a belőle nyerhető tudást. Még egyszer, ez nem csodaszer, a munkát továbbra is nekünk kell elvégezni saját magunkon, azonban nagyon hasznos segítség, ha fejleszteni akarjuk önmagunkat, nem több és nem is kevesebb.

Telik-múlik a nap, és egyszer csak a semmiből jön egy sugallat, egy megérzés. Ez az intuíció, amely nagyon sokféle lehet, éppen ezért nem könnyű még csak megfogalmazni sem magunknak, hogy pontosan mi is történik velünk ilyenkor, arról nem is beszélve, hogy el kell döntetünk, hallgatunk-e erre a belső hangunkra....

A legfontosabb, amit megtanultam ebből a könyvből az az, hogy mekkora szükségünk van csendttérre. Ez egy olyan helyzet, amikor kiürítjük az elménket és csak az előttünk lévő problémával foglalkozunk, vagyis csendben gondolkodunk. Ezt a rohanó hétköznapokon nagyon nehéz megvalósítani, de mindenképpen fontos, hogy megtaláljuk az idejét és módját az elcsendesedésnek, mert ilyenkor jönnek a legjobb gondolatok. És ha elkezdek gondolkodni a problémáimon, előbb-utóbb meg is találom a megoldást, csak idő kérdése, hogy mikor jutok el eddig a pillanatig. Ez nagyon sok mindentől függ, a probléma nagyságától - hiszen komoly problémát nem lehet percek alatt megoldani, ahhoz nagyon sokat kell gondolkodni - , az élethelyzettől, és megannyi mindentől, amire nem is gondolnánk. A legfontosabb az, hogy félre kell tenni mindent, és csak a lényegre kell koncentrálni, ami lássuk be, nagyon nehéz, hiszen lehet, hogy valójában teljesen más az igazi problémánk, mint amin elkezdünk gondolkodni. Ez nem baj, sőt, csak jó, ha minél komolyabb problémával tudunk szembe nézni, hiszen úgy fejlődünk, ha mélyen magunkba nézzük, és próbálunk rájönni, hogy mi is az, ami valójában foglalkoztat bennünket. És ha megvan a probléma, el lehet kezdeni keresni a megoldást.

Ez egy nagyon gyakorlatorientált könyv, alapvetően nem a filozófiai szempontokkal foglalkozik, hanem azzal, hogy segítséget nyújtson a megfelelő kérdések feltevésében, hiszen ettől halad előre a problémamegoldás. Célszerű bekészíteni hozzá néhány papírlapot - a Libertine-nél jár hozzá egy nagyon helyes kis üres jegyzetfüzet - , hiszen ha végig akarjuk csinálni a gyakorlatokat, akkor bizony írnunk kell, nem is keveset. Keressük magunknak néhány óra szabadidőt - talán a hétvége a legjobb választás erre, hiszen ez tényleg nem kétperces mutatvány - , fogjuk a könyvet, tollat, papírt és vágjunk bele a szellemi kalandba. Mert ez egy nagyon izgalmas kaland, amelyet legalább egyszer érdemes végigcsinálni a saját érdekünkben, hiszen sokat fejlődhetünk általa. Sokadjára mondom, hogy ez nem csodaszer, nem fogunk egyszerre megvilágosodni tőle, viszont ha dolgozunk magunkon, azáltal biztosan előrébb fog menni az életünk.

A megérzés egy nagyon furcsa érzet, tényleg csak úgy jön, éppen ezért nagyon érdekes komolyabban foglalkozni vele. Habár ez nem egy olyan könyv, amely túlságosan elmélyedne a kérdés pszichológiai mélységeiben, arra nagyon is jó, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését a nem hétköznapi téma iránt. Jómagam racionális közgazdászként kicsit nehezen hangolódtam rá az intuíció témakörére, de pont azért, mert ezzel jól kiléptem a komfortzónámból, végül nagyon elégedetten zártam be a könyvet, hiszen egy olyan témában mélyedhettem el, amiről eddig nem sok fogalmam volt. Különleges utazás volt ez az elmém mélyére, izgalmas kaland, kilépés a mindennapok szürkeségéből, sokat tanultam belőle, és fejlődtem általa. Kell ennél több?

8/10

A könyvet a Libertine kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9718026462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása