Az 5 kedvenc horrorantológiám - könyv formában
2017. október 30. írta: Werewolfrulez

Az 5 kedvenc horrorantológiám - könyv formában

dress_to_kill_8.png

Többször hangoztattam már a blog hasábjain, hogy igencsak kedvelem a horrorantológiákat. Ez nem pusztán a filmes formátum szeretetében jelenik meg, nagy becsben tartom ugyanis a jól összeválogatott, borzongató novellafüzéreket is. Annak érdekében, hogy olvasnivalót ajánljak Kedves Horrorkedvelő Olvasóink részére a hideg őszi-téli estékre, összegyűjtöttem öt darab, általam kedvencként kategorizált könyves horrorantológiát. Amennyiben nektek is van kedvencetek e témakörben, kérlek osszátok meg velem a kommentek között!

5. Martin H. Greenberg (szerk.), Charles G. Waugh (szerk.): Lopakodó ​árnyak

Számtalan olyan összeállítás létezik, amelyik klasszikusnak számító horrortörténetekből épül fel. A Lopakodó árnyak című, a Galaktika Fantasztikus Könyvek égisze alatt megjelent, Magyarországon 1989-ben kiadott kötet ennek a fajta törekvésnek egy igen jól sikerült példánya. 15 nagyszerű kísértetnovella található ebben a kötetben, köztük Charlotte Perkins Gilmantól A sárga tapéta (talán ez a könyv legjobbja), H. P. Lovecrafttől a Patkányok a falban, Robert Blochtól a Lizzie Borden fejszét fogott, Stephen Kingtől pedig A mumus. Jómagam antikváriumban akadtam rá erre a pár száz forintos kincsre, és mindenkinek bátran ajánlom, aki szereti a klasszikus írók által elkövetett kísértetházas történeteket.

verkonyvek.jpg

4. Clive Barker: Vérkönyvek - Szex, halál és csillagfény, Pokoli versenyfutás

Clive Barker magyar nyelven csak szégyenletes, huszonöt éves (!) késéssel megjelent két Vérkönyve nagyszerűen példázza azt, miért nem hagyható ki a szerző egyetlen cikkből sem, amely a modern horrorirodalmat taglalja. Vérben tocsogó, fülledt testiséggel átitatott, sajátosan sötét fantasztikummal bíró, egyedi módon hátborzongató és gyomorforgató történetek jellemzik ezt a két kötetet. Itt-ott a humor is felüti a fejét (lsd. a Jack és a zargatódémon című novellát), de elsősorban a józan tűréshatárt helyből megugró, már-már lehengerlő borzalmak (Pl. Disznóvér és zsaruvér, A dombok közt a városok) és az elmebeteg módon megcsavart sztorik (Pl. Éjféli etetés, A Morgue utcai újabb gyilkosságok) dominálnak. A kedvencem a kettes számú kötetben szerepel: a Jacqueline Ess akarata és végső akarata című elbeszélés egy természetfeletti hatalommal megáldott-megvert, iszonyú veszedelmes, mégis esendő hölgyről szól. Ez a történet szemléletes képet ad arról, miként látja a homoszexuális Barker a kiszámíthatatlan női nemet.

holnap_tortent.jpg

 

3. Robert Weinberg (szerk.): Holnap ​történt

Ez a szerény véleményem szerint zseniális kötet egy csokorra való olyan elbeszélést tartalmaz, amelyben a sci-fi és a horror műfajok lépnek egymással robbanásveszélyes reakcióba. Igazán illusztris írógárda hozta össze ezt az antológiát: sci-fi vonalról Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Ray Bradbury, Robert Anson Heinlein, horror oldalról pedig H. P. Lovecraft, Dean R. Koontz, Clive Barker, és Richard Matheson a "húzónevek". Szinte mindegyik novella nagyszerű és élvezetes, ám én e helyütt csak Dan Simmons Áttét című művét emelném ki, mint személyes kedvencemet. Én anno ezzel a novellával fedeztem fel a mára már a Hyperion- és Endymion könyvekkel a kedvencemmé vált szerzőt. Ebben az elbeszélésében Simmons nem csupán korunk népbetegségének, a ráknak az okáról állít fel egy különleges és lúdbőröztető hipotézist, de egy olyan elképesztően izgalmas és jól megírt sztorit is szállít ehhez, ami egyértelműen megfilmesítés után kiált.

