Könyvkritika - Catherine Rider: Csók Londonban (2019)
2020. január 21. írta: Luthien Lovemagic

Könyvkritika - Catherine Rider: Csók Londonban (2019)

Színháztúra Londonban

csok_londonban.jpg

A Stephanie Elliott-James Noble szerzőpárosnak ez a harmadik (ha az eddig csak német nyelven megjelentet is számolom, akkor negyedik) kiadott könyve, és mind  kijött magyarul is. Magam részéről eddig két könyvet olvastam tőlük, és mindkettőt másért szerettem. Leginkább az különbözteti meg őket, hogy a Csók New Yorkban-on (értékelésemet ITT olvashatjátok) első könyvként néhol még érződött, hogy szárnypróbálgatás, a két szerző stílusa még nem csiszolódott teljesen össze. Viszont a Csók Londonban-on látszott, hogy több közös könyv van már mögöttük, ezáltal sokkal kiforrottabb és egységesebb lett a narratíva. Ennél a regénynél már egyáltalán nem éreztem, hogy két szerző jegyzi a művet, mert stílusuk teljesen idomult egymáshoz. Az érettebb hang érettebb történetet eredményezett, aminek a hangvétele is komolyabb lett. Mindezt úgy érte el, hogy ez a kötet is hasonló szituációból indul, mint az első közös regényük, de valahogy mégis más, jobb lett.

A történet egy héttel karácsony előtt veszi kezdetét Londonban. Egyik főszereplője, Jason egy színi iskolába felvételizik, mert a színészet az álma, a másik főszereplő, Cassie viszont menekül a színészet elől, mert elege van belőle. Kettejüket ellentétes indok hajtja a Nyomorultak előadására, de ott elhatározzák, hogy együtt fedezik fel London színházait. Olyan meglepetések érik őket ez alatt a pár nap alatt, amire nem számítottak.

A Csók New Yorkban-hoz hasonlóan ez is egy szakítással indul. Csak míg ott az egyik főszereplő az elszenvedő, itt az egyik főszereplő a kezdeményező fél, ezáltal sokkal intenzívebb az egész, így átérezhetőbb is. Ezután azonban teljesen más irányt/hangulatot vesz a történet, más habitusú, hátterű szereplőkkel, más hangulatú várossal. Nagyon jól érzékeltették írásban, miben más London, mint New York. Előbbi sokkal nyugodtabb és andalítóbb, míg utóbbi egyenesen fullasztó volt. Látszott, hogy a szerzők jól ismerik a helyszínt, mert nagyon jól sikerült érzékeltetniük a londoni miliőt.

A jól eltalált helyszínek mellett a színházak sokféleségére is odafigyeltek. A gyerekelőadástól az interaktív (a nézők is résztvevők) színházig volt mindenféle darab. Ezáltal sokféle helyszínnel és látásmóddal dolgoztak a szerzők, ami összességében – a könyv szűkös keretei között – alapos betekintést nyújtott a londoni színészek világába. Mindig is érdekelt az, hogy mi rejtőzik egy színház kulisszái mögött vagy, hogy a színészek hogy élik meg az ismertséget vagy éppen a mellőzöttséget, így egy percig sem unatkoztam, mert több témát is érintett a mű a két fiatal kapcsolatának kibontakozása mellett.

A másik fontos momentum a színház mellett természetesen Jason és Cassie kapcsolatának kibontakozása és az ő problémáik. Jason apai nyomásra jogi egyetemre jár, de színész szeretne lenni, emellett beleragadt egy immár menthetetlen kapcsolatba. Cassie-t kirúgták az egyetemről, amivel igazolni látszik az anyja állítását, miszerint színésznek született, de a gátlások, amik egy gyerekkori szerep miatt alakultak ki benne, taszítják a színészi pályától. Mindkettőjükben közös, hogy nehéz szituációba kerültek, keresik önmagukat, valamint szeretik a színházat is. Először nehezen nyílnak meg egymás felé, de aztán fokozatosan megváltozik a helyzet. Ezúttal is tetszett a lassú építkezés, akárcsak a Csók New Yorkban-nál, az meg különösen, hogy itt még jobban lelassult a tempó, így még jobban elmélyült a két szereplőben fokozatosan kibontakozó változás, és ezzel együtt a kettejük kapcsolata is.

Külön pluszpontként említeném, hogy említés szintjén megjelenik a történetben a Csók New Yorkban egyik főszereplője, ezáltal lazán összekapcsolódik a két könyv, de mégsem képeznek sorozatot.

Összességében a Csók Londonban egy komolyabb hangvételű romantikus ifjúsági regény, ahol olvasás közben garantáltan elkapja az embert a londoni hangulat. Ötvöződik benne a színház és az útkeresés.

Ajánlom azoknak, akik szerették a szerzőpáros eddigi regényeit, mert nekik ez is tetszeni fog. Akik még most ismerkednek a műveikkel, nem ezt ajánlom először, a Csók New Yorkban után sokkal jobb olvasni, bár lényegileg nem kapcsolódik.

10/10

A könyvet a Menő Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9715413256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása