Sorozat: The Crown - 1. évad (2016)
2017. december 06. írta: FilmBaráth

Sorozat: The Crown - 1. évad (2016)

the_crown.jpg

Napokon belül indul a második évad a sorozatból, ideje volt, hogy megnézzem végre az első felvonást, és kellőképpen ledöbbenjek azon, hogy milyen szívonalas történelmi sorozatot hoztak össze a Netflixen, amelyen látszik ugyan az a rengeteg pénz, amit beleöltek, de az igazi aduász a forgatókönyv és a kiváló szereposztás. Kiváló döntés volt a jelenleg regnáló angol királynőt, II. Erzsébetet megtenni a főszereplőnek, hiszen őt mindenki ismeri és tiszteli (igen, hozott olyan döntéseket, amelyek a királyi családot értintették, és nem voltak túl népszerűek az alattvalók körében, de tanult a hibáiból, melynek eredményeként az unokája éppen most fog elvenni egy elvált amerikai színésznőt, ami egy generációval ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna), ugyanakkor már olyan régen ül a trónon, hogy az újdonság erejével tud hatni, ha megismerkedünk az ifjabb éveivel. Semmit nem bíztak a véletlenre a döntéshozók, a Windsor ház viselt dolgai mindenkit érdekelnek, ugyanakkor a forgatókönyvíró, Peter Morgan volt a garancia arra, hogy a valódi drámán lesz a hangsúly, nem a bulváron. Nála jobban senki sincs képben a királyi családból, hiszen ő írta A királynőt, amellyel Helen Mirren feltette magát a térképre mindannyiunk örömére, és egy nagyon sikeres színdarabot is alkotott, amelynek szintén II. Erzsébet a főszereplője, The Audience címmel, amelyet nálunk nemrégiben mutattak be Halász Judit főszereplésével. Pénz, paripa, fegyver, forgatókönyv pipa, most már csak a szereplőket kellett kiválasztani, és indulhatott is a forgatás. Mindez persze csak elsőre tűnik ilyen könnyűnek, valójában nagyon is sok múlott ezen a sorozaton, hiszen a Netflixnek nagyot kellett dobnia, hogy az évek óta hatalmas közönségkedvenc Trónok harca sikerét meg tudja közelíteni, márpedig a dinamikusan növekvő csatornának kellett egy zászlóshajó a sorozatok piacán, hogy a szakma és a közönség is komolyan vegye. Jelentem, a feladatot sikeresen teljesítették, a The Crown megérdemelten vitt haza két Golden Globe-ot, ha továbbra is tartani tudják a minőséget az alkotók, évekig le van a gond a kedvenc történelmi sorozatról.

Erzsébet hercegnő (Claire Foy) boldog, mert végre megtarthatja az esküvőjét szerelmével, Fülöppel (Matt Smith), adatik is nekik néhány boldog és gondtalan év, azonban amikor édesapja, VI. György király (Jared Harris) meghal, rászakad a korona súlya. A tapasztalatlan fiatal lányból igazi uralkodó lesz, de addig nagyon sok nehéz és fájdalmas döntést kell meghoznia, továbbá Fülöppel is folyamatosak a konfliktusok..

A királyi szappanopera hosszú évtizedek óta zajlik a szemünk előtt a bulvármédiának köszönhetően, ezért nagyon nem térhettek el a valóságtól az alkotók, viszont ahhoz, hogy működjön is a nagy vonalakban mindenki által ismert sztori, fel kellett turbózni egy picit a tényeket. A főszereplő természetesen a királynő, akinek nagyon fiatalon kell helyt állnia egy embert próbáló helyzetben, nem csak neki nehéz elfogadnia, hogy a korona érdeke mindennél fontosabb, hanem a családnak is. Fülöp teljes joggal borul ki, hiszen egy macsó tengerésztisztről van szó, akinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy ő mindig csak a második lesz a felesége mögött, az a dolga, hogy segítse őt, a biztos hátteret biztosítsa a számára, ami elég nehezen megy neki, dacára annak, hogy nagyon szereti a feleségét. Mert a mesés díszletek és a királyi léttel együtt járó mindenféle extrém problémák mögött valójában az egész sorozat egy hatalmas love story, ami akkor kezdődik, amikor a többi végződni szokott, vagyis amikor beleeveznek a házasság révébe. És a mézeshetek után jönnek a hétköznapok, az unalom, a megszokás, az egyre több probléma, amivel szembe kell nézniük, és kérdéses, hogy kibírja-e a kapcsolatuk a megpróbáltatásokat. Nyilván tudjuk, hogy igen, hiszen a valóságban mostanában ünnepelték a 70. házassági évfordulójukat, ami hihetetlen szám, és valószínűleg ezer problémával kellett szembenézniük az évek során, de megoldották, mert valódi érzelmek kötötték össze őket (ami nem zárja ki, hogy voltak időszakok, amikor csak a korona érdeke tartotta össze őket).

the_crown2.jpg

Kőkemény drámai pillanatokat élhetünk át a sorozat mindegyik részében, ebből is látszik, hogy nem kell CGI - orgia ahhoz, hogy felejthetelen jeleneteket kapjunk, elég egy jó forgatókönyv és kiváló színészi alakítások. Erzsébet nagymamája simán lemosta a színről az édesanyját, akinek egyelőre nem sok lehetősége volt megmutatni, hogy milyen különleges személyiség is volt, de van rá még jó néhány évada, ha minden jól megy. Ami számomra a legkellemesebb meglepetes volt, az a windsori herceg karakterének nem egysíkú bemutatása. Edward-ról mindannyian tudjuk, hogy lemondott a trónról a többszörösen elvált Mrs. Simpson kedvéért, azonban arról nem sok szó esett eddig, miként töltötte a következő évtizedeket, illetve megbánta-e ezt a döntését. Az élő történelem bontakozik ki a szemünk előtt, amely azonban elsősorban mégiscsak egy család története, akiknek voltak szép és rossz napjaik, rengeteg vitájuk,  mégis összekötötte őket a szeretet. Azonban arra is jó a sorozat, hogy rádöbbenjen a néző, mennyire nehéz a királyi fenségek élete, hiába a sok pénz, a gondtalannak látszó élet, valójában a korona iszonyú magányt jelent, és olyan életre szóló elkötelezettséget, amelyről ha előre tudjuk, hogy mivel jár, valószínűleg szívfájdalom nélkül mondanánk le róla.

Erzsébet komoly jellemfejlődésen megy keresztül az évad során, kissé félénk lányból uralkodásra alkalmas személyiséggé érik, aki még Sir Winston Churchillt is ki meri osztani, ha úgy érzi, hogy nem megfelelően járt el vele szemben. Fülöpnek még nem nőtt be a feje lágya (és igazán soha nem is fog, de azért előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a felesége számíthat rá, ha igazán komoly dolgokról van szó), Margit megérezte, hogy kisiklik az élete attól, hogy nem mehetett hozzá Peter Townsendhez, aki meg tudta volna óvni saját magától. A királyi saga még csak most kezdődött, de már nyakig benne vagyunk azokban a konfliktusokban, amelyek hatása még ma is érződik. Remek történelmi sorozat, amelynek ugyan vannak gyengébb epizódjai, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, összességében egy kiváló évadhoz volt szerencsénk, fantasztikus színészi alakításokkal (Claire Foy és Matt Smith mellett John Lithgow Churchill-ként lenyűgöző, de még a legkisebb epizódszereplő is belead apait-anyait a karakterébe), jöhet a második évad!

9/10

A The Crown teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2813427917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2017.12.06. 19:10:09

Az első résztől kedvencem lett.

Blais 2017.12.06. 21:19:24

Tényleg nagyon bejött. Jöhet a következő.

Han Solo. 2017.12.06. 23:24:23

Történelmi szempontból hiánypótló az egész, mert aránylag keveset tudunk erről a közemberek elől elzárt, belső világról, az udvar belső problémáiról, intrikáiról, a királyi családról és a Windsorok kapcsolatáról az ország tényleges vezetőivel. Rengeteget tanulhatunk belőle. És a színészi teljesítmények sem rosszak. (Bár a kis híján 2 méter magas John Lithgow -t betenni Churcillnek, aki köztudottan még erős izgalmi állapotban sem volt több 169 centinél.... ) :-)))

Filmelemző 2017.12.10. 23:11:46

Az egyik legjobb napjainkban forgatott történelmi sorozat, valódi élmény minden része. Nekem nagyon tetszik és tudok még tanulni is belőle.
süti beállítások módosítása