sotet_szerelem.jpg

2. Nancy A. Collins (szerk.), Edward E. Kramer (szerk.), Martin H. Greenberg (szerk.): Sötét ​szerelem

Ha létezik olyan horrorantológia, aminek olvasásakor mocskosnak érezheted magad, akkor ez az. Ebben a kötetben a horror a szerelemmel, szexualitással, fetisizmussal és a párkapcsolatok zűrzavaros világával lép szentségtelen nászra.  T. E. D. Klein tökéletes előszóval látta el ezt a antológiát, amelyből kiragadok nektek három szemléletes részletet, a novellák tematikáját és hangvételét példázandó:

"A szexuális együttlétek áruló jellege - a bennük rejlő hihetetlenül nagy sebezhetőség - ez az, ami a könyvben szereplő borzalmakat táplálja."

"Mégis, a szerelem, a jó öreg emberi szerelem áll kétség kívül a történetek középpontjában. Furcsamód, még romantikusak is - már amennyiben feltételezzük, hogy lehet romantikus dolgot írni (hogy csak három példát említsek) a nekrofíliáról, a piromániáról és egy 2,5 m-es rovar iránt érzett viszonzatlan szerelemről."

"...csak a biztonság kedvéért, még inkább tartsuk rajta a szemünket valamin, ami valahol félúton van a padló és az égbolt között: azon a végtelenül rejtélyes lényen ott, magunk mellett az ágyban."

Ennél jobban nem is tudnám körülírni ezt az elmebeteg, vérrel és testnedveklel átitatott antológiát. Csak annyit tennék még hozzá ehhez, hogy ha valami viccessel akartok kezdeni, akkor a 22 elbeszélésből Michael O' Donoghue Az őrült című novellájával kezdjetek, ha pornóval vastagon átitatott sztorit akartok, akkor Karl Edward Wagnertől az Elzárvát olvassátok el, ha pedig egy vérfagyasztó történetre vágytok, akkor Richard Laymontól A tó szüze lesz az ideális kezdő novella.

csontkollekcio.png

1. Stephen King: Csontkollekció

Nem tudom, hogy azért ez a kedvenc horrorantológiám, ami benne található, avagy azért, ahogyan elolvastam ezt a kötetet - valószínűleg mindkettő miatt együttesen. Első alkalommal ugyanis rendhagyó körülmények között ugrottam neki a Csontkollekció olvasásának: nyári délutánokon és estéken, egy vidéki ártéren, birkákat legeltetve (!) faltam e kötet lapjait. Talán a leszálló sötétség, talán az emberek nélküli táj, netán a körülöttem zümmögő éjszakai rovarok tették, de meghatározó olvasmányélményem lett ez a válogatott King-írásokat tartalmazó mű.  Ebben a kötetben található King talán legjobb kisregénye, a Frank Darabont által nagyszerűen megfilmesített A köd (spoiler: a kisregény talán még jobb, és még rétegzettebb élményt nyújt, mint a film!). A rövidebb írások között ott van az Alfred Bester előtt tisztelgő, félig sci-fi A Jaunt, amely akár a Holnap történt antológiában is megállná a helyét. Aztán kihagyhatatlan az iszonyú beteg Túlélő típus című novella, amelyben a főszereplő egy apócska tengeri szigeten a saját testrészeit kénytelen megenni, ha túl akar élni. Szintén felejthetetlen A Kaszás képe, ami egy olyan tükörről szól, amelyben állítólag meg lehet pillantani magát a halált; ehhez hasonlóan félelmetes a Creepshow 2-ben mozgóképes formában is megtekinthető A tutaj, ami akár a Sötét szerelem Richard Laymon-novellájának, A tó szüzének is párdarabja lehetne. Szinte mindegyik novella kiváló, sötét, páratlanul egyedi, és tapinthatóan gonosz olvasnivalót nyújt... egy szó, mint száz, a Csontkollekció modern horror nagymesterének igazi csúcsteljesítménye, így ha csak egy borzongató antológiát olvasol el életedben, akkor ez legyen az!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8713046208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása