Könyvkritika: James Hollis: Az élet második fele (2021)
2022. július 27. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: James Hollis: Az élet második fele (2021)

Sokkal több, mint önfejlesztés

az_elet_masodik_fele.jpg

Sokkal több, mint önfejlesztés. Pszichológia, közérthetően. Mégpedig egy nagyon érdekes dologról, az életközepi válságról. Ez a téma előbb-utóbb mindenkit érint, ezért érdemes egy szakértő gondolatait megismerni róla. Nem is csalódunk a szerzőben, magas színvonalon fejti ki nézeteit, úgy marad szakszerű, hogy közben mindvégig közérthetően, olvasóbarát módon fogalmaz. Tudományos igénnyel megírt alkotás, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből, hiszen ez a probléma előbb-utóbb mindenkit utolér, célszerű felkészülni rá, illetve ha már benne vagyunk, nagyon is kézzel fogható segítséget tud nyújtani. Nem, nem mondja meg a tutit, a saját útját mindenkinek magának kell bejárnia, ahhoz azonban sok támpontot tud adni, hogy a gondolkodásmódunkon változtatni tudjunk, és ezáltal szembe tudjunk nézni a problémákkal, ismerjük fel őket, és keressük a megoldást rájuk. Ahogyan egy felnőtt ember teszi. Mert ez az időszak erről szól az életünkben, fel kell nőnünk, meg kell állnunk a helyünket egy teljesen új életszakaszban, amelyben minden más, mint korábban, a régi szokások alapján már nem tudjuk megoldani a problémáinkat, mindenképpen változtatni kell, az, hogy min, az mindenkinél egyéni, de nagy általánosságban áttekintésre kerül, hogy ebben az időszakban mit kell újragondolnunk. Többek között saját életünket, a kapcsolatainkat, a családunkhoz, a párunkhoz való viszonyunkat, a sikerhez való viszonyulásunkat, a munkánkat, a karrierünket, vagyis röviden mindent újra kell terveznünk. Fejben dől el, hogy vesszük-e a fáradtságot, és szembenézünk az elénk került problémákkal és megpróbáljuk megoldani őket vagy sajnáljunk magunkat és mindenkit hibáztatunk magunkon kívül a kialakult helyzetért. Nyilván az előbbi a felnőtt megoldás, célszerű azt választani, annak ellenére, hogy nem lesz könnyű az út, sok mindent át kell gondolni, sok mindenen kell változtatni, sok mindenbe bele kell nyugodni, és sok újdonságot kell megszokni. Nem egyszerű fejlődési szakasz áll az előtt, aki komolyan veszi a kérdéskört, de megéri, mert sokkal boldogabb életet élhet, mint az előtt.

Elértünk életünk közepéig. Amit ifjan terveztünk, azt elértünk, van párunk, családunk, nyugodtan élveznünk kellene a mindennapokat. Azonban ez egyáltalán nincs így, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, minden kiüresedett, céltalan, szürke és egyáltalán. Hogyan tudunk továbblépni ebből a helyzetből?

A kulcsszó az újragondolás. Nem kell sutba dobni mindent, amiben eddig hittünk, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy másik életszakaszba léptünk, és újra fel kell nőnünk az előttünk álló feladatokhoz. Mert abból akad elég. Egyrészt a szülők elkezdenek megöregedni, és egyre többet kell velük foglalkozni, miközben a gyerekek kamaszodnak, és velük is sokat kell törődni, és akkor még magunkra is kellene valamikor időt találnunk. Nem könnyű helyzet, de nem kevés tudatossággal megoldható, vagy legalábbis menedzselhető. Ha végiggondoljuk, hogy először magunkkal kell rendbe jönnünk és utána mindent meg tudunk oldani, akkor már sokkal beljebb vagyunk. Először gondoljuk át, hogy mi a legnagyobb problémánk (munka, család, párkapcsolat, stb), aztán ott keressünk megoldást, és szépen lassan haladjunk előre, nem kell sietni sehová, a lényeg az, hogy alaposan gondoljunk végig mindent. Kiindulási pontnak tökéletes ez a könyv, hiszen az élet minden aspektusára kitér a családi élettől a vallásig, vagyis ha már annyit megteszünk magunkért, hogy elolvassunk, már megtettük az első, a legfontosabb lépést.

Nem fogunk megvilágosodni ettől az alkotástól, ahhoz viszont kiváló segítséget nyújt, hogy elkezdjünk gondolkodni, sok gyakorlati példát hoz, tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal, mások is pont ilyenekkel küzdenek. Az, hogy kinek mi a megoldás, önképzés vagy orvosi segítség, azt kinek kinek magának kell eldöntenie, de egy konzultáció nem árthat, viszont rengeteget javíthat a helyzeten, ennyit igazán megtehetünk magunkért. Szerintem nem szégyen segítséget kérni, a terápia igenis nagyon hasznos tud lenni, főleg, ha az életközepi válság annyira megvisel bennünket, hogy felismerjük, egyedül nem tudunk kikecmeregni belőle. De nem kell ennyire előreszaladni, első lépésként tényleg elegendő végigtanulmányozni a könyvet, amely ismétlem, nem nyújt megoldást, viszont nagyon jól összefoglalja a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek szinte mindenkiben felmerülnek a 40-es éveiben. 

Mert hiába a 40 az új 30, akkorra bizony megváltozik a gondolkodásmódunk, más lesz fontos, mint korábban, ráadásul egyik napról a másikra, nem könnyű először felismerni a tüneteket, szerencsére azonban mára már annyira benne van a közbeszédben az életközepi válság, hogy viszonylag hamar rá lehet döbbenni arra, hogy mivel állunk szemben. És ha ismerjük a problémát, elkezdhetjük keresni a megoldást. Ami továbbra sem ez a könyv, azonban még mindig a legjobb választás ahhoz, hogy végiggondoljunk sok mindent és elinduljunk a saját utunkon. Igaz, hogy eléggé csapongó a témaválasztás, és néha egy kicsit túl sok az idézet, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, összességében egy kiváló választás ahhoz, hogy elkezdjünk szembenézni a problémánkkal és megtegyünk az első lépéseket a megoldás felé. Értékes és érdekes alkotás.

8/10

A könyvet a Park Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr517890969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása